Η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν: Οι εντάσεις και το παρασκήνιο

η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης μητσοτάκη - ερντογάν: οι εντάσεις και το παρασκήνιο

Η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν: Οι εντάσεις και το παρασκήνιο

Η δεύτερη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε πέντε μήνες, στην Άγκυρα αυτή τη φορά, σφραγίστηκε από τη διάθεση και από τις δύο πλευρές να σταθούν στην θετική ατζέντα, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και οι σημαντικές διαφωνίες, τις οποίες δεν θέλησαν, ούτε προσπάθησαν να κρύψουν ή να επιμείνουν σε αυτές, για τις μειονότητες, τη Μονή της Χώρας, το Κυπριακό αλλά και τη Χαμάς.

Εξίσου ενδιαφέροντα είναι και τα ζητήματα που δεν θίχτηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου, καθώς κανείς δεν ξέρει τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες, όπως το μορατόριουμ στο Αιγαίο ή τα ενεργειακά ζητήματα, όπως τα τρυπάνια για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η απουσία τους σε συνδυασμό με τις επιμέρους συμφωνίες για τη μεγαλύτερη συνεργασία στους τομείς της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και για την ίδρυση Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, δεν θα αλλάξουν σημαντικά το τοπίο στα ελληνοτουρκικά, καθώς τα αγκάθια είναι πολλά και δεν θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας.

Αποκαλυπτικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις των δύο ηγετών: «Δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε μία παράλληλη σελίδα, με τις συμφωνίες μας», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι προσδοκά να συναντηθεί ξανά με τον Τούρκο πρόεδρο, τουλάχιστον δύο φορές, πιθανόν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, και σίγουρα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, αλλά και στην 'Αγκυρα εντός του έτους, όπου θα μεταβεί τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στην επόμενη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Τι λέει η Αθήνα για τη συνάντηση

Κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διήρκεσε συνολικά περισσότερο από μιάμιση ώρα μαζί με τις διευρυμένες επαφές ότι συζητήθηκαν θέματα διμερούς και διεθνούς ατζέντας, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και στην Ουκρανία.

Τα ίδια πρόσωπα σημείωναν, μάλιστα, ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην 'Αγκυρα περί το τέλος του έτους. Επίσης, συμφωνήθηκε να επαναληφθούν οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις επί τη βάση των τριών αξόνων, που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, ήτοι πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι αναφορές των δύο ηγετών στις μειονότητες

Αναφερόμενος στα θέματα των μειονοτήτων ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι μειονότητες στις χώρες μας προσδιορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, και αποτελούν μια γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός με νόημα, από τη μια πλευρά, η ελληνική μειονότητα, «έστω και δραστικά μειωμένη πληθυσμιακά, εμπλουτίζει την κοινωνική και την πολιτιστική ζωή της Τουρκίας. Χρειάζεται όμως και τη στήριξη της τουρκικής πολιτείας για να συνεχίσει να το πράττει».

Αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, είπε ότι «Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά με την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική έννομη τάξη να τους εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών» και διαβεβαίωσε τον κ. Ερντογάν ότι «ο ίδιος σε αυτόν τον στόχο είμαι προσωπικά προσηλωμένος».

Αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα ο Τούρκος πρόεδρος τη χαρακτήρισε «τουρκική», λέγοντας ότι τη βλέπει ως μία ανθρώπινη γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών. «Αναμένουμε η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας να συμβάλει στην ικανοποίηση των δικαιωμάτων των Τούρκων και ομογενών μας στην Ελλάδα» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τι είπαν για τη Μονή της Χώρας

Σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών υπήρξε το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τέμενος.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του και είπε ότι ο σεβασμός των διεθνών κανόνων προστασίας της θρησκευτικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς «εντάσσεται στο πνεύμα της αρμονικής συνύπαρξης και ιδίως όταν μιλάμε για μνημεία τα οποία αποτελούν πανανθρώπινη περιουσία υπό την ομπρέλα της UNESCO».

Ο Ερντογάν με τη σειρά του υποστήριξε ότι η Τουρκία αποτελεί χώρα υπόδειγμα όσον αφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Αποδώσαμε ξανά το τέμενος Καριγέ στη θρησκευτική λατρεία και στους επισκέπτες έπειτα των εργασιών σχολαστικής αποκατάστασης μετά την απόφαση που λάβαμε το 2020. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προστασία κάθε έργου που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της UNESCO και στην απόδοση προς χρήση από το έθνος μας και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το τέμενος Καριγέ είναι ανοικτό για όλους», είπε χαρακτηριστικά.

Διάσταση απόψεων και στο Κυπριακό

Οι δύο ηγέτες διαφώνησαν και για το Κυπριακό: «Συζητήσαμε το Κυπριακό ζήτημα, ένα ζήτημα το οποίο παραμένει υψίστης σημασίας για εμάς. Ένα ζήτημα στο οποίο προφανώς και διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο σε οποιοδήποτε αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο. Γι΄ αυτό και χαίρομαι για τον ορισμό της κας Holguín ως προσωπικής εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θεωρώ ότι πρέπει να της δοθεί χρόνος για την αναζήτηση μίας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ξεκινώντας με την εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο μερών», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το πόσο σημαντικό να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό με βάση τα δεδομένα στο νησί υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Κάνοντας ένα τέτοιο βήμα θα ενισχυθεί η σταθερότητα και η ειρήνη ολόκληρης της περιοχής μας», τόνισε.

Η έντονη διαφωνία για τη Χαμάς

Αίσθηση προκάλεσε η διαφωνία για την Χαμάς, που ανέκυψε ξαφνικά και ήταν έντονη, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του έκανε λόγο για τρομοκρατική οργάνωση που δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό και ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε, για απελευθερωτική οργάνωση. Η ενόχληση του Ερντογάν ήταν τόσο μεγάλη που πήρε το λόγο αμέσως μετά την τοποθέτηση του Μητσοτάκη, ο οποίος έσπευσε να του απαντήσει ότι συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

Η δήλωση αυτή οδήγησε τον Τούρκο πρόεδρο, που δήλωσε, ότι μιλά εκ μέρους των Παλαιστινίων, να πάρει το λόγο και πάλι για να τονίσει: «Αλλά υπάρχει ένα σημαντικό θέμα που δεν είμαστε σύμφωνοι. Εγώ δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς. Ιδρύθηκε το 1947, είναι μια αντιστασιακή οργάνωση. Θα πρέπει να δούμε αυτό. βάναυση και αδίστακτη προσέγγιση ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση. Είναι μια οργάνωση που θέλει να προσταυτεύσει τα εδάφη και το λαό τους. θα μας λυπούσε αν τη λέγατε τρομοκρατική οργάνωση. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτή την προσέγγισή σας. Σκοτώνονται τόσα μέλη της Χαμάς».

OTHER NEWS

1 hour ago

Έντουαρντ Τιρτανάτα: Ο 35χρονος που θησαύρισε από έναν πάγκο καφέ

1 hour ago

Ο Ολυμπιακός έφτασε τους 311 ομαδικούς τίτλους μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο πόλο γυναικών και προσπέρασε ξανά τη Μπαρτσελόνα

1 hour ago

Κασσελάκης: Μετά τη φέτα, νέα ανάρτηση για το ελαιόλαδο - «Πιο ακριβό στην Ελλάδα από τη Γερμανία»

1 hour ago

Έκτακτη διεθνής συνάντηση για την Παλαιστίνη στις Βρυξέλλες - Δραματική προειδοποίηση: «Η Δυτική Όχθη κινδυνεύει να εκραγεί»

1 hour ago

Η πιτσαρία στην Αθήνα που βρίσκεται στις 25 τοπ στον κόσμο

1 hour ago

Φωτιές στο όρος Αιγάλεω: Γκιουλενιστής ο Τούρκος που συνελήφθη για εμπρησμό – Αναπτήρες και σφουγγάρι βρέθηκαν στην κατοχή του

1 hour ago

Andie MacDowell: "Φοβόμουν να έρθω στις Κάννες όταν είχα γεννήσει, αυτό είναι ντροπή"

1 hour ago

Ευθύμιος Λέκκας: Όλο και συχνότερα θα βλέπουμε ακραία φαινόμενα με επιπτώσεις που ούτε φανταζόμαστε

1 hour ago

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι εξαιρούνται απο τη διαδικασία - Η ποινή για όσους δεν ψηφίσουν

1 hour ago

Μήνυση Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη κατά Έλενας Ακρίτα: «Θα κληθεί να απολογηθεί για τα άθλια ψεύδη»

1 hour ago

Μπαλτάκος: «Δεν πάει άλλο, πρέπει να γίνεται με κόσμο ο τελικός – Θα το φροντίσει η ΕΠΟ από του χρόνου»

1 hour ago

Final Four: Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε στον μικρό τελικό (1η περίοδος)

2 hrs ago

Ελένη Μενεγάκη: Η απάντησή της στο ενδεχόμενο να κάνει εκπομπή από το σπίτι της

2 hrs ago

Formula 1: Poleman στο Μονακό ο Λεκλέρ, «έσπασε» το σερί του Φερστάπεν

2 hrs ago

Κάνααν στο sport-fm.gr: «Δώσαμε μάχη για να φτάσουμε μέχρι εδώ, αλλά δεν δείξαμε τον καλύτερό μας εαυτό»

2 hrs ago

Ολυμπιακός: Αναχωρεί απόψε από το Βερολίνο για Αθήνα

2 hrs ago

Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου με λευκό μπικίνι και φουλ καλοκαιρινή διάθεση -Ανανεωμένη και χαλαρή στο Πόρτο Χέλι

2 hrs ago

Νάνσυ Ζαμπέτογλου | To καλοκαιρινό σύνολό της έκανε χαμό στο Instagram

2 hrs ago

Airbnb: Η κυβέρνηση εξετάζει κίνητρα για μακροχρόνια μίσθωση

2 hrs ago

Επίσκεψη της Νέας Αριστεράς στο Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας

2 hrs ago

Νίκαια: Μία γειτονιά παλαιάς κοπής

2 hrs ago

Στη Βηθλεέμ ο Στέφανος Κασσελάκης - Συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού της Παλαιστινιακής Αρχής

2 hrs ago

Η αλήθεια για το χρέος μετά το 2032

2 hrs ago

Φρένο στις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, «δώρο» στις ελληνικές τράπεζες

2 hrs ago

J2US: Ο Γιάννης Σεβδικάλης έκανε πρόταση γάμου στη Σοφία Κουρτίδου - Δάκρυα χαράς και συγκίνησης

2 hrs ago

Έρχεται το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών -Τι δείχνουν τα μοντέλα σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο [βίντεο]

2 hrs ago

Final Four 2024, Ρεάλ - Παναθηναϊκός AKTOR: Τα κλειδιά του τελικού και η νίκη στην Μαδρίτη που έδειξε τον δρόμο

2 hrs ago

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Επαναστατικές τεχνολογίες στον έλεγχο εντόμων και ασθενειών θερμοκηπιακών καλλιεργειών

2 hrs ago

Βίκυ Κάβουρα: Δείχνει πόσο έχει μεγαλώσει η κοιλιά της, λίγο πριν γεννήσει το πρώτο της παιδί

2 hrs ago

Ευρωεκλογές: Τα ποσοστά της κάλπης θα κρίνουν τις μετεκλογικές εξελίξεις

2 hrs ago

Η Ford Mustang GTD σπάει τα ταμεία!

2 hrs ago

Παναθηναϊκός: Τα δάκρυα χαράς του Βαγιαννίδη, ο τίτλος του MVP στον Μπερνάρ και η ατάκα του Κώτσιρα

2 hrs ago

Το νο.1 κόλπο για να μην πεινάς συνεχώς

2 hrs ago

Survivor 2024: Ένας τραυματισμός που προβληματίζει - Δείτε το trailer

2 hrs ago

Άμραμπατ: «Η ΑΕΚ θέλει να ανανεώσω άλλον έναν χρόνο - Κλείνω περισσότερο στο να γυρίσω στην Ολλανδία»

2 hrs ago

Formula 1: Τρομακτικό ατύχημα στο Grand Prix του Μονακό – Διαλύθηκε το μονοθέσιο του Σέρχιο Πέρεζ – Βίντεο

2 hrs ago

Monica Bellucci| Πώς έκανε τους followers της να "λιώσουν" με μία και μόνο φωτογραφία

2 hrs ago

Τέλος οι πινακίδες των αυτοκινήτων - Μπαίνουν τάμπλετ στη θέση τους

2 hrs ago

Μετακομίζουν υπηρεσίες του Μαξίμου και της Βουλής - Με θέα το γραφείο του πρωθυπουργού

2 hrs ago

Κασσελάκης: Έβαλαν τον Μαρινάκη και τον Σκέρτσο να με βρίζουν για τη φέτα -Κουτοπονηριές, υποτιμούν τον πολίτη

Kênh khám phá trải nghiệm của giới trẻ, thế giới du lịch