Mensen met hoog inkomen vaker behandeld tegen kanker dan mensen met laag inkomen

Het vermoeden was er al, maar nu staat het ook vast. Nieuw onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland toont aan dat je positie in de maatschappij van invloed is op de behandeling die je krijgt als kankerpatiënt. "Het is enerzijds schokkend in een land als Nederland, en anderzijds hadden we dit helaas al verwacht."

Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een uitgebreide behandeling tegen een tumor dan patiënten met een hoger inkomen. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit het nieuwe onderzoek, dat zich richtte op vijf soorten kanker, waaronder prostaatkanker, melanoom en borstkanker. Volgens hoofdonderzoeker Mieke Aarts kan dat allerlei oorzaken hebben.

"Een gedeelte hiervan is te verklaren doordat mensen met een hogere sociaaleconomische status vaker een gezonder BMI hebben en gemiddeld bijvoorbeeld minder roken. Ook hebben zij vaak minder vaak bijkomende aandoeningen en een breder netwerk. Maar desondanks zijn er nog steeds verschillen die niet te verklaren zijn."

Ook zijn er ziekenhuizen die proberen een patiënt zo fit mogelijk de behandeling in te krijgen, zegt Aarts. "We hebben het niet onderzocht, maar mogelijk nemen mensen met een lagere sociaaleconomische status minder vaak deel aan zo'n programma. Ook dat kan allerlei factoren hebben."

Daarnaast is ook de gesproken taal van de arts naar de patiënt van belang, weet huisarts Kristel van Asselt. "Soms zie je dat mensen bijvoorbeeld het verschil niet begrijpen tussen een curatieve behandeling, waar je als het goed is helemaal beter van wordt, en een palliatieve behandeling, waarbij een patiënt uiteindelijk toch zal overlijden. Het is niet altijd makkelijk om in begrijpelijke taal uit te leggen wat de mogelijkheden zijn."

Begrijpelijke taal

Voor Van Asselt zijn de uitkomsten van het onderzoek ook niet verrassend. "We weten dat mensen met lagere inkomens moeilijker toegang hebben tot zorg. Vaak hebben ze ook minder deskundigen (of zelfs artsen) in hun eigen netwerk, en ze vragen minder makkelijk dan hoger opgeleiden om een second opinion."

Het IKNL doet verschillende aanbevelingen aan zowel artsen als patiënten om de negatieve verschillen tegen te gaan. Zo wordt artsen gevraagd om nog meer in te zetten op begrijpelijke taal voor de patiënt. En om duidelijk te maken dat er samen beslist kan worden, in overleg met de oncoloog, maar bijvoorbeeld ook met de huisarts.

mensen met hoog inkomen vaker behandeld tegen kanker dan mensen met laag inkomen

Daarover zegt hoofdonderzoeker Aarts: "Je kunt pas iets kiezen als je weet dat er te kiezen valt. Soms wordt daar niet altijd voldoende bij stilgestaan en zeggen patiënten tegen de arts: zegt u het maar. Dat kan een prima keuze zijn. Maar er moet dan nog steeds een gesprek worden gevoerd zodat de arts weet wat belangrijk is voor de patiënt."

Een patiënt kan bijvoorbeeld eerst in gesprek gaan met een huisarts, die kan meedenken welke vragen gesteld worden, zegt Aarts. "Op die manier kan worden gekeken wat voor de patiënt de beste behandelmethode is. Maar dan moet je er als patiënt wel van op de hoogte zijn dat je dit kunt doen met je huisarts. Er valt vaak te kiezen, en je hoeft dat niet in je eentje te doen."

Persoonsgerichte zorg

Een andere aanbeveling van IKNL is om meer persoonsgerichte zorg te faciliteren. Medisch oncoloog Janneke Walraven van het RadboudUMC zet hier in haar werk al op in.

"Ik vraag hen wat voor baan ze hebben, wat voor opleiding ze gedaan hebben of doen en wat voor sociale achtergrond ze hebben. Moet iemand bijvoorbeeld ver reizen voor intensieve therapie en kan diegene dat misschien moeilijk betalen of moeilijk een beroep doen op naasten?"

"Als dat laatste het geval is, dan koppel ik de patiënt aan een zogeheten casemanager die gaat kijken wat er allemaal wel en niet mogelijk is in die specifieke situatie van de patiënt. Die begeleiders zijn heel waardevol. We hebben ze nu al een flink aantal jaren in het ziekenhuis. Veel ziekenhuizen werken hier inmiddels mee. Zij zitten vaak ook bij de intensere gesprekken (bijvoorbeeld bij het bespreken van CT-scan) en zorgen voor extra begeleiding en een luisterend oor."

Voor Gudule Boland van kenniscentrum gezondheidsverschillen Pharos, dat werkt aan oplossingen voor deze verschillen, is dit onderzoek opnieuw een bevestiging van wat zij al langer ziet. "Of het nu in dit geval met kanker is, of met depressie of COPD: overal zie je dat de sociaaleconomische status van invloed is op het voorkomen van de ziekte en de uitkomsten van de behandeling."

Boland is het ook eens met de aanbeveling om nog meer in te zetten op persoonsgerichte zorg. "De ene patiënt heeft nu eenmaal meer ondersteuning en begeleiding nodig dan de andere. De zorgpaden zijn nog te vaak afgestemd op dezelfde behandeling voor iedereen, maar in de praktijk is het nu eenmaal zo dat dat voor de ene patiënt beter werkt dan de andere. Voor mensen met een lagere sociaaleconomische status kan het zijn dat de huidige systemen minder goed werken."

'Veel te winnen'

Ondanks de aanbevelingen vanuit het onderzoek, dat onderdeel uitmaakt van een drieluik aan onderzoeken over de sociaal-economische verschillen rondom kanker, is het minimaliseren van die verschillen een kwestie van de lange adem, denkt hoofdonderzoeker Aarts.

"Er zijn veel kansen om allerlei kleine stapjes nu al te zetten", zegt ze. "De terugvraagmethode is bijvoorbeeld heel goed: dat je als arts van alles hebt verteld in de behandelkamer en dan aan de patiënt kunt vragen of ze dat in hun eigen woorden kunnen herhalen. Zo zijn er meer kleine stapjes die we nu al kunnen zetten. Maar de echt diepere oorzaken vergen een langere adem."

OTHER NEWS

2 hrs ago

Nokia gaat Infinera overnemen voor 2,3 miljard dollar om de optische activiteiten op te schalen

2 hrs ago

Verweij onthult opmerkelijke positie Brobbey in Oranje: 'Hij kan beter teruggaan naar Amsterdam'

2 hrs ago

Coinbase maakt gebruik van betalingsprovider Stripe om USDC-transacties op Base Network mogelijk te maken

2 hrs ago

Hancko: ''Mijn tijd bij Feyenoord voelt als een overwinning''

2 hrs ago

Ruzie bij Red Bull, Jos Verstappen trekt zich terug en haalt uit: 'Op deze manier hoeft het niet'

2 hrs ago

Harry Potter-serie strikt meervoudig Emmy-winnaar als regisseur

2 hrs ago

Max Verstappen snelste in F1-training Oostenrijk na sensorprobleem Red Bull

2 hrs ago

Netflix strikt Elise Schaap en Jacob Derwig voor nieuwe serie van 'Undercover'-maker

3 hrs ago

Coulthard blikt vooruit op Oostenrijk en haalt zijn gelijk: 'Mensen zeiden maar: Red Bull, Red Bull!'

3 hrs ago

Radicaal-rechts ruikt zijn kans in Frankrijk: 'Sterke meerderheid is mogelijk'

3 hrs ago

Sterftecijfer Russische mannen stijgt sterk tijdens oorlog blijkt uit volkstelling

3 hrs ago

Monaco belandt op 'grijze lijst' van witwasparadijzen

3 hrs ago

Wetenschappers willen met proefproject van $60 miljoen aantonen dat je CO2 kunt opslaan op de bodem van de oceaan als gesteente

3 hrs ago

Oranje-spelers 'bang' voor Ronald Koeman: 'Hij kan echt de bullebak spelen'

3 hrs ago

Zo zien de 1/8e finales op het EK eruit

3 hrs ago

Aké is er zeker van: zoals tegen Oostenrijk gaan we Oranje niet meer zien

3 hrs ago

Chinese Geely verkoopt meer auto's en verdubbelt winst

3 hrs ago

Van Dijk reageert op kritiek Van Basten: 'Ik ben ook niet gek'

3 hrs ago

Dit zijn de best verkochte gamingproducten op Coolblue

3 hrs ago

Dit wordt de top 10 van de komende Tour volgens een berekening van Pro Cycling Stats

3 hrs ago

Van Dijk deelt lichte sneer uit aan Van Gaal: 'We waren wel vroeg naar huis, of niet?'

3 hrs ago

"Ze eet Russen als ontbijt"

3 hrs ago

"Poetin heeft de oorlog al verloren, maar hij weigert het toe te geven"

3 hrs ago

De successen en mislukkingen van Rutte IV op een rij: van excuses voor slavernij tot mislukte migratieaanpak

3 hrs ago

Breid je PlayStation- en Xbox-geheugen uit met de nieuwe portable SSD van Samsung - ADV

3 hrs ago

'Het Westen is klaar om de hele wereld te begraven'

3 hrs ago

Japanse wetenschappers maakten een robot met een levende menselijke huid - zo ziet dat eruit

4 hrs ago

Kabinet onderstreept met grote afvaardiging waardigheid Keti Koti

4 hrs ago

Media: Michael Jackson had 500 miljoen aan schuld toen hij stierf

4 hrs ago

Valentijn Driessen irriteert perschef Oranje: 'Niet gepast om dat nu en hier te doen'

4 hrs ago

Isabelle Huppert krijgt oeuvreprijs op Frans filmfestival Lumière

4 hrs ago

Nieuwe Britse serie over gewone mensen met superkrachten nu te zien op Netflix

4 hrs ago

PSV ziet transfer Couhaib Driouech gekaapt worden door RC Lens

4 hrs ago

Kijkers emotioneel door waargebeurd drama op Netflix: 'Een echte jankfilm'

4 hrs ago

Voorstel Horner voor 2026 afgeslagen: 'Veel te duur'

4 hrs ago

Nexperia steekt 200 miljoen in geavanceerde chipproductie Hamburg

4 hrs ago

Jos Verstappen is klaar met Horner en trekt zich terug uit Oostenrijk: 'Op deze manier hoeft het van mij niet'

4 hrs ago

Bagnaia troeft Marc Márquez af in eerste MotoGP-training TT Assen

4 hrs ago

Afzetprijzen Nederlandse industrie nemen licht af

4 hrs ago

Russische leger wordt gek: "Ze knuppelen ons neer en sturen ons terug naar het front"