Største fald i år: Sådan var renterne for boliglån i juni

Bankernes priskrig på boliglån fortsatte i højeste gear i juni, der bød på det største rentefald i mange år.

Det viser Mybankers rentestatistik, der opgør de renter, bankkunder får tilbudt af bankerne gennem Mybankers portal.

Den gennemsnitlige tilbudte rente på boliglån i banken – den såkaldte efterfinansiering – faldt med 0,9 procentpoint i juni til 5,2 procent. Det er det klart største rentefald i statistikkens historie, der går tilbage til 2019, og er endda dobbelt så stort som den tidligere rekord fra maj måned.

”Det er en vild udvikling, vi har set de sidste to måneder, og særligt her i juni. Rentefaldet ligger langt over Nationalbankens rentenedsættelse i juni på 0,25 procentpoint, og det viser bankernes store appetit på at tiltrække nye kunder”, siger Mybankers cheføkonom Jens Hjarsbech.

Kan være gevinst at hente

Nogle af de laveste renter, bankerne tilbyder Mybankers brugere, ligger endda under 4,5 procent.

Dermed kan nogle boligkøbere opleve at betale en lavere rente på sit boliglån i banken end renten på realkreditlånet inkl. bidragssats, hvis de fx optager et fastforrentet lån eller lån med helt kort rentebinding.

”Det er meget usædvanligt, at renten på de yderste 15 pct. af boligfinansieringen i nogle tilfælde er lavere end de 80 pct. realkreditfinansiering, for risikoen er størst på banklånet. Men bankerne er villige til at gå langt for at tiltrække de stærkeste kunder, for her er risikoen jo også mindst”, siger Jens Hjarsbech.

Andelsboligrenten er faldet siden november

Priskrigen har i høj grad været fokuseret på banklån til ejerboliger, men bankerne tilbyder også lavere og lavere renter på lån til andelsboliger.

Den gennemsnitlige rente, Mybankers brugere blev tilbudt til andelsboliglån i juni, lå på 4,8 procent, hvilket er et fald på 0,2 procentpoint fra maj måned – også det største fald i rentestatistikkens historie.

”Selvom bankernes priskrig hovedsageligt er på boliglån, går andelsboligejerne ikke helt glip af bevægelserne. Andelsboligrenten er trods alt faldet hver måned siden november sidste år”, siger Jens Hjarsbech.

”Jeg tror desuden ikke, vi har set den fulde effekt af bankernes priskrig og Nationalbankens rentenedsættelse endnu. Derfor forventer jeg yderligere rentefald i juli måned – både på andelsboliglån og boliglån”, siger Jens Hjarsbech.

”Jeg forventer endda at se yderligere fald, for priskrigen har haft en dominoeffekt, hvor flere og flere banker løbende har meldt sig ind i kampen gennem hele maj måned. Derfor har vi slet ikke set den fulde effekt i vores data for maj. Læg dertil en mulig effekt af, at ECB med stor sandsynlighed sænker renten på torsdag, hvilket kan få de resterende banker til at følge med ned i juni”, siger Mybankers cheføkonom Jens Hjarsbech.

Bankernes priskrig har i høj grad været fokuseret på banklån til ejerboliger, og derfor bød maj kun på et begrænset fald i de tilbudte renter på lån til andelsboliger. Den gennemsnitlige rente, Mybankers brugere blev tilbudt til andelsboliglån i maj, lå på 5 procent.

”Andelsboligrenten er faldet svagt hver måned de seneste halve år, men samlet set mindre end det fald vi så i boliglånsrenten i maj. Jeg forventer dog også fortsat fald i andelsboligrenten i juni, selvom priskrigen ikke har raset i særlig stort omfang på andelsboliglån, da en rentesænkning fra ECB’s side bør have en effekt”, siger Jens Hjarsbech.

Rekordhøj forskel på laveste og højeste tilbudte rente

Den gennemsnitlige rente dækker over mærkbare forskelle på de højeste og laveste renter, Mybankers brugere er blevet tilbudt af bankerne. I gennemsnit var der en forskel på 1,7 procentpoint for boliglån og 0,4 procentpoint for andelsboliglån på de renter, bankerne tilbød Mybankers brugere i juni. For boliglån er det klar det højeste gennemsnitlige spænd i statistikkens historie.

Nogle brugere har endda oplevet forskelle på de højeste og laveste tilbudte boliglånsrenter på omkring 4,5 procentpoint.

”Bankerne har gradvist meldt sig ind i priskrigen på boliglån, og derudover har nogle banker kun sænket renten for nye boligkøbere og ikke eksisterende boligejere. Derfor er det ikke overraskende, at der er særligt store forskelle på de tilbudte renter i juni. Det viser jo, at man som bankkunde skal huske at indhente tilbud fra mere end en bank, for der kan være rigtig mange penge at spare ved at se sig om. Særligt lige nu, hvor der er store bevægelser i markedet”, siger Jens Hjarsbech.

Køber man en ejerbolig til 4 mio. kr. og finansierer 15 procent med banklån, betyder den gennemsnitlige forskel på 1,7 procentpoint en mulig besparelse på ca. 10.000 kr. årligt i lånets første år.

største fald i år: sådan var renterne for boliglån i juni

Bag tallene

Mybankers rentestatistik bygger på de renter, brugere af bankportalen Mybanker får tilbudt af bankerne, når de indsender en ansøgning gennem Mybanker. Hver bruger modtager tilbud fra op til fem banker. Ikke alle ansøgninger ender med et skift til et af de tilbydende banker, og det er ikke altid, brugerne vælger de laveste renter. Derfor er rentestatistikken ikke et udtryk for brugernes nye rente i bankerne, men de renter, bankerne tilbyder potentielt nye kunder.

Bankerne sætter bl.a. deres renter på baggrund af kundernes individuelle forhold som fx aktiver, gæld, indkomst, lånehov mv. Derfor er den gennemsnitlige rente ikke et udtryk for den rente, alle bankkunder bliver tilbudt.

Rentestatistikken dækker over flere tusinde tilbud fra bankerne hver måned til privatpersoner i Danmark. Rentetilbuddene kommer fra Mybankers partnerbanker, der tæller både små, mellemstore og store banker.

Renten er opgjort som den effektive årlige rente.

Andelsboliglån er banklån med sikkerhed i en andelsbolig. Boliglån er banklån med sikkerhed i en ejerbolig eller fritidsbolig. Det omfatter ikke prioritetslån eller ”realkreditlignende banklån” men derimod de boliglån, en boligejer eller -køber vil have i banken ud over realkreditlånet (såkaldt efterfinansiering).

Nationalbanken offentliggør også en månedlig statistik for bankernes renter på lån til boligformål, der dog ikke kan opdeles på boliglån og andelsboliglån. Nationalbankens statistik indeholder også prioritetslån og andre realkreditlignende banklån, hvorfor renten ofte vil være lavere end i Mybankers rentestatistik, da renten på disse lån typisk er lavere.

Mybankers rentestatistik udkom første gang i begyndelsen af maj 2024 og udkommer som udgangspunkt 2. hverdag efter månedsafslutning.

Læs også

10 år efter OW Bunkers konkurs: Nu har ATP og PFA indgået forlig

466.000 danskere skal skynde sig: Fristen udløber kl. 23.59 d. 1. juli

Er blevet 17 gange så dyrt: Så meget betaler danskerne for at få hentet affald

OTHER NEWS

4 hrs ago

Caroline Wozniacki afslører særligt forhold til kendt DR-vært

4 hrs ago

Ambassadør skal stå skoleret efter tyrkisk målfejring

4 hrs ago

40.000 er inviteret til Danmarks største firmafest

4 hrs ago

United forlænger med udskældt hollandsk cheftræner

5 hrs ago

Sådan genopliver du dit USB-stick på Windows

5 hrs ago

Ny sportsdirektør har truffet klar beslutning om Christian Eriksen

5 hrs ago

Du begår en stor fejl, hvis du oplader din telefon med cover på

5 hrs ago

Dette er super gode iPhone 16-nyheder

6 hrs ago

Efter overfald på Mette F.: Skal ikke afgive vidneforklaring

6 hrs ago

Op mod 1 af 3 rammes af hjerteflimmer: Nu har danske forskere fundet en stor mulig risikofaktor

6 hrs ago

FAKTA: Pift osten op med rysteribs

6 hrs ago

Nintendo endte aldrig med at true Palworld-studie med retsag

6 hrs ago

Sådan tager du dine alkoholfrie drinks til nye højder

6 hrs ago

Haas besætter det ene Formel 1-sæde til 2025-sæsonen

6 hrs ago

Bilgiganter bakker med elbil-ambitioner: "Elbiler sælger ikke"

6 hrs ago

Eksperterne advarer: Sådan må du aldrig oplade din elbil - Mange lytter ikke

6 hrs ago

Lidl-Trek: Mads Pedersen fortsætter i Touren

6 hrs ago

Star Wars Outlaws er gået guld

6 hrs ago

Nicolas Cages fem bedste præstationer

6 hrs ago

Ellen gjorde status kort før sin død: »Nu kan jeg vist snart ikke forlange mere«

6 hrs ago

Sker for første gang i karrieren: Er helt nyt for Holger Rune

6 hrs ago

Italiensk ø indhyllet i aske: Vulkan er gået i udbrud

6 hrs ago

Mystisk ny Xbox-brugerflade dukker op i Top Gear-video

6 hrs ago

Løvens hule-investorer trækker sig: "Vi er utroligt stolte af den rejse, vi har været på"

7 hrs ago

FAKTA: Disse danskere er klar til OL

7 hrs ago

Ukrainske soldater falder tilbage ved by nær frontlinje

7 hrs ago

Ny invasiv art opdaget i Danmark: Nu advarer Miljøstyrelsen

7 hrs ago

24 meter lang tunnel skal hjælpe forskere til at forstå tørkeramte planter

7 hrs ago

Fejl hos Motorregistret udløser efterbetaling: Stor gruppe bilejere får besked i e-Boks

7 hrs ago

Jonas Vingegaard indrømmer: Blev også ved med at irritere mig

7 hrs ago

Mange mener, der ikke er ladestandere nok til elbiler - Men det er ikke sandt

7 hrs ago

Blev ulovligt den 1. juli: Nu kan ét klik koste dig en bøde

7 hrs ago

Denne kandidat kommer sandsynligvis i spil, hvis Joe Biden trækker sig

7 hrs ago

Lidl udsender besked: Vigtig kundeinformation

7 hrs ago

Er du enig? 7 ud af 10 danske elbilejere mener dette er uoverskueligt

7 hrs ago

Skovbrande truer ferien: Disse turister bør være opmærksomme

7 hrs ago

Stewardesse med klam afsløring: Derfor skal du aldrig bestille kaffe, te eller vand på et fly

7 hrs ago

Frankrig har nedtonet stjernes næse: Chokket var traumatisk

7 hrs ago

Udrykning med nyt grønt blink: Ved du, hvad det betyder?

7 hrs ago

Sikkerhedsstyrelsen advarer: Sådan kan et klik med musen gøre dig kriminel