Το αίνιγμα της Ιερουσαλήμ: Ο ραδιοάνθρακας αποκαλύπτει κάτι απρόσμενο για περιοχή, στην εποχή του βιβλικού βασιλιά Δαβίδ, πριν από 3.000 χρόνια

το αίνιγμα της ιερουσαλήμ: ο ραδιοάνθρακας αποκαλύπτει κάτι απρόσμενο για περιοχή, στην εποχή του βιβλικού βασιλιά δαβίδ, πριν από 3.000 χρόνια

Υπολείμματα του τείχους που είχε η πόλη του Δαβίδ, την εποχή του Σιδήρου, σε μία από τις περιοχές που εξετάστηκαν με ραδιοάνθρακα.

Στην πανάρχαια συζήτηση για το κατά πόσο η Βίβλος αφηγείται αληθινές ιστορίες, το μέγεθος «μετράει». Υπήρχε πραγματικά μια μεγάλη Ενωμένη Μοναρχία των αρχαίων Ισραηλιτών υπό τον Δαβίδ και τον Σολομώντα, όπως αναφέρει η Βίβλος; Η Ιερουσαλήμ χτίστηκε πραγματικά από τον Σολομώντα ως μια μεγαλοπρεπής πρωτεύουσα αυτοκρατορίας, ή ήταν μια μικροσκοπική πόλη;

Τα νέα στοιχεία

Μια πρώτη στο είδος της μελέτη με ραδιοάνθρακα της Ιερουσαλήμ κατά την Περίοδο του Πρώτου Ναού, σχηματίζει μια νέα εικόνα για την ιστορία της πόλης στη βιβλική εποχή. Από τη μία, φέρνει δελεαστικές ενδείξεις ότι η πόλη ήταν ήδη ένα σημαντικό αστικό κέντρο στην εποχή του Δαβίδ και του Σολομώντα και όχι ένα ασήμαντο χωριό.

Από την άλλη, τα νέα στοιχεία ραδιοάνθρακα έρχονται σε αντίθεση με το βιβλικό κείμενο για το ποιος ακριβώς έχτισε τι και πότε στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της περιόδου του Πρώτου Ναού.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο PNAS, είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα που ανακατασκεύασε το μακρινό παρελθόν της πόλης μέσω χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα. Χαιρετίζεται ως μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα, επειδή οι επιστήμονες κατάφεραν να εξαγάγουν αξιόπιστα δεδομένα για μια περίοδο στην οποία η χρονολόγηση με άνθρακα είναι επικίνδυνα αναξιόπιστη. Παρ’ όλα αυτά, είναι απίθανο η μελέτη να τερματισει τις πολύπλοκες συζητήσεις σχετικά με το πόση ιστορία περιέχει η Αγία Γραφή, και ιδιαίτερα όσον αφορά τις λεπτομέρειες για το μυθικό βασίλειο του Δαβίδ και του Σολομώντα’.

το αίνιγμα της ιερουσαλήμ: ο ραδιοάνθρακας αποκαλύπτει κάτι απρόσμενο για περιοχή, στην εποχή του βιβλικού βασιλιά δαβίδ, πριν από 3.000 χρόνια

Ανασκαφή ενός κτιρίου της περιόδου του Πρώτου Ναού που καταστράφηκε από τους Βαβυλώνιους στην Ιερουσαλήμ. Τώρα το κτίριο εκτιμάται ότι χτίστηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. (Φωτό: Ariel David).

Οι ισραηλιτικές κοινότητες

Κείμενα εκτός της Βίβλου και αρχαιολογικά στοιχεία μας λένε ότι στην Εποχή του Σιδήρου, η οποία συμπίπτει (περίπου) με την Περίοδο του Πρώτου Ναού, δύο ξεχωριστές ισραηλιτικές οντότητες αναπτύχθηκαν στο λεγόμενο Λεβάντε (Εγγύς Ανατολή).

Το μεγαλύτερο και ισχυρότερο ήταν το Βασίλειο του Ισραήλ, με επίκεντρο τη σημερινή Γαλιλαία και τη βόρεια Δυτική Όχθη, με πρωτεύουσα τη Σαμάρεια. Ο μικρότερος γείτονας του Ισραήλ ήταν το Βασίλειο του Ιούδα στα νότια, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Αλλά κανένα σαφές γραπτό κείμενο ή αρχαιολογικό στοιχείο δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τον βιβλικό ισχυρισμό ότι αυτά τα δύο βασίλεια ενώθηκαν κάποτε σε μια τεράστια, Ενωμένη Μοναρχία υπό τον Δαβίδ και τον Σολομώντα, οι οποίοι κυβέρνησαν κάποια στιγμή τον 11ο-10ο αιώνα π.Χ.

Ανατρεπτικά συμπεράσματα

Πολλοί μελετητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, ακόμη και αν ο Δαβίδ και ο Σολομών υπήρχαν, ήταν λίγο ανώτεροι από τους τοπικούς οπλαρχηγούς, κυβερνώντας το αναδυόμενο βασίλειο του Ιούδα από μια μικρή Ιερουσαλήμ. Η μεγάλη αυτοκρατορία τους δεν ήταν παρά μια μεταγενέστερη μεγέθυνση από τους αρχιτέκτονες της Βίβλου, που ήθελαν να τονίσουν την εξέχουσα θέση του Ναού στην Ιερουσαλήμ και τη δυναστεία του Δαβίδ.

Άλλοι ερευνητές προσπάθησαν να επιτεθούν σε αυτό το σκεπτικιστικό παράδειγμα στηριζόμενοι σε μερικά υπολείμματα στην Ιερουσαλήμ και στα περίχωρά της, τα οποία υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός μεγάλου βασιλείου και μιας καλά αναπτυγμένης πρωτεύουσας, ήδη στην υποτιθέμενη εποχή του Δαβίδ και του Σολομώντα.

το αίνιγμα της ιερουσαλήμ: ο ραδιοάνθρακας αποκαλύπτει κάτι απρόσμενο για περιοχή, στην εποχή του βιβλικού βασιλιά δαβίδ, πριν από 3.000 χρόνια

Αρχαία ερείπια της Πόλης του Δαβίδ. Εδώ μία από τις περιοχές που εξετάστηκαν στην μελέτη. Ήταν το πάρκινγκ Γκιβάτι (Φωτό: אריאל דוד).

Χρονολόγηση με τον Βασιλιά Δαβίδ

Ένα μεγάλο βασίλειο χρειάζεται μια μεγάλη πρωτεύουσα. Οπότε αν υπάρχει μνημειακή αρχιτεκτονική στην Ιερουσαλήμ που χτίστηκε αυτήν την περίοδο, τότε η βιβλική εκδοχή έχει βάση, διαφορετικά πρέπει να απορριφθεί ως κυρίως μυθολογική.

Ως εκ τούτου, είναι ακόμα πιο περίεργο ότι μέχρι στιγμής έχει γίνει πολύ μικρή  ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα  στην Ιερουσαλήμ. Οι αρχαιολόγοι που σκάβουν στην Ιερουσαλήμ έχουν ως επί το πλείστον χρονολογημένες δομές με βάση τα είδη κεραμικής που βρέθηκαν σε αυτά – μια συχνά ασαφή μέθοδο και όχι ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό και θα εκτεθούν αργότερα. Όμως, πάνω από μια δεκαετία τώρα, μία ομάδα της Μονάδας Επιστημονικής Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου Weizmann στο Rehovot, μαζί με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, εργάζονται για να διορθώσουν αυτήν τη θεαματική παράλειψη.

Οι ερευνητές του Weizmann  συνεργάστηκαν στενά με τους αρχαιολόγους για να συλλέξουν βραχύβια οργανικά υλικά, κυρίως απανθρακωμένους σπόρους, από αρχαιολογικές ανασκαφές των χώρων της Εποχής του Σιδήρου σε όλη τη λεγόμενη Πόλη του Δαβίδ, μια στενή κορυφογραμμή που εκτείνεται νότια του Όρους του Ναού, και την οποία οι περισσότεροι αρχαιολόγοι (αν και όχι όλοι) αναγνωρίζουν ως τον αρχικό πυρήνα της αρχαίας Ιερουσαλήμ.

το αίνιγμα της ιερουσαλήμ: ο ραδιοάνθρακας αποκαλύπτει κάτι απρόσμενο για περιοχή, στην εποχή του βιβλικού βασιλιά δαβίδ, πριν από 3.000 χρόνια

Ίχνη καμένου καλαθιού σε πήλινο πιθάρι, από την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 586 π.Χ. από τους Βαβυλώνιους (Φωτό: Johanna Regev).

Το αποτέλεσμα είναι περισσότερες από 100 ασφαλείς ημερομηνίες που κυμαίνονται από την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου το 12ο αιώνα π.Χ. έως το 586 π.Χ., όταν οι Βαβυλώνιοι κατέστρεψαν την Ιερουσαλήμ και τον Πρώτο Ναό, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Μερικά από τα ευρήματα έχουν ενδιαφέρουσες επιπτώσεις στα μεγάλα ανοικτά ερωτήματα για την ιστορία της Ιερουσαλήμ στην εποχή τους.

Ένα από τα κυριότερα σημεία της μελέτης είναι ότι σχεδόν το 20% των δειγμάτων που αναλύθηκαν χρονολογούνται στον 12ο-10ο αιώνα π.Χ., μια περίοδο που περιλαμβάνει την εποχή του Δαβίδ και του Σολομώντα. Και βρέθηκαν σε όλη την πόλη του Δαβίδ.

Οι ερευνητές, υπό την ηγεσία της καθηγήτριας Elizabeta Boaretto και της Δρ. Joanna Regev, του εργαστηρίου ραδιοάνθρακα του  Dangoor Research Accelerator, εκτιμούν ότι το σημαντικό είναι πως οι περισσότερες από αυτές τις ημερομηνίες ραδιοάνθρακα δεν σχετίζονταν με την πρώιμη κεραμική της Εποχής του Σιδήρου. Μερικές μάλιστα προήλθαν από απανθρακωμένα υπολείμματα που βρέθηκαν σε οικοδομικά υλικά, λέει η Regev, στην εφημερίδα Haaretz.

“Αυτό δείχνει ότι με τη ραδιενέργεια μπορείς να εντοπίσεις επαγγέλματα και δραστηριότητες που δεν μπορούν να εντοπιστούν με την αγγειοπλαστική”, αναφέρει. “Τα δείγματα αυτά παρέχουν εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες για τα μέρη που διέμεναν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου και συνεπώς είναι σχετικά με την ανακατασκευή του μεγέθους του οικισμού”.

Αυτό δεν επιβεβαιώνει με κανένα τρόπο την ύπαρξη του βασιλείου του Δαβίδ και του Σολομώντα, αλλά υποδηλώνει ότι η Ιερουσαλήμ ήταν πιο ανεπτυγμένη από ό,τι πιστεύαμε στην εποχή τους, εξηγεί ο καθηγητής Yuval Gadot, ένας αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ που σκάβει στην πόλη του Δαβίδ και είναι ένας από τους κορυφαίους καθηγητές της μελέτης με ραδιοάνθρακα.

Ο Gadot, παρεμπιπτόντως, ανήκει στο πιο σκεπτικιστικό στρατόπεδο όσον αφορά την ιστορικότητα της Ενωμένης Μοναρχίας και το μεγαλείο της Ιερουσαλήμ τον 10ο αιώνα π.Χ. “Όσα έχουμε από την περίοδο εκείνη, χωρούν σε ένα κουτί από παπούτσια”, παρατήρησε κάποτε σε μια συνέντευξη, στη Νέα Υόρκη.

“Αν το εκκρεμές μου πρέπει να μετακινηθεί κάπου, τώρα πηγαίνει περισσότερο προς την κατεύθυνση της πόλης από ότι στο χωριό, λόγω αυτών των αποτελεσμάτων”, λέει τώρα στην Haaretz, αναφερόμενος στο μέγεθος της Ιερουσαλήμ τον 10ο αιώνα π.Χ. Ίσως η Ιερουσαλήμ του Σολομώντα δεν ήταν η πρωτεύουσα μιας τεράστιας αυτοκρατορίας, αλλά δεν ήταν ούτε ένας ασήμαντος τόπος.

Τα κτίρια

Αν και υπάρχουν ήδη κάποιες αποδείξεις κατασκευής στην Ιερουσαλήμ στις αρχές της Εποχής του Σιδήρου, τα περισσότερα από τα δείγματα της μελέτης που χρονολογούνται σε αυτήν την περίοδο, δεν είναι δυνατόν να συσχετιστούν σαφώς με ένα κτίριο ή με άλλα υπολείμματα, σημειώνει ο καθηγητής Israel Finkelstein από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Πανεπιστήμιο της Χάιφα. Αντί αυτού, προέρχονται από συντρίμμια και άλλα κατασκευαστικά υλικά τα οποία επαναχρησιμοποιήθηκαν αργότερα, λέει ο Finkelstein, κορυφαίος αρχαιολόγος του σκεπτικιστικού στρατοπέδου που δεν συμμετείχε στη μελέτη με χρονολόγηση άνθρακα.

το αίνιγμα της ιερουσαλήμ: ο ραδιοάνθρακας αποκαλύπτει κάτι απρόσμενο για περιοχή, στην εποχή του βιβλικού βασιλιά δαβίδ, πριν από 3.000 χρόνια

Δείγματα σήμανσης στην “Περιοχή Ε” της αρχαίας Ιερουσαλήμ (Φωτό: Johanna Regev).

Όπως λέει ο Finkelstein, αυτά τα υλικά χαμηλότερης ποιότητας “μπορεί να εισάγουν ένα φαινόμενο “παλαιότερων ημερομηνιών”, που σημαίνει ημερομηνίες παλαιότερες από τη δεδομένη στιβάδα που δήθεν συνδέεται με αυτά”.

Περισσότερη έρευνα είναι αναγκαία  για την καλύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων από τον 12ο-10ο αιώνα π.Χ., αλλά είναι ακόμα στατιστικά σημαντικό ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό των δειγμάτων στη μελέτη απέφερε τόσο παλιές ημερομηνίες, λέει ο Regev, ο ειδικός στην ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα.

“Είναι αλήθεια, δεν μπορώ να σας πω τι έχτισαν εκείνη την περίοδο και ποιος το έχτισε, αλλά αυτό το υλικό έρχεται από κάπου. Κάποιος ήταν δραστήριος εκεί”, προσθέτει ο Gadot.

Η μελέτη με τις ραδιοεκπομπές άνθρακα προσφέρει νέα εικόνα για την ιστορία της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της Πρώτης Περιόδου του Ναού, σημειώνει ο Δρ. Τζο Uziel, αρχαιολόγος της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

“Όλοι θέλουν να εστιάσουν στον Δαβίδ και τον Σολομώντα, αλλά είναι κάτι περισσότερο, παίρνουμε ολόκληρη την ακολουθία αυτής της περιόδου που αναφέρεται στη Βίβλο και αναπαριστούμε τη χρονολογία”, λέει ο Uziel. “Συνεχίζοντας την εφαρμογή αυτών των μεθόδων στο μέλλον, θα είμαστε σε θέση να αναπαραστήσουμε την ιστορία της Ιερουσαλήμ σε μια πολύ πιο επιστημονική βάση, ανεξάρτητα από το αν τα πράγματα ταιριάζουν με τη βιβλική αφήγηση”.

Μέχρι στιγμής, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η πόλη γνώρισε ανανεωμένη επέκταση κατά το δεύτερο μισό του 9ου αιώνα π.Χ., νωρίτερα από ό, τι πίστευαν προηγουμένως, πιθανώς κατά τη διάρκεια της 40ετούς βασιλείας του Ιούδα του Ιωά ή ακόμη και πιο πριν. Τότε η Ιερουσαλήμ επεκτάθηκε για πρώτη φορά στη δυτική πλαγιά της Πόλης του Δαβίδ. Ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο, το οποίο αργότερα θα καταστραφεί από τους Βαβυλώνιους, κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή, ενώ, στην ανατολική πλαγιά της κορυφογραμμής, χτίστηκαν επιβλητικές οχυρώσεις, γύρω από την κύρια πηγή της πόλης, αναφέρουν η Regev και οι συνεργάτες της.

Ένα δωμάτιο με έντεκα ορόφους

Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα της νέας μελέτης είναι η χρονολογία που δημιούργησε για τον 8ο και 7ο αιώνα π.Χ., σημειώνουν οι συγγραφείς.

Λόγω των διακυμάνσεων της ποσότητας του ισοτόπου του άνθρακα 14 στην ατμόσφαιρα από τον 8ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ., η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα είναι προβληματική σε αυτήν την περίοδο, παράγοντας ημερομηνίες με περιθώριο σφάλματος αιώνων.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι αρχαιολόγοι που ερευνούν την Εποχή του Σιδήρου στην Ιερουσαλήμ έχουν συχνά αποστασιοποιηθεί από τη μέθοδο – επειδή μέχρι στιγμής ήταν σε μεγάλο βαθμό άχρηστη στην χρονολόγηση υλικών για ένα μεγάλο κομμάτι της εν λόγω περιόδου, λέει ο Regev.

Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν τη λοφώδη γεωγραφία της πόλης και το γεγονός ότι έχει χτιστεί, καταστραφεί και ξαναχτιστεί πολλές φορές, συχνά σε βραχώδες υπόστρωμα – που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να βρεις αδιατάρακτα στρώματα από τα οποία να παίρνεις δείγματα, λέει. Ωστόσο είναι εφικτό, προσθέτει.

το αίνιγμα της ιερουσαλήμ: ο ραδιοάνθρακας αποκαλύπτει κάτι απρόσμενο για περιοχή, στην εποχή του βιβλικού βασιλιά δαβίδ, πριν από 3.000 χρόνια

Κεραμικά που βρέθηκαν στο δωμάτιο με τα 11 επάλληλα δάπεδα (Φωτό: Johanna Regev)

Για να καλύψουν την τεχνικά δύσκολη περίοδο, οι ερευνητές εντόπισαν και πήραν δείγμα από 11 υπέρθετους ορόφους σε ένα δωμάτιο μιας ιδιωτικής κατοικίας στην πόλη του Δαβίδ, εξηγεί ο Δρ. Lior Regev, ένας άλλος επιστήμονας από το  Weizmann.  Η ομάδα κατάφερε να μετριάσει τους περιορισμούς των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε αυτήν την περίοδο εντοπίζοντας στρώματα που μπορούσαν να χρονολογούνται ανεξάρτητα μέσω άλλων πληροφοριών, αναφέρει  ο Regev.

Αυτές περιλάμβαναν το πιο πρόσφατο στρώμα καταστροφής, που αποδόθηκε στους Βαβυλώνιους το 586 π.Χ., και ένα στρώμα που συνδέεται με την καταστροφή που προκλήθηκε από ένα σεισμό που έπληξε το Λεβάντε γύρω στο 760 π.Χ. – ένας θρύλος που αναφέρεται στη Βίβλο και για τον οποίο πολλά αρχαιολογικά στοιχεία έχουν έρθει στο φως, σε άλλους χώρους.

Παίρνοντας δείγματα από όλα τα στρώματα δαπέδου μεταξύ ή κάτω από αυτές τις ιστορικά περιορισμένες ημερομηνίες, οι ερευνητές κατάφεραν να πάρουν “πολύ υψηλής ακρίβειας” αποτελέσματα από την ανάλυση του δωματίου με ραδιοάνθρακα, λέει ο Regev.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι καταφέρνουν να χρησιμοποιήσουν ραδιοάνθρακα με τέτοια ακρίβεια σε αυτήν την περίοδο και αυτό κάνει τη μελέτη “σχετική και με όσους δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το αρχαίο Ισραήλ”,  λέει ο Gadot.

Αυτό είναι πράγματι μια σημαντική ανακάλυψη, συμφωνεί ο Finkelstein, επειδή οι αρχαιολόγοι θα είναι πλέον σε θέση να συγκρίνουν τα κεραμικά όστρακα σε αυτά τα χρονολογημένα στρώματα με αυτά που βρίσκονται σε άλλους χώρους, των οποίων η χρονολόγηση παραμένει πιο σκοτεινή.

το αίνιγμα της ιερουσαλήμ: ο ραδιοάνθρακας αποκαλύπτει κάτι απρόσμενο για περιοχή, στην εποχή του βιβλικού βασιλιά δαβίδ, πριν από 3.000 χρόνια

Ανάμεσα στους 11 ορόφους (Φωτό: Johanna Regev)

Το τείχος του βασιλιά Εζεκία

Μια άμεση συνέπεια αυτής της νέας χρονολογίας για την ιστορία της Ιερουσαλήμ κατά την ύστερη Περίοδο του Πρώτου Ναού αφορά το τείχος της πόλης. Η Πόλη του Δαβίδ και μέρος αυτού που σήμερα αποκαλούμε Εβραϊκή Συνοικία στην Παλιά Πόλη, περιβάλλεται από ένα τεράστιο ευρύ τείχος, πάχους έως και επτά μέτρων, που χτίστηκε στα τέλη της Εποχής του Σιδήρου. Όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970, οι αρχαιολόγοι το χρονολογούσαν στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. και το απέδωσαν στις αμυντικές προετοιμασίες του βασιλιά Εζεκία ενόψει της Ασσυριακής πολιορκίας το 701 π.Χ., την οποία άντεξε με επιτυχία η Ιερουσαλήμ.

Η χρονολόγηση βασιζόταν κυρίως στο γεγονός ότι, λοιπόν, η Βίβλος μας το είπε: “Και [ο Εζεκίας] έχτισε όλο το τείχος που είχε σπάσει, και όρθωσε πύργους, και έφτιαξέ ακόμα ένας τείχος χωρίς πύργους” (2 Χρονικά 32:5).

Αλλά αυτό το ευρύ τείχος έχει μερικές κατασκευές που ελήφθησαν για τη μελέτη με ραδιοάνθρακα, και η ανάλυσή τους δείχνει ότι η οχύρωση πιθανότατα κατασκευάστηκε γύρω στο 750 π.Χ., την εποχή του βασιλιά Ουζία, λίγο μετά από αυτόν τον μεγάλο σεισμό και δεκαετίες πριν ο Εζεκίας αντιμετωπίσει την Ασσυριακή επέλαση.

το αίνιγμα της ιερουσαλήμ: ο ραδιοάνθρακας αποκαλύπτει κάτι απρόσμενο για περιοχή, στην εποχή του βιβλικού βασιλιά δαβίδ, πριν από 3.000 χρόνια

Καταστροφή από σεισμό στην Ιερουσαλήμ από το 750 π.Χ. (Φωτό: Johanna Regev)

“Αυτό είναι λογικό. Όταν συνέβη ο σεισμός, πολλά σπίτια κατέρρευσαν. Η πόλη αναδιοργανώθηκε και το τείχος χτίστηκε για να λειτουργεί επίσης ως υποστήριξη για τα κτίρια που βρίσκονταν μέσα”, λέει ο Gadot. “Πήραμε μαθήματα.”

Αυτό το εύρημα δείχνει πόσο προσεκτικοί πρέπει να είναι οι μελετητές όταν αντιμετωπίζουν το βιβλικό κείμενο ως ιστορική πηγή, σημειώνει ο Gadot. Οι βιβλικοί συγγραφείς συχνά στρέβλωναν την αφήγηση για να μεγαλοποιήσουν το έργο των βασιλέων που εναρμονιζόταν  με την ιδεολογία τους, ενώ ελαχιστοποιούσαν ή απέρριπταν το έργο των μοναρχών τους οποίους θεωρούσαν ειδωλολάτρες, σημειώνει.

OTHER NEWS

19 minutes ago

People should be ‘very worried’ about China and Russia strengthening ties

19 minutes ago

Knights win soured as NSW injury crisis worsens

22 minutes ago

'The Whole Season Went Wrong': Hardik Pandya Admits MI 'Didn't Play Good Quality Cricket'

22 minutes ago

Africa's Travel Indaba: Minister urges enhanced air connectivity for tourism growth

22 minutes ago

Workers remove dozens of apparent marijuana plants from Wisconsin Capitol tulip garden

22 minutes ago

Coronation Street star Lisa George reveals she could go BLIND due to eye condition and fears she may never act again

22 minutes ago

Meghan Markle's path to the White House (and why Donald Trump could be an unlikely inspiration): Step-by-step guide to how Duchess of Sussex could use quasi-royal Nigerian tour as spring board for presidential bid

25 minutes ago

Arsenal must not get 'too emotional' on final day, says Odegaard

29 minutes ago

The paedophile teachers who preyed on their pupils: From sex predator Rebecca Joynes to classroom assistant Kandice Barber, the school staff who abused the position of trust to groom underage students

29 minutes ago

Married At First Sight star Jessika Power's new beau Brent Anthony gushes over her as he shares loved-up photo after sparking engagement rumours

30 minutes ago

Canberra Raiders dressing room tribute to premiership legend after Magic Round win

30 minutes ago

Two of the most ‘aggressive authoritarian states on the planet’ deepen partnership

30 minutes ago

Donald Trump Blames 'Crappy Contractor' After Onstage Wobble

31 minutes ago

“Where is Mama?” – How a Ukrainian boy was abducted by Russian forces

31 minutes ago

CM Vijayan returns to India after cutting short three-nation private trip with family

31 minutes ago

More than 200,000 pensioners died while waiting for social care since Tory pledge, data shows

31 minutes ago

‘We need more people’: Not enough tradies entering the building workforce

31 minutes ago

Canada's vaccine advisers recommend RSV shots for infants

31 minutes ago

Federal budget ‘holistically not so great’ for builders and housing crisis

31 minutes ago

I Ditched My Denim Shorts for These $24 Linen Ones That Are Good for Hiking, Camping, and Sightseeing

32 minutes ago

Have a seafood allergy? You might want to steer away from eating cicadas. Here's why

36 minutes ago

Cross-field kick sets up fantastic first Brumbies try

37 minutes ago

Jurgen Klopp's demand ignored by Liverpool chiefs after 'show your class' request

37 minutes ago

Duchene scores in 2OT, Stars eliminate Avalanche

37 minutes ago

Alabama Softball’s Luck Runneth Over

38 minutes ago

Xander Schauffele holds one-shot US PGA Championship lead with Scottie Scheffler and Collin Morikawa in chase

40 minutes ago

Giada De Laurentiis, 53, says she is enjoying a 'blissful recovery' after having 'a minor sinus surgery'

40 minutes ago

Molly Sims reveals she traveled two hours and hid behind a bush so her daughter Scarlett, nine, could meet Taylor Swift

40 minutes ago

David Ornstein says fans should NOT expect player at Liverpool next season

41 minutes ago

Trump Is Rarely Silent, but Testifying Would Be ‘Really Dangerous’

41 minutes ago

Vatican tightens rules on apparitions to thwart social media hoaxers

41 minutes ago

Shoppers bag nearly £200-worth of free SPF and beauty buys in deal that scans under £60

43 minutes ago

Donald Trump watches 18-year-old son graduate from secondary school

43 minutes ago

Rieder: Fed Should Cut Rates to Tame Inflation

43 minutes ago

Several products recalled from same baby brand over safety concerns

43 minutes ago

'That's something we're looking to do again tonight': Avalanche confidence high ahead of Game 6 vs Dallas Stars

43 minutes ago

How beating your coffee addiction could improve alertness and save money

43 minutes ago

Toronto eliminated from PWHL finals

43 minutes ago

US Space Force is launching more missions than ever. Lawmakers worry America's spaceports can't keep up

43 minutes ago

Munich airport disrupted due to climate protester

Kênh khám phá trải nghiệm của giới trẻ, thế giới du lịch