Sotatalouspäällikkö STT:lle: Suurelle reserville löytyy riittävät, joskin kirjavat varusteet

sotatalouspäällikkö stt:lle: suurelle reserville löytyy riittävät, joskin kirjavat varusteet

Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Mikko Heiskanen kannattaa reserviläistarvikkeiden verovähennysoikeutta. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Niilo Simojoki

Sodanajan joukon suuruus 280 000 sotilasta, varusmieskoulutettua reserviä lähes 900 000. Liittolaismaissa on toistuvasti hämmästelty Puolustusvoimien suurta vahvuutta, eikä Suomessa ole juuri katsottu tarpeelliseksi tätä ihastelua hillitä.

Mutta riittääkö tälle valtavalle reserville muutakin kuin kokardi ja kivääri? Siitä on vastuussa Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Mikko Heiskanen.

- Kaikille on rynnäkkökivääri, siihen riittävästi patruunoita, maastopuku, jonkinlainen kypärä ja kumisaappaat, Heiskanen luettelee STT:n haastattelussa.

Talvisodan "Malli Cajanderista" ollaan siis kaukana, mutta ei myöskään lähellä ihannetilannetta. Heiskanen kuvaa varastossa olevien varusteiden tasoa yhdellä sanalla "kirjavaksi".

- Kaikille ei ole komposiittikypärää tai uusinta kantolaitejärjestelmää. Joku saattaa saada taisteluvyön mallia 62 ja rynnäkkökiväärin samaa vuosimallia, Heiskanen kuvailee.

Erityisenä huolenaiheena hän mainitsee ballististen eli sirpalesuojalevyjen riittävyyden uusimpiin taistelijan kantolaitteisiin asennettaviksi.

Edellä mainituista syistä Heiskanen pitää "vähintäänkin kohtuullisena" ehdotusta, jonka mukaan taistelukentälle soveltuvia varusteita vapaaehtoisesti itselleen hankkivat reserviläiset voisivat vähentää hankintakuluja verotuksessa. Hallitusohjelmaan kirjatun selvityksen on uutisoitu kuitenkin saaneen hyvin kielteisen vastaanoton valtiovarainministeriössä.

Heiskanen laajentaisi ajatusta vielä siten, että esimerkiksi yritykset voisivat sponsoroida kunnon varusteet esimerkiksi maakuntakomppanioille.

- Firman (Puolustusvoimien) tarjoamilla vehkeillä pysyy kyllä hengissä, mutta voi olla paljon mukavampaa, jos on varusteita myös omasta takaa, Heiskanen tiivistää.

Käsivarren valtatien parannuksella kiire

Natoon liittymisen myötä Suomessa on ryhdytty tosissaan pohtimaan sotilaallisia huolto- ja täydennysreittejä lännestä.

- Harjoituksissa tätä on jo testattu, ja syytä onkin. Eihän varsinkaan Suomen näkökulmasta tällaista asetelmaa edes ajateltu vielä viisi vuotta sitten, että me olisimme jonkun puolustusliiton jäsen, Heiskanen naurahtaa.

Hänen mukaansa huoltoreitit ovat elintärkeä asia koko liittokunnalle Pohjoiskalotin puolustamisen kannalta. Keväällä yhteyksiä testattiin Nordic Response 24 -harjoituksessa, jossa yhdysvaltalaisjoukot siirtyivät Narvikin satamasta Norjasta Ruotsin poikki Suomeen.

Heiskasen mukaan harjoitus harjoitukselta asiat sujuvat paremmin, mutta myös pullonkauloja löytyy: siltoja sekä liian kapeita tai heikkokuntoisia väyliä. Yksi on Torniosta Kilpisjärvelle, ja Norjan puolella Tromssaan, johtava valtatie 21, jonka parantamiseen liikenneministeri Lulu Ranne (ps.) on jo luvannut lisärahaa. Poliittiset päätökset ovat luvassa ilmeisesti syksyllä.

Heiskasen mukaan asiaa ei voi kovin pitkään lykätä.

- Ei sillä tiellä mahdu nykyisin kaksi panssarivaunua kohtamaan, eikä kyllä kaksi lohirekkaakaan, Heiskanen sanoo.

Hän muistuttaa Suomen olevan pohjoisessakin lopulta vähän kuin saari.

- Tornionjoki on kuitenkin aika leveä, ei siitä kahlaamalla tulla yli mihinkään vuodenaikaan, Heiskanen sanoo.

Uusia ratayhteyksiä läntisellä raideleveydellä

Toinen puheena ollut asia on Suomen ja liittolaismaiden erilainen raideleveys. Esimerkiksi Nordic Response -harjoituksessa se konkretisoitui siten, että raiteilla kulkeneet yhdysvaltalaispataljoonan tarvikkeet siirrettiin Suomen ja Ruotsin rajalla junasta toiseen.

- Ei se nyt erityisen ongelmallista ollut, mutta ongelmat kasvavat sitten poikkeusoloissa, kun kuljetusmäärät ovat enemmän kuin kymmenkertaisia, Heiskanen kertoo.

Hänen mukaansa "kohtuullisilla kustannuksilla" olisi rakennettavissa rata Ruotsin Kiirunasta Kolariin ja sieltä edelleen Rovaniemelle esimerkiksi Sodankylän kautta. Tämä korvaisi hänen mukaansa Inarin kautta Kirkkoniemeen kaavaillun niin kutsutun Jäämeren radan, jonka mahdollista rakentamista saamelaisalueiden halki on vastustettu kiivaasti. Ratahanke on ainakin toistaiseksi poistettu Pohjois-Lapin maakuntakaavasta.

Pitäisikö uuden radan raideleveyden olla sitten se läntinen?

- Totta kai, liikenne menisi sitä pitkin kuitenkin pääosin Narvikiin, Heiskanen vastaa.

Hänen mukaansa Ruotsin ja Norjan kanssa käydyissä keskusteluissa on noussut esiin myös tavoite Luulajasta Kiirunan kautta Narvikiin johtavan yksiraiteisen niin kutsutun malmiradan laajentamisesta kaksiraiteiseksi.

Liikenne- ja viestintäministeriö on hiljattain käynnistänyt selvityksen eurooppalaisen raideleveyden ulottamisesta Ruotsista Suomeen. Selvityksen on määrä valmistua elokuussa 2025.

Liikkuvissa tykistöjärjestelmissä kova kilpailu

Puolustusvoimat on tehnyt viime aikoina lisärahan turvin useita merkittäviä asehankintoja. Tuoreimpiin ilmoituksiin kuuluu päätös pidemmän kantaman JASSM-ER-risteilyohjusten hankkimisesta uusien F-35-hävittäjien aseistukseksi.

Heiskanen harmittelee hankintauutisen yhteydessä mediassa esiintyneitä kommentteja, joiden mukaan liki tuhat kilometriä kantavalla ohjuksella yltäisi iskemään Suomesta Moskovaan asti.

- Ei niitä sen takia hankittu, Heiskanen sanoo.

Hänen mukaansa tarkoitus on sen sijaan välttää joutuminen vihollisen "ilmatorjuntakuplan sisälle", kun ohjuksen voi laukaista Länsi-Suomesta tai vaikka kokonaan Suomen rajojen ulkopuolelta.

Uutena suorituskykynä Suomi on hankkimassa liikkuvia 155 mm:n tykistöaseita rannikkopuolustuksen tarpeisiin, Logistiikkalaitoksen julkistaman tarjouspyynnön mukaan noin 16 kappaletta. Suomalainen Patria puolestaan ilmoitti jo keväällä suunnittelevansa 155K98-kenttäkanuunan tai -haupitsin integroimista Sisu 8x8 -maastokuorma-auton alustalle.

Heiskanen ei pidä suomalaishanketta kovin realistisena.

- Suomessa ei ole oikeasti tehty tykkejä kymmeniin vuosiin. Huoltovarmuutta ei ole se, että osataan valmistaa tykkejä, vaan että niitä valmistetaan paljon ja osaaminen syntyy siitä massasta, joka kelpaa myös vientiin, hän muotoilee.

Heiskasen mukaan kansainvälinen kilpailu pyörillä liikkuvien tykistöjärjestelmien osalta on erittäin kovaa, joukossa muun muassa ruotsalainen Archer, ranskalainen Caesar, slovakialainen Zuzana ja israelilainen Atmos.

- Archer on etukäteen arvioituna liian kallis, Zuzanasta meillä ei ole operatiivista kokemusta, ja Caesareissa on ilmeisesti jotain vikaa, kun tanskalaiset halusivat niistä eroon (valiten Atmoksen), Heiskanen luettelee.

- Tanskalaiset ovat tulossa tämän vuoden lopulla ampumaan Atmoksilla Suomeen, joten sen jälkeen tiedetään, toimivatko ne Suomen talvessa, hän lisää.

Mahdollisen ehdotuksen jälleen uuden israelilaisen asejärjestelmän ostamisesta voinee ennustaa olevan Lähi-idän nykyisessä tilanteessa kuitenkin vaikea pala nieltäväksi Suomen poliittisille päättäjille.

OTHER NEWS

5 hrs ago

Pelotonin osakekurssi on riskialtis, mutta tekniset tiedot viittaavat nousuun

5 hrs ago

Fairy Tail 2 on talvella julkaistava animeninen seikkailu

5 hrs ago

Arttu Wiskarin kunto romahti talvella – sai lääkäriltä karmivan puhelun: ”Ne epäili leukemiaa”

5 hrs ago

Stanley Cup -voittajan siirrosta karu paljastus – ei olisi halunnut uuteen seuraansa: ”Ei ole tyytyväinen”

5 hrs ago

Veikkausliigaseurojen tulevat eurovastustajat selvillä

5 hrs ago

Kuumaan hitti oli ylivoimaisesti Suomen soitetuin kappale viime vuonna – Rikkoi Elastisen ja Jenni Vartiaisen edellisen ennätyksen

6 hrs ago

HPK:lle kertyi jääkiekkoliigassa karskisti tappiota

6 hrs ago

Suomalaisvahti jälleen siirtohuhujen kohteena NHL:ssä

6 hrs ago

Aston Villa ja Chelsea sopuun yli 40 miljoonan euron siirrosta

6 hrs ago

Karu paljastus San Josen tuoreesta pelaajahankinnasta: ”Ei ole tyytyväinen”

6 hrs ago

Kahdesta ensimmäisestä Fallout-pelistä ei ole tulossa uusintaversioita

6 hrs ago

Skotlannin valmentajan tylyys nyt erilaista – vitsejäkin riitti

6 hrs ago

F1-guru menossa yllättävään osoitteeseen

7 hrs ago

Tähti on syttynyt – Saksan sensaatiopelaaja häikäisi EM-kisoissa

7 hrs ago

JBL Quantum esitteli näkövammaisten pelikokemusta parantavan työkalun

7 hrs ago

Dallas ja San Jose pyöräyttivät vaihtokaupan – NHL:n kärkivaraus vaihtaa maisemaa!

8 hrs ago

SUV-coupé Cupra Tavascan nyt hinnoiteltu ja myynnissä

8 hrs ago

Trendiasuste kruunaa lookin kuin lookin - katso, miltä näyttää kesän vyömuoti

8 hrs ago

Gladiator 2:n ensi-ilta aikaistui – Suomalaiset pääsevät nauttimaan täystykityksestä viikkoa aiemmin

8 hrs ago

Ida Hulkolla hyvät fiilikset EM-finaalin jälkeen

8 hrs ago

Sergio Ramos kommentoi siirtohuhujaan: ”En tiedä, viekö urani minut länteen vai itään”

9 hrs ago

Tänään tv:ssä: Steven Seagal teki läpimurron neljän tähden toimintaelokuvalla, joka on edelleen hänen parhaansa

9 hrs ago

USU: Kerralla kotiin kuljetettavan alkoholin määrää ei aiota rajoittaa – alkoholia voisi tilata myös lahjaksi

9 hrs ago

Paljastus – Max Verstappen haluaa Mercedekselle

10 hrs ago

Eva: Lähes puolet huolestuisi yhteiskunnan turvaverkkojen heikkenemisestä, jos ansiotulojen verotusta alennettaisiin

10 hrs ago

Miesten jalkapalloliigan myöhäiskierroksella neljä tasapeliä

10 hrs ago

Emil Ruusuvuori jättää Pariisin olympialaiset väliin

10 hrs ago

Sveitsin tähden viimeistely herätti ihastusta

10 hrs ago

Kiina nimesi Pariisiin useita dopingsotkuun liitettyjä uimareita

10 hrs ago

Vimpeliläisiä isännöinyt KPL ryhtyi ryöstäjäksi

10 hrs ago

Viime vuonna Suomessa ensimmäistä kertaa villinnyt punkfestari tulee taas – aikataulut julki

11 hrs ago

NHL:ssä merkittävä kauppa – hirmupalkkaa nauttiva jättifloppi sai lähteä

11 hrs ago

Fanny Teijonsalo antoi kutkuttavat näytöt uinnin EM-välierissä, Hulkko EM-kutonen

11 hrs ago

Xherdan Shaqiri jatkoi maaliputkeaan arvokisoissa upealla osumalla

11 hrs ago

McDonald’s lopettaa tekoälyn läpiviennin lisääntyvien tilausvirheiden keskellä

11 hrs ago

Sveitsi ja Skotlanti tasapeliin EM-kisojen myöhäisottelussa

11 hrs ago

Alisa Vainiolta komea ennätysparannus – "Nyt oli ensimmäistä kertaa hyvä tunne radalla"

11 hrs ago

Aino Pulkkinen juoksi mainion ajan Jyväskylässä

12 hrs ago

Graham Potter lähellä paluuta Valioliigaan

12 hrs ago

Välikysymys elinkeinoministeri Wille Rydmanin asemasta käsittelyssä tänään