To φάντασμα των Greek statistics επιστρέφει μέσω… Eurostat

to φάντασμα των greek statistics επιστρέφει μέσω… eurostat

To φάντασμα των Greek statistics επιστρέφει μέσω… Eurostat

Πρώτα, ένα flash back στο παρελθόν.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, η Ελλάδα ξεκίνησε να υιοθετεί τις τιτλοποιήσεις, ακολουθώντας με καθυστέρηση  το παράδειγμα άλλων χωρών της ευρωζώνης όπως η Ιταλία. Όμως, η απόφαση της Eurostat να εγγράφονται τα ποσά των τιτλοποιήσεων στο χρέος έβαλε τέλος στην ευρεία χρήση τους.

Η Eurostat έκανε εκ νέου αισθητή την παρουσία της στην Ελλάδα το 2004 μετά την απόφαση της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει σε δημοσιονομική απογραφή. Η απογραφή έβγαλε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3,07% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω της αλλαγής του τρόπου εγγραφής των στρατιωτικών δαπανών.

Μέχρι το 2004, οι ανωτέρω δαπάνες εγγράφονταν στον προϋπολογισμό όταν γινόταν η παραλαβή του στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως δηλ. γίνεται και σήμερα.  Με την αλλαγή στο τρόπο εγγραφής, οι δαπάνες καταγράφονταν όταν υπογράφονταν τα συμβόλαια. Ετσι, το έλλειμμα του 1999 ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ και έμεινε η ρετσινιά στην Ελλάδα ότι μπήκε στον ΟΝΕ με τα Greek statistics.

Μικρή λεπτομέρεια ότι η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο είχαν μπει δυο χρόνια νωρίτερα στην ευρωζώνη  με έλλειμμα προϋπολογισμού πάνω από 3% του ΑΕΠ με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία για το 1997. Για εκείνες δεν υπήρχαν French η Spanish Statistics γιατί απλά δεν έβγαλαν οι ίδιες τα μάτια τους αργότερα.

Ας έλθουμε τώρα στο 2024. Πρόσφατα,  στην έκθεση με τίτλο «Debt Sustainability Monitor 2023», η Κομισιόν ανέφερε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τους αναβαλλόμενους τόκους για το δάνειο που είχε λάβει από τον ESM/EFSF στα πλαίσια του 2ου Μνημονίου με ένα γραμμικό προφίλ πληρωμών, δηλ. ένα ποσό κάθε χρόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποιο θα είναι το ύψος των αναβαλλόμενων τόκων στο τέλος του 2032 που λήγει η περίοδος χάριτος δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή. Γνωρίζουμε ότι ήταν κοντά στα 12 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023 και εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στα 24-25 δισ. ευρώ το 2032. Οι ανωτέρω τόκοι καταγράφονται μεν στον κρατικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο αλλά δεν εγγράφονται στο χρέος.  Αν ολόκληρο το ποσό επιβάρυνε εφάπαξ το χρέος το 2033, ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξανόταν 10 μονάδες βάσης και πλέον. 

Έρχεται λοιπόν η Κομισιόν κατόπιν συνεννόησης με τον ESM  και μας λέει ότι η αποπληρωμή του ποσού, π.χ. 25 δισ. ευρώ, θα γίνει γραμμικά σε βάθος χρόνου. Αυτό που δεν εξηγεί είναι γιατί επιλέχθηκε η ανωτέρω μέθοδος. Η απάντηση είναι απλή. Για να «πακεταριστεί» και να δοθεί  το ποσό των 24-25 δισ. ευρώ  ως νέο δάνειο από τον ESM, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα προσαρμογής.  Δεν είναι και δεν προβλέπεται οπότε βρέθηκε η λύση την οποία περιγράφει η Κομισιόν.

Όμως, στον όμορφο κόσμο της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, τίποτε δεν είναι αυτονόητο. Έρχεται  λοιπόν  η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, η Eurostat, και αναφέρει ότι ωραία όλα αυτά με την γραμμική αποπληρωμή και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) αλλά εγώ, ως ανεξάρτητη αρχή, θέλω το ποσό των αναβαλλόμενων τόκων να εγγραφεί στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας για «στατιστικούς λόγους» όπως μαθαίνουμε.

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στη πορεία της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης όπως η Moody’s δεν την απασχολούν. Ούτε τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ήδη βεβαρημένη φήμη της Ελλάδας με τα Greek Statistics παλαιότερα. Τι θα γίνει τελικά; Θα εξαρτηθεί από τις επαφές του ESM και της Κομισιόν με την Eurostat για το θέμα και παραμένει ανοικτό απ΄ όσο κατανοούμε.

Όλα αυτά εξηγούν τη σημερινή αναφορά μας στη Eurostat από το παρελθόν μέχρι σήμερα.

News Related

OTHER NEWS

Οκτώ νεκροί από την "καταιγίδα του αιώνα" που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία

Οκτώ νεκροί από την “καταιγίδα του αιώνα” που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρωσία, την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, σε άλλες κατεχόμενες ... Read more »

Κίνητρα για να επιστρέψουν στην αγορά 900.000 ακίνητα

Με εκπτώσεις φόρου αλλά και επιδοτήσεις, η κυβέρνηση θέτει στόχο να επισκευαστούν και να μπουν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 900.000 κλειστά ακίνητα. Ζητούμενο να αυξηθεί η ... Read more »

Πώς θα είναι η υπογειοποιημένη λεωφόρος Ποσειδώνος στο Ελληνικό (pics + vid)

To 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο έργο υποδομών του Ελληνικού που δεν είναι άλλο από την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Σε αυτή τη φάση, με βάση τα στοιχεία από ... Read more »

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο Έγινε… american bar το Παρίσι το βράδυ της Δευτέρας μετά από άγριες συμπλοκές οπαδών της Παρί και της Νιούκαστλ, ... Read more »

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα - Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα – Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο Η γρίπη H1N1 είναι επίσης γνωστή ως γρίπη των χοίρων. Ονομάζεται γρίπη των χοίρων γιατί στο παρελθόν οι άνθρωποι που ασθένησαν ... Read more »

«Science»: Το βακτήριο E. coli μπορεί να γίνει ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά

«ScienceВ»: О¤Ої ОІО±ОєП„О®ПЃО№Ої E. coli ОјПЂОїПЃОµОЇ ОЅО± ОіОЇОЅОµО№ О±ОЅОёОµОєП„О№ОєПЊ ПѓП„О± ОєОїО№ОЅО¬ О±ОЅП„О№ОІО№ОїП„О№ОєО¬ Το βακτήριο E. coli μπορεί να αναπτύξει υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ... Read more »

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ Η επιβεβαίωση της επερχόμενης ταινίας Babygirl έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κόσμο του κινηματογράφου. Σε παραγωγή της A24 και σκηνοθεσία της Halina ... Read more »
Top List in the World