Antibiyotikler bağırsaktaki faydalı bakterileri yok ediyor mu?

Vücudumuz, yaşamımız için hayati önem taşıyan trilyonlarca bakteriye ev sahipliği yapıyor ve bu bakterilerin çoğu bağırsakta bulunuyor. Peki her antibiyotik aldığımızda vücudumuzun bu önemli kısmına kalıcı olarak zarar mı veriyoruz?

antibiyotikler bağırsaktaki faydalı bakterileri yok ediyor mu?

Antibiyotikler bağırsaktaki faydalı bakterileri yok ediyor mu?

Vücudumuz, yaşamımız için hayati önem taşıyan trilyonlarca bakteriye ev sahipliği yapıyor ve bu bakterilerin çoğu bağırsakta bulunuyor. Peki her antibiyotik aldığımızda vücudumuzun bu önemli kısmına kalıcı olarak zarar mı veriyoruz?

Imperial College London’da kolorektal cerrahi uzmanı James Kinross, bağırsak mikrobiyomunu “mikrobiyotik yaşam formlarından ve vücudun içinde kendilerini sürdürmek için ihtiyaç duydukları her şeyden oluşan karmaşık bir ağ” diye tanımlıyor.

Bağırsak mikrobiyomu, bağışıklık sistemini düzenleyerek ve sindirime yardımcı olarak sağlığımızı korumada önemli bir rol oynuyor. Ancak uzmanlar antibiyotiklerin bağırsak mikrobiyomlarımıza yönelik en büyük tehditlerden biri olduğu görüşünde.

Bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek ve önlemek için yaygın olarak kullanılan antibiyotikler, modern tıbbın temel taşları arasında. Fakat vücudumuzdaki enfeksiyona neden olan bakterileri hedef alma sürecinde bu ilaçlar yanlışlıkla diğer önemli bakterileri de yok edebiliyor.

2000-2015 yılları arasında küresel antibiyotik kullanımının yüzde 65 oranında arttığı düşünülüyor.

Bilim insanları, antibiyotiklere giderek artan bağımlılığımızın sağlık üzerindeki etkileri konusunda endişeleniyor.

Bu endişe iki yönlü: Hem bağırsak mikrobiyomumuza verilen hasar, hem de antibiyotiğe karşı artan bakteri direncinden korkuluyor.

antibiyotikler bağırsaktaki faydalı bakterileri yok ediyor mu?

Antibiyotik, modern tıbbın temel taşı haline geldi, ancak aşırı kullanım konusunda artan endişeler var

ABD’nin St Louis kentindeki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde laboratuvar ve genomik tıp profesörü olan Gautam Dantas, “Antibiyotikler bağırsak mikrobiyomumuzu oluşturan karmaşık ekosistemi bozuyor ve bunu yaparak hayatta kalan bakterilerin dirençli genlerini patojenlere aktarma riskini artırıyor” diyor.

Bağırsağın sağlığı için bakteri popülasyonunun çeşitli olması son derece önemli. Ancak antibiyotikler, doğrudan enfeksiyona neden olan patojenik bakterileri öldürecek kadar seçici olamadığı için bakterilerin tümünü hedefliyor.

Dantas, “(İlaçların) kasıtsız etkileri de var. Yabani ot enfeksiyonundan kurtulmaya çalıştığınız bir ormanı düşünün. Antibiyotik kullanarak iyi ve kötü otların tümünü öldürecek şekilde ormanın tamamını imha ediyorsunuz” diye konuşuyor.

Bilim insanları, enfeksiyon geçiren ve ardından antibiyotik tedavisi gören kişilerin mikrobiyomlarını geriye dönük olarak incelediklerinde, mikrobiyom çeşitliliğinin birkaç ay içinde büyük ölçüde düzeldiğini tespit ediyor.

Ancak Dantas, bazı kişilerde iyi bakterilerin hiçbir zaman geri dönmediğini söylüyor.

Dantas’ın araştırma ekibi, laboratuvarlarına bağlı çocuk hastanesinde tedavi gören çocuklardan toplanan dışkı örneklerini inceliyor. Bu örnekler rutin olarak herhangi bir enfeksiyon ve antibiyotik tedavisinde önce alındığı için daha sonra antibiyotik tedavisi gören çocuklardaki değişiklikleri izlemeleri mümkün.

Bu örnekleri iki grup bebek arasında antibiyotik sonrası bağırsak mikrobiyomunda meydana gelen değişiklikleri karşılaştırmak için kullanan Dantas, “Yetikşinlerde antibiyotik tedavisinden sonra gördüklerimizi bebeklerde daha şiddetli bir şekilde görüyoruz. Mikrobiyom çeşitliliği azalıyor ve ilaca dirençli genlerde büyük artış yaşanıyor” diyor.

Antibiyotiğin etkileri kişiden kişiye farklılık gösterse ve yaşımıza bağlı olsa da, bilim insanları tek bir dozun bile kalıcı etkilere yol açabileceğini söylüyor.

Imperial College’den James Kinross, “Bazı insanlar antibiyotiklerden kaynaklanan hasara karşı çok hassas. Antibiyotik aldıklarında bu kişilerin mikrobiyom ekolojisi önemli ölçüde değişecek ve asla önceki haline geri dönmeyecek” diyor ve devam ediyor:

“Bağırsaklarımızdaki çeşitliliği kaybediyoruz ve yüz binlerce yıldır yaşamımızı sağlayan önemli mikroplar eşi benzeri görülmemiş bir hızda kayboluyor.”

Ancak bilim insanları hala antibiyotik kullanımının bağırsak mikrobiyomu üzerindeki etkisinin uzun vadeli sağlık sonuçlarını çözmeye çalışıyor.

antibiyotikler bağırsaktaki faydalı bakterileri yok ediyor mu?

Patojenik bakteriler, antibiyotik tedavisinden sonra hayatta kalan iyi huylu bakterilerden direnç kazanabilir

Direnç kazanma riski

Kinross, “Antibiyotiklerin mikrobiyom fonksiyonunu her yönden etkileme kapasitesine sahip olduğunu biliyoruz. Sadece bakteri sayısında azalmaya yol açmakla kalmıyor, ilaçlar aynı zamanda mikropların işleyişini de henüz anlayamadığımız şekilde etkiliyor” diyor.

Yani antibiyotiklerin sadece bağırsak bakterilerini değil aynı zamanda bağışıklık sisteminin gelişimini de etkilediğinden endişeleniyor.

Yapılan bilimsel çalışmalar, devamlı antibiyotik kullanımının kümülatif etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Aynı zamanda geniş spektrumlu antibiyotiklerin de daha çok etkiye sahip olduğuna işaret ediliyor.

Uzun süreli antibiyotik kullanımının bir diğer sonucu ise direnç kazanma riski.

Bir bakteri popülasyonu antibiyotiğe maruz kaldığında, dirençsiz genlere sahip olanlar genellikle ölüyor.

Ancak çevreden aldıkları genler veya kendiliğinden ortaya çıkan mutasyonlar sayesinde direnç kazanan bakteriler hayatta kalabiliyor.

Bu durumda antibiyotikler aktif olarak dirençli bakterileri seçiyor. Patojenik bakteriler ise bu adaptasyondan faydalanabiliyor.

Dantas bu durumu şu şekilde açıklıyor:

“Her antibiyotik kullandığımızda, bağırsak mikrobiyomumuzun ilaca dirençli genler açısından zenginleşmesi riskini orantılı olarak artırıyoruz. Böylece patojen yeniden ortaya çıktığında bağırsaktan bu dirençli genlerin bazılarını alabiliyor.”

Oxford Üniversitesi’nde evrim ve mikrobiyoloji profesörü olan Craig MacLean, bu sürecin bağırsakla sınırlı kalmadığını söylüyor.

MacLean, “Dirençli bakteriler bağırsaktan vücudun diğer bölgelerine hareket edebiliyor, dolayısıyla bağırsakta olup bitenler vücudumuzun geri kalanını da etkiliyor” diyor.

antibiyotikler bağırsaktaki faydalı bakterileri yok ediyor mu?

Bilim insanları, gelişigüzel antibiyotik kullanımının hem bağırsak sağlığı hem de daha geniş bağışıklık sistemi üzerinde uzun vadeli etkileri olabileceğini söylüyor

Beslenme alışkanlıklarımız neden önemli?

Antibiyotiklerin hem zararlı hem de hayat kurtarıcı etkisi, dünya çapında bilim insanlarını rahatsız eden en büyük ikilemlerden biri.

Tek bir çözüm olmamakla beraber antibiyotik kullanımının sağlığımız üzerindeki zararlı etkilerini en aza indirmeyi sağlamanın bazı yolları var.

Kinross, “Antibiyotikler milyonlarca hayatı kurtaran muhteşem ilaçlar. Bu çok değerli kaynakları kullanmaya devam etmemiz gerekiyor ama nasıl doğru şekilde hedefleyeceğimizi anlamamız lazım” diyor.

MacLean’e göre bilim insanları artık vücudun belirli bölgelerini hedef alan antibiyotiklerin yanı sıra belirli bakterileri hedef alan antibiyotikler üzerinde de çalışıyor.

Leeds Üniversitesi’nde bağırsak mikrobiyolojisi profesörü Anthony Buckley ise şu anda elimizdeki en büyük aracın diyetimiz olduğunu söylüyor.

Buckley, “Beslenme, insan mikrobiyomunun oluşmasının ardındaki en büyük itici güçlerden biri” diyor.

Leeds Üniversitesi Tıp ve Sağlık Fakültesi’nde araştırmacı olan Ines Moura ise “Yediklerimizin çeşitliliği genellikle bağırsaktaki mikropların çeşitliliğiyle ilişkili. Bu yönde özellikle lifli yiyeceklerin olumlu bir etkiye sahip olduğunu görüyoruz” diye konuşuyor.

Buckley’e göre mikroplar lifli yiyecekleri sindirerek kolonu kaplayan hücrelere enerji sağlayan kısa zincirli yağ asitleri üretiyor.

“Antibiyotik kullandığınızda bu kısa zincirli yağ asitlerini üreten mikroplar tükeniyor ve iyileşmeleri zaman alıyor” diyen Buckley devam ediyor:

“Lif tüketiminin bu mikropların yeniden büyümesi ve kısa zincirli yağ asitleri üretmesi için bir zemin sağladığına inanıyoruz.”

Her antibiyotik kullandığımızda vücudumuzun enfeksiyonla savaşma yeteneğini tehlikeye atıyoruz ve böylece antibiyotiklere olan bağımlılığımızı artırıyoruz.

Kinross, “Antibiyotiklere güvenmeyip bunun yerine sağlıklı beslenerek iç ekolojimizin dirençliliğine odaklanmak gerekiyor. Özellikle de antibiyotiklerin en fazla zarara neden olduğu çocukluk çağında” diyor.

OTHER NEWS

21 minutes ago

Video: SZA puts on a busty display in a black and white lace mini dress at her Quay sunglasses launch event in LA

21 minutes ago

Report: Microsoft CEO Wants More Xbox Games On PS5 And Switch

21 minutes ago

Steve Cohen addresses if Mets could again be trade deadline sellers

21 minutes ago

Video: Moment twins, 8, hilariously fume after discovering two ice creams will cost them a staggering £9

21 minutes ago

There is a lesson for us all in title winner Matt O'Riley's inspiring journey of faith, perseverance and fulfilment

21 minutes ago

Hole at Co Wexford junction ‘looks like a portal to another world’

21 minutes ago

‘Print It Black' Documentary Looks at How Uvalde Newspaper Covered School Mass Shooting

21 minutes ago

Israel will respond to genocide charges at UN court after South Africa urgently requests cease-fire

21 minutes ago

Post Malone makes debut on Academy Of Country Music Awards stage alongside legendary singer and show host Reba McEntire

21 minutes ago

High-Grade Drill Results at North American Lithium

21 minutes ago

Why are there riots in French overseas territory of New Caledonia?

24 minutes ago

NBC News’ Peter Alexander and sister Rebecca Alexander raise awareness for Usher syndrome

24 minutes ago

Russia On Course To Set Grim Record: Kyiv

24 minutes ago

From nothing to 700,000 vehicles annually in 15 years: Morocco's growing automotive industry

24 minutes ago

Dearest gentle reader, did you miss me? Funniest fan reactions to the latest Bridgerton series

27 minutes ago

Progressives fume after vote to force Biden to deliver bombs to Israel

27 minutes ago

Africanbank forges a way into the future with a new logo after its founder’s passing

27 minutes ago

Cork father says his son lasted 29 minutes after life support turned off: ‘A minute for every year of his life’

27 minutes ago

The surprising Labor figures convinced Peter Dutton may win the next election - and here's why

27 minutes ago

Chris Pratt relies on 'wisdom' of father-in-law Arnold Schwarzenegger when he needs advice about Hollywood life

27 minutes ago

Relief for mortgage-payers as big banks start to cut mortgage prices - while bullish Jeremy Hunt urges Brits to vote Tory for tax cuts, warning Labour will hike burden immediately

27 minutes ago

Do you live in a car theft hotspot? We reveal the UK's most active regions for motor crime

29 minutes ago

'Disaster after disaster’: Fresh hope Haiti's ‘best days’ are ahead

30 minutes ago

Irish woman says Madeleine McCann suspect Christian Brückner’s eyes ‘bored into my skull’

30 minutes ago

British Airways flight made emergency landing after smoke filled the cockpit

30 minutes ago

Millions of UK Netflix users face new content block - check if you are affected

30 minutes ago

Massive Ukrainian drone attack on Crimea leaves Sevastopol without power

30 minutes ago

How the wheels came off Israel’s Gaza invasion

30 minutes ago

IPL 2024: SRH vs GT Washed Out as Sunrisers Hyderabad Qualify for Playoffs

30 minutes ago

Aoibhin Garrihy gets in on summer's hottest hair trend - the Bell Bottom Bob

30 minutes ago

Sarwar: Economic growth will be Labour’s ‘number one priority’ in Scotland

30 minutes ago

Dieter Kurtenbach: Brock Purdy is in line for a massive contract. The 49ers don’t have to pay him.

31 minutes ago

Tick Talk: Patek Philippe minute repeater sells for over $23 million at Only Watch 2024 auction

31 minutes ago

Authorities hunt for 2 people who committed 'archeological theft' at US national park

32 minutes ago

Severe weather recap: Here's what happened as deadly storms moved from Cypress to Houston

33 minutes ago

European markets open after snapping nine-day winning streak; Richemont up 6.3%

33 minutes ago

Noémie Merlant Says Gory Sisterhood Tale ‘The Balconettes’ Was Sparked By Her Experiences With “Microaggressions, Major Aggressions And Even Physical Violence”

34 minutes ago

At least 4 people are killed in Houston after a severe thunderstorm passed through

36 minutes ago

PM on his side, BJP nominee claims edge in poll

36 minutes ago

First he hooked up with a 104-year-old 'lover' and begged to stay in Australia... but then she died. You won't believe what this 48-year-old Estonian is now saying to remain Down Under