Minnen från 00-talet (Patrik)

microsoft, minnen från 00-talet (patrik)

Minnen från 00-talet (Patrik)

Nintendo, Microsoft eller Sony

Jag bytte konsoler på löpande band under 2000-talet. Jag ville äga Playstation 2, Xbox och Gamecube. Det började med Gamecube och slutade med den första Xboxen. Att få uppleva Grand Theft Auto: Vice City, Super Smash Bros Melee och Halo Combat: Evolved var magiskt. Jag minns fortfarande hur jag och en vän stod i Onoff och spelade demot till sistnämnda titel i samarbetsläget varje dag. Jag minns att demot hade The Silent Cartographer och mer behövdes inte säga för att jag skulle vilja ha en kopia av titeln.

Jag slutade aldrig spela på dator utan kombinerade mitt intresse för historiska strategispel med konsolspelandet. Heroes of Might and Magic 3, Age of Empires och även titlar som Worms gick varmt på datorn. En av de stora titlarna för mig på dator var Rome: Total War som i grunden förändrade hur jag såg på strategispel. Jag hade även fått tag på Homeworld 1 och 2 som var lysande. Just dualiteten att ha dator för vissa genrer och konsol för andra var viktigt för mitt spelintresse. Grand Theft Auto Vice City, Metroid Prime, Halo och Rome: Total War var med och definierade mitt spelintresse innan 2005. Framförallt mängden historiska spel stärkte mitt intresse i just det ämnet. Jag satt mycket med War in the Pacific, Gary Grigsby's World at War, Europa Universalis 3 och Hearts of Iron 2 och Civilization IV.

microsoft, minnen från 00-talet (patrik)

Minnen från 00-talet (Patrik)

Precis innan konsolbytet till Xbox 360, Playstation 3 och Wii var jag frälst i Half Life 2. Mitt första minne av konsolgenerationsbytet var bilder på The Elder Scrolls: Oblivion i en Gamereactor-tidning. Jag brukade hämta tidningen när jag kunde eftersom den var gratis på olika elektronikkedjor. Jag hade aldrig sett så verklighetstrogen grafik förut. Skogarna, gräset, miljöerna var något helt nytt. Det var även då jag förstod hur pass stort hoppet skulle bli. Än idag finns det inget byte mellan konsolgenerationerna som erbjudit ett så pass stort kliv visuellt. Med det nya konsolerna skulle titlar som Bioshock, The Elder Scrolls: Oblivion och en av mina favoriter Mass Effect dyka upp. Framförallt Mass Effect och senare Dragon Age: Origins förändrade hur jag såg på både rollspel och berättande i mediet.

microsoft, minnen från 00-talet (patrik)

Minnen från 00-talet (Patrik)

Gladiator, Vänner och Battlestar Galactica

Under den perioden var det framförallt Sagan om Ringen, Gladiator, Batman Begins och Batman: Dark Knight som definierade 2000-talet för mig i filmvärlden. Även Troy från 2004 och 300 var ganska minnesvärda trots att de egentligen inte är särskilt bra filmer. De var något utöver det vanliga. Jag älskade också att titta på Vänner, The Simpsons, Cityakuten, Stargate och Battlestar Galactica. Framförallt Stargate och Battlestar Galactica var trollbindande. Vänner var något jag såg på fredagar med familjen. Dessa stunder minns jag än idag som väldigt givande. Breaking Bad skulle bli en favorit mot slutet av årtiondet. Många av dessa serier och filmer är sådant jag minns än idag. Jag tittar gärna på Stargate eller ser om Battlestar Galactica.

Badminton, Internet och mobiltelefonerna

Det kan låta lite konstigt men Badminton var en viktig del av mitt liv. Jag spelade någonstans mellan 10-12 år i sporten. Det var en avslappnande och roande idrottsform. En idrott jag hoppas återvända lite till i framtiden. Även om det inte har med film eller spel att göra definierade det årtiondet för mig. Jag kan bara sörja att en av världens mest utövade sporter inte har fler bra spel knutna till sig. Det finns ca 220 miljoner spelare på planeten.

En annan stor förändring var hur pass snabbt Internet utvecklades och blev var persons egendom. Redan på 1990-talet blev det ett stort fenomen. Vi hade modem ganska länge, de lät, det kostade massor med pengar och vi kunde inte stanna uppkopplade på Internet särskilt länge. Jag upplevde att det dröjde in på 2000-talet innan spelvärlden verkligen började dra nytta av det på allvar. Då ska vi heller inte glömma skiftet mot smarttelefonerna som skedde under tidsperioden. 2007 skulle den första Iphone komma och det blev en stor förändring när dessa telefoner gick mainstream. När jag gick i högstadiet hade de flesta äldre knapptelefoner. Skolorna och hemmen hade fortfarande fasta telefoner med kontakt.

Det som verkligen definierade 2000-2010 för mig var teknologisprånget. Även om mycket av det skedde när jag växte upp på 1990-talet var detta mer observerbart. Digitaliseringen slog igenom som en ångvält och det märktes inte bara i vad för apparater vi ägde utan hur vi började leva. Jag tror att samhället hade varit annorlunda om inte smarttelefonerna slagit igenom. Fundera själv på hur ofta du tittar i telefonen och vad du hade gjort utan den. Idag klarar vi inte av att vara utan dessa händiga elektroniska verktyg.

LAN-party och Counter-Strike

Det kanske är mer av en 1990-talsgrej men även på 2000-talet var det kul att träffas med vänner, koppla ihop datorerna och spela med eller mot varandra. Warcraft 3, Red Alert 2, Age of Empires 2, Dota (en modd på den tiden), Counter-Strike var alltid populära. Att flytta stora tunga skärmar och koppla ihop dessa är förlegat idag. Samtidigt var det en form av socialisering. Vi träffades och spelade spel och bråkade ibland. Speciellt när någon knivade någon annan i Counter-Strike. Då kunde folk resa sig upp och vråla.

Jag hade en grupp jag spelade med i Counter-Strike 1.5 och vi försökte tävla. Vi förstod snabbt att vi inte hade en chans mot de bättre spelarna. Men det var såklart fruktansvärt roligt att hålla på. Dilemmat jag och många i min generation hade under 1990-talet och början på 2000-talet var mentaliteten från vuxna. Du slösade bort ditt liv, du kunde aldrig tjäna pengar på det och det fanns inget att hämta i den världen. Jag förstår självklart varför som vuxen när jag blickar tillbaka till den tiden som var. Det resulterade i att man inte hade stöttning att lägga ner tid i tävlandet. Däremot om du ville spela fotboll eller hockey så var det en helt annan jargong hos vuxenvärlden. Idag är det mångmiljonbelopp på prispengarna och många behandlas som rockstjärnor. Tiderna har verkligen förändrats, och det blir märkbart när man kikar på moderna turneringar i e-sport. Det glädjer mig att TV-spelen får ta plats idag och att kändisar inte är livrädda att kännas vid det.

OTHER NEWS

5 hrs ago

Hizbollah-ledaren: Ingen plats säker vid krig

5 hrs ago

Junevik efter första guldet: "Är så glad"

5 hrs ago

Dmytro Timashov öppnar för att flytta till KHL: “Kommer närmre familjen om det sker”

6 hrs ago

Här är Dif:s och Häckens motstånd i Europa-kvalet

6 hrs ago

Arm aktiekursprognos: är $ARM övervärderat?

6 hrs ago

Hizbollah och Israel i nya attacker – trots krigsvarningar

6 hrs ago

Elden Ring-expansionen har högsta DLC-betyget någonsin på Metacritic

6 hrs ago

Häckens supertalang med i EM-kvaltruppen

6 hrs ago

PR-trick i Pyongyang: Körde varandra i rysk lyxlimousine

6 hrs ago

Jätteavhopp vid barnkirurgen i Lund

6 hrs ago

Prinsessan Kates förändring i relationen med kung Charles

6 hrs ago

"Sol, vind och vatten" favorit i midsommar

6 hrs ago

Stockholmsbörsen backade

7 hrs ago

Leos Lekland i kris – ansöker om rekonstruktion

7 hrs ago

Bra chanser för allsvenska lagen efter drömlottningar

7 hrs ago

Tysk minister slår larm: Högerextremism och spionage hotar demokratin

7 hrs ago

Tugg aktieanalys: tekniker pekar på en uppsida på 30 %

7 hrs ago

Kommunens känga: Kortsiktig vinst går först för Northvolt

7 hrs ago

Paasikivi om striderna i nordöst: ”Verkar ha vänt – ingen rysk framgång”

7 hrs ago

Mostern till flickan i ättiksfallet: "För sjukt"

7 hrs ago

Avslöjat: Silvia stoppade flera gäster från sitt festliga kalas

7 hrs ago

Svenskt EM-silver i simhopp

7 hrs ago

Fängelse för kartläggning av försvarsanläggningar

7 hrs ago

Benjamin vill hylla sin idol – när Ted Gärdestads dotter Sara Zacharias tar chansen är gåshuden oundviklig

7 hrs ago

Nytt Kroatien-fiasko efter sen kvittering

7 hrs ago

Delad pott mellan Kroatien och Albanien efter galet slut

7 hrs ago

Miljonskadestånd för illegal tv-tjänst

7 hrs ago

Accenture förvärvar italienska Fibermind för att utöka det europeiska fotavtrycket

7 hrs ago

Det blir inga remasters eller reboots av de två första Fallout-spelen

7 hrs ago

MP röstade ”fel” – släppte fram omstridda förslaget

7 hrs ago

Björn Borgs lyxliv med frun: Enorma våningen och miljonerna

7 hrs ago

Ola Larsson kommenterar Tjelmelands framtid i IFK Göteborg

7 hrs ago

Northvolt: Blir ingen fabrik i Borlänge

8 hrs ago

Ringhals 4 ner på halv effekt

8 hrs ago

Allt om Reyhaneh Rouhani: SVT, Go'kväll och fotbolls-EM

8 hrs ago

Min senaste PayPal-aktieprognos var korrekt: vad härnäst?

8 hrs ago

EU varnar för underskott i Italien och Frankrike

8 hrs ago

"Vi försöker bygga många typer av världar"

8 hrs ago

Weber omvald – SD-gruppen växer

8 hrs ago

Magdalena Graaf ångrar skönhetsingreppet – nu tar hon bort det: ”Platt”