Χ. Καρώνης (Viva): "Έχασε το δικαστήριο η JP Morgan - Να ξεκινήσουμε έναν νέο εποικοδομητικό διάλογο

χ. καρώνης (viva):

Χ. Καρώνης (Viva): "Έχασε το δικαστήριο η JP Morgan - Να ξεκινήσουμε έναν νέο εποικοδομητικό διάλογο

"Η ομάδα της Viva χαιρετίζει τη σημερινή δικαστική απόφαση η οποία ανοίγει το δρόμο για την ορθή αποτίμηση της Εταιρείας. Η απόφαση ορίζει ότι η Viva θα πρέπει να αποτιμηθεί επί τη βάση της πλήρους δυναμικής της στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου του προσοδοφόρου πλάνου επέκτασης της Εταιρείας στην Αμερική", τονίζει σε δήλωσή του ο Χάρης Καρώνης, CEO της Viva, με αφορμή την έκδοση απόφασης από τη βρετανική Δικαιοσύνη για το ζήτημα της διαμάχης για την αποτίμηση της εταιρείας με τη διοίκηση της JP Morgan.

 

"Αποφασίζοντας υπέρ της WRL, το δικαστήριο απέρριψε τις προσπάθειες της JP Morgan να επαναδιατυπώσει τους όρους της συμφωνίας μετόχων, με σκοπό  να επιβάλλει να ληφθούν υπόψη στην αποτίμηση συγκεκριμένοι νομοθετικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο στη JP Morgan (και όχι στη Viva). Οι εν λόγω νομοθετικοί περιορισμοί θα αλλοίωναν σημαντικά την αποτίμηση και θα μείωναν υπερβολικά την αξία της Εταιρείας έως και 50%, προς όφελος της JP Morgan και εις βάρος των συμφερόντων των ιδρυτών της Viva και των άνω των 200 υπαλλήλων της που συμμετέχουν στο Stock Option Plan. H απόφαση συνεπάγεται, επίσης, ότι η προηγούμενη αποτίμηση που υπέβαλε η JP Morgan και διεξήχθη από τη Houlihan Lokey είναι άκυρη, καθώς βασίστηκε σε προφανώς λανθασμένα δεδομένα, με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί η αξία της Εταιρείας", συνεχίζει ο κ. Καρώνης.

 

"Ως CEO, προσκαλώ και τους δύο μετόχους να προχωρήσουν με τη διαδικασία αποτίμησης που έχουν συμφωνήσει, η οποία είναι αυτή που αποτυπώνει την παρούσα και μελλοντική αξία της Viva. Η αποτίμηση θα λάβει πλέον υπόψη την πραγματική θέση της Viva στην αγορά, καθώς και ορθές οικονομικές προβλέψεις με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον έως το 2030, που απεικονίζουν το πλήρες εύρος  των προοπτικών ανάπτυξης της Εταιρείας τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Αμερική, αφήνοντας στο παρελθόν τις όποιες δικαστικές διαμάχες και διαφωνίες.

 

Πριν τη δίκη και για διάστημα 2,5 ετών, η JP Morgan επεδίωξε να εμποδίσει κάθε πλάνο επέκτασης της Viva στην Αμερική, βασιζόμενη στο Αμερικανικό ρυθμιστικό πλαίσιο στο οποίο υπόκειται μόνο η JP Morgan. Η JP Morgan παραδέχθηκε ότι αυτή η συνθήκη δεν ισχύει μόλις λίγο πριν τη δίκη. Η σημερινή απόφαση καθιστά πλέον σαφές ότι η Viva θα πρέπει να αποτιμηθεί στη βάση ότι το Αμερικανικό ρυθμιστικό πλαίσιο δεν περιορίζει την επέκταση της στην Αμερικανική αγορά, με τη μοναδική και καινοτόμα τεχνολογία Tap on Any Device.

 

Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την πίστη και την εμπιστοσύνη της ομάδας της Viva προς τη JP Morgan. Θέλουμε ένα μέτοχο που σέβεται τις βασικές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, που θέτει σε προτεραιότητα τα συμφέροντά του, και δεν δημιουργεί σε αυτό ένα τοξικό περιβάλλον. Στην παρούσα φάση η Εταιρεία έχει πλέον ισοσκελίσει τα μηνιαία έσοδα και έξοδά της (breakeven), ενισχύοντας τη δυνατότητά της να επενδύσει στην ανάπτυξή της. Ελπίζουμε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην ηγετική ομάδα της JP Morgan Payments θα αποτελέσουν ευκαιρία να ξεκινήσουμε εκ νέου έναν εποικοδομητικό διάλογο και να υποστηριχθεί ουσιαστικά αυτό το πλάνο ανάπτυξης.

?

Έχουμε επιτύχει να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα με απευθείας διασύνδεση με όλα τα τοπικά σχήματα καρτών και εναλλακτικών μεθόδων πληρωμών, σε όλη την Ευρώπη. Η Viva έχει εδραιωθεί ως πρωτοπόρος στην τεχνολογία Tap on Any Device, επιτρέποντας σε κάθε έμπορο στην Ευρώπη, και σύντομα στην Αμερική, να αποδέχεται πληρωμές σε οποιαδήποτε συσκευή. Η Εταιρεία συνεχίζει να βελτιστοποιεί τις λειτουργίες της, μέσω της εκτενούς αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Viva θα υλοποιήσει με εντατικούς ρυθμούς τη στρατηγική ανάπτυξής της, ισχυροποιώντας τη θέση της ως ηγετική tech-bank στον τομέα των πληρωμών για εμπόρους, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, επιτυγχάνοντας την πραγματική αποτίμησή της.

 

Εγώ, ο Μάκης και η ομάδα μας συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην πλήρη υλοποίηση των εξαιρετικών προοπτικών της Viva", καταλήγει ο κ. Καρώνης.

Τι είχαν υποστηρίξει οι δύο πλευρές ενώπιον του δικαστηρίου

Να απορρίψει τη θέση της πλευράς του Χάρη Καρώνη για το τίμημα των δικαιωμάτων μελλοντικής εξαγοράς μετοχών της Viva Wallet είχε ζητήσει η JP Morgan από δικαστήριο του Λονδίνου, κάνοντας λόγω για "θέση χωρίς νόημα" και "εγγενώς κερδοσκοπική αποτίμηση".

Ειδικότερα, ο αμερικανικός τραπεζικός γίγαντας υποστήριζε ότι η Werealize.com (σ.σ. συμφερόντων Καρώνη – Αντύπα) προέβη σε μία "εγγενώς κερδοσκοπική αποτίμηση" της Viva Wallet, στα πλαίσια της νομικής διαμάχης των δύο πλευρών γύρω από τα επόμενα βήματα σε ενδεχόμενη εξαγορά της Viva από την JP Morgan.

Από την άλλη η πλευρά Καρώνη (Werealize) είχε καταθέσει ότι η αμερικανική τράπεζα είναι που επιχειρούσε να μειώσει την αποτίμηση της Viva Wallet, με την JP Morgan να εκφράζει τη θέση ότι ο Χ. Καρώνης επιχειρούσε να αρνηθεί τα δικαιώματά της ως επενδύτριας αφότου αγόρασε μερίδιο 48,5% στην Viva το 2022.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις καταθέσεις, η πλευρά Καρώνη δεν ήταν υποχρεωμένη να αποδεχθεί την άσκηση των δικαιωμάτων μελλοντικής εξαγοράς μετοχών (call options) της JP Morgan εφόσον η αποτίμηση της Viva Wallet είναι χαμηλότερη των 5 δισ. δολαρίων, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνει ανεξαρτήτως αποτίμησης κατά την τέταρτη περίοδο άσκησης των call options.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η JP Morgan, ο Χ. Καρώνης αντιλήφθηκε ότι η διαδικασία αποτίμησης των call options έθετε σημαντικά χαμηλότερη τιμή απ' ό,τι έλπιζε στις μετοχές που κατέχει ο ίδιος στην Viva.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε η αμερικανική τράπεζα, η πλευρά Καρώνη επιχείρησε να την πιέσει προκειμένου να αναθεωρήσει τη συμφωνία, με ενέργειες όπως η κίνηση νομικών διαδικασιών στην Ελλάδα για συκοφαντική δυσφήμιση εις βάρος στελεχών της Viva και τη διακοπή των επικοινωνιών με την JP Morgan.

H Werealize είχε δηλώσει ότι δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς της JP Morgan, λέγοντας ότι "παράγουν περισσότερη ένταση αντί να διαφωτίζουν την υπόθεση" και δεν απαντούν στην πραγματικότητα στα ζητήματα που καλείται να κρίνει το δικαστήριο.

Από την άλλη, η JP Morgan είχε χαρακτηρίσει την ερμηνεία της πλευράς Καρώνη σχετικά με τα call options ως "εντυπωσιακή και χωρίς νόημα εμπορικά", καθώς θα σήμαινε ότι η Viva δεν θα αποτιμηθεί σύμφωνα με τις δραστηριότητές της, αλλά βάσει του πώς εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί υπό διαφορετική ιδιοκτησία.

"Η πραγματικότητα είναι ότι θα ήταν εξαιρετικά απίθανο πρακτικά κάποιο από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιθυμούσε ποτέ να ασκήσει τα call options με βάση την εγγενώς κερδοσκοπική αποτίμηση που αναπόφευκτα θα προκαλούσε η προσέγγιση της Werealize", είχε δηλώσει η JP Morgan.

Η τράπεζα είχε υποστηρίξει ακόμα ότι ήταν εσφαλμένος ο ισχυρισμός της πλευράς Καρώνη πως η νομοθεσία των ΗΠΑ (περί περιορισμών διεθνούς λειτουργίας των τραπεζών της χώρας - Regulation K της Fed) δεν ισχύει για τη Viva ως θυγατρική της JP Morgan, αλλά και ότι το αν ισχύει ή όχι ο κανονισμός δεν είχε σημασία για την αποτίμησή της.

Σύμφωνα με τη θέση της πλευράς Καρώνη, η JP Morgan αξιοποίησε την Regulation K προκειμένου να μειώσει την αποτίμηση της Viva, υποθέτοντας ότι δεν θα είναι σε θέση να δραστηριοποιηθεί στις ΗΠΑ εξαιτίας του εν λόγω κανονισμού.

Αυτή η μείωση της αξίας της Viva προϋποθέτει ότι η JP Morgan θα ασκούσε επιτυχώς τα call options, παρόλο που η Werealize θα μπορούσε να την εξαγοράσει αυτή και έτσι δεν θα υπήρχε εμπόδιο στο να δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την πλευρά Καρώνη.

"Θα ήταν στρεβλό να αποτιμηθεί η Viva βάσει της υπόθεσης ότι θα την εξαγοράσει η JPM  (και επομένως τυχόν περιορισμοί που ενδέχεται να ισχύουν για την JP Morgan βάσει της Regulation K θα καθορίσουν την αξία της) όταν θα μπορούσε να είναι η Werealize ο αγοραστής", είχε αναφερθεί στο δικαστήριο.

Δείτε την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου δεξιά, στη στήλη Σχετικά Αρχεία

 

Διαβάστε ακόμα:

Παπαστράτος: Ο πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα για το 2024

Νέος γενικός Εμπορικός Διευθυντής (CCO) στην Intracom Telecom ανέλαβε ο Κυριάκος Βέργος

OTHER NEWS

7 hrs ago

ΑΕΚ: Στα αίματα ο Μάριος Ηλιόπουλος για το πρώτο επίσημο παιχνίδι της "Ένωσης"

7 hrs ago

Οι «Βρυξέλλες» κατηγορούν την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία για την πτώση του δείκτη δημοκρατίας

7 hrs ago

Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις της Άγκυρας για «τουρκική» μειονότητα και Κυπριακό

7 hrs ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αποδοκιμασίες από τους Γάλλους φιλάθλους στους αγώνες της Αργεντινής σε ράγκμπι και ποδόσφαιρο

7 hrs ago

‘Αρχίζει το ματς’ για τον ΠΑΟΚ στο Champions League 2024-25

7 hrs ago

ΟΕΕ: Ο υπουργός Οικονομικών να δώσει παράταση και να στείλει για μόνιμες διακοπές τον κ. Τσάπαλο

7 hrs ago

ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο με φάλαινα να πέφτει σε βάρκα - Εκτόξευσε στον αέρα τους ψαράδες

7 hrs ago

Η Ευρώπη φοβάται τον Ντόναλντ Τραμπ - Θα αποσυρθούν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ;

7 hrs ago

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η εκπληκτική φωτογραφία των Αντετοκούνμπο, Γουόκαπ, Καλάθη, Παπανικολάου και Χουγκάζ

7 hrs ago

Κόντρα ΥΠΕΘΟ - επιμελητηρίου για τις... γυναίκες των λογιστών

7 hrs ago

ΗΠΑ: Πανικός από υδροθερμική έκρηξη στο Γέλοουστοουν - Έτρεχαν να σωθούν οι επισκέπτες - Δείτε βίντεο

7 hrs ago

Ασπρόπυργος: Ελέγχεται μερικώς η πυρκαγιά

7 hrs ago

Ακόμη ένας νικητής του Eurojackpot στη Λαμία – Τυχερός παίκτης σε κατάστημα ΟΠΑΠ κέρδισε 450.000 ευρώ με μία στήλη

7 hrs ago

Taste Atlas: Ελληνική λιχουδιά δεύτερη στον κόσμο στη λίστα των πιάτων με αγγούρι

7 hrs ago

Σε ποια ηλικία μπορείς να αφήσεις το παιδί χωρίς επίβλεψη;

7 hrs ago

Αθηνά Οικονομάκου | Η τρυφερή φωτογραφία του μπαμπά της με τον Μάξιμο στο Γύθειο

7 hrs ago

Μεξικό: Έκρηξη με 5 νεκρούς σε αποστακτήριο τεκίλας – Η στιγμή που ένα καζάνι εκτοξεύεται στον αέρα

7 hrs ago

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Όσα γνωρίζουμε για την τελετή έναρξης στο Παρίσι

8 hrs ago

Μαρία Αναστασοπούλου: Αυτός θα είναι το τηλεοπτικός «παρτενέρ» της στη νέα εκπομπή του ΣΚΑΙ

8 hrs ago

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Ξένοιαστες καλοκαιρινές στιγμές στη Σαντορίνη

8 hrs ago

Τατάρ για τις δηλώσεις Δένδια: Τις έκανε λόγω ενοχών για τη στάση της Ελλάδας έναντι των Ελληνοκυπρίων

8 hrs ago

Η FIBA συμπεριέλαβε τον Νεοκλή Αβδάλα στους παίκτες που πρέπει να παρακολουθήσουμε στο EuroBasket U18

8 hrs ago

Ο Κιάνου Ριβς έχει έναν πολύ καλό λόγο που σκέφτεται το θάνατο «όλη την ώρα»

8 hrs ago

ΑΕΚ: Έγιναν τα αποκαλυπτήρια των αγαλμάτων Νεστορίδη - Παπαϊωάννου, παρουσία Μελισσανίδη και Ηλιόπουλου

8 hrs ago

Το Starlink της SpaceX άμεσα διαθέσιμο στον Κωτσόβολο

8 hrs ago

«Συμφώνησαν Παναθηναϊκός και Γαλατασαράι για τον Τετέ, φεύγει από την Αυστρία» - Δεν επιβεβαιώνει το «τριφύλλι»

8 hrs ago

Έσπασε τα κοντέρ των social media το ΟΠΑΠ Game Time

8 hrs ago

Τσετ Χανκς: Είπε ότι ένιωθε εντελώς άχρηστος όταν ήταν παιδί

8 hrs ago

Από Αθήνα σε Πύργο σε λιγότερο από 3 ώρες -Ο νέος αυτοκινητόδρομος με διόδια ανάλογα τα χιλιόμετρα που διανύουμε

8 hrs ago

Βίντεο: Παραπληγικός περπατά ξανά με τη βοήθεια εξωσκελετού και μεταφέρει την Ολυμπιακή φλόγα στη Γαλλία

8 hrs ago

Τι πραγματικά συνέβη με τη «φωτιά» στη Βοιωτία - Εστάλη 112 αλλά όταν πήγε η Πυροσβεστική δεν βρήκε τίποτα

8 hrs ago

Ο Ερντογάν θυμήθηκε και την «τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη», «θα συνεχίσουμε να την προστατεύουμε»

8 hrs ago

Σέρρες: Σε απόγνωση οι κάτοικοι, πραγματοποίησαν λιτανεία για να βρέξει

8 hrs ago

Διπλό μεταγραφικό χτύπημα από τον Παναθηναϊκό: Ανακοίνωσε Νίλσεν και Έλγκερτ

8 hrs ago

Δύτες ανακάλυψαν ναυάγιο του 19ου αιώνα στον βυθό της Βαλτικής -Το αμπάρι ήταν γεμάτο... σαμπάνιες [εικόνες]

8 hrs ago

Προσωπικός Αριθμός: Θα τον έχουμε μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, προανήγγειλε ο Δημήτρης Παπαστεργίου

9 hrs ago

Η Ρωσία δίνει 22.000 δολάρια σε όσους Μοσχοβίτες στρατολογηθούν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

9 hrs ago

Η απίστευτη βελτίωση ασθενούς με νόσο του Πάρκινσον, μόλις μία εβδομάδα μετά από νέα θεραπεία [βίντεο]

9 hrs ago

Νέα μαλλιά για την Μαρία Ηλιάκη | Το κοντό κούρεμα που υιοθέτησε λίγο πριν τις διακοπές της

9 hrs ago

Ευγενία Σαμαρά: Δεν αδειάζει βαλίτσα ποτέ... Από τα Κουφονήσια στο Ντουμπρόβνικ

ALONGWALKER VIETNAM: Kênh khám phá trải nghiệm của giới trẻ, thế giới du lịch ALONGWALKER INDONESIA: Saluran untuk mengeksplorasi pengalaman para pemuda global