JUST NU: Ungern reducerar – efter jättemiss

just nu: ungern reducerar – efter jättemiss

Fotbolls-EM 2024 är igång i Tyskland.

Under lördagen ställdes Ungern mot Schweiz i grupp A.

Under lördagen fortsatte gruppspelet i EM i Tyskland. Ungern ställdes mot Schweiz i turneringens andra match.

Ungern startade med RB Leipzig-duon Peter Gulacsi och Willi Orban. Liverpool-stjärnan Dominik Szoboszlai startade också för Marco Rossis Ungern – och 23-åringen blev med det den yngste EM-kaptenen genom tiderna.

I Schweiz startade Bayer Leverkusens storstjärnan Granit Xhaka. Även Manchester Citys Manuel Akanji och Inter-målvakten Yann Sommer fanns med i förbundskapten Murat Yakins premiärelva. Xherdan Shaqiri ställdes åt sidan och startade matchen på bänken.

Efter drygt tio minuter tog Schweiz ledningen efter att Kwadwo Duah smällde in 1–0. Anfallaren, som gjorde sin EM-debut mot Ungern, vinkades först av för offside – men efter VAR-granskning konstaterades att han var onside, och målet godkändes.

Bara minuter senare fick Schweiz ytterligare ett jätteläge efter slarvigt ungerskt passningsspel. Ruben Vargas sköt men Gulacsi räddade ut till en hörna.

Schweiz dominerade stora delar av den första halvleken, och styrde spelet på ett kontrollerat sätt. Precis innan pausvila rullade Schweiz bollen utanför det ungerska straffområdet. Michael Aebischer fick bollen och drog till med ett långskott som Gulacsi inte nådde.

Ställningen i halvtid var 2–0 till Schweiz.

I TV4:s halvtidsstudio riktade experten Mikael Lustig stor kritik mot Ungerns spel.

– Det känns som att de är tagna av stundens allvar. Jag är extremt besviken över deras sätt att ta sig an den här matchen, sa han i studion.

Efter drygt en kvart av den andra halvleken fick Ungern ett jätteläge att reducera i matchen men Barnabás Varga nickade över målet. Bara minuter senare fick Varga ett nästan identiskt läge, efter ett magiskt inlägg från Szoboszlai, och denna gång nickade han in reduceringsmålet bakom Sommer i Schweiz-målet.

Ungern tog sig till flera fina lägen i den andra halvleken och jagade kvitteringsmålet, men Schweiz försvarade sig organiserat.

Ungern ställs mot hemmanationen Tyskland på onsdag i nästa gruppspelsmatch. Schweiz möter Skottland i nästa omgång.