Jansson frälste MFF i slutminuterna

jansson frälste mff i slutminuterna

Malmös Pontus Jansson firar med lagkamraterna efter att ha nickat in segermålet 1–0 under torsdagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Malmö FF och Gais.

Det höll på att utvecklas till en David mot Goliat-historia.

Men med matchuret på 84 minuter frälste klubbikonen Pontus Jansson sitt Malmö FF som vann med 1-0.

Även om det kan låta kaxigt så känns det hela tiden som att vi förr eller senare ska göra mål, säger Jansson.

Det var en nykomling med ambition som kom besök till Malmö.

– Vi vill slåss mot de bästa lagen och har kämpat för detta länge. Vi mötte IFK Malmö på gamla stadion för två år sedan och nu står vi här och möter Malmö FF. Vi är nöjda med bedriften men är inte här för att vara några åskådare. Vi är här för att ge det en chans, sade Gais mittback Axel Norén till Discovery+ inför avspark.

Kanske var det just försvarsspelet som särskiljt Gais gentemot många andra allsvenska nykomlingar. På sina åtta första matcher för säsongen hade laget endast släppt in elva mål. Och då ska man minnas att fyra av dem kom i premiären mot Brommapojkarna.

Ungt utropstecken

Men nu ställdes man alltså mot en serieledare och stor allsvensk guldfavorit som gjort hela 22 på samma antal matcher, och många frågade sig så klart om Norén och company skulle kunna hänga med i svängarna.

Inledningsvis imponerade gästerna, inte minst via farliga hörnor signerade Robin Wendin Thomassons vänsterfot, en spelare som i vintras plockades in från division 1-klubben Eskilsminne.

Även Malmös första riktiga farlighet kom via en hörna. Laget som inför säsongen hade just hörnor som sin stora svaghet har utvecklas till att i år så här långt vara bäst i serien.

Till matchen hade MFF-tränaren Henrik Rydström unnat sig att byta hela fem spelare, och det stora utropstecknet var unge Hugo Bolin som gjorde sin första allsvenska start för säsongen. Det var han som dök upp på bortre hörnet och så när fick in ledningsmålet.

Han var i matchinledningen tillsammans med Sergio Peña hemmalagets hetaste spelare, men Gaismålvakten Mergim Krasniqi var stabil, och lyckades trots MFF:s enorma bollinnehav hålla tätt den första halvleken.

– Vi behöver lite mer kvalitet i våra inspel och avslut, men ser gärna att matchen ser ut så här i 90 minuter, sade Henrik Rydström till Discovery+ i paus och indikerade att han ville trötta ut motståndet.

Första målet i år

Med timmen spelad valde Rydström att sätta in dribblern Taha Ali och skytteligatvåan Erik Botheim, vilket betydde att hemmalaget, som även hade Isaac Kiese Thelin på planen, nu hade allsvenskans två främsta målskyttar inne.

Med ännu mer offensiv spets på plan ökade pressen från hemmalaget, men faktum var att laget hade svårt att tränga igenom Gais solida defensiv och när 80 minuter avverkats hade man fortsatt bara fyra skott på mål.

Det femte kom när Kiese Thelin vackert spelades fram av födelsedagsbarnet Sebastian Nanasi, men Krasniqi svarade för en högkaratig räddning.

Till slut skulle dock målet komma. En Nanasi-hörna stångades in av Pontus Jansson, som gjorde sitt första mål för säsongen. Lagets sjunde på hörna för i år. Och när Malmö FF tar ledningen i allsvenskan så tappar de den inte.

I och med segern var det den 25:e matchen i följd då man vinner efter att ha gjort matchens första mål. Det är hela fjolårssäsongen samt årets matcher så här långt.

– Även om det kan låta kaxigt så känns det hela tiden som att vi förr eller senare ska göra mål, säger Jansson till DIscovery+ efter segern.