Οι κίνδυνοι στην οικονομία από την σύγκρουση στην Μέση Ανατολή

οι κίνδυνοι στην οικονομία από την σύγκρουση στην μέση ανατολή

Οι κίνδυνοι στην οικονομία από την σύγκρουση στην Μέση Ανατολή

Του Τάσου Δασόπουλου 

Μια νέα ενεργειακή κρίση, η οποία θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2022 και τις Κεντρικές τράπεζες να αναβάλλουν επ’ αόριστο την μείωση επιτοκίων είναι το χειρότερο σενάριο για την “επόμενη” μέρα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.

Στην παρούσα φάση, είτε το Ισραήλ αποφασίσει να ακούσει τις προτροπές των ΗΠΑ αλλά και τις έμμεσες προτροπές των αραβικών κρατών της περιοχής για μια περιορισμένο χτύπημα, είτε αποφασίσει μια πιο “δυναμική” απάντηση η ένταση στην περιοχή έχει ήδη κλιμακωθεί. Αψευδής μάρτυς η ανησυχία της αγοράς που ανέβασε τη διεθνή τιμή του πετρελαίου κατά 7,9% σε ένα μήνα στα 90,4 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Μαρτίου από 80 ευρώ που ήταν το πρώτο 10μήμερο του Φεβρουάριου. Πλέον όλα θα κριθούν από τη διάρκεια και την κλιμάκωση που θα έχει η ένταση στη Μέση Ανατολή πριν επανέλθουμε στο καθεστώς πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο, οι πρώτες συνέπειες για την Ελλάδα έχουν ήδη καταγραφεί από τον Μάρτιο. Η Ευρωζώνη είχε μείωση του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα στο 2,4% από 2,6% το Φεβρουάριο, ενώ η Ελλάδα είχε επιτάχυνση στο 3,4% από 3,1% αντίστοιχα κυρίως λόγω του πετρελαίου. Αν επαληθευτούν τα σενάρια τα οποία υπάρχουν από τα μέσα Μαρτίου για τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια μπορούμε να δούμε τον πληθωρισμό ξανά πάνω από το 4%. Τούτο, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ εξαρτημένη από τη χρήση πετρελαίου και των τελικών προϊόντων του, δηλαδή της βενζίνης που έφτασε από το Μάρτιο τα 2 ευρώ και του πετρελαίου κίνησης. Μια ανάσα από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, μια απότομη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στις τιμές για Έλληνες και τουρίστες. Τούτο διότι η διατήρηση των υγρών καυσίμων σε υψηλές τιμές θα δημιουργούσε “σπιράλ” αυξήσεων σε όλα τα αγαθά – των τροφίμων μη εξαιρουμένων – και των υπηρεσιών του “καλαθιού” του πληθωρισμού.

Οι εξωγενείς κίνδυνοι 

Αν έχουμε πιο ακραία κλιμάκωση, με την έννοια του αποκλεισμού από το Ιράν (με την συνέργεια των Χουθι της Υεμένης) των στενών του Ορμούζ, θα πρέπει να περιμένουμε μια πιο γενικευμένη ενεργειακή κρίση, αφού πλέον θα έχει τεθεί σε κίνδυνο το 20% του παγκόσμιου εμπορίου. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε μια κλιμάκωση των τιμών όχι μόνο του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου που θα φέρει σε ανοδική τροχιά τον πληθωρισμό της Ευρώπης. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει δύο σοβαρές συνέπειες και για την Ευρωζώνη αλλά και για την Ελλάδα:

– Η πρώτη είναι ότι η ΕΚΤ θα αναστείλει κάθε συζήτηση για αποκλιμάκωση των επιτοκίων του ευρώ. Οι επενδύσεις θα υποχωρούσαν στη ζώνη ευρώ και άρα και το ΑΕΠ. Η Ελλάδα η οποία αναμένει φέτος επενδύσεις 37 δισ. βασίζεται κυρίως στο ΠΔΕ των 12,2 δισ.. Στο μεγαλύτερο μέρος το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ το οποία απαιτεί και συμπληρωματικό τραπεζικό δανεισμό. Η δυσκολία δανεισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβολή επενδύσεων. Επίσης, θα είχε απώλειες σε επενδύσεις σε real estate οι οποίες είναι σταθερός τροφοδότης του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, το υψηλό κόστος χρήματος θα είχε συνέπειες και την ιδιωτική κατανάλωση η οποία εξακολουθεί να παράγει το 60% του ΑΕΠ. Όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζει κανείς ότι η πίεση στις εμπορικές τράπεζες όλης της Ευρώπης, οι οποίες επί 8 χρόνια έδιναν δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια βασισμένα σε μηδενικά επιτόκια του ευρώ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση κόκκινων δανείων.

– Η δεύτερη εξωγενής συνέπεια είναι ότι ο άμεσος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, η Ευρωζώνη, θα έμπαινε επίσημα σε στασιμοπληθωρισμό. Ανάπτυξη μηδενική ή αρνητική, υψηλά επιτόκια και υψηλό πληθωρισμό. Αυτό θα είχε συνέπειες και στις εξαγωγές αγαθών αλλά και στο “καλό χαρτί” της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό. Τούτο με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών που δέχονται κάθε χρόνο οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας έρχονται από χώρες της Ευρώπης. Οι απώλειες στο κομμάτι του τουρισμού όπως έδειξε η κρίση του κορονοϊού είναι δυσαναπλήρωτες για την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμα:

News Related

OTHER NEWS

Οκτώ νεκροί από την "καταιγίδα του αιώνα" που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία

Οκτώ νεκροί από την “καταιγίδα του αιώνα” που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρωσία, την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, σε άλλες κατεχόμενες ... Read more »

Κίνητρα για να επιστρέψουν στην αγορά 900.000 ακίνητα

Με εκπτώσεις φόρου αλλά και επιδοτήσεις, η κυβέρνηση θέτει στόχο να επισκευαστούν και να μπουν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 900.000 κλειστά ακίνητα. Ζητούμενο να αυξηθεί η ... Read more »

Πώς θα είναι η υπογειοποιημένη λεωφόρος Ποσειδώνος στο Ελληνικό (pics + vid)

To 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο έργο υποδομών του Ελληνικού που δεν είναι άλλο από την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Σε αυτή τη φάση, με βάση τα στοιχεία από ... Read more »

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο Έγινε… american bar το Παρίσι το βράδυ της Δευτέρας μετά από άγριες συμπλοκές οπαδών της Παρί και της Νιούκαστλ, ... Read more »

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα - Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα – Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο Η γρίπη H1N1 είναι επίσης γνωστή ως γρίπη των χοίρων. Ονομάζεται γρίπη των χοίρων γιατί στο παρελθόν οι άνθρωποι που ασθένησαν ... Read more »

«Science»: Το βακτήριο E. coli μπορεί να γίνει ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά

«ScienceВ»: О¤Ої ОІО±ОєП„О®ПЃО№Ої E. coli ОјПЂОїПЃОµОЇ ОЅО± ОіОЇОЅОµО№ О±ОЅОёОµОєП„О№ОєПЊ ПѓП„О± ОєОїО№ОЅО¬ О±ОЅП„О№ОІО№ОїП„О№ОєО¬ Το βακτήριο E. coli μπορεί να αναπτύξει υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ... Read more »

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ Η επιβεβαίωση της επερχόμενης ταινίας Babygirl έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κόσμο του κινηματογράφου. Σε παραγωγή της A24 και σκηνοθεσία της Halina ... Read more »
Top List in the World