Τριγμοί στο αλβανικό τόξο

Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, οι ηγέτες του αλβανικού συνασπισμού VLEN (VREDI στα σλαβομακεδονικά), που προαλείφονται για συνεταίροι στην υπό συγκρότηση κυβέρνηση του VMRO-DPMNE, ταξίδεψαν από το Τέτοβο στην Πρίστινα, καλεσμένοι του πρωθυπουργού Αλμπιν Κούρτι. Οπως ανακοινώθηκε, η συνάντηση διεξήχθη σε πνεύμα εγκάρδιας συνεργασίας και σε αυτήν υπογραμμίστηκε ο σταθεροποιητικός ρόλος του αλβανικού παράγοντα στη Βαλκανική.

Στην πραγματικότητα οι Αλβανοί ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας έσπευσαν να πάρουν από τον μέντορά τους, ριζοσπάστη Κούρτι, τη γραμμή στην οποία θα κινηθούν στο εν εξελίξει παζάρι με τον Μίτσκοσκι για τη διαμόρφωση κυβερνητικής ατζέντας στη βάση της οποίας θα συγκροτηθεί και θα πορευθεί η συγκυβέρνηση. Και φαίνεται ότι ο Κούρτι τούς άναψε το πράσινο φως για συμμετοχή στην κυβέρνηση στα Σκόπια, όχι όμως δίχως ανταλλάγματα που θα εξυπηρετούν τις ευρύτερες επιδιώξεις του στην περιοχή. Μεταξύ των συμφωνηθέντων ήταν η αποχώρηση των Σκοπίων από την πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια που είχαν συναποφασίσει οι Βούτσιτς, Ράμα και Ζάεφ ως εναλλακτική της καθυστέρησης ένταξης των χωρών τους στην Ε.Ε., και στην οποία είχε αντιταχθεί ο Κούρτι, και το δεύτερο βασικό θέμα ήταν η διάνοιξη υπόγειας σήραγγας Τέτοβο – Πρίζρεν, που θα φέρει ακόμη πιο κοντά τις αλβανοκρατούμενες επαρχίες της Βόρειας Μακεδονίας με το Κόσοβο. Κυρίως όμως, ο εθνικιστής ηγέτης του Κοσόβου, ευλογώντας τη συμμετοχή των αδελφών κομμάτων στην κυβέρνηση, μολονότι εθιμικώ δικαίω θα έπρεπε στη θέση τους να ήταν το ισχυρότερο DUI του Αλί Αχμέτι, καθίσταται μέσω του δούρειου ίππου του ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων στη Βόρεια Μακεδονία.

Ταυτόχρονα ενισχύει τη ριζοσπαστικοποίηση του αλβανικού στοιχείου, οι σχέσεις του οποίου με το σλαβομακεδονικό ισορροπούν διαχρονικά σε τεντωμένο σχοινί, αλλά και τη θέση του στην αδυσώπητη σύγκρουσή του με τον Εντι Ράμα και τον Αλί Αχμέτι για τα ηγετικά πρωτεία στους αλβανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων.

Εχθρότητα

Ο αλβανικός εμφύλιος για το ποιος θα είναι ο εθνοπατέρας των έξι εκατομμυρίων Αλβανών καλά κρατεί στο τρίγωνο Τίρανα – Πρίστινα – Τέτοβο. Ράμα και Κούρτι διαγκωνίζονται για τον ρόλο Αλβανού Ατατούρκ, σε μια μάχη κυριαρχίας στο αλβανικό στοιχείο που δεν μπορεί παρά να έχει αντίκτυπο στις εξελίξεις στο Κόσοβο αλλά και στη Βόρεια Μακεδονία.

Θεωρητικά τουλάχιστον, τα Τίρανα είναι για τους Αλβανούς της Βαλκανικής το μητροπολιτικό κέντρο. Οχι όμως και για τον Κοσοβάρο ηγέτη που αμφισβητεί ανοιχτά αυτόν τον ρόλο, ειδικά του Εντι Ράμα, με τον οποίο οι σχέσεις χαρακτηρίζονται από τυπικές έως εχθρικές. H διαμάχη έχει αντίκτυπο στη διαπραγμάτευση με τη Σερβία για το Βόρειο Κόσοβο και απειλεί να διεγείρει το εθνοτικό ρήγμα Αλβανών και Σλαβομακεδόνων στη Βόρεια Μακεδονία.

Επαγγελματία αντιπολιτευόμενο χαρακτηρίζει τον Κούρτι ο Ράμα. Περιμένω την ημέρα που θα διαμαρτυρηθεί κατά της ίδιας του της κυβέρνησης, ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει τον Κούρτι είναι ο Aλμπιν.

Ο Ράμα υποστηρίζει με θέρμη τη διαπραγμάτευση για την εξομάλυνση των σχέσεων Πρίστινας και Βελιγραδίου, συντασσόμενος με Ευρωπαίους και Αμερικανούς, και μάλιστα οι απόψεις του συγκλίνουν σε αρκετά σημεία με αυτές του Βούτσιτς. Αντιθέτως ο Κούρτι επιμένει στη σκληρή γραμμή, αρνούμενος να αποδεχθεί το σχέδιο της Γαλλίας και της Ε.Ε. για τη συγκρότηση Ενωσης Σερβικών Δήμων στον βορρά. Το γεγονός ότι το Κόσοβο μένει προσώρας εκτός Συμβουλίου της Ευρώπης πυροδότησε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο Ράμα χρεώνει στον Κούρτι το πάγωμα της πορείας προς τον σημαντικό ευρωπαϊκό αυτό θεσμό, θεωρώντας γενικά την πολιτική του αυτοκτονική για τους Αλβανούς, με τον Κούρτι να τον αγνοεί επιδεικτικά. Αλλά η αντιπαλότητα δεν εστιάζεται μόνο στην προσέγγιση στο ζήτημα του Κοσόβου. Πίσω από επιμέρους διαφωνίες οι δύο ηγέτες, με τον Αχμέτι αουτσάιντερ, προσβλέπουν στον θρόνο του έθνους.

Ο Ράμα, παρά το αμφιλεγόμενο της προσωπικότητάς του, δείχνει να έχει πείσει τη Δύση πως είναι ο άνθρωπός της, ο ηγέτης που μπορεί να ηρεμεί (χειραγωγεί) το αλβανικό στοιχείο και έχει ως σύμμαχό του τον Αλί Αχμέτι, ιδρυτή του UCK όχι μόνο στη Βόρεια Μακεδονία το 2001, αλλά και στο Κόσοβο το 1998-1999.

Ράμα και Αχμέτι κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος προτάσσοντας τη μετριοπάθεια και τη στρατηγική της προσέγγισης με το σλαβικό στοιχείο. Απεναντίας ο Κούρτι έχει επενδύσει στη ριζοσπαστικοποίηση των ομοεθνών του στην περιοχή, εμφανίζοντας εαυτόν σε ρόλο προστάτη των καταπιεζόμενων από τους Σέρβους Αλβανών στην κοιλάδα του Πρέσεβο στον σερβικό νότο, αλλά και εκείνων στη Βόρεια Μακεδονία από τη σλαβομακεδονική πλειοψηφία.

Ωστόσο, η σύγκρουση έχει ξεφύγει από το πεδίο του Κοσόβου και έχει εξαπλωθεί τόσο στα Τίρανα, όπου ο Κούρτι έχει ιδρύσει παράρτημα του κόμματός του, το οποίο μάλιστα κατεβαίνει στις αλβανικές εκλογές, όσο και στη Βόρεια Μακεδονία με τον ασφυκτικό έλεγχο τριών εκ των τεσσάρων αλβανικών κομμάτων που αναμένεται να συμμετάσχουν με τον συνασπισμό VLEN – VREDI στην κυβέρνηση Μίτσκοσκι. Ράμα και Αχμέτι, διαβλέποντας τις ευρύτερες ηγετικές φιλοδοξίες, κατηγορούν τον Κούρτι για εισοδισμό.

Στα Σκόπια ο Αλί Αχμέτι προειδοποίησε για τον κίνδυνο εθνοτικής αναταραχής, ο δε Ράμα στα Τίρανα χαρακτήρισε τον Κούρτι επαγγελματία αντιπολιτευόμενο. Περιμένω την ημέρα που ο Αλμπιν θα βγει να διαμαρτυρηθεί κατά της ίδιας του της κυβέρνησης, ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει τον Κούρτι είναι ο Aλμπιν, δήλωσε με αφορμή αντικυβερνητικές δηλώσεις του στα Τίρανα, όπου βρέθηκε για να ανακοινώσει τους υποψηφίους του κόμματός του.

Φαίνεται πως δεν αισθάνεται ότι ο επαναστατικός του πόθος εκπληρώνεται στο Κόσοβο και πηγαίνει στη Μακεδονία, έρχεται στην Αλβανία, είπε ο Ράμα, προσθέτοντας πως δεν σκοπεύει να ανακατευτεί με το δικό του κόμμα ούτε στο Κόσοβο ούτε στη Βόρεια Μακεδονία. Παραμονές των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία ο Κούρτι ταξίδευε συχνά στο Τέτοβο δίνοντας ομιλίες υπέρ των υπό την επιρροή του αλβανικών κομμάτων, προκαλώντας δυσφορία στα Σκόπια.

OTHER NEWS

2 hrs ago

Λήγει 30 Ιουνίου η προθεσμία για IRIS και POS - Τα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν

2 hrs ago

Ο Πούτιν απειλεί τη Νότια Κορέα: Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία θα ήταν «μεγάλο λάθος»

2 hrs ago

«Καύσωνας» στην αγορά κλιματιστικών: Στροφή των πατρινών σε ποιοτικές και πιο αποδοτικές συσκευές

2 hrs ago

Παναθηναϊκός: Παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου ο Μπουτσικάρης

2 hrs ago

Τέλος και τυπικά από τον Ολυμπιακό ο Ζοάο Καρβάλιο

2 hrs ago

Πούτιν: Θα κάνουμε ευκολότερη τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Δύσης

2 hrs ago

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ρένα Δούρου χλευάζει την… Κεντροαριστερά

2 hrs ago

Υπόθεση Λύτρα: «Γιατί παίρνεις το μέρος του ενώ τα έχεις πάθει και εσύ;» - Η κατάθεση του αστυνομικού για τα όσα έγιναν την Τρίτη στο σπίτι της Πολυζωγοπούλου

2 hrs ago

ΔΣΑ: Πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Αλέξη Κούγια

2 hrs ago

Η περίπτωση του Κλάιμπερν για τον Ολυμπιακό και η τρομακτικά περιορισμένη αγορά στους γκαρντ

2 hrs ago

Τα σανδάλια που κάνουν θραύση αυτό το καλοκαίρι -Επιστρέφουν από τα '90s, χαρίζουν αβίαστο στιλ

2 hrs ago

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χάρισε στον Πούτιν ένα ζευγάρι σκύλους Πουνγκσάν

2 hrs ago

Πειθαρχική δίωξη κατά Αλέξη Κούγια

2 hrs ago

Διευθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος στον Παναθηναϊκό ο Γιώργος Τζαβέλλας!

2 hrs ago

Ψηφιακή κάρτα: Πώς λειτουργεί και ποιους αφορά

2 hrs ago

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χάρισε στον Πούτιν ένα ζευγάρι σκύλους [βίντεο]

2 hrs ago

Β. Μακεδονία: Χάος με την αλλαγή ονόματος στα διαβατήρια

2 hrs ago

Βρετανία: Ακτιβίστριες ψέκασαν ιδιωτικά τζετ με μπογιά – Είχαν βάλει στο μάτι το αεροπλάνο της Τέιλορ Σουίφτ [βίντεο]

2 hrs ago

Πούτιν: Η Ρωσία εξετάζει αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα

2 hrs ago

Αλύγιστη Δανία, προβλημάτισε η… μπερδεμένη Αγγλία!

2 hrs ago

Ο Βασίλης Τολιόπουλος στο SPORT24: "Με πιάνει δέος όταν μοιράζομαι το παρκέ με τον κόουτς Σπανούλη"

2 hrs ago

Τέρνα Ενεργειακή: Τι προβλέπει η συμφωνία χρηματοδότησης

2 hrs ago

Οι fashion approved τρόποι για να φορέσεις το λευκό φόρεμα φέτος το καλοκαίρι

2 hrs ago

Πούτιν: Το ΝΑΤΟ δημιουργεί απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας

2 hrs ago

Τα χρήματα αγοράζουν τα πάντα εκτός από ένα αυτοκίνητο

2 hrs ago

Αρμάνι Μιλάνο: Αποχαιρέτησε και ευχαρίστησε τον Νικολό Μέλι

2 hrs ago

EuroLeague: Το μήνυμα για Σλούκα σε σχέση με Παναθηναϊκό – Ολυμπιακό

3 hrs ago

Ο νέος ιδιοκτήτης της ΑΕΚ Μ. Ηλιόπουλος άνοιξε τα χαρτιά του

3 hrs ago

Η Μαρία Ολυμπία με φόρεμα στο χρώμα τάση της σεζόν | Είναι ιδανικό εάν είσαι καλεσμένη σε γάμο

3 hrs ago

Ρωσία: Ο Πούτιν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δημιουργεί απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας στην Ασία

3 hrs ago

Έκλεισε το mega-deal ύψους 3,2 δισ. ευρώ με τη Masdar για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - Στα 20 ευρώ ανά μετοχή το τίμημα

3 hrs ago

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Ζούγκλα Νέας Μάκρης - Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112

3 hrs ago

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβασμένη η ΝΔ, πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ -Απαντήσεις έκπληξη για ηγέτη Κεντροαριστεράς και πρόεδρο ΠΑΣΟΚ

3 hrs ago

Δημοσκόπηση GPO: Πόσοι θέλουν συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ - Τι λένε για Τσίπρα, Ανδρουλάκη

3 hrs ago

Μητσοτάκης στον Realfm 97,8: Τα Σκόπια δεν μπορούν να παίζουν με την Αθήνα – Τι είπε για Μπελέρη και Τουρκία

3 hrs ago

Σλοβενία-Σερβία 1-1: Ο Γιόβιτς με buzzer beater ισοφάρισε στο 90+5

3 hrs ago

Ελεύθερος από τη Μακάμπι ο Μπόλντγουιν, οδεύει προς... Κωνσταντινούπολη (vid)

3 hrs ago

Μεγάλη νίκη για Ντάλα/Χατζηνικολάου στην Ίο!

3 hrs ago

Απορροφά τα Papantoniou Supermarkets η Σκλαβενίτης Κύπρου

3 hrs ago

Κωλοτούμπα στην κωλοτούμπα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα ο Κασσελάκης αδειάζει Τζάκρη, αποδέχεται την πρόταση Χατζηδάκη