Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ για τη λιστερίωση: Τι είναι, πώς μεταδίδεται, ποια τρόφιμα είναι επικίνδυνα

καμπανάκι από τον εοδυ για τη λιστερίωση: τι είναι, πώς μεταδίδεται, ποια τρόφιμα είναι επικίνδυνα

Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ για τη λιστερίωση: Τι είναι, πώς μεταδίδεται, ποια τρόφιμα είναι επικίνδυνα

Ο ΕΟΔΥ χτύπησε καμπανάκι σε χθεσινή του ανακοίνωση, που τόνισε πως το διάστημα 2004-2023 δηλώθηκαν 266 κρούσματα λιστερίωσης στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, κατά το χρονικό διάστημα 01/01/2023-31/12/2023 δηλώθηκαν 31 κρούσματα λιστερίωσης. Το φαινόμενο εξακολουθεί να παρατηρείται και το 2024, όπου έως και τις 11/04/2024 δηλώθηκαν 12 κρούσματα λιστερίωσης.

Η λιστερίωση είναι ένα τροφιμογενές νόσημα, που προκαλείται από το αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο Listeria monocytogenes. Η θνητότητα της λιστερίωσης είναι μεγάλη σε σύγκριση με τα άλλα τροφιμογενή νοσήματα. Εκδηλώνεται κατά κανόνα σε εγκύους, νεογέννητα, ηλικιωμένους, καθώς και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής ή γαστρεντερίτιδας, μέχρι σοβαρά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το βακτήριο είναι υπεύθυνο κυρίως για την εμφάνιση μεμονωμένων κρουσμάτων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν περιγραφεί αρκετές επιδημίες, που έχουν προκληθεί από κατανάλωση διαφόρων ειδών τροφίμων όπως μαλακά τυριά, σολωμός, κατεψυγμένα λαχανικά. Η επιτήρηση της λιστερίωσης μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΣΥΔΝ) ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2004.

Στη σελίδα του ο ΕΟΔΥ δημοσιεύει ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη λιστερίωση:

Τι είναι η Λιστερίωση;

Η Λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος), και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).

Πού βρίσκεται το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes;

Το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes είναι διαδεδομένο στη φύση και αποικίζει το χώμα, τα φυτά και το έντερο των θηλαστικών από όπου είναι δυνατόν να μεταδοθεί σε τροφές προς κατανάλωση. H νόσος εμφανίζεται συνήθως σποραδικά. Έχουν περιγραφεί μικροεπιδημίες που προήλθαν από μολυσμένες τροφές, όπως γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα (μαλακά τυριά), προϊόντα κρέατος και νωπά λαχανικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Λιστερίωσης;

Ένα άτομο με Λιστερίωση εμφανίζει πυρετό, μυαλγίες και μερικές φορές συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία ή διάρροια. Αν η λοίμωξη επεκταθεί στο νευρικό σύστημα, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, έλλειψη ισορροπίας ή σπασμοί. Οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν συνήθως μόνο ήπια συμπτώματα γρίπης, με προεξάρχον τον πυρετό και στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Ανάλογα με την ηλικία της κύησης η μόλυνση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια (γέννηση νεκρού νεογνού), σε πρόωρο τοκετό ή σε σοβαρή λοίμωξη του νεογέννητου.

Ποιες κατηγορίες ατόμων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν;

Οι υγιείς ενήλικες και τα παιδιά όταν μολύνονται με Λιστέρια συνήθως δεν εμφανίζουν κλινικές εκδηλώσεις ή εμφανίζουν κλινική εικόνα ήπιας γριπώδους συνδρομής. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν: οι έγκυες (20 φορές πιο πιθανό να νοσήσουν από ότι οι άλλοι υγιείς ενήλικες) και τα έμβρυά τους, τα νεογνά, οι ηλικιωμένοι, οι καρκινοπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι, οι αιμοκαθαιρόμενοι, οι διαβητικοί, οι ηπατοπαθείς, οι ασθενείς με AIDS (300 φορές πιο πιθανό να νοσήσουν σε σχέση με άτομα που διαθέτουν φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα), οι ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα του αίματος και οι ασθενείς που βρίσκονται υπό αγωγή με ανοσοκατασταλτικά, κυτταροστατικά ή κορτικοστεροειδή.

Με ποιο τρόπο μεταδίδεται η Λιστέρια;

Η νόσος μεταδίδεται με κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Η Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος υπάρχει στο έδαφος (χώμα), στις χορτονομές, στο ζωοτροφές, στο νερό, στις λάσπες και στα λύματα. Τα λαχανικά μπορεί να μολυνθούν από το χώμα ή από την κοπριά, όταν αυτή χρησιμοποιείται σαν λίπασμα. Ορισμένα κατοικίδια, πτηνά και άγρια θηλαστικά μπορεί να μεταφέρουν το βακτηρίδιο, χωρίς να νοσούν, και να μολύνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και τα υγιή άτομα μπορεί να καταναλώσουν μολυσμένα τρόφιμα χωρίς να νοσήσουν, τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου είναι πιθανό να νοσήσουν από Λιστερίωση ακόμα και μετά την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με μικρό αριθμό βακτηριδίων. Η Λιστέρια μεταδίδεται επίσης, από τη μητέρα στο έμβρυο. Το νεογνό μπορεί να γεννηθεί με Λιστερίωση, αν η μητέρα έχει καταναλώσει μολυσμένο τρόφιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέλος, η Λιστέρια μεταδίδεται κατά την επαφή με πάσχοντα ζώα ή με τις απεκκρίσεις τους.

Ποια τρόφιμα θεωρούνται υψηλού κινδύνου για μόλυνση από Λιστέρια;

Τρόφιμα υψηλού κινδύνου για μόλυνση από Λιστέρια είναι τα παρακάτω:

  • ωμά θαλασσινά, όπως καπνιστό ψάρι, καπνιστά μύδια/στρείδια
  • έτοιμες ανάμεικτες σαλάτες με νωπά λαχανικά
  • προμαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, τα οποία μπορεί να καταναλωθούν χωρίς
  • επιπλέον μαγείρεμα ή ζέσταμα, όπως πατέ, μαγειρεμένα κομμάτια κρέατος ή κοτόπουλου, αλλαντικά
  • προπαρασκευασμένα γεύματα που ζεσταίνονται χωρίς να βράσουν
  • μη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από μη παστεριωμένο γάλα
  • μαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασμένα
  • μαλακά τυριά, όπως μπρι, καμαμπέρ, ρικόττα
  • σάλτσες για σαλάτες και dips, τα οποία ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή με ωμά λαχανικά

Μπορεί να προληφθεί η Λιστερίωση;

Η Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος αναπτύσσεται στις συνθήκες εντός του ψυγείου (5- 10°C) επιμολύνοντας τα μαγειρεμένα τρόφιμα όταν αυτά έρχονται σε επαφή με νωπά μολυσμένα τρόφιμα και καταστρέφεται εύκολα με το μαγείρεμα (στους 75^ το βακτήριο καταστρέφεται). Η σωστή ενημέρωση των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την αποφυγή κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων υψηλού κινδύνου αλλά και για τον σωστό χειρισμό των τροφίμων και την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να νοσήσουν.

Γενικές συστάσεις για να μειωθεί ο κίνδυνος νόσησης από Λιστέρια:

  • επιμελές μαγείρεμα των ωμών τροφών ζωικής προέλευσης (βοδινό, χοιρινό, πουλερικά)
  • επιμελές πλύσιμο των ωμών λαχανικών και φρούτων πριν από την κατανάλωση
  • διατήρηση των μη μαγειρεμένων φαγητών σε ξεχωριστό μέρος από τα μαγειρεμένα φαγητά, τα λαχανικά και τα έτοιμα προς βρώση τρόφιμα
  • αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλατος και γαλακτοκομικών προϊόντων προερχόμενων από μη παστεριωμένο γάλα
  • καλό πλύσιμο των χεριών, με ζεστό νερό και σαπούνι, των μαχαιροπίρουνων και των πάγκων κοπής και χειρισμού τροφίμων μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων
  • κατανάλωση ευπαθών τροφίμων και έτοιμων φαγητών σε σύντομο χρονικό διάστημα
  • έλεγχος των ημερομηνιών λήξης όλων των τροφίμων
  • διατήρηση των ζεστών φαγητών σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60oC και των κρύων φαγητών σε θερμοκρασία μικρότερη των 5oC

Τα άτομα που ανήκουν σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από Λιστέρια οφείλουν επιπρόσθετα να ακολουθούν αυστηρά τις παρακάτω συστάσεις:

  • αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων υψηλού κινδύνου για μόλυνση από Λιστέρια
  • κατανάλωση μόνο φρεσκομαγειρεμένων φαγητών
  • προσεκτικό ξαναζέσταμα των φαγητών μέχρι να βράσουν
  • αποφυγή κατανάλωσης έτοιμων φαγητών, τα οποία έχουν διατηρηθεί στο ψυγείο για περισσότερες της μίας ημέρες

Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν έχει καταναλώσει τρόφιμο, που έχει ανακληθεί από τη αγορά εξαιτίας μόλυνσής του από Λιστέρια;

O κίνδυνος να αναπτύξει Λιστεριώση ένα μεμονωμένο άτομο, μετά από κατανάλωση τροφίμου μολυσμένου από το βακτηρίδιο της Λιστέριας, είναι πολύ μικρός. Εάν κάποιος έχει καταναλώσει ένα μολυσμένο τρόφιμο και δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα, δεν συνιστάται να κάνει κάποιες εξετάσεις ούτε να ακολουθήσει κάποια θεραπεία. Στην περίπτωση, όμως, που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, έχει καταναλώσει μολυσμένο τρόφιμο και εντός δύο μηνών παρουσιάσει πυρετό και σημεία σοβαρής ασθένειας, θα πρέπει να επικοινωνήσει με κάποιο ιατρό και να τον ενημερώσει για τη συγκεκριμένη έκθεση.

Υπάρχει θεραπεία για τη Λιστερίωση;

Όταν υπάρχει λοίμωξη από Λιστέρια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η άμεση χορήγηση αντιβιοτικών στην έγκυο γυναίκα μπορεί συχνά να προλάβει τη λοίμωξη του εμβρύου ή του νεογνού. Τα νεογνά με Λιστερίωση λαμβάνουν την ίδια αντιμικροβιακή αγωγή με τους ενήλικες. Ακόμα και μετά τη χορήγηση άμεσης θεραπευτικής αγωγής, μερικές λοιμώξεις καταλήγουν σε θάνατο. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Pelop Ειδησεις - Τελευταίες Ειδήσεις και νέα από τη Πάτρα, την Ελλάδα - Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ για τη λιστερίωση: Τι είναι, πώς μεταδίδεται, ποια τρόφιμα είναι επικίνδυνα

OTHER NEWS

2 hrs ago

Νέα «παιχνίδια» Ράμα εις βάρος της ελληνικής μειονότητας με την απογραφή -Τι καταγγέλλει η «Ομόνοια»

2 hrs ago

Τι θα γίνει με το αυτοκίνητο που έπιασε φωτιά στην Αττική Οδό -Το απίστευτο δώρο των 3 εκ. ευρώ που θα λάβει ο ιδιοκτήτης του

2 hrs ago

Ευθυμιάδης για Αυγενάκη: «Αν δεν υπήρχε κάμερα, θα ακούγατε "υπάλληλος επιτέθηκε σε υπουργό"»

2 hrs ago

Εως 3 δισ. ο λογαριασμός του νέου πακέτου μέτρων για το 2025

2 hrs ago

Viral video: Ο Τραμπ βρίζει τον Μπάιντεν, ενώ παίζει γκολφ - “Είναι ένας σωρός από σκ@@α, τον έβγαλα από τη μέση”

2 hrs ago

Ελλάδα - Αίγυπτος: Γιατί η Εθνική ομάδα δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα την πρόκριση στα ημιτελικά του Προολυμπιακού του ΣΕΦ

2 hrs ago

Τι είναι η σειρά «Supacell», που έφτασε στην κορυφή του ελληνικού Netflix -Οι υπερήρωες ξανά στις γειτονιές

2 hrs ago

Αλμέιδα: «Δεν θέλω να συμμετέχω στη ''σαπουνόπερα'' με τον Πινέδα - O Περέιρα είναι κοντά»

2 hrs ago

Φιάσκο η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

2 hrs ago

Διασυρμός: Η Τουρκία του Αταμάν ηττήθηκε με διαφορά 50 πόντων από τους Γάλλους

2 hrs ago

Σκότωσαν βίαια δελφίνι στη Σάμο

2 hrs ago

Γι' αυτό έγινε ο τσαμπουκάς ανάμεσα σε Αντετοκούνμπο, Λαρεντζάκη και Ντουάρτε: Τι προηγήθηκε της έντασης στο ΣΕΦ

2 hrs ago

Ο λεκτικός διαπληκτισμός του Αυγενάκη με αστυνομικούς, το πέταγμα της καρέκλας, η βεντέτα του Κασσελάκη με τον Μάρη και το comeback του Λαυρεντιάδη

2 hrs ago

Σασμός: Ο Μαθιός μεταμορφώθηκε σε αετό και έγινε χαμός στο Twitter - «Το έδειξαν ή είναι τρολάρισμα;»

2 hrs ago

Ενα εναλλακτικό ξενοδοχείο βάζει την Αρκαδία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

2 hrs ago

Παναθηναϊκός: Θέλει να κάνει το «μπαμ» με την απόκτηση του Σακίρι

2 hrs ago

ΑΑΔΕ: Στις 423.000 οι αυτόματες εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων- 8 στους 10 δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο

2 hrs ago

Η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επικυρώσει την... κατάργησή της

2 hrs ago

Ελένη Φουρέιρα: «Στη ζωή μου δεν είμαι τόσο ψωνισμένη όσο βγαίνω στη σκηνή, εκεί νιώθω υπέρτατη»

2 hrs ago

Κακοκαιρία: 112 σε τέσσερις περιοχές - Πού θα σημειωθούν κεραυνοί και καταιγίδες

2 hrs ago

Ιταλία: «Πράσινο φως» από την Κομισιόν στην εξαγορά της αεροπορικής εταιρίας Ita από την Lufthansa

2 hrs ago

Ταξίδι ζωής για την Ζέτα Μακρυπούλια στην Κένυα και το πιο εύστοχο σχόλιο έκανε ένας follower της

2 hrs ago

Ντ. Νούρκα: «Τα χρήματα που κέρδισα στο Survivor θα μου αλλάξουν τη ζωή, ο τελικός ήταν η πιο έντονη στιγμή μου»

2 hrs ago

Κλείνει το «παραθυράκι» για τα πακέτα από Shein και Temu στην Ευρώπη;

2 hrs ago

Γ. Γραμματίδης (ΟΣΕ): "Ελέγχουμε με 300 κάμερες όλους τους συρμούς των τρένων, 24 ώρες το 24ωρο!"

2 hrs ago

Ταϊβάν: Η κατάληψη μιας τράτας από την Κίνα ενδεχομένως να είναι πράξη ψυχολογικού πολέμου

2 hrs ago

Έκλεψαν το γαλλικό “Εξκάλιμπερ” που βρισκόταν καρφωμένο σε βράχο για 1.300 χρόνια

2 hrs ago

«Θα χανόταν η μπάλα λίγο...»: Επική απάντηση Γκάλη για το τι θα γινόταν αν έπαιζε μαζί με τον Γιάννη!

2 hrs ago

Σπανούλης: «Ο Γιάννης είναι ένας από όλους, δεν είναι ούτε το… παίζει διαφορετικός»

2 hrs ago

5 λόγοι γιατί η ρετινόλη δεν πρέπει να λείπει από την skincare routine σου

2 hrs ago

Άνοιξε τον δρόμο για πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης

2 hrs ago

Εικόνες ντροπής στο Εθνικό Πάρκο Στροφιλιάς: Τζιπ έχουν μετατρέψει τις προστατευόμενες αμμοθίνες σε πίστα 4×4

2 hrs ago

Έρχεται την Πέμπτη για τον Ολυμπιακό ο Ντάνι Γκαρθία!

2 hrs ago

Το παρασκήνιο της “μισής” διαγραφής Αυγενάκη από τη ΝΔ

2 hrs ago

Πέθανε ο ηχολήπτης του Σκάι Σταύρος Ντελέκος

3 hrs ago

Συνεχίζει στον Ολυμπιακό ο Γιάννης Φουντούλης

3 hrs ago

ΕΦΚΑ: Τελεσίγραφο σε όσους χρωστούν στα Ταμεία – Ποιοι κινδυνεύουν να μπουν στη «μαύρη λίστα»

4 hrs ago

Γιώργος Μαζωνάκης: Φωτογραφήθηκε έξω από το σπίτι στη Μύκονο - «Μία εικόνα χίλιες λέξεις»

4 hrs ago

Μουτσινάς- Μακρυπούλια-Σαμαρά-Κωνσταντινίδου- Δέδες: Η περιπέτεια στην Κένυα συνεχίζεται

4 hrs ago

Το αίσχος του Αυγενάκη, το πάθημα του Αντωνάκη και το φρέσκο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, οι Τσέχοι και ο Ξενοκώστας, ο Σεπτέμβριος της Εθνικής Τράπεζας