Hoe je een nieuwe baan kunt zoeken terwijl je fulltime werkt

hoe je een nieuwe baan kunt zoeken terwijl je fulltime werkt

Hoe je een nieuwe baan kunt zoeken terwijl je fulltime werkt

Of je nu al jarenlang ergens werkte of nog maar kort, het is een grote stap om van baan te veranderen. Je ogen ophouden voor nieuwe kansen terwijl je druk bent met je huidige baan, kan een uitdaging zijn. Voor je het weet zijn er weer een aantal weken voorbij. Deadlines van interessante vacatures kunnen dan al verstreken zijn. Dus hoe pak je het nu precies aan? Solliciteren, terwijl je een fulltimebaan hebt?

Tijd indelen

Je wilt natuurlijk je huidige baan niet opgeven zonder dat je iets nieuws hebt gevonden. We weten echter allemaal hoe weinig vrije tijd er overblijft wanneer we fulltime werken. Er moeten boodschappen worden gedaan, het huishouden mag niet verslappen, en je hebt ook nog een sociaal leven te onderhouden. Daarnaast moet je een afweging maken hoe open je bent naar je omgeving over je zoektocht naar een nieuwe baan. Heb je een leuke functie gevonden en mag je op gesprek komen, hoe plan je dit met je huidige baan? Dit zijn veel vragen die de nodige uitdagingen met zich meebrengen.

Richtlijnen voor een nieuwe baan

Als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt dat je een andere baan wilt, is het belangrijk om te bepalen wat je in je nieuwe baan zoekt. Wellicht ben je op zoek naar een betere balans tussen werk en privéleven, of wil je meer persoonlijke groei en nieuwe carrièremogelijkheden verkennen. Dit soort wensen zijn belangrijk om voor jezelf op een rijtje te krijgen.

"Beslis in welke branche je wilt werken en op welk niveau, welk salaris je wilt verdienen of waar je wilt werken”, legt senior operating director Jessica Timelin uit aan Stylist. "Als je voor jezelf duidelijkheid hebt over deze details, kun je de mogelijkheden die je hebt op een rijtje zetten."

Online netwerken

Tegenwoordig vindt netwerken veel online plaats. Je LinkedIn-profiel fungeert als je online cv, toegankelijk voor iedereen. Door je profiel up-to-date te houden, kunnen geschikte werkgevers je vinden. Vul je profiel aan met alle relevante werkervaring, interesses, vaardigheden en opleidingen. Recruiters zoeken op LinkedIn naar geschikte werknemers en bedrijven bezoeken vaak je profiel nadat ze je sollicitatie hebben ontvangen. Zo kunnen ze extra informatie verkrijgen en beoordelen of je geschikt bent voor de vacature.

"De meeste potentiële werkgevers zullen je online opzoeken en je LinkedIn-profiel gebruiken om te beoordelen of ze je sollicitatie in behandeling nemen. Vaak zul je nog steeds een cv moeten opsturen als onderdeel van je sollicitatie, maar met een bijgewerkt profiel kun je meer persoonlijkheid toevoegen en je ervaring aantonen. Bovendien voelt het regelmatig up-to-date houden ervan als een minder grote opgave dan het herschrijven van je cv," legt Timelin uit.

Naast het opbouwen van een online profiel is het ook belangrijk om binnen je netwerk te communiceren dat je op zoek bent naar werk. Ongeveer 70 procent van de werkzoekenden vindt namelijk een nieuwe baan via een bestaand netwerk. Neem dus eens contact op met oude collega’s om bij te kletsen; wie weet komen er interessante kansen ter sprake.

Veel vacaturesites geven je de mogelijkheid om alerts in te stellen, zodat je op de hoogte blijft van nieuwe kansen die aan jouw criteria voldoen.

CV

Je cv is ontzettend belangrijk. Niet alleen de inhoud, maar ook hoe je jezelf presenteert op persoonlijk en professioneel vlak. Werkgevers krijgen ontzettend veel cv's te zien, dus het is belangrijk om eruit te springen. Een goed cv is beknopt en toch volledig en bevat alle relevante informatie. Je kunt per sollicitatie inspelen op de functie door specifieke informatie op je cv te zetten. Heb je ooit een bijbaan gehad die aansluit op de vacature, dan is het goed deze te vermelden. Staat een bijbaan echter helemaal los van de baan die je op het oog hebt, dan kun je die ruimte beter besteden aan informatie die wel relevant is.

Alles op de juiste tijd

De tijd vinden om sollicitatiegesprekken in te plannen kan lastig zijn, vooral naast een fulltimebaan. Wanneer je meerdere procedures hebt lopen, kan het behoorlijk tijdrovend zijn.et is niet altijd nodig om voor elk gesprek verlof te nemen; een kort telefoongesprek biedt je de mogelijkheid om enkele belangrijke vragen te stellen. Door een kort gesprek krijg je al een gevoel bij het bedrijf en kun je inschatten of jullie bij elkaar passen. Geeft het telefoongesprek geen positief gevoel, dan kun je besluiten om niet op de uitnodiging in te gaan. Zo voorkom je dat je tijd steekt in onnodige gesprekken en houd je meer tijd over om de juiste match te vinden.

Leg jezelf ook geen onrealistische taken op, zoals het versturen van een groot aantal sollicitaties per week. Deel het op in kleine taken zoals je cv updaten of je LinkedIn-profiel bijwerken en plan het schrijven van een sollicitatiebrief voor een ander moment. Het is niet nodig om overwerkt en gestrest te raken van het sollicitatieproces; je hebt immers nog een baan die vooralsnog zekerheid biedt. Neem de tijd om te reageren op vacatures die je echt aanspreken en voor je het weet heb je die leuke nieuwe baan te pakken.

OTHER NEWS

2 hrs ago

Crypto prijsvoorspelling: Ethena, Jasmy en Poodlana

2 hrs ago

Handbalsters openen olympisch toernooi met zege op Angola: 34-31

2 hrs ago

Duits ondernemersvertrouwen neemt verder af

2 hrs ago

Brand in paardenstal Zeewolde, vermoedelijk 18 paarden omgekomen

2 hrs ago

Ocon kiest volgende F1-team waar hij geen kampioen zal worden

2 hrs ago

Deze 5 tijdrijders zijn de grootste uitdagers van Evenepoel en Van Aert op de Olympische Spelen

2 hrs ago

Extreme hitte in noorden VS, hevige regenval in zuiden

2 hrs ago

Shell bouwt grote waterstoffabriek in Duitsland

2 hrs ago

Quiz | Herken jij deze 12 rennersvrouwen?

3 hrs ago

Word net als Rico Verhoeven mede-eigenaar van Icetubs

3 hrs ago

Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

3 hrs ago

Memphis Depay na vertrek bij Atlético Madrid aangeboden bij Inter

3 hrs ago

Bayern bereikt akkoord over transfer Mazraoui, maar het is níét Man United

3 hrs ago

AEX-index zakt voor het eerst sinds mei onder 900 punten

3 hrs ago

BYD staat op het punt om Tesla te overtreffen in de verkoop van elektrische voertuigen, ondanks de desinvestering van Buffett

3 hrs ago

KPN groeit door overname van Youfone

3 hrs ago

FC Groningen vindt tijdelijke oplossing voor overbodige aanvaller

3 hrs ago

'Als Pasveer gaat keepen, dan zou dat betekenen dat Ajax enorm geldnood heeft'

3 hrs ago

Kroes bespreekt vertrek Misehouy: 'Als je niet mee wilt gaan, dan houdt het op'

3 hrs ago

Samsung doet iOS na in de volgende grote update

3 hrs ago

Dit is de reden waarom de aandelen van Vodafone en BT Group in de schijnwerpers staan

3 hrs ago

Vlam in de pan: Chelsea-speler ontploft binnen twee minuten tijdens oefenduel

4 hrs ago

Kroes kijkt naar Feyenoord en PSV: ''Hun uitgangspositie is prettiger''

4 hrs ago

Gilets zijn ook deze zomer on trend; zo style je het item

4 hrs ago

Ongelooflijk voetbalsprookje: café-elftal stoot door in Conference League

4 hrs ago

B&B Vol Liefdes Robert Jan heeft een wel heel bijzondere buurman

4 hrs ago

Misverstanden rond mosselen de wereld uit geholpen

4 hrs ago

'Max Verstappen is tot op de tanden gewapend' | F1 VANDAAG

4 hrs ago

Leclerc: Problemen Ferrari F1 mogelijk meest zichtbaar in Spa

4 hrs ago

Twente kent geen goede generale richting Salzburg, NAC zet slechte reeks voort

4 hrs ago

Walvis klapte keihard op Rylands boot: 'Ik zie steeds weer die bek voor me'

4 hrs ago

Kroes formuleert heldere doelstelling voor Ajax: 'Als dat niet lukt, heb ik gefaald, punt'

4 hrs ago

Leslie Keijzer deelt bijzonder nieuws: 'Ik kan het niet geloven'

4 hrs ago

Het laatste seizoen van The Boys is vanaf dit jaar te zien

4 hrs ago

Chris Brown aangeklaagd voor 15 miljoen dollar

4 hrs ago

'Kroegteam' gaat voor megastunt in Europa: 'Caféstempel moet blijven'

4 hrs ago

Chauffeur zomerpendelbus weet tachograaf beter te bedienen

4 hrs ago

Bordje met stadsnaam 'Swiftkirchen' komt terecht in museum

4 hrs ago

Twee jongeren overleden na elektrocutie op Belgisch spoorterrein

4 hrs ago

PYTH stijgt met 10% na belangrijke integratie met de nieuwe Layer-1 omnichain Gravity

ALONGWALKER VIETNAM: Kênh khám phá trải nghiệm của giới trẻ, thế giới du lịch ALONGWALKER INDONESIA: Saluran untuk mengeksplorasi pengalaman para pemuda global