Το διπλό μυστήριο με τα κόκαλα ζώων στο σπήλαιο Κέσεμ – Γιατί απουσίαζαν οι άκρες των οστών;

το διπλό μυστήριο με τα κόκαλα ζώων στο σπήλαιο κέσεμ – γιατί απουσίαζαν οι άκρες των οστών;

Σε μια σπηλιά στο κέντρο του Ισραήλ, οι αρχαιολόγοι παρατήρησαν μια ανωμαλία. Υπάρχει ένα μυστήριο για τους πρώτους ανθρώπους που έζησαν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν σε σπηλιές. Ισχύει ευρέως, αλλά το αίνιγμα εξηγείται από τα ευρήματα στο Σπήλαιο Κέσεμ του Ισραήλ.

Μεγάλος αριθμός οστών ζώων έχει βρεθεί σε χώρους σπηλαίων με ανθρωπίνους, που προέρχονται από ζώα που δεν διαβιούσαν σε σπηλιές, όπως ελάφια. Αυτό από μόνο του δεν είναι παράξενο. Οι ανθρωπίνοι έτρωγαν ζώα όπως ελάφια, ενώ δεν φαίνεται να είχαν εμμονή με την υγιεινή μετά την κατανάλωση τροφής, όπως συμπεραίνει κανείς. Το παράξενο είναι ότι οι αρχαιολόγοι που ερευνούν  σημεία ανθρωπίνων στα σπηλαία και  έχουν παρατηρήσει  μια προτίμηση των ανθρώπινων ειδών  προς τα μακρά οστά των άκρων και όχι όλα τα οστά των ζώων. Επιπλέον, αυτά τα οστά των κάτω άκρων τείνουν να στερούνται επιφύσεων, δηλαδή τα βολβώδη μέρη στα άκρα τους.

Τώρα αυτό το διπλό μυστήριο μάλλον έχει λυθεί από Ισπανούς και Ισραηλινούς Ισπανούς αρχαιολόγους που χρησιμοποιούν το Σπήλαιο Κεσέμ ως μελέτη περίπτωσης. Το άρθρο των Ruth Blasco και Jordi Rosell Ardèvol του Καταλανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Εξέλιξης με την Ella Assaf, Ran Barkai και Avi Gopher του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ εμφανίστηκε στο Περιοδικό Ανθρώπινης Εξέλιξης του Απριλίου.

το διπλό μυστήριο με τα κόκαλα ζώων στο σπήλαιο κέσεμ – γιατί απουσίαζαν οι άκρες των οστών;

Credit: BruceBlaus

Η προτίμηση προς τα οστά των ποδιών των ζώων στα σπίτια των σπηλαίων των ανθρωπίνων, δημιουργήθηκε από τους ανθρωπίνους με τρόπο βολικό, διαμελίζοντας μεγάλα ζώα όπου τα κυνηγούσαν και κουβαλούσαν τα πόδια πίσω στη σπηλιά για να φάνε, αντί να κουβαλάνε ολόκληρα ζώα. Η συνεχής απουσία των επιφύσεων δεν ήταν οφειλόταν σε  διάσπαση με διαφορικό ρυθμό από το υπόλοιπο οστό. Αυτό δεν ισχύει, σημειώνει η ομάδα. Ούτε, στο Κεσέμ συγκεκριμένα, θα μπορούσε η απουσία αυτών των τμημάτων των οστών να είναι επειδή οι ρακοσυλλέκτες παρουσιάζουν μια προνομιακή όρεξη για τις επιφύσεις (που κάνουν).

Οι επιφύσεις είχαν φύγει επειδή οι ανθρωπίνοι έσπαγαν αυτά τα σχετικά σπογγώδη κομμάτια των οστών για να εξαγάγουν λίπος, υποστηρίζει η ομάδα. Ή αλλιώς κάπως να τα φάνε.

“Ο βαθμός συντήρησης των οστών στο Κεσέμ είναι εξαιρετικός από όλες τις απόψεις. Όλες οι ταφονομικές μελέτες δείχνουν ότι οι επιφύσεις θα έπρεπε να είχαν διατηρηθεί καθώς και η διάφυση [ο άξονας]”, εξηγούν οι Rosell Ardèvol και Blasco στον Haaretz μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. “Ως εκ τούτου, η εξαφάνισή τους μπορεί να αποδοθεί μόνο σε μηχανικά αίτια”.

Η ιδιομορφία στη σπηλιά Κέσεμ

Η επίφυση στο τέλος των μακρών οστών αναπτύσσεται ξεχωριστά από τον άξονα κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, και προσκολλάται στα άκρα του άξονα καθώς το μωρό μεγαλώνει. Είναι επίσης τεχνικά οστικός ιστός, αλλά σχετικά σπογγώδης, μαλακός τύπος που καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα πυκνού οστού.

Γιατί ο Κέσεμ είναι ανώμαλος, ευτυχώς, με την έννοια ότι το σπέρμα των ανθρωπίνων διατηρείται αξιοσημείωτα; Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις της βαθιάς προϊστορικής κατάληψης σπηλαίων, φαίνεται ότι οι ανθρωπίνοι ήρθαν και έφυγαν. Συχνά οι πρώτοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν σπήλαια κατά διαστήματα με άγρια ζώα όπως αρκούδες και ύαινες και λιοντάρια, τα οποία θα θόλωναν τα στοιχεία της δραστηριότητας του ανθρωπίνου σώματος.

το διπλό μυστήριο με τα κόκαλα ζώων στο σπήλαιο κέσεμ – γιατί απουσίαζαν οι άκρες των οστών;

Άποψη του σπηλαίου Qesem, της προϊστορικής τοποθεσίας κοντά στο Τελ Αβίβ. Πίστωση: Ariel David

Στο Κεσέμ, ωστόσο, φαίνεται ότι οι ανθρωπίνοι ήταν συνεχώς παρόντες για μεγάλες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια της συνολικής περιόδου των 200.000 ετών, γεγονός που αποθάρρυνε τη δραστηριότητα των ζώων εκεί, εξηγεί η ομάδα.

Σημειώστε ότι παρά τις κλιματικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια των αιώνων, το κλίμα στο σημερινό Ισραήλ ήταν αξιόπιστα φιλόξενο. Θα μπορούσαν να μείνουν αν το ήθελαν.

Έτσι, οι ανθρωπίνοι μπορεί πράγματι μερικές φορές να εγκατέλειπαν το Σπήλαιο Κέσεμ για να κυνηγήσουν ή να βρουν νερό ή για οποιονδήποτε σκοπό, και μία ξεχωριστή έρευνα διαπίστωσε ότι οι λύκοι επισκέφθηκαν εγκαταλελειμμένες ανθρώπινους οικισμούς με σκηνές, και φάνηκε μια σαφή όρεξη για επιφύσεις, και θα αποκόμιζαν επίσης με οστά στο στόμα μήπως οι άνθρωποι επιστρέψουν. Οι λύκοι είναι έξυπνοι. Αλλά ευλόγως αυτό δεν συνέβη ιδιαίτερα στο Κέσεμ, διότι αν είχε, δεν θα υπήρχαν τόσα πολλά οστά ζώων εκεί αλλά θα είχαν κλαπεί.

το διπλό μυστήριο με τα κόκαλα ζώων στο σπήλαιο κέσεμ – γιατί απουσίαζαν οι άκρες των οστών;

Αρχαιολόγοι που σκάβουν στο σπήλαιο Qesem. Πίστωση: Ariel David

“Αν είχαν παρατηρηθεί συνεχείς ανθρώπινες περίοδοι εγκατάλειψης, τα περισσότερα από τα οστά των ελάφων θα είχαν πιθανότατα εξαφανιστεί και θα βρίσκαμε μόνο μεγαλύτερες μορφές διάφυσης των ζώων, όπως ελάφια, άλογα ή άουρους (και λίγα υπολείμματα από ελάφια). Αυτό δείχνει ότι τα γεγονότα εγκατάλειψης του ανθρώπου ήταν λίγα (ή ανύπαρκτα) στο Κεσέμ,” συνοψίζουν.

Επίσης, όταν τα ζώα είναι δραστήρια σε μια σπηλιά, ανακουφίζονται και η Κεσέμ δεν μαστίζεται  από κοπρολίτες-πτωματοφάγους (απολιθωμένα περιττώματα), προσθέτει η ομάδα.

Ο Καθηγητής Barkai προσθέτει ότι η πραγματικά μοναδική πτυχή του Σπηλαίου Κεσέμ είναι η σχολαστική δουλειά που γίνεται από τον Blasco και τον Rosell Ardèvol για τις συναρμολογήσεις των οστών.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πτωματοφάγοι θα είχαν πιθανότατα προσελκύσει από το άρωμα των μαγειρείων και του ψημένου κρέατος, αλλά σπάνια θα εμφανίζονταν, θα αρπάζαν ένα κόκκαλο και θα εξαφανίζονταν, και δεν ήταν άλλοι δράστες πίσω από την εξαφάνιση των άκρων των οστών. Εμείς ήμασταν.

Το συμπέρασμά τους, ότι οι ανθρωποι του Κεσέμ – πρώιμοι σύγχρονοι άνθρωποι ή Νεάντερταλ ή άλλοι – έσπαγαν τις επιφύσεις των μακρών οστών για να αποκτήσουν γράσο ταιριάζει με την κυρίαρχη θεωρία της ανθρώπινης εξέλιξης που ο Barkai έχει χτίσει με τον Miki Ben-Dor και την ομάδα, ξεκινώντας με έναν προγονικό άνθρωπο με τη σειρά του σε έντονη σαρκοφάγο που ξεκίνησε πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια. (Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί δόντια που δείχνουν τόσο τους σοφούς όσο και τους Νεάντερταλ.)

Χωρίς να είμαστε υποχρεωτικά σαρκοφάγοι, οι άνθρωποι δεν μπορούν να αποκτήσουν περισσότερο από ένα ορισμένο ποσοστό – 30 έως 50 τοις εκατό – των θερμίδων μας από το κόκκινο κρέας, καθώς  αν προσπαθήσουμε, θα έχουμε δηλητηρίαση αζώτου από την υπερβολική συγκέντρωση πρωτεΐνης.

Ως εκ τούτου, οι πρώτοι άνθρωποι κυνηγούσαν τα μεγαλύτερα ζώα που μπορούσαν, κυρίως (όταν ήταν διαθέσιμοι) ελέφαντες , που είχαν μεγάλα στρώματα λίπους. Προηγούμενη εργασία του Barkai και της ομάδας έχει δείξει ότι οι πρώτοι άνθρωποι θα έσπαγαν επίσης τα μακρά οστά της μεγαπανίδας, εύλογα για να αποκτήσουν τον ιδιαίτερα θρεπτικό μυελό. Απέδειξαν ακόμα ότι οι ανθρωπίνοι ίσως είχαν αποθηκεύσει μακριά οστά στη σπηλιά για έως και εννέα εβδομάδες, πιθανώς για να έχουν αργότερα, πρόσβαση στον μυελό.

Η νέα μελέτη επεκτείνει αυτήν τη συμπεριφορά στα άκρα των οστών, τις επιφύσεις, οι οποίες δεν έχουν πυρήνες μυελού αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος

Όταν εξαφανιζόταν η μεγάλη πανίδα, ελλείψει άλλης επιλογής, οι πρώτοι άνθρωποι κυνηγούσαν ακόμα μικρότερα ζώα. Τα εργαλεία και τα έξυπνα μέσα τους έπρεπε επίσης να βελτιωθούν, προκειμένου να αποκτήσουν τα μικρότερα, πιο νεαρά ζώα.

Ως συμπέρασμα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ο Barkai, έχει υποστηρίξει από παλιά ότι, οι άνθρωποι ζητούν το λίπος στη διατροφή τυος, από το οποίο παράγεται το έλαιο. Οι άνθρωποι εξακολουθούμε να θέλουμε το λίπος στη διατροφή μας και, για τον λόγο αυτό, τα σνακ είναι παραλλαγές του λιπαρού, πρόχειρου φαγητού που αναζητούσαν οι πρόγονοί μας.

Πώς ακριβώς οι πρώτοι άνθρωποι, ίσως, προχρονολογούσαν το είδος μας, για να εξαγάγουν λίπος από οστικούς βολβούς;

“Ο καλύτερος τρόπος για να εξαγάγετε λίπος από τις επιφύσεις είναι βράζοντας τους”, απαντούν οι Blasco και Rosell Ardèvol. “Ωστόσο, αυτή η τεχνολογία ήταν επιστημονική φαντασία για τους ανθρώπους του Κεσέμ. Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος για να την εξαγάγετε ήταν θερμαίνοντας τα θραύσματα της επίφυσης και στη συνέχεια συνθλίβοντάς τα για να μασηθούν.”

Πράγματι, οι άνθρωποι του Κεσέμ χρησιμοποίησαν φωτιά – και δεν ήταν οι πρώτοι. Η χρήση της φωτιάς έχει εντοπιστεί στο Gesher Benot Yaakov, περίπου πριν από 780.000 χρόνια.

Μαγειρεύοντας το κόκκαλο για να εξαγάγετε καλύτερα το λίπος έπρεπε να γίνει προσεκτικά, προσθέτουν. Κολλήστε το στη φωτιά πάρα πολύ καιρό και το λίπος θα καεί και θα γίνει μη βρώσιμο.

Η ομάδα δεν ανίχνευσε οστά που είχαν υποστεί κάψιμο στη σπηλιά Κεσέμ, σαφώς από το μαγείρεμα – αλλά ήταν το μακρύ μέρος, οι διάφυσεις,  που οι Blasco και Rosell   Ardèvol, πίστευαν ότι προκλήθηκε από τη ρίψη σπασμένων οστών από τα οποία ο μυελός είχε ήδη εξαχθεί στην εστία. “Σε αυτές τις συνθήκες δεν έχουμε βρει θραύσματα επίφυσης, το οποίο δείχνει ότι έχουν υποβληθεί σε άλλες διαδικασίες (ίσως έχουν καταποθεί)”, συνοψίζουν.

Ποια είναι στην πραγματικότητα η διαφορά μεταξύ του λιπώδους ιστού και λίπους; Έχουμε λιπώδη ιστό πάνω από τους μύες μας και λίπος μέσα στις επιφύσεις μας, εξηγεί ο Rosell Ardèvol. Είναι κάπως διαφορετικά στη μοριακή σύνθεση. Η ερμηνεία των ελλειπουσών επιφύσεων δείχνει ότι όταν οι αρχαίοι κυνηγούσαν ένα ζώο, δεν σπαταλούσαν ούτε τρίχα.

Και τώρα πλέον ξέρετε γιατί το τραγανό, μαυρισμένο άκρο ενός ψητού κόκαλου κοτόπουλου είναι τόσο ακαταμάχητο.

OTHER NEWS

22 minutes ago

LIZ JONES: King Charles and William, give Harry and Meghan the best anniversary gift they could imagine: Welcome the Firm's biggest assets back into the fold

23 minutes ago

How to deep clean your house room by room – and everything you’ll need

24 minutes ago

Guernsey beat Jersey to win 2024 Women's Muratti Vase

24 minutes ago

Katie McCabe on being 'disappointed' with Arsenal's season, consistency and Miedema's legacy

24 minutes ago

Ange unleashes Kulusevski in predicted Spurs lineup vs Sheff Utd

24 minutes ago

Barry Keoghan displays touching nod to late mum at Cannes Film Festival

24 minutes ago

Premier League title race: Why Arsenal fans still have hope of beating Man City to trophy

24 minutes ago

Canada is sexy now, thanks to wave of romance books set in unlikely locales

24 minutes ago

Tyson Fury ready for a rematch after losing against Usyk

24 minutes ago

HOW the NHI bill will reshape SASSA grants in 2024

24 minutes ago

Major changes to SA traffic fines – Everything you need to know

24 minutes ago

Toto Wolff’s brutal response to Mercedes losing key personnel

25 minutes ago

S’pore’s alleged money launderers named alongside terrorist financiers, drug lords in Dubai probe

30 minutes ago

ADF on standby to help stranded Aussies

30 minutes ago

Saving the most famous shed in motorsport: Ken Tyrrell's F1 'factory'

31 minutes ago

Emilia Romagna Grand Prix at Imola: FINAL grid after all driver penalties

31 minutes ago

‘My legs can still carry me’ Kaizer Chiefs legend Khune not retiring

31 minutes ago

PGA Championship: Dangerman Lowry flirts with history as Schauffele and Morikawa share lead

31 minutes ago

France: Cannes Film Festival gets underway against backdrop of protests and potential strike

31 minutes ago

Video: Campbelltown: Harrowing scenes after a toddler falls 9m from unit block window in Sydney's south-west

31 minutes ago

Campbelltown: Harrowing scenes after a toddler falls 9m from unit block window in Sydney's south-west

31 minutes ago

Emotional Cheryl and Nadine Coyle share a sweet moment as they supportively hold hands after heartbreaking Sarah Harding tribute during reunion concert

31 minutes ago

Ed Dwight, NASA's 1st Black astronaut candidate, finally set to go to space on Blue Origin

31 minutes ago

Is Manchester City v West Ham on TV? Kick-off time, channel and how to watch Premier League fixture

31 minutes ago

Is Arsenal vs Everton on TV today? Kick-off time, channel and how to watch Premier League fixture

32 minutes ago

Schauffele and Morikawa tied at the PGA Championship; Scheffler not a contender

32 minutes ago

Who Makes Mustang Motorcycle Seats & Are They Any Good?

32 minutes ago

AACo CEO 'really excited' to relaunch 1824 Wagyu brand on company's 200th Birthday

36 minutes ago

Blue moon! Sea lights up at night with stunning display of vivid bioluminescent plankton rarely seen in the UK

36 minutes ago

Michelle Rodriguez shows off her sensational figure in halterneck bikini as she enjoys the sun at Hotel du Cap-Eden-Roc during Cannes Film Festival

36 minutes ago

Rio Ferdinand names three Man Utd players who can sink Man City in FA Cup final as Ten Hag chances are rated

36 minutes ago

Pogacar's "proud" climbing domestiques prepare to destroy Giro in grueling stage: "You'll see..."

36 minutes ago

Recovering from Crisis: Mental health and the therapeutic power of music

36 minutes ago

Health system under pressure as hospital data released

36 minutes ago

French hitchhiker Lucas Venner's guide to travelling the world with the help of strangers' generosity

36 minutes ago

The Lloyds share price just hit a 52-week high. Can it fly still higher?

36 minutes ago

Where will the Rolls-Royce share price end 2024, above 500p or below 400p?

36 minutes ago

Ireland is not a country where house prices are meant to fall

37 minutes ago

Montero to manage Juventus until the end of the season

40 minutes ago

Fehoko: Steelers ‘Love’ Russell Wilson as a Teammate

Kênh khám phá trải nghiệm của giới trẻ, thế giới du lịch