Larppaajat muuttivat koulun avaruusalukseksi Helsingissä – liveroolipeliin osallistuu satoja larppaajia yli paristakymmenestä maasta

larppaajat muuttivat koulun avaruusalukseksi helsingissä – liveroolipeliin osallistuu satoja larppaajia yli paristakymmenestä maasta

Avaruusaluksen takana on noin parinsadan vapaaehtoisen joukko, joka on halunnut rakentaa maailmallakin tunnetun liveroolipelin nimeltään Odysseus. LEHTIKUVA / Aada Petäjä

Aliisa Uusitalo

Helsingin Torpparinmäen kouluun astuessa sitä ei ole tunnistaa koulurakennukseksi. Koulun tilalle on reilussa parissa viikossa noussut avaruusalus. Aluksen sisältä löytyy niin komentosilta, sairastuvat, viherhuoneet, avaruussukkulat, laboratorio, juomabaari kuin konehuoneetkin.

Avaruusaluksen takana on noin parinsadan vapaaehtoisen joukko, joka on halunnut rakentaa maailmallakin tunnetun liveroolipelin nimeltään Odysseus. Odysseus on kansainvälinen liveroolipeli eli larppi, joka järjestetään kolme kertaa Helsingissä kesä-heinäkuun vaihteessa. Ensimmäinen peli alkoi viime viikon torstaina ja päättyi maanantaina.

Odysseuksen kolmen pelin aikana yhteensä yli 300 larppaajaa eläytyy päiviksi aluksen elämään. Elämään aluksella kuuluvat päivärutiinit, tutkimustyö, aluksen huolto ja ylläpito, miehistön väliset sosiaaliset suhteet sekä avaruustaistelut.

Larppaajia on tullut paikalle Suomeen yli 25 maasta. Osallistujia on muun muassa Yhdysvalloista, Kanadasta ja ympäri Eurooppaa. Yksi lippu tapahtumaan maksaa 550 euroa, ja se kattaa yöpymisen sekä ruoat pelin aikana.

Tuhansia sivuja käsikirjoitusta

Larpissa jokaisella pelaajalla on hahmo, jonka elämää hän elää päivien ajan. Hahmot voivat olla esimerkiksi sotilaita, tutkijoita, politiikkaa harjoittavaa päällystöä tai alusta huoltavia mekaanikkoja. Miehistöön on myös soluttautunut androideja, joita vastaan hahmojen on taisteltava selviytyäkseen.

Odysseuksen idean taustalla on kaksi naista. Pääpelinjärjestäjä Laura Kröger yhdessä järjestelmistä vastaavan (software lead) projektipäällikön Sanna Hautalan kanssa sai ajatuksen pelistä, jonka keskiössä olisi sama tematiikka kuin yhdysvaltalaisen tieteissarja Taisteluplaneetta Galactican jaksossa 33.

- Aika pian kuitenkin todettiin, että halutaan luoda oma maailma, eikä tehdä suoraan larppia Galacticasta, Kröger toteaa.

Silloin projektiin hyppäsi mukaan myös tapahtuman logistiikasta vastaava projektipäällikkö (logistics lead) Antti Kumpulainen.

Kröger on larpannut vuodesta 2000, kun hän oli 17-vuotias.

- Melkein 25 vuotta pelihistoriaa on takana ja olen kirjoittanut larppeja melkein yhtä kauan. Jo ensimmäisestä pelistä tajusin välittömästi, että tämä on mun juttu, hän sanoo.

Odysseus on järjestetty kerran aiemmin viisi vuotta sitten. Yhden pelin aikana Odysseukseen osallistuu 104 hahmoa, joista jokaiselle on käsikirjoitettu oma tarina.

- Jokaiselle pelaajalle kirjoitetaan noin 10-20 sivun pituinen hahmo, jossa kuvataan hahmon historiaa, tavoitteita ja sitä mitä hän haluaa saavuttaa. Käsikirjoituksen pohjalta pelaaja saa pelin aikana tehdä omia päätöksiään sen suhteen, mihin hänen tarinansa kehittyy, Kröger sanoo.

Jokaisen hahmon tarinan lisäksi pelien taustalla on myös suurempi tarina, johon pelaajien hahmojen tarinat nivoutuvat. Lisäksi pelin aikana on lista tapahtumasarjoja, jotka kertovat mitä pelissä minäkin hetkenä tapahtuu.

14 tunnin työpäiviä

Avaruusaluksen kulissien rakentamisessa kesti kaksi ja puoli viikkoa. Noin 20-50 ihmisen joukko on tehnyt Krögerin mukaan alusta kootessa jopa 14 tunnin työpäiviä.

- Jokaisella huoneella on ollut esimerkiksi oma huonevastaavansa eli henkilö, joka vastaa tilan rakentamisesta. Lisäksi meillä on ollut ihan valtava määrä vapaaehtoisia, jotka ovat tulleet tänne auttamaan erilaisten osa-alueiden rakentamissa ja tekemisessä.

Lavastuksen ja rakentamisen lisäksi vapaaehtoisina toimii muun muassa ääniteknikoita ja maskeeraajia.

Odysseuksessa on mukana myös kymmenkunta eri yhteistyökumppania. Esimerkiksi aluksen avaruussukkuloiden penkit on lainattu Ilmailumuseolta. Koko budjetti larpin järjestämiselle on noin 190 000 tuhatta euroa.

Krögerin mukaan larppaaminen harrastuksena on vielä Suomessa tuntematon laji.

- Jos sanoo, että harrastan larppaamista tai liveroolipelaamista, eivät ihmiset vielä tiedä mitä se on tai heidän käsityksensä siitä ovat jossain määrin vanhentuneita, Kröger sanoo.

- Haluamme tuoda esille, että tällaisen projektin tekeminen vapaaehtoisena vaatii aivan käsittämättömän määrän ammattitaitoa, ja se on mittava rivi myös CV:hen, hän lisää.

"Luodaan elämyksiä"

Odysseuksen ensimmäinen peli vietettiin Krögerin mukaan hienoissa tunnelmissa. Toisaalta peli on teemoiltaan raskas ja se sisältää myös paljon esimerkiksi sotaan liittyvää tematiikkaa.

- Pelihahmojen taustalla on traagisia tarinoita, ja pelin on tarkoituskin herättää aika paljon tunteita ja ajatuksia pelaajille. Toiveemme on, että pelaajat jäisivät pelin jälkeen hienon aluksen ihastelemisen lisäksi pohtimaan Odysseuksen tarinaa ja tematiikkaa.

Yksi Odysseuksen vapaaehtoisista on ruotsalainen Philip Svanfeldt, jolla on takanaan yli sata larppia Ruotsissa. Odysseus on Svanfeldtin ensimmäinen kansainvälinen larppi.

- Ajattelin, että jos joku on näin hullu, että lähtee tällaisen massiivisen projektin tekemiseen, haluan olla siinä mukana.

Svanfeldt on muun muassa suunnitellut ja rakentanut pari aluksen huonetta. Lisäksi hän on esittänyt yhtä pelin ei-pelaajahahmoista eli hahmoista, jotka esiintyvät pelin taustahahmoina ja voivat olla vuorovaikutuksessa pelaajien kanssa.

Yksi näistä hahmoista on vara-amiraali Mark Bolton, joka on yksi aluksen kunnioitetuimmista ja vanhimmista johtohahmoista.

- Yksi Boltonin tarkoituksista oli paljastaa perhedraama, jossa kaksi aluksen insinööriä tajuaa olevansa toistensa sisaruksia ja Boltonin olevan heidän isänsä, Svanfeldt kertoo.

Emi Maeda oli vuonna 2019 järjestetyssä larpissa varusvarastonhoitaja Isha Hajakawa, jonka tehtävänä oli valvoa aluksen asevarastoa. Tänä vuonna hän toimii larpissa vapaaehtoisten tukena. Työtehtäviin kuuluu muun muassa työvuorojen järjesteleminen sekä jaksamisen tukeminen.

- Kiinnostus lähti aluksi pöytäroolipeleistä nuorena. Lukiossa larpit astuivat kuvaan, kun tutustuin toisiin nörtteihin.

Maedalle larppaaminen on kiva harrastus, jossa pääsee kokeilemaan asioita, joita ei monissa muissa harrastuksissa pääse kokeilemaan.

- Pääset konkreettisesti hyppäämään jonkun toisen henkilön tai olennon nahkoihin joksikin aikaa. Larpin tekemispuoli on taas luovaa ryhmätyötä, jossa tarinalle luodaan tällaisesta pienestä ja vaatimattomastakin ympäristöstä puitteet ja ihmisille elämyksiä.

OTHER NEWS

7 hrs ago

Biden joutui käymään lääkärissä – Presidentin kannatus syöksyy

7 hrs ago

Ovi kävi kunnolla Kotkassa

7 hrs ago

Veikkausliiga-seura hankki isokokoisen pelaajan ulkomailta

7 hrs ago

Valtteri Bottaksen sopimuskuviot antavat odottaa itseään: "Olen ollut tässä tilanteessa ennenkin"

7 hrs ago

Suomalaiselle ralliässälle huikea mahdollisuus – "Todella siistiä"

7 hrs ago

Toimittaja: Carolina Hurricanes tekemässä huippukiinniryksen sentteriosastolle

7 hrs ago

Maaret Kallio surun musertamana: Perhettä kohtasi järkyttävä tragedia

7 hrs ago

Asumistuen leikkaukset ovat näkyneet asumistuen saajien vähentymisenä – samalla toimeentulotukea saavien määrä on noussut

8 hrs ago

Daniel Ricciardolle yllättävä mahdollisuus? – Voisi olla kohtalokas veto Valtteri Bottaksen kannalta

8 hrs ago

Presidentti Stubb The Economistissa: Lännen dominanssin aika ohi – Seuraavat vuodet ratkaisevia

8 hrs ago

Relevo: Luca Zidane löysi uuden seuran

8 hrs ago

Kokoomuksen puoluesihteeri siirtyy ministerien valtiosihteeriksi

8 hrs ago

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko nousee valtiosihteeriksi – Taustalla erikoinen veivaus

8 hrs ago

Bayern München -tähti lähdössä? PSG haluaa Saksan maajoukkuemiehen

9 hrs ago

Hallitus nimesi Henna Virkkusen Suomen komissaariehdokkaaksi

9 hrs ago

New York Rangersin hyökkääjäjätti siirtyy lainadiilillä Ilvekseen!

9 hrs ago

Star Wars Outlaws on viimeistelty ja se julkaistaan elokuussa

9 hrs ago

Karibianmerellä tuhoa kylvänyt hurrikaani Beryl etenee kohti Meksikoa

9 hrs ago

Ruokavirasto varoittaa ylenmääräisestä chilistä – suuri määrä erittäin tulista ruokaa voi johtaa akuuttiin myrkytykseen

9 hrs ago

Manchester United teki ratkaisunsa Erik ten Hagin suhteen

9 hrs ago

Oho: Manchester United valmis myymään tähtipelaajan

9 hrs ago

Britannian parlamenttivaaleissa odotetaan työväenpuolueen murskavoittoa – konservatiivien pitkä valtakausi näyttää tulevan päätökseen

9 hrs ago

EU asetti rangaistustullin kiinalaisille sähköautoille

9 hrs ago

Asiantuntija: NHL-seura näyttämässä ovea kallispalkkaiselle suomalaiselle

10 hrs ago

James Cameronin mega-franchisen kuvaukset ovat käynnistyneet

10 hrs ago

Petteri Koposelle päävalmentajapesti Austalian liigaan – "Yksi halutuimmista töistä koripallossa"

11 hrs ago

Jukurit jää taakse – Pekka Jormakka vaihtaa Liiga-seuraa!

11 hrs ago

Sergio Perez sivuun – tämä mies hyppää Red Bullin auton rattiin

11 hrs ago

Leijonahyökkääjä teki ratkaisunsa – siirtyy pelaamaan JYP:n paitaan

11 hrs ago

Pekka Jormakka löysi uuden osoitteen Liigasta!

11 hrs ago

Gary Neville: Englanti saattaa pudota viikonloppuna EM-kisoista: ”Voivat saada selkäsaunan”

11 hrs ago

Ukraina vahvistaa vetäytyneensä osasta tärkeää Tshasiv Jarin kaupunkia

11 hrs ago

Detroit Red Wings pyöräytti vaihtokaupan – NHL-taituri vaihtaa maisemaa!

11 hrs ago

LänsiAuton vaihtoautomyynti kovassa kasvussa

11 hrs ago

Jääkärinkankaan monitoimitalon rakentaminen alkaa Oulussa

11 hrs ago

Detroit leipoi vaihtokaupan – kovapalkkainen NHL-taituri vaihtaa joukkuetta!

11 hrs ago

Vladimir Tarasenko löysi uuden osoitteen NHL:stä – jättipalkka kouraan!

11 hrs ago

Cataclismo viivästyttää Early Accessin julkaisua noin viikolla

11 hrs ago

Espanjan tähti piikitteli saksalaista joukkuekaveriaan - "Toivottavasti pystymme lähettämään hänet eläkkeelle"

11 hrs ago

Petteri Koposelle päävalmentajapesti Austalian liigaan – "Yksi halutuimmista töistä koripallossa"