Kripto yasası Meclis’ten geçti... Oyunun kuralları değişti

kripto yasası meclis’ten geçti... oyunun kuralları değişti

Kripto yasası Meclis’ten geçti... Oyunun kuralları değişti

Türkiye önceki gün Meclis’ten geçen Kripto Varlıklar Yasası ile dijital varlıklar sektöründe yeni bir dönemin kapısını açtı. Yasanın kabul edilmesiyle kripto borsalarına 3 aylık geçiş süreci tanınırken, izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılarına üç yıldan beş yıla kadar hapis ve para cezaları verilecek. Türkiye’de coin ve token transferinde MASAK kuralları uygulanacak. Uzmanlar, blokzinciri teknolojisinin Türkiye için yeni fırsatlara kapı açabileceğini söylüyor.

TBMM’de önceki gün kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulan Kripto Varlıklar Yasası ile Türkiye, blokzincir tabanlı teknolojilere yasal düzenleme ve denetim getiren sayılı ülkelerden oldu. Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) gri listesinden çıkması açısından önem taşıyan düzenleme FATF’nın Singapur’da bugünkü genel kuruluna yetiştirildi. Blokzincir altyapısı üzerinden çalışan ‘kripto varlıklar’ sektöründe kuralları düzenleyen yasayla Sermaye Piyasası Yasası’nda köklü değişiklikler yapıldı. Bu alanda ilk kapsamlı ulusal mevzuatla, MiCA olarak adlandırılan Avrupa Birliği’nin Kripto Varlıklar Piyasası Tüzüğü’ndeki beklentilerin de karşılanması hedefleniyor. Yasayla, kripto varlıkların, cüzdanların ve hizmet sağlayıcıların tanımları netleştirildi. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kriterlere uygunlukları Sermaye Piyasası Kurulu’nca denetlenecek.

ÜÇ AYLIK GEÇİŞ DÖNEMİ

Finansal kuruluşlara benzer şekilde hizmet sağlayıcılara asgari faaliyet şartları zorunlu tutuldu. Faaliyet olan hizmet sağlayıcılar, lisans almak amacıyla bir ay içerisinde SPK’ya başvuracak ya da 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacak. Türk vatandaşlar ile Türkiye’de yerleşik girişimciler, kendi iradeleriyle yurtdışı platformlarda hesap açarak işlem yapacak. Ancak yurtdışı platformların Türkçe internet sitesi açar ve Türkiye’deki yatırımcılara reklam yaparsa, ulusal mevzuat şartlarına uymaları istenecek. İzin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen kişiler ve şirket yetkililerine üç yıldan beş yıla kadar hapis ve para cezaları verilecek. İzinsiz faaliyet yürüten platformların internet sitelerine erişim mahkeme kararıyla engellenecek. Kaldıraçlı işlem yaptıran platformlar da mahkeme kararıyla kapatılacak.

KARA PARA ÖNLEMLERİ

Türkiye’de coin ve token transferinde Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) kuralları uygulanacak. Transfer mesajlarında gönderici ve alıcıya ilişkin yer alması öngörülen bilgi ve veriler, kripto varlık hizmet sağlayıcılarca kayda alınacak. Kripto para borsası işleten hizmet sağlayıcılar açısından “zimmet” suçu düzenlendi ve “şahsi iflas” sorumluluğu getirildi. Hizmet sağlayıcılar, aracılık ettikleri işlemler üzerinden SPK ve TÜBİTAK’a toplam yüzde 2 hizmet bedeli ödeyecekler. Platformlarda listelenmiş dijital varlıklara “kamu güvencesi” verilmeyecek. Kripto varlık sahipleri, “yatırımcı tazmin” haklarından yararlanmayacak. Makul ve ekonomik bir gerekçeyle açıklanamayan işlemler hakkında SPK mevzuatındaki “piyasa bozucu” yaptırımlar uygulanacak.

‘EKONOMİK KALKINMAYI HIZLANDIRABİLİR’

YASA, kendi yazılım mimarisi olan kripto varlıkların Türkiye’den ihracına olanak tanıyor. Uzmanlara göre bu durum Türkiye’de şirketler için yepyeni ‘tokenizasyon’ projelerinin önünü açacak. Tokenizasyon, fiziksel veya dijital varlıkların blokzincir üzerinde dijital tokenlar olarak temsil edilmesini sağlayarak varlıkların dijital mülkiyetini ve transferini kolaylaştıracak. Global Bilişim Derneği Başkanı Şenol Vatansever, blokzincirin dijital kimlik yönetiminde devrim yaratabileceğini, akıllı şehir projelerinde rol oynayabileceğini ve yeşil enerji projelerinde fırsatlar sunduğunu belirtti. Vatansever, “Blockchain teknolojisi, bankacılık hizmetlerine erişimi olmayan milyonlar için finansal hizmetlere erişim getiriyor. Bu, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ekonomik kalkınmayı hızlandıracak faktör” dedi.

TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKABİLİR

Türkiye’nin bugün Singapur’da gerçekleştirilecek Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) Genel Kurul toplantısının ardından gri listeden çıkması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Türkiye’nin FATF’ın gri listesindeki durumunun da ele alınacağı toplantıda konuşma yapması planlanıyor. FATF Başkanı Raja Kumar bugün (28 Haziran) Genel Kurul sonuçlarını açıklamak üzere basın toplantısı düzenleyecek. Türkiye’nin gri listeden çıkıp çıkmadığı da toplantı sonucunda belli olacak. Türkiye 2021 yılında FATF’ın gri listesine alınmıştı.

     

OTHER NEWS

3 hrs ago

En düşük başarı Matematik’te

3 hrs ago

Taze fasulyeden olur mu diye düşünmeyin! Kızartmasının tadı enfes: Patatesi aratmıyor

3 hrs ago

Düğün gününde bir duvağı bile yoktu... Bana bu gelinliği giydirdiğin için minnettarım

3 hrs ago

AB'den, Rusya'ya desteği nedeniyle Belarus'a yaptırım

3 hrs ago

Ülkelerin nükleer silahlara yatırımı, 2023'te silah şirketlerine 31 milyar dolar kazandırdı

3 hrs ago

Fransa'da erken genel seçimlerin ilk turunda oy verme işlemi başladı

3 hrs ago

Fenerbahçe Beko, Erten Gazi ile anlaştı

3 hrs ago

Beşiktaş'ta Di Maria’ya sıkı markaj

3 hrs ago

Son dakika... Ateşkes planı yine masada kaldı… ABD ve AB'den Hizbullaha uyarı... İsrail'den İran'a açık tehdit! Orta Doğu'da topyekun savaş korkusu büyüyor

3 hrs ago

Milli futbolcu Yusuf Yazıcı, Lille'e veda etti: Bazen yol ayrımları yeni hikayelerin başlangıcıdır

3 hrs ago

Eşini kaybettiği kansere oğlu da yakalanan terzi, bu hastalıkla mücadele edenlerden ücret almıyor

3 hrs ago

Türkiye-Suriye arasındaki normalleşme muhalifleri rahatsız etti

3 hrs ago

İzmir Çeşme'deki yangının çıkış anı görüntülendi!

3 hrs ago

TŞOF Başkanı Apaydın’a Manisa’dan destek

3 hrs ago

İstek parça yüzünden düğün kana bulandı

3 hrs ago

Ordulu şehit Cemalcan Ev, memleketinde gözyaşlarıyla karşılandı

3 hrs ago

Büyükşehir’in yaz bilim kampı için kayıtlar başladı

3 hrs ago

Talas’ta Uluslararası Öğrenci Kongresi

4 hrs ago

CHP lideri Özgür Özel'in kardeşi Barış Özel'den İzmir Belediyesi'nin su zammına ve İsmail Saymaz'ın paylaşımına sert tepki

4 hrs ago

Faizsiz kredi fırsatı! Liste belli oldu, limitler ve ödeme koşulları değişti, bankalar art arda duyurdu

4 hrs ago

Rusya, Ukrayna'nın doğusunu vurdu: En az 11 ölü

4 hrs ago

'Sarıkız' Çorum'da görüldü

4 hrs ago

Atletico Madrid, Hermoso, Depay ve Paulista’ya veda etti

4 hrs ago

Yarım asırdır demire hükmediyor

4 hrs ago

Tatlı yiyerek zayıflamak mümkün! İşte o sağlıklı atıştırmalıklar...

4 hrs ago

Beşiktaş'tan Gökhan İnler için veda mesajı

4 hrs ago

Yeni Şafak yazarı Ahmet Ünlü'den yargı süreçleri eleştirisi: Hâkim ve savcılar için işletilen sürecin çok sağlıklı olmadığını da ifade etmemiz gerekiyor

4 hrs ago

Denizde şüpheli cisim alarmı! Plajlara giriş yasaklandı

4 hrs ago

İran'daki cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için adayların kampanya süreci başladı

5 hrs ago

Fatih ÇEKİRGE Karayolu sıcağından deniz yolculuğuna… Didim’den Bodrum’a Marmaris’ten Fethiye’ye deniz otobüsleri başlıyor

5 hrs ago

Macaristan, AB dönem başkanlığını Brüksel'le yaşadığı uzun süreli gerginliğin gölgesinde devralıyor

5 hrs ago

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1,5 yılda 6 milyon metreküp deniz dibi taraması yapıldığını bildirdi

5 hrs ago

Beşiktaş'tan Gökhan İnler'e veda mesajı 'Udinese'de başarılar'

5 hrs ago

4 ilde 160 ata mirası yemek kayıt altına alındı

5 hrs ago

Sır ölümün arkasından 5 yaşındaki çocuğu çıktı

5 hrs ago

Ormanda ateş yakan tatilcilere tepki kamerada: Yazık, günah!

5 hrs ago

Karatay Tenis Kortu yeni buluşma noktası olacak

5 hrs ago

Adana’nın gençleri Yumurtalık Gençlik Kampı’nda buluştu

5 hrs ago

Türkiye’nin sanayi devlerinin 10’u Bursa Ticaret Borsası üyesi

5 hrs ago

‘Gerçekten Düşe’ sergisi Misi’de sanatseverlerle buluştu