145 euro meer kwijt aan zorg bij zware industrie in de buurt: grote bezorgdheid bij experts

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat inwoners van dertien gebieden met zware industrie jaarlijks ruim 145 euro meer kwijt zijn aan zorg, dan gemiddeld. Zo zijn de kosten voor de huisarts, het ziekenhuis, medicijnen en medische hulpmiddelen hoger. Deze omwonenden zijn gemiddeld ruim 7 procent duurder uit. Meerdere experts en instanties reageren bezorgd en pleiten voor grootschalig onderzoek naar de gezondheid van omwonenden.

Nieuws in het kort

  • Data-analyse van RTL Nieuws naar zorgkosten van Nederland toont aan dat mensen die vlakbij dertien zware industriegebieden wonen meer geld uitgeven aan zorgkosten voor doktersbezoek en medicijnen.
  • Mensen maken zich daar zorgen om hun gezondheid en andere onderzoeken in een aantal gebieden wijzen ook op mogelijke gezondheidsrisico's. 
  • Zo overtreden fabrieken er soms de regels en worden er meer giftige, kankerverwekkende stoffen uitgestoten dan toegestaan.
  • Hoewel op basis van de analyse nadrukkelijk geen oorzakelijk verband kan worden aangetoond, noemen deskundigen de resultaten 'zorgelijk' en 'belangwekkend'.

Bij Tata Steel in het IJmondgebied is vorig jaar vastgesteld dat omwonenden een grotere kans hebben om ernstig ziek te worden en gemiddeld 2,5 maand eerder doodgaan. Maar ook in andere gebieden maken veel mensen zich zorgen. In het Zeeuwse Sluiskil is bijvoorbeeld bijna de helft van de inwoners bezorgd over de invloed van industrie in de buurt op de gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws deed daarom onderzoek naar álle zorgkosten die de afgelopen tien jaar in Nederland zijn gemaakt voor huisartsen, ziekenhuizen, medicijnen en medische hulpmiddelen. Die kosten zijn per postcodegebied in kaart gebracht. Uit de analyse blijkt dat de zorgkosten bij dertien zware industriegebieden ruim 7 procent hoger zijn dan gemiddeld in Nederland. In totaal wonen er in die gebieden zo’n 470.000 mensen en zijn er in tien jaar 684 miljoen euro meer kosten gemaakt dan gemiddeld.

RTL Nieuws sprak uitvoerig met omwonenden van industrie in de onderzochte gebieden. Dat zij hogere zorgkosten maken, hoeft niet te betekenen dat deze het gevolg zijn van activiteiten van nabijgelegen industrie. Dat weet ook Jack Renet uit Geleen. Maar het raadslid dat lang pal naast chemiepark Chemelot woonde, ziet het wel als een belangrijk signaal. "Juist dat soort signalen hebben we nodig om eindelijk eens grondig te onderzoeken wat de invloed is van de industrie op deze omgeving. Ik vind het ook frappant hoeveel mensen last hebben van de luchtwegen, maar ik heb geen bewijs dat het van Chemelot komt."

Diana Kretschmann uit Eindhoven schrikt als ze hoort dat de zorgkosten in haar postcodegebied in de buurt van industrieterrein De Hurk 8 procent hoger zijn dan gemiddeld. Ook zij wil dat de gezondheidszorgen uit de buurt goed worden onderzocht. "We roepen al jaren: overheid bescherm ons. Maar zo'n onderzoek is er nog nooit gekomen."

De grootste afwijking in zorgkosten vond RTL Nieuws in de postcode van het grootste chemische industrieterrein van Noord-Nederland bij Delfzijl. "Wij willen weten hoe dat komt", stelt Jan Wierenga die in de buurt woont. "Als dat door de industrie komt, hebben wij echt een discussie. Over gezondheid valt niet te onderhandelen. Ik wil weten waaraan wij worden blootgesteld." En dat geldt voor alle omwonenden van zware industrie die RTL Nieuws sprak: zij willen een onderzoek zoals dat bij Tata is gedaan.

'Zorgelijk'

Ook alle experts aan wie de resultaten van het onderzoek zijn voorgelegd, verklaren dat deze voor hen aanleiding zijn voor grootschalig gezondheidsonderzoek naar mogelijke gezondheidseffecten van industriële activiteiten op de omgeving. Twee belangrijke instituten die de overheid adviseren, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Gezondheidsraad, steunen dit pleidooi.

Hoogleraar Gezondheidseconomie Xander Koolman van de Vrije Universiteit noemt de uitkomsten van het RTL-onderzoek 'zorgelijk'. "Ik word er stil van. Je weet dat de zorgkosten bij Tata Steel hoger zijn, maar als je ziet dat er door het hele land zorguitgaven hoog zijn bij industrie, dan denk je wel: dit hadden RIVM of de universiteiten al lang moeten onderzoeken." Verwijzend naar Tata Steel verklaart hij: "Er zijn bedrijven die potentieel dezelfde schade veroorzaken." De gezondheidseconoom hoopt dat dit soort onderzoeken in de toekomst 'regulier door RIVM worden gedaan'.

RIVM: 'Heel zinnig'

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat in reactie op het onderzoek weten: "Het klinkt heel zinnig wat RTL heeft gedaan." Het instituut benadrukt dat er verschillende oorzaken kunnen zijn voor afwijkende zorgkosten. "Is de regionale bevolking hoog of laag opgeleid bijvoorbeeld?" En: "Je kunt dus niet zomaar alles aan een oorzaak of bron toewijzen. Het is dan goed om naar specifieke diagnoses te kijken en dat doet RTL ook."

RTL Nieuws onderzoekt gezondheid bij zware industrie

Dit verhaal maakt deel uit van een groot onderzoek van RTL Nieuws naar gezondheid in de buurt van zware industrie. Daarvoor zijn onder andere zorgkosten geanalyseerd, waaruit blijkt dat deze in de dertien genoemde gebieden jaarlijks per inwoner 145 euro hoger zijn dan gemiddeld. Daarmee is nog geen bewijs dat die hogere zorgkosten het gevolg zijn van activiteiten van bedrijven. Daar is meer onderzoek voor nodig.

Bijna zevenhonderd miljoen

"Bijna zevenhonderd miljoen euro meer zorgkosten in tien jaar tijd is veel. Ik schrik ervan", verklaart de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde (NVMM) Henk Jans, zelf arts en chemicus. Om aan te tonen dat de industrie mede de oorzaak is van de hoge zorgkosten is volgens hem meer onderzoek nodig. "Maar deze afwijking zegt mij in eerste instantie wel: er is wat aan de hand."

In de gebieden die RTL Nieuws onderzocht, zijn de zorgkosten gemiddeld 7,4 procent hoger dan verwacht. In Velsen-Noord, waar Tata Steel is gevestigd en door een expertgroep van het RIVM eerder is aangetoond dat de uitstoot gezondheidseffecten tot gevolg heeft, zijn de zorgkosten per inwoner bijna 200 euro hoger dan gemiddeld (12 procent hoger dan gemiddeld). In de buurt van meerdere industriegebieden zijn de zorgkosten hoger dan in de omgeving van Tata Steel. De postcode waar Chemiepark Delfzijl in de provincie Groningen is gevestigd scoort het hoogst (14 procent hoger dan gemiddeld). Ook in de omgeving van de industriegebieden van Chemelot in Geleen en Nedmag in Veendam zijn de kosten hoger dan in Velsen-Noord.

Oproep: Weet jij meer over mogelijk schadelijke effecten van industrie op de gezondheid en wil je dat met ons delen? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Klik hier om ons berichtjes, foto's, video's en documenten te sturen via WhatsApp naar dit nummer: +31641663754 of mail naar [email protected].

Suikerziekte, hartkloppingen

Volgens NVMM-voorman Jans moet worden nagegaan wat de invloed is van de door de fabrieken uitgestoten chemische stoffen op de buurt. De zorgen en onzekerheden die bij omwonenden leven over de mogelijke risico’s worden volgens Jans 'vaak niet serieus genomen en worden vaak miskend of onvoldoende herkend'.

Jans benadrukt dat ook geur- en geluidsoverlast kunnen leiden tot 'allerlei stressklachten, zoals hartkloppingen en hoge bloeddruk'. "We weten ook steeds beter dat langdurige blootstelling aan fijnstof impact heeft op bijvoorbeeld ontwikkeling van suikerziekte." Jans: "De overheid moet in actie komen: er moet wat gebeuren."

'Vurige wens'

Michel Dückers van het onderzoeksinstituut Nivel pleit ook voor vervolgonderzoek. "Er is een gezondheidsdreiging in gebieden met zware industrie en het is echt onze vurige wens om die te onderzoeken." De hoogleraar crises, veiligheid en gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen wil meerdere plekken in het land onder de loep nemen. "Denk aan de omgeving rond Chemelot en het chemiepark Delfzijl."

Dückers benadrukt dat of de hogere zorgkosten te maken hebben met de uitstoot in die gebieden 'nog maar moet blijken'. "Maar het feit dat RTL Nieuws met zo'n verkenning al dit op het spoor komt en inderdaad hogere zorgkosten vindt, dat zou voor mij wel een aanwijzing zijn om verder uit te zoeken wat hier aan de hand kan zijn."

145 euro meer kwijt aan zorg bij zware industrie in de buurt: grote bezorgdheid bij experts

'Vechten tegen twee Goliaths'

Bedrijven, lokale overheden en controle-instanties doen te weinig om de gezondheid van omwonenden van industrie te beschermen tegen industriële uitstoot. Dat constateerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in april vorig jaar. Volgens huisarts Luc Verkouteren, die een praktijk heeft onder de rook van Tata Steel, is het voor omwonenden alsof zij 'moeten vechten tegen twee Goliaths'.

"Het is een strijd tegen de fabriek én tegen de overheid die er geen werk van maakt. Als mijn auto niet goedgekeurd wordt, mag ik niet rijden maar Tata krijgt in zulke gevallen gewoon een ontheffing." De huisarts wijst erop dat er in de IJmond relatief veel longziekten, hart- en vaatziekten en suikerziekten voorkomen.

De OVV adviseerde het kabinet daarom om meer kennis te ontwikkelen over de gevolgen voor de gezondheid 'van door de industrie uitgestoten stoffen' om zo 'de gezondheid van omwonenden te beschermen'. De oproep van experts om meer onderzoek te doen naar de gezondheidseffecten van industrie in de dertien onderzochte gebieden sluit volgens de Onderzoeksraad 'één op één aan' bij hun eigen voorstellen. "Het is evident dat deze oproep uitstekend past bij onze aanbevelingen."

Gezondheidsraad

Het onderzoek van RTL Nieuws geeft volgens de Gezondheidsraad 'goed weer dat deze problematiek niet alleen speelt bij bekende hotspots (Tata/Chemours) maar ook elders in het land'. Vicevoorzitter Marianne Geleijnse noemt de resultaten 'belangwekkend': "Blootstelling aan stoffen is een gegeven en de overheid zou hier meer zicht op moeten krijgen om aan haar zorgplicht te voldoen."

De Gezondheidsraad adviseerde in april aan het ministerie van Volksgezondheid om een structureel meetprogramma op te zetten voor chemische stoffen. De raad wil dat er niet langer inschattingen van blootstelling worden gemaakt, maar dat die daadwerkelijk worden gemeten. Daarvoor zou eens in de vijf jaar onderzoek moeten worden gedaan in bloed of urine.

Bedrijven steunen onderzoek

RTL Nieuws benaderde ruim twintig bedrijven in de regio’s die zijn onderzocht en legde hen de onderzoeksresultaten en de reacties en oproep van deskundigen voor. Allemaal stellen ze de gezondheid van omwonenden zeer belangrijk te vinden. De meeste bedrijven juichen een aanvullend onderzoek, zoals voorgesteld door de experts, toe.

"Wij zijn groot voorstander van een dergelijk onderzoek. De gezondheid van omwonenden is voor ons een absolute prioriteit", stelt KWS, eigenaar van Asfaltcentrale Eindhoven, bijvoorbeeld. En ook Chemelot laat weten zo’n bevolkingsonderzoek 'van harte te ondersteunen'. De bedrijven wijzen er wel op dat ook andere mogelijke verklaringen voor hogere zorgkosten moeten worden meegenomen.

Meer weten

Naast de analyse naar zorgkosten en contact met omwonenden en bedrijven heeft RTL Nieuws voor elk van de dertien onderzochte gebieden ook gekeken naar andere opvallende zaken, zoals overtredingen en eerder (gezondheids)onderzoek. Lees via onderstaande links meer over een aantal onderzochte gebieden en ook reacties van bedrijven.

    Hoe zijn de zorgkosten berekend? 

    RTL Nieuws analyseerde zorgkosten die de afgelopen 10 jaar zijn vergoed door zorgverzekeraars in Nederland. Het gaat om kosten die worden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering voor medisch specialistische zorg, farmacie, huisartsenzorg, hulpmiddelen, ziekenvervoer en grensoverschrijdende zorg (zorg in het buitenland). De data zijn afkomstig van de verzekeraars (Vektis) en de periode die is onderzocht loopt van 2012 tot 2022. Dit zijn de meest recente openbaar gemaakte cijfers.

    De onderzoeksredactie bekeek in hoeverre de gemaakte kosten afwijken van wat je zou verwachten op grond van de inwoners van een gebied. Een baby maakt immers meer zorgkosten dan een kind van tien jaar en een oudere meer dan een 35-jarige. Ook zijn de zorgkosten voor mannen en vrouwen verschillend.

    Uitgangspunt voor het onderzoek is een data-analyse naar de zorgkosten per 3-cijferige postcode. Daarbij gaat het om de eerste drie cijfers van de postcode. Op basis van rapporten, eerder onderzoek, geconstateerde overtredingen en berichtgeving in lokale en regionale media is een lijst samengesteld van gebieden waar omwonenden zich zorgen maken over de activiteiten van industrie. Bij dertien onderzochte gebieden zijn naast de overtredingen, zorgen en rapporten ook verhoogde zorgkosten gevonden. Lees hier de gehele verantwoording (pdf).

    OTHER NEWS

    4 hrs ago

    Thijs Zonneveld over Frank van den Broek: 'Als hij op het vlakke overnam, dacht Bardet alleen: maman...'

    4 hrs ago

    Espargaró breekt hand bij crash in MotoGP-sprintrace TT Assen

    4 hrs ago

    'Auf Wiedersehen': Italiaanse media halen uit naar nationale ploeg en Spalletti

    4 hrs ago

    Bloed, zweet en tranen bij Visma | LaB: Vingegaard en Van Aert huilen van blijdschap, terwijl Kelderman de wonden likt

    4 hrs ago

    Eerste helft van 2024 verliep recordnat en zeer warm

    5 hrs ago

    Van Hoepen in de punten, Tsolov wint F3-sprintrace op Red Bull Ring

    5 hrs ago

    Russell hoopt op clash Verstappen en Norris: 'Zij gebruiken hun ellebogen'

    5 hrs ago

    Spalletti hard voor Italië: 'Deze ploeg mist zoveel, we kwamen enorm tekort'

    5 hrs ago

    Gevallen Kelderman werkt in finale en ziet matig UAE Team Emirates: 'Niet het idee dat iedereen zo goed was'

    5 hrs ago

    F1 in het kort | Verstappen krijgt geen straf na onderzoek, poleposition zeker

    5 hrs ago

    Verweij ziet 13 miljoen 'rechtstreeks' Ajax-kas in gaan: 'Moeten veel verkopen'

    5 hrs ago

    Zwitserland schakelt titelhouder Italië op overtuigende wijze uit en gaat naar kwartfinale EK

    5 hrs ago

    'Yankuba Minteh gaat voor enorme transfersom naar Brighton'

    5 hrs ago

    Roemenië vreest Oranje niet: 'Hebben niet de kwaliteiten om ons bang te maken'

    5 hrs ago

    Van den Broek helpt Bardet aan etappe en geel in Tour de France

    5 hrs ago

    Bommen IS gevonden in iconische moskee Irak, tien jaar na uitroepen kalifaat

    5 hrs ago

    Dean Gorré verrast Eline de Zeeuw met gewaagde EK-voorspelling: 'Waarom niet?'

    5 hrs ago

    Koning neemt defilé af op twintigste Veteranendag

    5 hrs ago

    LUNC in juli: 12 miljard token verbrand, Tax2Gas-implementatie stelt prijsdoel vast op $ 0,0001

    5 hrs ago

    Sprinters Cavendish en Jakobsen binnen tijdlimiet gefinisht

    5 hrs ago

    Pogacar lovend over stuntende duo Bardet-Van den Broek, Evenepoel komt eerste dag goed door

    5 hrs ago

    McLaren gaat in beroep tegen kwalificatieresultaten na besluit FIA

    5 hrs ago

    F1-Nieuws: FIA deelt straf uit na onderzoek richting Verstappen en Hamilton in kwalificatie

    6 hrs ago

    Mercedes bestraft door stewards wegens opmerkelijk incident Hamilton

    6 hrs ago

    McLaren tekent protest aan tegen kwalificatie-uitslag Grand Prix van Oostenrijk

    6 hrs ago

    Groot misverstand over Sergiño Dest wordt snel de wereld uit geholpen

    6 hrs ago

    Verweij: 'Ik verwacht dat Koeman hem in september niet meer gaat oproepen'

    6 hrs ago

    Kings of Leon ontkracht gerucht over verrassingsshow Glastonbury

    6 hrs ago

    Roemeense oud-PSV'er niet bang voor Oranje: 'Als we dat doen, heeft Nederland een probleem'

    6 hrs ago

    Mbappé dolt na Frankrijk - Polen met oud-ploeggenoot: 'Hij ziet er beter uit dan die van jou!'

    6 hrs ago

    Kazachstan stimuleert de acceptatie van Open Network en keurt Toncoin (TON) goed voor handel

    6 hrs ago

    Martín krijgt drie plaatsen gridstraf voor MotoGP TT van Assen

    6 hrs ago

    Zwitserland imponeert en stuurt regerend Europees kampioen Italië naar huis

    6 hrs ago

    Upgrade zorgt voor problemen met bouncing, stelt Sainz

    6 hrs ago

    Van den Broek 'helemaal leeg' en denkt dat zijn kans nog wel komt

    6 hrs ago

    Piastri witheet na beslissing stewards: 'Beschamend!'

    6 hrs ago

    Roemeense ex-PSV’er komt met harde woorden voor Oranje

    6 hrs ago

    Toursensatie Van den Broek in ongeloof na stunt met Bardet: 'Het was hoofd naar beneden en alles eruit persen'

    6 hrs ago

    Max Verstappen keert zich tegen Horner in vete met vader Jos: "Ze zeggen, doe het voor de fans, blablabla"

    6 hrs ago

    Verstappen pakt met groot machtsvertoon pole bij de kwalificatie voor de GP van Oostenrijk 2024