Thedéen om Lidl-sänkning – i rätt riktning

thedéen om lidl-sänkning – i rätt riktning

Riksbankschef Erik Thedéen i samband med sitt tal i anslutning till ett seminarium som anordnas av Nordea.

Riksbankschefen Erik Thedéen välkomnar den tyska lågpriskedjan Lidls besked om att de sänker priset på en mängd basvaror.I rätt riktning, säger han.

Lidls prissänkningar – inspirerade av den norska kedjan Kiwis prisstrategi, som hållit nere prisökningar på livsmedel i Norge – kommer efter det att just matpriserna pekats ut som pådrivande bakom den oväntat höga inflationen i februari på 12 procent.

TT: Tror du tyska Lidls besked kan hjälpa till att bromsa matinflationen?

— Det kan inte jag bedöma, men det går väl i rätt riktning, säger Erik Thedéen i samband med ett tal på Nordeas Stockholmskontor på torsdagen.

TT: Har du saknat den här typen av tecken på konkurrens i livsmedelsbranschen?

— Jag håller mig borta från den diskussionen, om konkurrensen i livsmedelssektorn. Generellt sett är det bra med konkurrens på olika typer av marknader, men jag har inte detaljkunskap om hur den (livsmedelssektorn) ser ut, säger Thedéen.

“Inkommande data” avgör

I sitt anförande hade Thedéen då bekräftat att siktet fortfarande är inställt på en höjning av styrräntan i april, på 25-50 punkter (0,25-0,50 procentenheter) – med den allt tydligare brasklappen att “inkommande data” avgör vad det blir.

I mars en våg av oro för finansiella problem i banksektorn svept över både Europa och USA – sedan tre nischbanker i USA gått omkull i bankrusningar och den anrika schweiziska banken Credit Suisse fick räddas undan kollaps av konkurrenten UBS i helgen.

Orosvågen har tryckt upp priset för alla bankers finansiering och innebär därmed ytterligare en åtstramning på kreditmarknaden för hushåll och företag ovanpå räntehöjningarna.

TT: Innebär oron i finanssektorn att vi är närmare toppen på din räntebana nu än för två veckor sedan?

— Det är en svår fråga för det blir hypotetiskt. Men om allt annat skulle vara helt oförändrat och bara detta kom in så är det ju så, säger Thedéen.

Han tillägger i samma andetag att allt annat inte är oförändrat och påminner om att det har kommit två inflationsrapporter som visat på oväntat hög inflation.

— Det går att säga att det verkar åtstramande, om den här oron i viss mån består. Men det går inte att översätta till en penningpolitik som är annorlunda än den vi förutspådde i februari, säger han om finansoron.

Trots bankoron har en rad stora centralbanker – Europeiska centralbanken (ECB), USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) och centralbankerna i Storbritannien, Schweiz och Norge – höjt sina styrräntor den gångna veckan.

— Det är klart att jag ser vad andra centralbanker gör, men vi har ju ett inflationsmål i Sverige, säger Thedéen.

Kronan spelar också roll

När det gäller vad han ser som avgörande “inkommande data” pekar han bland annat på inflationen – där statistik för mars hinner publiceras före nästa räntebeked. Men räntebeskedet avgörs dessutom av konjunkturindikatorer och finansiella förhållanden.

En kraftig försvagning av kronan, vilket skulle elda på inflationen via högre importpriser, är en annan faktor som påverkar penningpolitiken enligt Thedéen.

— Det är en variabel vi får väga in, säger han.

Han upprepar samtidigt att Riksbanken inte har något mål för växelkursen, även om man ser det som positivt vad gäller inflationsbekämpning om kronan blir starkare.

— Inkommande data är bredare än att bara titta på sådant som har hänt, utan det är också faktiskt sådan data som säger något om framtiden, säger Thedéen.

News Related

OTHER NEWS

Pence och Christie vill utmana Trump

Den ene var expresident Donald Trumps vicepresident. Den andre var hans rådgivare – men är numera Trumpkritiker. Mike Pence och Chris Christie väntas i veckan officiellt ge sig in i ... Read more »

BETYG: MFF – DIF 5-0

BETYG: MFF – DIF 5-0 Hugo Larssons sista show på Eleda Stadion. Det slutade med storseger och huvudpersonen själv var bäst på planen – men två namn visade samma klass. ... Read more »

Proffsdebutant vinner LPGA – första gången sen 1951

Proffsdebutant vinner LPGA – första gången sen 1951 20-åriga Rose Zhang från USA segrar i LPGA-touren i New Jersey – i sin proffsdebut. Det är första gången sedan 1951 som ... Read more »

Verkliga relationen mellan Gustaf och Viktor Norén avslöjad – plötsliga förändringen: ”Tjafsigt”

Viktor och Gustaf Norén Viktor Norén och Gustav Norén är på roadtrip i Bröderna Noréns underbara resa. Nu berättar Viktor om hur relationen mellan syskonen ser ut utanför programmet. – ... Read more »

SD röstar emot 7 av 10 klimatförslag i EU

SD röstar emot 7 av 10 klimatförslag i EU Sverigedemokraterna är det parti som röstar emot flest av de förslag i Europaparlamentet som syftar till att göra unionen klimatneutral till ... Read more »

Analys: ”Ukraina under press – behöver göra framsteg”

Analys: ”Ukraina under press – behöver göra framsteg” Efter att väst hjälpt till att bygga upp Ukrainas militära arsenal och tränat ukrainska soldater är förväntan på den väntade våroffensiven mycket ... Read more »

Kom för att mata fiskarna – eldade upp köket

Hyresvärden krävde att mannen skulle betala över 600 000 kronor efter att ha orsakat en brand i mammans lägenhet. Arkivbild. Den kommunala hyresvärden MKB i Malmö krävde en man på över ... Read more »

Företag i brev till regeringen: Skjut på banarbeten

Företag i brev till regeringen: Skjut på banarbeten Storföretag som Volvo Cars, Stora Enso, SSAB och Green Cargo vill att fler banarbeten ställs in i på grund av Trafikverkets planeringsproblem. ... Read more »

Polens svar på kritiken: ”EU:s domstol är korrupt”

Polens svar på kritiken: ”EU:s domstol är korrupt” Den polska regeringen verkar inte vara speciellt villig att gå EU:s krav tillmötes, skriver AFP. EU-domstolen slog på måndagen fast att Polens ... Read more »

Hákon Valdimarsson efter krysset mot Djurgården: "En sådan här match hade vi förlorat för ett år sedan"

Hákon Valdimarsson efter krysset mot Djurgården: “En sådan här match hade vi förlorat för ett år sedan” IF Elfsborg tappade ledningen och de allsvenska serieledarna fick bara 1–1 hemma mot ... Read more »

Klart: Sami Lepistö nobbar Luleå – flyttar till HIFK

Sami Lepistö. Nu är det slutligen officiellt – Sami Lepistö återvänder inte till Luleå.  Han presenteras nämligen, tillsammans med flera andra spelare, av HIFK.  Luleå har värvat både Linus Omark ... Read more »

Små börsrörelser efter Apples lansering

Apples aktie steg närmare 2 procent till en ny rekordnivå inför kvällens presskonferens, som just nu pågår. Under lanseringen av det nya det mixed reality-headset man arbetat med i flera ... Read more »

HALVTIDSRAPPORT: Malmö FF – Degerfors

Malmö FF leder med 2-0 mot Degerfors. Mitt i händelsernas centrum är MFF:s Hugo Larsson och Hugo Bolin. Det är en övertygande första halvlek på Eleda Stadion av Malmö FF ... Read more »

Gustaf Noréns okända flickvän Pernilla träder fram – bryter tystnaden om relationen: ”Tufft”

Gustaf Norens tjej träder fram Gustaf Norén är just nu högaktuell med tv-serien Bröderna Noréns underbara resa. Men vem lever han med privat? Nu träder hans okända kärlek fram. Ladda ... Read more »

Därför saknades Gift vid första ögonkastet-Idas familj på bröllopet: ”Speciellt”

GIFT VID FÖRSTA ÖGONKASTET Arvid och Ida gifte sig vid första ögonkastet i SVT:s populära dejtingserie. Men Idas familj saknades på bröllopet, här är anledningen! Ladda ner Hänts nya app ... Read more »

Pojke skadad i mc-olycka

Pojke skadad i mc-olycka En pojke har skadats i en mc-olycka i skogen i Valdermarsvik, rapporterar TT. – Det har tagit lite tid att sig fram och ta honom därifrån, ... Read more »

Läkare varnar för ”tsunami” av äldre cancerpatienter

Läkare varnar för ”tsunami” av äldre cancerpatienter Världen måste omedelbart förbereda sig på en global ”tsunami” av äldre cancerpatienter, varnar läkare från American Society of Clinical Oncology för i en ... Read more »

Döms för attack mot Brigitte Macrons släkting

Frankrikes president Emmanuel Macron och hans fru Brigitte Macron. Arkivbild. Två män har dömts till fängelse för att misshandlat en släkting till den franska presidenthustrun Brigitte Macron. Den ena av ... Read more »

Skogsbränder på flera håll – eldningsförbud utfärdat

Skogsbränder på flera håll – eldningsförbud utfärdat Under måndagen har det brunnit på flera håll i landet, rapporterar lokala medier. SMHI har utfärdat varningar för gräs- och skogbränder i Götaland, ... Read more »

Sanktioner får Rysslands gas och oljevinster att dyka

Sanktioner får Rysslands gas och oljevinster att dyka Rysslands intäkter på försäljning av olja och gas har minskat med 36 procent i maj jämfört med samma månad i fjol. Sanktioner ... Read more »

Personbil har kört i diket – oklart skadeläge på föraren som förts till sjukhus

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Singelolycka på Lv592, Södraljunga.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Kronobergs län rapporterar detta: Polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård skickades till olycksplatsen. Enligt initiala uppgifter ... Read more »

Hyllas på hemmaplan: "Han är Rosengårds stolthet"

Hyllas på hemmaplan: “Han är Rosengårds stolthet” Zlatan Ibrahimovics avslutade karriär är den stora snackisen – inte minst i kvarteren där fotbollsstjärnan växte upp. – Han var den bästa spelaren, ... Read more »

Peg Parnevik talar ut om otroheten – nu avslöjar hon: ”Jag var väldigt full”

Peg Parnevik Tv-profilen Peg Parnevik är i skrivande stund singel. Men i sin podcast avslöjar hon att hon i sitt tidigare förhållande har varit otrogen. Ladda ner Hänts nya app ... Read more »

Stenungsund: Polisen rapporterar om trafikolycka

Envato.com. Bilden är en genrebild. “En bilist och en mopedist i kollision i centrala Stenungsund.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Västra Götaland rapporterar detta: Olyckan ska ha inträffat ... Read more »

Burlöv: Polisen rapporterar om rån

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Personrån vid Virvellvägen i Arlöv.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Skåne rapporterar detta: Enligt anmälaren har dennes son och hans kamrat blivit rånade ... Read more »

Den första stora patchen till Diablo IV fokuserar på balansjusteringar

Den första stora patchen till Diablo IV fokuserar på balansjusteringar Även om Diablo IV inte har premiär på riktigt förrän den 6 juni, har spelare runt om i världen redan ... Read more »

LIVE: Malmö FF – Degerfors IF

LIVE: Malmö FF – Degerfors IF Malmö FF tar emot Degerfors IF på Eleda Stadion denna måndagsafton. Ett ypperligt läge för MFF att återta serieledningen efter Elfsborgs poängtapp igår. FotbollDirekt.se ... Read more »

Dyrare studentfirande – fler väljer begagnat

Studenten kostar mer än tidigare år, störst kostnader innebär kläder och maten. Arkivbild. Kostnaden för studentfirandet har ökat. I år får en familj lägga i genomsnitt 4 900 kronor på mat, ... Read more »

Backstjärnan missar kvartsfinalen

Backstjärnan missar kvartsfinalen Tre Kronors backstjärna Rasmus Sandin missar kvällens VM-kvartsfinal mot Lettland i Riga. Skadan efter knätacklingen han åkte på mot USA stoppar spel. undefined Ladda ner Hänts nya ... Read more »

Ghostrunner 2 uppvisat med ny trailer

Ghostrunner 2 uppvisat med ny trailer Ghostrunner 2 visades upp som en av de första titlarna under Sonys ännu pågående Playstation Showcase. Vi fick inte en omfattande titt på spelet, ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự