Ev sahibi ve kiracılar bir konuda anlaştı! Büyük oyun ortaya çıktı

ev sahibi ve kiracılar bir konuda anlaştı! büyük oyun ortaya çıktı

Ev sahibi ve kiracılar bir konuda anlaştı! Büyük oyun ortaya çıktı

Kiralardaki fahiş artış nedeniyle ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar son yıllarda arttı. Ancak kiraya veren ve kiralayanlar bir konu da ortak karar veriyor. Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları zirve yapıp, davalar mahkemeleri kitleyince zorunlu arabuluculuk sistemi devreye girdi. Yasalara göre, arabulucuya giden taraflar uzlaşma olmazsa ödeme yapmıyor, olursa bir ücrete tabi oluyor. İşte, bu ücreti ödemek istemeyenler, arabulucuyu aradan çıkarmak için ‘anlaşamadık’ oyununu oynuyor. Ancak hukukçular uyarıyor; ödemeden kaçarken uzun vadede zararlı çıkabilirsiniz.

Kiraya zamda, tahliye tarihinde anlaşamayan ev sahipleri ve kiracılar ‘arabuluculuk ücreti ödememe’ konusunda uzlaştı. Nasıl mı? Şöyle; Kiralardaki hızlı artış ve sonrasında getirilen yüzde 25 zam sınırı ile ev sahibi-kiracı ilişkileri tarihin en kötü noktasına geldi.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; kira tespiti, evin tahliyesi için açılan davalar hukuk sistemi üzerinde öyle yük oluşturdu ki, zorunlu arabuluculuk çözümü devreye girdi. 1 Eylül 2023 itibarıyla bir mal sahibi veya kiracı arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açamıyor. İşte bu sistemde, arabulucuya giden taraflar uzlaşma olmazsa ödeme yapmıyor, olursa bir ücrete tabi oluyor. Kimi ev sahibi ve kiracıların arabulucu ücreti ödememek adına ‘uzlaşamadık’ dedikleri, süreci kendi aralarında sürdürdükleri belirtiliyor.

TARAFLARA UYARI

-Arabuluculuk sürecine başvurduktan sonra bazı kişiler, arabulucu toplantısı sonrasında uzlaşmadıkları söyleyerek arabulucuyu devreden çıkarıp haricen anlaşma yapıyor” diyen gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, bu tercihin önemli sorunlara da yol açabileceği konusunda uyardı:

-Arabulucu ücretinin ödenerek bizzat arabulucu önünde uzlaşılması halinde arabulucunun düzenlediği uzlaşma tutanağı ilam hükmündedir. Yani bir mahkeme kararı gibi olur. Bilindiği gibi kira tespit davası için 5 yıl şartı var. Eğer arabulucuda uzlaşma olursa, 5 yıl süreyle ev sahibi dava açamaz. Ancak arabulucu başvurusu sonrasında taraflar haricen anlaşma sağlar ve bu konuda kendi aralarında bir ek protokol ile yeni kira bedelini belirlerseler, bu durumda mal sahibi açısından bu ek protokol ilam hükmünde olmayacağı için yeniden mal sahibi kira tespit davasını açabilir.

-Mal sahipleri ve özellikle de kiracıların bedel konusunda uzlaşma halinde bizzat arabulucu önünde uzlaşmalarını, uzlaşma tutanağının bir örneğini almalarını yine arabuluculuk ücretini ödemelerini daha sonra oluşabilecek mağduriyetler açısından kesinlikle önermekteyiz.”

ANLAŞMA OLURSA NE OLACAK?

-Gelim anlaşma olursa ne olacağına... Arabuluculuk ücreti anlaşma bedeline göre farklı yüzdelerle belirlenir. Anlaşma olması halinde anlaşılan miktarın 200 bin TL’ye kadar olan kısmı için yüzde 6’sı, sonra gelen 320 bin TL için yüzde 5’i, sonra gelen 520 bin TL için yüzde 4’ü gibi rakam arttıkça oranın düştüğü bir model uygulanıyor.

Örneğin; 10 bin lira olan kira 20 bin liraya çıktıysa, aylık fark 10 bin lira. 10 bin liralık yıllık karşılığı 120 bin lira. Bu rakamın yüzde 6’sı arabuluculuk bedelidir. Yüksek kira bedelinde, özellikle ticari gayrimenkullerde ücret artar.

-Anlaşma olan durumlarda ödeme taraflar arasında paylaştırılabilir veya taraflardan birinin ödemesine karar verilebilir. Herhangi bir belirleme olmaması halinde taraflar arasında yarı yarıya bölüşülür.

-İhtiyari yani isteğe bağlı arabuluculukta, arabuluculuk süreci başlamadan önce arabulucunun taraflardan ücret ve masraflarını talep etmesi de mümkün. Eğer dava açmak amacıyla hukuk bürosuna gidilir ve bir avukatlık hizmeti alırsa, bunun ücreti de tüm bunların dışındadır.”

ÜCRETLENDİRME NASIL OLUYOR?

-Arabuluculuk ücretlerinin uzlaşma olursa ödendiğini, aksi takdirde ödeme yapılmadığını belirten Avukat Furkan Ökse, “Kimi ev sahibi ve kiracılar bu ücrette kaçınmak için uzlaşamadık diyor” dedi. Ökse arabulucuk ücretleri için de şu bilgileri paylaştı:

ANLAŞMA OLMAZSA NE OLACAK?

- “Tarafların anlaşamaması ve iki saatten daha az toplantı yapmaları halinde arabuluculuk ücreti Adalet Bakanlığı’nın bütçesinden karşılanır. Bu durumda ilk aşamada arabulucuya bir ücret ödenmez. Ortalama 2 yıl sürecek olan dava sürecinin sonunda davayı kaybeden taraf kabul–ret oranına göre ücreti devlete öder.

Mesela; 40 bin lira kira talebiyle açılan davada kira 40 bin olduysa yüzde 100 kabul olduğu için gideri kiracı öder, 20 bin lira olduysa kabul-red oranı yüzde 50-50 olduğu için ortak ödenir.

-Görüşmelerinin iki saatten fazla sürmesi durumunda ise taraf başına saatlik 580 TL ek arabuluculuk ücreti belirlenir. Bu ücret tarifesini Adalet Bakanlığı belirler. Taraflar 2 saatten daha fazla görüşmeye devam etmek ister ve ücreti ödemeyi de kabul ederse bu ücret taraflara paylaştırılır. Kabul etmemeleri halinde arabulucu tarafından anlaşmama tutanağı düzenlenir.

OTHER NEWS

3 hrs ago

Özel "Bidon kafa zihniyeti" dedi, Yılmaz Özdil'in cevabı çok sert oldu

3 hrs ago

Eylem Tok ve Timur Cihantimur bugün 2’nci kez hâkim karşısında: Aci Ailesi’nin avukatından açıklama

3 hrs ago

Yunanistana yüzerek geçmeye çalıştılar

3 hrs ago

Şanlıurfa Valisi Şıldak açıkladı! Şu ana kadar 12si çocuk 17 kişi öldü!

3 hrs ago

Bakan Yumaklı açıkladı: Uşak'taki orman yangını kontrol altına alındı

3 hrs ago

FETÖ'den bir ihanet hamlesi daha! NATO zirvesi öncesi Biden'a mektup

3 hrs ago

Turistik Tatvan Treni 24 Haziran'da yola çıkıyor

3 hrs ago

İspanya - İtalya İddaa Tahmini (20.06.2024)

3 hrs ago

Güneydoğu kavruluyor; Şanlıurfa'da termometreler 50 dereceyi gösterdi

3 hrs ago

Uyurken klima açık kalabilir mi?

3 hrs ago

Düğün günü geline büyük sürpriz: Beni cehennemden kurtardılar

3 hrs ago

Manuel Fernandes: “Portekiz ve Türkiye gruptan çıkar”

3 hrs ago

Ahmet HAKAN Maçtaki üç favorim

3 hrs ago

FETÖ, Türkiye'yi ABD Başkanı Joe Biden'a şikayet etti! 'NATO Zirvesi öncesi son hamle'

3 hrs ago

Kıbrıs’ta Şimon Aykut krizi... ‘Siyonist’ diye suçlandı, Rumlar ‘Türkiye’nin adamı’ diye tutukladı

3 hrs ago

Göztepe, Romulo Cardoso’nun satın alma opsiyonunu kullandı

3 hrs ago

Manisa FK'da Çağdaş Çavuş dönemi

4 hrs ago

EURO 2024'te Arda Güler çılgınlığı! Avrupa'da manşetleri süsledi

4 hrs ago

İki ülke ortak aday gösterdi... AGİT’te sürpriz Türk-Yunan işbirliği

4 hrs ago

‘Antidepresan’a çalıntı davası

4 hrs ago

88 yaşındaki sürücünün otomobille çarptığı 15 yaşındakı Aliya Nur öldü

4 hrs ago

Kulis: İYİ Parti’de Koray Aydın ekibiyle birlikte istifa edebilir

4 hrs ago

EURO 2024'e götürülen misafir sayısı hakkında TFF'den açıklama

4 hrs ago

Yılmaz Özdil'den, kendisini eleştiren Özgür Özel'e: Sana bu iftiranı yedireceğim!

4 hrs ago

Hayata 2 bin kürek

4 hrs ago

Altına yatırım yapanlar dikkat! İşte gram, çeyrek ve Cumhuriyet altını fiyatları

4 hrs ago

Bodrum FK'nın hedefi Halil Dervişoğlu

4 hrs ago

Yaz okulları başlıyor! MEB'den ücretsiz kurslar

4 hrs ago

Pişman değil pişkinler

4 hrs ago

"Yeraltında 300 milyar dolarlık altın var"

4 hrs ago

Lise öğrencisi sporda cinsiyet eşitsizliğinin hikayesini yazdı

4 hrs ago

2 çocuğunun kendinden olmadığını öğrenmişti: Soy bağı reddi davasında karar

4 hrs ago

Bir saatlik mangal keyfi için ciğerlerimizi yakmayın

5 hrs ago

‘Şimşek ile görüşmeyi Erdoğan istedi’

5 hrs ago

Araç sahipleri dikkat: Benzin ve motorine zam geliyor

5 hrs ago

Bugün hava nasıl olacak?

5 hrs ago

Eylem Tok'a turuncu oğluna gri tulum! 'Gülümseyen yüzden eser yoktu'

5 hrs ago

Bayramda 100 bin kiralık araç yola çıktı

5 hrs ago

Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı! Kırmızı ve turuncu listeye 4 çizik daha

5 hrs ago

A Milli Takım'ın Gürcistan galibiyeti sonrası önce övgü sonra uyarı: Çok riskli bir hamleydi | Neden İstanbul'a kadar gömüldük?