Τα blue chips που έπιασαν νέα υψηλά, το δώρο στον Χατζηδάκη, το τροχάδην για ΕΛΤΑ, ACS και τα έργα πληροφορικής που στηρίζουν την ανάπτυξη του ΟΤΕ

Τα blue chips που κινούνται σε νέα υψηλά

-Το φράγμα… ιστορικών αποδόσεων σπάνε τα blue chips. Τουλάχιστον μετοχές από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και όχι μόνο κινούνται στη σφαίρα νέων ιστορικών υψηλών ή πολυετών υψηλών, καταδεικνύοντας και στην πράξη το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Η Eurobank διαπραγματεύεται μαζί με την Εθνική σε υψηλό 8,5 ετών. Ήταν ο Δεκέμβριος του 2015 για τις συγκεκριμένες μετοχές, όταν και ξεκίνησε η μεγάλη βουτιά σε περιβάλλον capital controls.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της HELENiQ Energy διαμορφώνεται στα επίπεδα που έχει να δει από τον Δεκέμβριο του 2019,μία πορεία που ανακόπηκε τότε από την υγειονομική κρίση που ακολούθησε. Η μετοχή της Coca Cola HBC AG έχει επιστρέψει πλέον στην περιοχή άνω των 32 ευρώ, επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η μετοχή είχε φτάσει τα κάνει πράξεις τον Μάιο του 2022 λίγο πάνω από τα 17 ευρώ, όπου αν συγκριθούν με τα σημερινά επίπεδα, μιλάμε για ένα ράλι της τάξης του 80% σε δύο χρόνια.

-Η μετοχή της Τιτάν έγραψε ιστορικά υψηλά στα επίπεδα των 31,55 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά διορθώνει λιγότερο από 90 λεπτά σε σχέση με τα προαναφερόμενα επίπεδα. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η μετοχή κινείται στη σφαίρα των ιστορικών της υψηλών. Οι μετοχές της Τιτάν διαπραγματεύονται παράλληλα και στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών.

Νέα αυτόνομη πορεία για την Cenergy στις ΗΠΑ, η οποία έσπασε το φράγμα των υψηλών της, που ήταν τα 8,40 ευρώ, δίνοντας κίνηση στα 8,58 ευρώ και με την κεφαλαιοποίηση να απογειώνεται σε 1,63 δισ. ευρώ. Ιστορικά υψηλά και για την Optima Bank με κίνηση πάνω από τα 11,50 ευρώ, όταν χθες έγραψε και τα 11,70 ευρώ, με την μετοχή να αποτελεί το νέο μέλος του Ελληνικού MSCI Small Cap στην αναθεώρηση που θα γίνει 31/5. Aπό τα small caps, το ίδιο ισχύει και για την Performance που έκλεισε σε νέο υψηλό άνω των 7,1 ευρώ, ενώ αναμένει το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για μετάταξη από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια τον Ιούνιο. Στα 13,7 ευρώ εντοπίζονται τα ιστορικά υψηλά της Aegean, ενώ χθες έκανε πράξεις στην περιοχή των 13,47 ευρώ.

Το δώρο στον Κωστή Χατζηδάκη

-Την τιμητική του είχε το IRIS στο χθεσινό συνέδριο πληρωμών που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής. Όχι μόνο γιατί το 8th Payments360 Conference ήταν powered by DIAS, ούτε γιατί η CEO των Διατραπεζικών Συστημάτων, Σταυρούλα Καμπουρίδου ήταν η ίδια συντονίστρια σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πάνελ. Την… παράσταση έκλεψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος προανήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου την επέκταση του συστήματος άμεσων πληρωμών σε όλες τις επιχειρήσεις, προτείνοντας παράλληλα ή καλύτερα συστήνοντας , την αύξηση του ορίου ημερήσιων συναλλαγών στα 1.000 ευρώ (500 ευρώ στις Person to Person συναλλαγές και άλλα 500 ευρώ σε πληρωμές επιχειρήσεων). Ο υπουργός είναι τόσο fan του IRIS που στο τέλος φωτογραφήθηκε με το νέο του δώρο, που δεν είναι άλλο από μια θήκη κινητού IRIS την  οποία προσέφερε η CEO της ΔΙΑΣ. Τι πιο λογικό, όταν το κινητό πλέον αποτελεί καθημερινό μέσο πληρωμών;

τα blue chips που έπιασαν νέα υψηλά, το δώρο στον χατζηδάκη, το τροχάδην για ελτα, acs και τα έργα πληροφορικής που στηρίζουν την ανάπτυξη του οτε

Ο ΥΠΕΘΟ, Κωστής Χατζηδάκης και η CEO των Διατραπεζικών Συστημάτων, Σταυρούλα Καμπουρίδου © ΔΙΑΣ

! Λίγη ώρα μετά, από το βήμα του συνεδρίου, ο Deputy Director της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Κορφιάτης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ενημερώνοντας το κοινό για μια ωραία σύμπτωση: «Θεωρώ το Μέγαρο (Μουσικής) ιδανικό χώρο για να μιλήσω για τον αντίκτυπο της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στον χώρο των πληρωμών και ο λόγος είναι ότι αφορά έναν οργανισμό ιδιαίτερα καινοτόμο για την εποχή του, καθώς είναι ο πρώτος που καθιέρωσε την ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων το μακρινό 1991…» .Πράγματι, για όσους το θυμούνται, αποτελούσε τότε μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα….

Τα έργα πληροφορικής στηρίζουν την ανάπτυξη του ΟΤΕ

-Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά τρίμηνα που ο ΟΤΕ παρουσιάζει σχεδόν διψήφια ποσοστιαία αύξηση εσόδων σε ετήσια βάση. Παράλληλα φαίνεται ότι απέκτησε μια πολύ σημαντική νέα πηγή εσόδων από δραστηριότητες εκτός τηλεπικοινωνιών.

Αναφορικά με την εξέλιξη των εσόδων, οι δραστηριότητες του ΟΤΕ διευρύνθηκαν κατά 10,3% στο α’ τρίμηνο του 2024, σε αντίθεση με τη Ρουμανία που κατά την ίδια περίοδο εμφάνισαν νέα υποχώρηση κατά 4,1%. Η υποχώρηση αυτή στη Ρουμανία στέρησε στον ΟΤΕ μια διψήφια αύξηση εσόδων σε ετήσια βάση στο α’ τρίμηνο του 2024.

Η αύξηση των εσόδων στην Ελλάδα αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των «λοιπών εσόδων» του ΟΤΕ που σε ετήσια βάση στο α’ τρίμηνο του έτους διευρύνθηκαν κατά 50 εκατ. ευρώ.

-Τα «λοιπά έσοδα» αφορούν τις εκτός τηλεπικοινωνιών δραστηριότητες και κυρίως τα έσοδα από έργα πληροφορικής. Αύξηση σημείωσαν και τα έσοδα στην κινητή, αλλά αυτή περιορίσθηκε σε περίπου 10 εκατ. ευρώ και αποδίδεται κυρίως στη πώληση συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Στη σταθερή, παρά τις υπέρογκες επενδύσεις του ΟΤΕ, παρέμειναν πρακτικά αμετάβλητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «λοιπά έσοδα» του ΟΤΕ στην Ελλάδα ανήλθαν στο α’ τρίμηνο του έτους σε 191 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 23% των συνολικών του εσόδων. Με άλλα λόγια ο ΟΤΕ έχει καταφέρει ν’ αποκτήσει μια νέα σημαντική πηγή εσόδων πέρα από τις τηλεπικοινωνίες, η οποία σέρνει το κάρο της ανάπτυξης του ομίλου. Πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι τα μεγάλα έργα αυξάνουν μεν τα έσοδα, αλλά τα περιθώρια κέρδους μειώνονται καθώς τα κέρδη από τις «λοιπές δραστηριότητες» δεν είναι ανάλογα με εκείνα που έχει στις  τηλεπικοινωνίες.

Κι έχουμε και Ταμείο Ανάκαμψης…

Προτελευταία είναι η Ελλάδα στην ανάπτυξη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής (ICT) στην ζώνη του ΟΟΣΑ. Η νέα έκθεση που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ χθες εκτιμά στην χώρα μας την ανάπτυξη του κλάδου ICT κατά 3,98%, επίδοση η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση μεταξύ 27 χωρών του ΟΟΣΑ. Πρώτη σε ανάπτυξη είναι το Ην. Βασίλειο (11,96%), τελευταία η Σλοβακία (3,15%) με το μέσο όρο στον ΟΟΣΑ να διαμορφώνεται στο 7,65%. Σκεφτείτε να μην είχαμε και Ταμείο Ανάκαμψης.

τα blue chips που έπιασαν νέα υψηλά, το δώρο στον χατζηδάκη, το τροχάδην για ελτα, acs και τα έργα πληροφορικής που στηρίζουν την ανάπτυξη του οτε

Στο τρέξιμο ΕΛΤΑ και ACS για την επιστολική ψήφο

-Δουλειές με φούντες έχουν αυτή την περίοδο δύο εταιρείες του κλάδου των ταχυμεταφορών. ΕΛΤΑ και ACS έχουν ριχθεί στη μάχη της επιστολικής ψήφου, με τη διαδικασία παράδοσης των ειδικών φακέλων ψηφοφορίας στους περίπου 200.000 πολίτες, που έχουν αιτηθεί επιστολικής ψήφου να εξελίσσεται, επί του παρόντος, χωρίς σοβαρά προβλήματα.  Οι ίδιες οι εταιρείες, που συμμετέχουν στη διαδικασία, τεστάρουν αυτή την περίοδο τα αντανακλαστικά τους για την έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, που τρέχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

-Τα χρονικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα και στενά, καθώς οι ψηφοφόροι -που ψηφίζουν δια επιστολικής ψήφου- θα πρέπει να έχουν παραλάβει τους εκλογικούς φακέλους έως τις 24 Μαΐου, ενώ ΕΛΤΑ και ACS οφείλουν να παραδώσουν το σύνολο των ψήφων, που θα παραλάβουν, στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων έως το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024. Άρα φαινόμενα του τύπου «περάσαμε αλλά δεν σας βρήκαμε» δεν επιτρέπονται… Θυμίζουμε ότι η διαδικασία αποστολής και παραλαβής της επιστολικής ψήφου ανατέθηκε στις δύο εταιρείες μετά από διαγωνισμό ανοιχτής πρόσκλησης, με κριτήριο την πιο συμφέρουσα οικονομική προσφορά. Το δε κόστος της, το οποίο καλύπτεται εξολοκλήρου από το ελληνικό Δημόσιο έχει …ταβάνι τα 16,6 εκατ. ευρώ.

Το πορτοκάλι και οι υποψίες για εμπορικό ντάμπινγκ

-Σκούρα τα πράγματα για τους πορτοκαλοπαραγωγούς από τις αθρόες εισαγωγές αιγυπτιακών προϊόντων. Έχουν πιεστεί οι τιμές -σχεδόν 50%- αλλά και η ζήτηση, με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να ζητούν ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών ώστε η τιμή να διαμορφωθεί στα 0,31 ευρώ το κιλό, που είναι και το μέσο κόστος παραγωγής. Ζητούν επίσης να διερευνηθεί η Αίγυπτος για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ. Μάλιστα η ΔΕΣΑ (Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας) σχεδιάζει να προωθήσει σχετικό φάκελο τεκμηρίωσης στους βουλευτές Αργολίδας και τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας.

Ακριβά κοστίζει η έλλειψη εργαζομένων στην πληροφορική

-Στο δυσθεώρητο και άκρως εντυπωσιακό ποσό των 5,5 τρισ. δολ., κάτι παραπάνω από το ετήσιο εθνικό ΑΕΠ μιας χώρας όπως η Ιαπωνία ή η Γερμανία, θα κοστίσει στον πλανήτη η έλλειψη δεξιοτήτων πληροφορικής. Αυτό τουλάχιστον εκτιμά η εταιρεία ερευνών IDC, η οποία -σε ειδική έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες- προβλέπει ότι έως το 2026 περισσότερο από το 90% των εταιρειών, παγκοσμίως, θα νιώσουν τον πόνο της κρίσης δεξιοτήτων πληροφορικής.  Οι δε ζημιές των 5,5 δισ. δολ. -όπως εκτιμά η διεθνής εταιρεία- θα προέλθουν από τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων, από τα ζητήματα ποιότητας, από την απώλεια εσόδων λόγω της μη ικανοποίησης των πελατών -ακόμη και- από το κλείσιμο επιχειρήσεων… «Κάποτε κυνηγούσαμε τις δουλειές με το τουφέκι. Τώρα κυνηγάμε τους εργαζόμενους με όποιο μέσο έχουμε…», που έλεγε πρόσφατα και ένα έμπειρο στέλεχος της εγχώριας αγοράς πληροφορικής.

Διαβάστε επίσης

Ρεκόρ μείωσης καταγράφουν οι τραπεζικές απάτες στην Ελλάδα

Επιτόκια: Οι υψηλές αποδόσεις που δίνουν οι fintech

Γιατί η ελληνική βιομηχανία πληρώνει ακριβότερο ρεύμα

Δείτε το άρθρο στο Powergame.gr

OTHER NEWS

3 hrs ago

Πανικός στη Νάξο: 34χρονος υπάλληλος απείλησε με καραμπίνα παρέα στο δρόμο

3 hrs ago

Τριγμοί στο αλβανικό τόξο

3 hrs ago

Ο Σούνακ ανακοινώνει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και οι νέοι «κριντζάρουν» -Τι γράφει στα σόσιαλ η γενιά Ζ

3 hrs ago

Τα συγχαρητήρια του Εμανουέλ Μακρόν σε οπαδούς του Παναθηναϊκού στο Βερολίνο για το 7ο αστέρι

3 hrs ago

Παναθηναϊκός: Ο ύμνος του πρωταθλητή Ευρώπης στο Μέγαρο Μουσικής - Η αφιέρωση από την καμεράτα Τζούνιορ

4 hrs ago

Seres : στοχεύει την Audi και την Tesla!

4 hrs ago

Πόσταρε φωτογραφία με τον Διαμαντίδη ο Χουάντσο

4 hrs ago

Βρέθηκε σπάνιο αυτοκίνητο μετά από 42 ολόκληρα χρόνια [βίντεο]

4 hrs ago

Ρομπότ λύνει το κύβο του ρούμπικ κυριολεκτικά σε μια στιγμή (βίντεο)

4 hrs ago

Η πρώτη εμφάνιση της Σάττι μετά την Eurovision: Η αγκαλιά στην αδερφή της & η αντίδραση στις κάμερες

4 hrs ago

Ουκρανός ανώτατος στρατιωτικός διοικητής δήλωσε ότι Γάλλοι εκπαιδευτές θα επισκεφτούν κέντρα εκπαίδε

4 hrs ago

Νικολογιάννης: «Δεν θα πάει σε ράβε-ξήλωνε ο Παναθηναϊκός - Αυτοί μένουν και αυτοί φεύγουν»

4 hrs ago

Γ. Πιτσιλής σε Προϊσταμένους υπηρεσιών ΑΑΔΕ: "Μην επιτρέπετε σε κανένα να ακυρώνει τη δουλειά και τη

4 hrs ago

Παναθηναϊκός AKTOR: Οι "ντάμες" πίσω από τους "άσσους" των πρωταθλητών Ευρώπης - Τα φιλιά και οι αγκαλιές συντρόφων και συζύγων (Εικόνες)

4 hrs ago

Ο Ζβέρεφ λύγισε τον θρύλο του Roland Garros, Ράφα Ναδάλ - 4η ήττα στην καριέρα του Ισπανού στα κορτ του Παρισιού!

4 hrs ago

ΠΑΣΟΚ για τον «λαϊκιστή Ανδρέα» του Μητσοτάκη: Όσο κι αν προσπαθεί η ΝΔ, ο λαός γνωρίζει πώς άλλαξε την Ελλάδα

4 hrs ago

Παναθηναϊκός: Οι γυναίκες πίσω από τους πρωταθλητές Ευρώπης - Αποθέωσαν τους παίκτες οι σύντροφοι και οι σύζυγοί τους

4 hrs ago

Καλλονή με αποκαλυπτικό φόρεμα | Η Άννα Μαρία Ίβιτς στο πλευρό της μαμάς της, Ελένης Πετρουλάκη

4 hrs ago

«Σε τεντωμένο σχοινί» oι σχέσεις Πολωνίας και Μόσχας: H Βαρσοβία περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών στο έδαφός της

4 hrs ago

ΠΑΣΟΚ: Κόλαφος η απόφαση για τη διαρροή e-mail για τη Νίκη Κεραμέως - Να παραιτηθεί

4 hrs ago

Προειδοποίηση UEFA για τον τελικό Conference League: Μην αγοράζετε εισιτήρια στη δευτερογενή αγορά

4 hrs ago

Μπελότι: «Ο Ολυμπιακός έχει σπουδαίους παίκτες - Δεν πρέπει να φοβηθούμε γιατί αλλιώς θα κάνουμε λάθη»

4 hrs ago

O Glass Lewis προτρέπει τους μετόχους της Tesla να καταψηφίσουν την αμοιβή $56 δισ. του Elon Musk

4 hrs ago

Λουτσέσκου: "Δεν είμαστε η Μπαρτσελόνα ή η Ρεάλ, ονειρευόμαστε το Champions League"

4 hrs ago

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέβασε το εντυπωσιακό εικαστικό του SPORT24 για τον Παναθηναϊκό

5 hrs ago

Η Ρωσία θα κατασκευάσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Κεντρικής Ασίας στο Ουζμπεκιστάν

5 hrs ago

ΠΑΟΚ μεταγραφές: Στο χέρι του Δικεφάλου η ολοκλήρωση της μεταγραφής του Θυμιάνη

5 hrs ago

Χούθι: Νέες επιθέσεις κατά πλοίων και καταδρομικών των ΗΠΑ

5 hrs ago

Η Ε.Ε. μπαίνει στη μάχη για τις πρώτες ύλες

5 hrs ago

Παραγωγοί φωτοβολταϊκών προς ΥΠΕΝ: Μην υποδαυλίζετε περαιτέρω τη φούσκα

5 hrs ago

Βίντεο: Ο Άδωνις έμεινε με την... όρεξη -Μπήκε σε σουβλατζίδικο να δοκιμάσει μοσχαρίσιο γύρο, αλλά είχε τελειώσει

5 hrs ago

Τατσόπουλος: Τον απειλούν με «μηνύσεις, ξύλο, ανασκολοπισμό» μετά την «έκρηξή» του για τα «θαύματα» της Εκκλησίας

5 hrs ago

Συγκλονίζει ο Κριστιάν Καρεμπέ: «Δολοφονήθηκαν δύο μέλη της οικογένειας μου – Τους πυροβόλησαν στο κεφάλι»

5 hrs ago

Οι πιο επιθυμητές τσάντες στον κόσμο και οι καλλιτέχνες που τις δημιούργησαν

5 hrs ago

Final Four 2024, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ: "Αγαπώ το Βερολίνο, θα αγοράσω διαμέρισμα"

5 hrs ago

Κέρκυρα: Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη σε γυναίκα που φώναζε στην ομιλία του -«Δεν έχουμε Δημοκρατία αλά καρτ»

5 hrs ago

Μυτιλήνη: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με βαριά τραυματισμένη μια 17χρονη

5 hrs ago

Πάτρα: Σε σοβαρή κατάσταση 50χρονος έπειτα από δάγκωμα οχιάς – Υπέστη αιμορραγικό σοκ

5 hrs ago

Ηράκλειο: Βίντεο – ντοκουμέντο με την 17χρονη μαθήτρια λίγο πριν από τον θάνατό της – Στο φως νέες μαρτυρίες

5 hrs ago

Μαρτυρία - σοκ για την επίθεση σε εθελοντές στην Πάρνηθα: "Ίσως πέσαμε σε διακίνηση ναρκωτικών"