Η κατασκευή ενός φράγματος αποκάλυψε κάτι απρόσμενο – Οι αρχαιολόγοι βρήκαν κτίρια της Ρωμαϊκής εποχής σε περιοχή που σε λίγο καιρό θα πλημμύριζε

η κατασκευή ενός φράγματος αποκάλυψε κάτι απρόσμενο – οι αρχαιολόγοι βρήκαν κτίρια της ρωμαϊκής εποχής σε περιοχή που σε λίγο καιρό θα πλημμύριζε

Ekso Αεροφωτογραφία της περιοχής των ανασκαφών στο Αρχαίο Αδραμύττιο

Μια εκκλησία,  ένα βαπτιστήριο και άλλες δομές  βρέθηκαν σε περιοχή που πρόκειται να πλημμυρίσει με την κατασκευή ενός φράγματος. Τα δύο βασικά κτίρια χρονολογούνται από την ρωμαϊκή εποχή, ενώ παραμένει άγνωστο αν μετά την ανακάλυψη των συγκεκριμένων ευρημάτων θα προχωρήσει η διαδικασία.

Επειδή επρόκειτο η περιοχή να πλημμυρίσει, άρχισαν οι λεγόμενες σωστικές ανασκαφές. Οι εργασίες εντοπίστηκαν κοντά  στην τοποθεσία του φράγματος Reşitköy, στη βορειοδυτική επαρχία της Τουρκίας,  Μπαλίκεσιρ (Παλαιόκαστρο).  Η περιοχή που θα γεμίσει νερό από το φράγμα βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νότια της αρχαίας πόλης του Αδραμυτείου, κοντά στη Συνοικία Ταχτάτσι.

η κατασκευή ενός φράγματος αποκάλυψε κάτι απρόσμενο – οι αρχαιολόγοι βρήκαν κτίρια της ρωμαϊκής εποχής σε περιοχή που σε λίγο καιρό θα πλημμύριζε

Οι ρωμαϊκές δομές ανακαλύφθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών κατασκευής του φράγματος. Επειδή η περιοχή θα πλημμύριζε έγιναν οι λεγόμενες σωστικές ανασκαφές Φωτό: Adramytteion Research)

Η αρχαία πόλη Αδραμύττιο, βρίσκεται στον Κόλπο του Εντρεμίτ στο Βόρειο Αιγαίο, στην ακτογραμμή της συνοικίας Ορέν της πόλης Μπουρχανιγιέ, στην επαρχία Μπαλίκεσιρ.

Η αρχαία πόλη Αδραμύττιο

Το Αδραμύττιο (το σύγχρονο Εντρεμίτ), ήταν μια ακμάζουσα πόλη στη Μυσία της Μικράς Ασίας, απέναντι από τη Λέσβο, με θέα στον κόλπο στον οποίο έδωσε το όνομά της. Λέγεται ότι ιδρύθηκε από τον Αδραμύ, αδελφό του Κροίσου, και αναφέρεται ότι ήταν η έδρα του Κροίσου πριν από την άνοδό του στην εξουσία. Η πόλη θεωρήθηκε λυδικής καταγωγής. Κατά τη ρωμαϊκή αναδιάταξη της περιοχής, η πόλη έγινε η έδρα της διοίκησης των τελωνείων, του λεγόμενου portorium.

Η ανασκαφή διάσωσης, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 9 μήνες από την Ερευνητική Επιτροπή Αδραμύττιου,  μετά από έρευνα στην επιφάνεια, μεταξύ 2015-2016. Η ανασκαφή έφτασε σε έναν αρχαίο οικισμό που χρονολογείται από την ύστερη Ρωμαϊκή και την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο (4ο έως 7ο αιώνα).

Σπουδαία ευρήματα στο φως

Η ανασκαφή που διήρκεσε εννέα μήνες είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά ευρήματα, όπως μία εκκλησία, ένα βαπτιστήριο, τάφους, εγκαταστάσεις γεωργικής αποθήκευσης, εργαστήριο κρασιών υψηλής χωρητικότητας, ακόμα και κεραμικούς κλιβάνους. Αυτές οι ανακαλύψεις προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στην καθημερινή ζωή και τις βιομηχανίες αυτής της ιστορικής πόλης.

Ο Murat Özgen,  επίκουρος καθηγητής, στο τμήμα αρχαιολογίας του πανεπιστημίου καλών τεχνών Minar Sinan, είπε ότι η μεγαλύτερη και παλαιότερη εκκλησία που είναι γνωστή μέχρι σήμερα στην περιοχή Edremit Bay, έχει 15 μέτρα πλάτος και 25 μέτρα ύψος και βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή.

Ο Özgen δήλωσε ότι η περιοχή όπου βρέθηκαν οι δομές είναι εντός της σφαίρας επιρροής της αρχαίας πόλης του Αδραμυττίου, γνωστή ως Εντρεμίτ, η οποία έδωσε επίσης το όνομά της στον Κόλπο. Περίπου εξήντα ταφές, πολλές από τις οποίες ήταν πολλαπλές , και εμπορικά κτίρια που σχετίζονται με τη γεωργία ανακαλύφθηκαν γύρω από την εκκλησία, με το βαπτιστήριο.

Εκκλησίες, εμπορικοί δρόμοι και εργαστήριο κρασιού

O Özgen είπε,  ότι «η εκκλησία δύο φάσεων με ένα ψηφιδωτό δάπεδο καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή. Το εκκλησιαστικό συγκρότημα απέδωσε μεγάλο αριθμό προϊόντων και υλικών που μαρτυρούν τον πολιτισμό της εποχής, όπως τελετουργικούς σταυρούς και κρεμάστρες, καθώς και ευρήματα από τους γύρω τάφους που μας παρέχουν στοιχεία για την περίοδο. Σε απόσταση 100 μέτρων, από τα εκκλησιαστικά ευρήματα αρχίζουν οι εμπορικοί χώροι.»

η κατασκευή ενός φράγματος αποκάλυψε κάτι απρόσμενο – οι αρχαιολόγοι βρήκαν κτίρια της ρωμαϊκής εποχής σε περιοχή που σε λίγο καιρό θα πλημμύριζε

Έρευνες στο Αρχαίο Αδραμύττιο (Φωτό: Adramyttion Research)

Ο Özgen είπε ότι μεταξύ των νέων ευρημάτων, είναι και ένα εργαστήριο κρασιού με πολύ μεγάλη χωρητικότητα,  από το οποίο διατηρήθηκε ως σήμερα δεξαμενή με μια λεκάνη συσσώρευσης και μια προδιαμορφωμένη μικρότερη λεκάνη για την εναπόθεση των ιζημάτων στον πυθμένα.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών διάσωσης, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ίχνη από την ύστερη Βυζαντινή και την πρώιμη Οθωμανική περίοδο. Ο Özgen σημείωσε επίσης την ανακάλυψη ενός κεραμικού εργαστηρίου και τάφων σε λαξευμένους βράχους στη βόρεια πλευρά του οικισμού, πιθανώς λόγω της φυσικής παραμόρφωσης του λόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα ανασκαφών ανακάλυψε επίσης  και μια περιοχή μέσα στην εν λόγω περιοχή,  η οποία παρουσιάζει χαρακτηριστικά τόσο της Ύστερης Βυζαντινής όσο και της Πρώιμης Οθωμανικής περιόδου.

Δηλώνοντας ότι το Resitkoy εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1970, αλλά υπάρχουν υπολείμματα ενός παλαιότερου οικισμού και μύλων που καταγράφηκαν στα οθωμανικά αρχεία, ο Özgen εξήγησε: «Επομένως, καταγράφοντας τα συγκεκριμένα ευρήματα που μεταφέρουν την πολιτιστική διαδικασία εδώ με έναν πολυδιάστατο τρόπο, κάνουμε το καλύτερο δυνατό, μαζί με τη Διεύθυνση του Μουσείου χωρίς να χάσουμε στοιχεία μέσα από την ιστορία της περιοχής.»

Τα αρχαία θα εκτεθούν στο Μουσείο Kuva-yi Milliye στο Μπαλίκεσιρ.

OTHER NEWS

2 hrs ago

«Η Ρωσία συζητά με τους συμμάχους της την ανάπτυξη όπλων μεγάλου βεληνεκούς»

2 hrs ago

Αντιπρόεδρος ΔΣΑ στο iefimerida.gr: Η υπόθεση Λύτρα είναι ντροπή - Οι ποινές που αντιμετωπίζει

2 hrs ago

Europa League: Στο βάθος μονομαχία... Αλαφούζου - Ατζούν για την πρόκριση!

2 hrs ago

Ιουλία Τσέτη: Ευθύνη όλων μας η ενεργός συμμετοχή, για έναν ΣΕΒ που θα κάνει την συμπερίληψη, πράξη

2 hrs ago

Σοβαρό τροχαίο στην Πατρών-Πύργου: Δύο νεκροί - Δείτε φωτογραφίες

2 hrs ago

Ο Κολοσσός θα δώσει τα εντός έδρας παιχνίδια του στο BCL στην Πάτρα!

2 hrs ago

Ανδρουλάκης: Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος - Τέλος Ιουνίου η απόφαση για το αν και πότε προσφεύγουμε σε εσωκομματική κάλπη

2 hrs ago

Άνθρακες ο «θησαυρός» του Brexit, σύμφωνα με βρετανική έκθεση

2 hrs ago

Ουκρανία: Το Κίεβο λέει ότι η συμφωνία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα ακυρώνει τις κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ

2 hrs ago

«Μαραθώνια» η πρώτη σύσκεψη κορυφής με Ηλιόπουλο και Αλμέιδα για όλα τα θέματα της ΑΕΚ

2 hrs ago

Φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου: Επίθεση με γροθιές δέχθηκε δημοσιογράφος – Δείτε βίντεο

2 hrs ago

Απόστολος Λύτρας – Σοφία Πολυζωγοπούλου: «Παίρνεις το μέρος του, ενώ τα έχεις πάθει κι εσύ» – Τι κατέθεσε ο αστυνομικός για το χθεσινό επεισόδιο

2 hrs ago

Μάικ Τζέιμς: "Θέλω να δω τον Βεζένκοφ να επιστρέφει στον Ολυμπιακό"

2 hrs ago

Φώτης Σεργουλόπουλος για Ζήνα Κουτσελίνη: «Κάποιος να την πάρει από εκεί που βρίσκεται, να την κλείσει κάπου για να την θεραπεύσει»

2 hrs ago

Fiat Grande Panda: Πρώτες εικόνες απο το εσωτερικό του!

2 hrs ago

Πρώτη συνάντηση της ευρωομάδας της ΝΔ με συμμετοχή Μπελέρη

2 hrs ago

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ηλιόπουλου-Αλμέιδα στην ΑΕΚ

2 hrs ago

H 'ζωώδης' ερωτική σκηνή που κόπηκε από τη 2η σεζόν του House of the Dragon

2 hrs ago

Μεγάλη φωτιά στην Αργολίδα - Μήνυμα 112 για εκκένωση της Δάρδιζας - «Η φωτιά βγήκε στην θάλασσα», λέει ο δήμαρχος Ερμιονίδας

3 hrs ago

Απαγόρευση εισόδου για οκτώ μήνες και πρόστιμο 85.000 ευρώ στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον Παναθηναϊκό για δυσφήμηση του αθλήματος

3 hrs ago

Κλέλια Ανδριολάτου: Το spoiler για την γ' σεζόν του "Maestro" έκανε τους φανατικούς να ελπίζουν

3 hrs ago

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Κάντε το όπως οι Ιταλοί» προτρέπει τους Βρετανούς ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης

3 hrs ago

Απόστολος Λύτρας: Όσα έγιναν στο σπίτι της συζύγου του, η«εισβολή» της πρώην με την κόρη της

3 hrs ago

Κοινωνικός τουρισμός 2024: Πότε αναρτώνται τα προσωρινά αποτελέσματα για τα voucher των δωρεάν διακοπών

3 hrs ago

Οικονομικά, υπέροχα και χωρίς καράβι: Οι 2 προορισμοί που δεν θα πέφτει καρφίτσα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

3 hrs ago

«Αίνιγμα» τα πυρηνικά υποβρύχια του Πούτιν

3 hrs ago

Μπότεβ Πλόβντιβ-Μάριμπορ: Βατή κλήρωση και… υποχρέωση πρόκρισης για τον Παναθηναϊκό

3 hrs ago

ΑΕΚ: Με τη νικήτρια του Βελέζ - Εσκάλδες η Ένωση στον δεύτερο προκριματικό του Conference League

3 hrs ago

Το Βέλγιο παραπαίει και ο Κουρτουά κάνει διακοπές

3 hrs ago

Ναύπλιο: «Η φωτιά βγήκε στην θάλασσα» είπε ο δήμαρχος Ερμιονίδας

3 hrs ago

Η ποιότητα και η καινοτομία των SUV μοντέλων της Omoda οδηγούν σε ρεκόρ πωλήσεων

3 hrs ago

3 λόγοι που πρέπει να έχεις ένα body mist μέσα στην τσάντα σου

3 hrs ago

O Τσίπρας, παρουσία Σακελλαροπούλου, υπέρ της σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, με αιχμές για Κασσελάκη

4 hrs ago

Ανακοινώθηκε το νέο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου -Ποιοι αναλαμβάνουν

4 hrs ago

Συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης από άλλη χώρα υπέγραψαν Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν

4 hrs ago

Euro 2024: Ματς...ροντέο και πρώτος βαθμός της Αλβανίας μετά το 2-2 με την Κροατία

4 hrs ago

Εκτός Εθνικής ομάδας ο Τριαντάφυλλος - Οι λόγοι της αποχώρησης

4 hrs ago

Κούγιας: Μήνυση και αγωγή σε όποιον με χαρακτήρισε ομοφοβικό – Πρώτος θα την εισπράξει ο Κασσελάκης

4 hrs ago

Κέιτι Πράις: Εξαγριωμένοι οι νέοι γείτονες της - Δεν θέλουν να μετακομίσει δίπλα τους

4 hrs ago

Σπύρος Στεφανουδάκης: Ο σχεδιαστής παντρεύτηκε τον σύντροφό του