17 yılda 150 kez kalbi durdu: Geldiğini 3-4 saniye önceden anlıyorum

17 yılda 150 kez kalbi durdu: geldiğini 3-4 saniye önceden anlıyorum

17 yılda 150 kez kalbi durdu: Geldiğini 3-4 saniye önceden anlıyorum

Ayaz, 2007'de baygınlık geçirmesi vekalbinin durması üzerine kaldırıldığı hastanede, doğuştan gelen, bin kişiden 1 ila 2'sinde rastlanan, hayatı tehdit edici ritim bozukluğuna sebep olan Brugada sendromuna sahip olduğunu öğrendi.

Genetik geçişli ve ölümle sonuçlanabilen bu hastalığa çare olarak Alper Ayaz'a, kalp ritmi düzensizleştiğinde şok vererek ritmin normale dönmesini sağlayan, "şoklu kalp pili" olarak da adlandırılan "İmplante Edilebilen Kardiyoverter Defibrilatör (ICD)" takıldı.

Şok cihazı görevi gören bu pille yaşamaya başlayan Alper Ayaz, işteyken, arkadaşlarıyla vakit geçirirken, hatta trafikte araç kullanırken birçok kezkalbinde meydana gelen ciddi ritim bozukluğu nedeniyle devreye giren ICD'nin verdiği elektroşokun etkisini yaşadı.

Ayaz, son aylarda kalp pilinin çok sık şoklama yaptığı ve kendini güçsüz hissettiği için İstanbul'daki Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Burada Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Demir tarafından kontrolleri yapılan Ayaz'akalbindeki düzensiz ve anormal ritmi engelleyecek ablasyon tedavisi uygulandı.

Ev sahibi şikayet etti: 'Evini 20 bin liraya kiraya verebilirim'

17 yılda 150 kez kalbi durdu: geldiğini 3-4 saniye önceden anlıyorum

İlginizi Çekebilir

Anormal kalp ritimlerine yol açan küçük bir kalp dokusuna radyofrekans enerjisi ya da dondurma yöntemiyle uygulanan bu minimal invaziv prosedürü sonrasında Ayaz, artıkkalbinin durmadığı ve şoklanmadığı günlere "merhaba" dedi.

"SÜREKLİKALBİN DURMASINA BAĞLI KALP PİLİ DEVREYE GİREREK ŞOKLADIĞI İÇİN HASTALAR CİDDİ ACI HİSSEDEBİLİYOR"

Ayaz'ın hastalığı ve tedavi süreciyle ilgili konuşan Doç. Dr. Serdar Demir, sendrom nedeniyle hastalarınkalbinde elektriksel üretimde bir bozukluk meydana geldiğini belirtti.

Doç. Dr. Demir, 3 farklı tipi bulunan ve erkeklerde daha sık görülen bu sendromda, genellikle 27 ila 40'lı yaşlarda ani kalp durmalarına bağlı, hastaların yaşamını yitirdiğini söyledi.

Hastaların kalp durması öncesinde hiçbir belirtiyle karşılaşmayabildikleri için tanı konamadığını, bu nedenle de Brugada'dan ölümlerin sık yaşandığını aktaran Demir, ailesinde ani ölüm ve bayılma hikayesi olan hastalarda, öncelikli olarak bu sendromun akla gelmesi gerektiğini vurguladı.

Sendrom tanısının detaylı anamnez ve fiziki muayene sonrasında çekilen EKG ile yapılan genetik analizin sonucuna göre konulduğunu anlatan Demir, arada kaldıkları vakalarda ise farklı bir testle tanıyı kesinleştirdiklerini dile getirdi.

Doç. Dr. Serdar Demir, "ventriküler fibrilasyon" denilen, ani ve hayatı tehdit eden ritim bozukluğuna sahip bu hastalarınkalbisürekli durduğu için şok tedavisi uygulayarak ritmin tekrar normale çevrilmesini sağlayan bir kalp pili takıldığını anlattı.

Alper Ayaz'da da bulunan şok pilinin hastaların yaşama tutunmasını sağladığını söyleyen Demir, "Ancak bu tedavi, hastaların hayatını kabusa dönüştürebiliyor. Çünkü süreklikalbin durmasına bağlı kalp pili devreye girerek şokladığı için hastalar çok ciddi acı hissedebiliyor." dedi.

Demir, halk arasında "şoklama" olarak bilinen bu yöntemde, defibrilatör cihazının kalp pili şeklindekalbin içerisindeki iki boşluğa yerleştirilerek, elektrik akımı verdiğini aktardı.

17 yılda 150 kez kalbi durdu: geldiğini 3-4 saniye önceden anlıyorum

"HASTA RİTİM BOZUKLUĞU OLMADAN HAYATINI İDAME ETTİREBİLİYOR"

Hastası Ayaz'a uyguladıkları tedaviye ilişkin Demir, "Biz bu hastada, son zamanlarda güncel olan ablasyon tedavisini uygun gördük. Yaptığımız başarılı operasyon sonrasında hastada uzun süreden beri herhangi bir şoklama, ciddi bir ritim bozukluğu olmuyor. Hasta herhangi bir aktivitesi sırasında ritim bozukluğu olmadan hayatını idame ettirebiliyor.Kalbidurmuyor, pili gereksiz yere şoklamıyor." bilgisini verdi.

Doç. Dr. Serdar Demir, ablasyon yönteminin son birkaç yıldır oldukça gündeme gelmeye başladığını, Türkiye'de de birkaç merkezde başarılı şekilde uygulandığını aktardı.

Yöntemi uygulamadan öncekalbin hem içinden hem dışından 3 boyutlu haritasının çıkarıldığını ve elektriksel aktivite bozukluğuna neden olan bölgelerin tespit edildiğini anlatan Demir, "Alper Bey'de biz buraları tespit ettik. Verdiğimiz radyofrekans ablasyon yöntemi sonrası bu elektriksel anormal aktiviteleri yakarak tamamen ortadan kaldırdık. Damardan verdiğimiz ilaçlarla anormal aktivitelerin bir daha tekrarlamadığını görünce işlemimizin başarılı olduğunu kabul ederek, sonlandırdık." diye konuştu.

Demir, Ayaz'ın kalp pilinin de hala durduğunu çünkü güncel tedavi kılavuzuna göre kalp pilinin çıkarılmasının söz konusu olmadığını, ileriki dönemlerde ablasyonun birincil basamak tedavi olması halinde pil ihtiyacının kalmayabileceğini kaydetti.

HERHANGİ BİR ANDA KALP PİLİ ŞOKLAMASI YAŞAYABİLİYORDU

Alper Ayaz da, 17 yıl önce Trabzon'dayken aniden bayıldığı için kaldırıldığı hastanede rahatsızlığının teşhis edilemediğini, ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesine sevk edildiğini ve burada Brugada sendromu tanısı aldığını söyledi.

Doktorların kendisine kalp pili takılmasına karar verdiğini aktaran Ayaz, pil takıldıktan sonra şoklama anında yaşadıklarına değinerek, "Bir anda gelebiliyor, (şoklamanın) geldiğini ortalama 3-4 saniye önceden anlıyorum. Mesela araç kullanırken, yolculuk yaparken veya başka bir araçta yan koltukta otururken böyle bir tehlikeye maruz kalabiliyorum. Arkadaşlarımla yemek yerken, sohbet esnasında bir anda kasılma oluyor ama bu 3-4 saniye sürüyor. Kalp duruyor, pil devreye giriyor." diye konuştu.

KALP PİLİ 1 GÜNDE 12 KEZ ŞOKLADI

Ayaz, ritim bozukluğu nedeniyle geçmiştekalbinde birkaç kez ağır şoklamalar da yaşadığını belirterek, o anları şöyle anlattı:

Alıntı Metni

Ablasyon işlemini buraya başvurduğunda tesadüfen öğrendiğini belirten Ayaz, "Hocamız, 'Yakacağız.' dedi. Ben de 'Yakacaksınız ama finalinde ne oluyor?' dedim. 'Şoklama olmayacak.' dedi. 'Ne kadar büyük buluş, acaba gerçek mi?' dedim çünkü insan yaşadıklarından dolayı ilk başta inanamıyor. Ablasyon bu konuda muhteşem bir buluş gibi görünüyor. Herhangi bir olumsuzlukla şu ana kadar karşılaşmadım." diye konuştu.

"ABLASYONLA O GÜNLERİ GERİDE BIRAKACAĞIM"

Alper Ayaz, "2007'den beri ortalama 150 kez şok almışımdır. Dediğim gibi ablasyonla inşallah o günleri geride bırakacağım, daha güzel günlere erişeceğim." dedi.

Ailesinde de kalp rahatsızlıklarının olduğunu, iki amcasının kalp krizi nedeniyle vefat ettiğini, babasına stent takıldığını, annesinin aort damarının yırtıldığını anlatan Ayaz, kalp ile ilgili rahatsızlıkların ailesinde genetik olduğunu söyledi.

Uygulanan işlemden çok memnun olduğunu vurgulayan Ayaz, bu durumu yaşayan birinin ablasyon yaptırmaktan çekinmemesini önerdi.

Damat vahşetinin perde arkası: Kızının bıçaklandığını görünce kendini siper etti

OTHER NEWS

51 minutes ago

Irmağa düşen çocuk 19 gündür yaşam mücadelesi veriyor

51 minutes ago

Basketbol Haberleri: Stanley Johnson, Anadolu Efes'te

51 minutes ago

Ay-yıldızlıların, Hollanda müsabakasında Fransız hakem Clement Turpin düdük çalacak

51 minutes ago

Başpehlivanlar Koca Yusuf'un izinde

51 minutes ago

Dervişoğlu’ndan milli mutabakat önerisi

51 minutes ago

‘Bozkurt’a köstek, teröre örtülü destek

51 minutes ago

Annesi, ölümcül hastalığa yakalanan 7 yaşındaki oğlunu öldürdüğünü itiraf etti

51 minutes ago

Evinde ölü bulundu

51 minutes ago

Rusya'nın 'et yığını' saldırıları Ukrayna tarafında nasıl yorumlanıyor?

51 minutes ago

MTV İkinci Taksit Dönemi Başladı! Araç Sahipleri Dikkat: Son Tarihi Kaçırmayın!

51 minutes ago

Yıldız Holding’de üst düzey atama

51 minutes ago

Hollanda - Türkiye maçının hakemi açıklandı! Daha önce Türk takımlarının 6 maçını yönetti...

51 minutes ago

Türk askeri çeyrek asırdır Kosova'da güvenliği sağlamak için görev yapıyor

51 minutes ago

UEFA’dan, Jude Bellingham’a 1 maç men cezası!

51 minutes ago

Almanya'dan gelen gurbetçi aile, dinlenme tesisinde dehşeti yaşadı: Şok içindeyim

51 minutes ago

Avrupa Parlamentosu’nda Orban liderliğinde AB karşıtı, sağ ve aşırı sağ kanat partilerle yeni siyasi grup hazırlığı

51 minutes ago

Siirt’te sokak ortasında yılan görüldü

51 minutes ago

Aboubakardan tepki çeken hareket!

51 minutes ago

Belediye başkanı ile uzman çavuşun trafikte yumruk yumruğa kavgası

51 minutes ago

Putin yanlısı Daniil Vidinsky, Bulgar Ortodoks Kilisesi'nin yeni patriği oldu

51 minutes ago

Ayşe Ateş iki MHP'li vekili cinayete azmettirmekle suçladı

51 minutes ago

Tavşanlı’da olta ile rekor büyüklükte balık yakalandı

55 minutes ago

AB ucuz malları engellemek için AliExpress ve Temu gibi firmalara gümrük vergisi hazırlığında

55 minutes ago

Kocaeli’de sağanak yağış sonrası kanallar taştı

55 minutes ago

SON DAKİKA HABERİ: Meteoroloji haritayı güncelledi! 11 kent için sarı alarm uyarısı

55 minutes ago

Ev sahipleri TÜFE’ye takıldı

55 minutes ago

Başkan Büyükkılıç: "Kayadan oyma Kültepe Müzesi’nde sona gelindi"

1 hour ago

MSB kaynakları açıkladı: Suriye harekat alanlarında son durum

1 hour ago

İş adamı, şehrin ortasında kurşun yağmuruna tutuldu

1 hour ago

ÖTV zammı sonrası akaryakıt fiyatları ne kadar oldu?

1 hour ago

Kahramanmaraş'ta depremzede 300 çocuk için sünnet şöleni düzenlendi

2 hrs ago

A Milli Takım'ın Avusturya zaferinin perde arkası ortaya çıktı! Arda Güler yine bildi, tüm takım neredeyse şov yaptı...

2 hrs ago

Caretta carettalar Kuşadası’nda 3 ayrı noktaya yumurta bıraktı

2 hrs ago

Başkan Özlü’den Suriye sıkıntısına çözüm önerisi

2 hrs ago

Aladağlar’da Ultra Maraton

2 hrs ago

Jandarmanın bulduğu yaralı yavru Ebabil kuşu koruma altına alındı

2 hrs ago

Adıyaman’da hortum görüntülendi

2 hrs ago

Almanyada fabrika siparişleri beş aydır düşüyor

2 hrs ago

Katar Devlet Bakanıyla görüştü

2 hrs ago

Destekle kurduğu bahçedeki kiraz ağaçları "üzüm salkımı gibi" meyve verdi