Yhteisvelka nousee taas esiin EU:ssa – Kääntääkö Suomen hallitus kelkkansa?

Elinkeinoelämän etujärjestö EK on muuttanut mielipidettään yhteisvelasta. Mitä sanoo hallitus? Keskustelu uudesta rahastosta kuumenee eikä Suomen kannata jäädä sivuun.

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Niin on myös yhteisvelkakeskustelun laita Euroopassa.

Tiistaina uutta EU-rahaa peräänkuuluttivat kaksikin EU-pomoa. Ulkopolitiikkaa johtava Josep Borrell sanoi Euractiv-lehden mukaan, että yhteinen puolustus ja potentiaaliseen sotaan valmistautuminen vaativat lisää rahaa. Borrell ehdotti hallitustenvälistä rahoitusvälinettä, samanlaista kuin tehtiin eurokriisin aikana.

Talouskomissaari Paolo Gentiloni puolestaan sanoi, että EU tarvitsee pysyvän rahoitusvälineen. Nykyistä elvytyspakettia riittää vielä vuoteen 2026, mutta sen jälkeen ei ole mitään, mikä edesauttaisi investointeja.

Yhteisen EU-rahan puolesta on liputettu myös siksi, että osa kriitikoista pelkää EU:n uudistuneiden velkasääntöjen estävän tarvittavat julkiset panostukset puhtaan ja digitaalisen siirtymän investointeihin.

Riikka Purra varoittelee Suomea komission kurilinjasta – Oikea mörkö on muualla ja ”rankaisee paljon nopeammin”

Edellinen yritys yhteisvelkaan lässähti

Viimeksi yhteisvelkakeskustelua käytiin vajaa vuosi sitten. Tuolloin isoksi suunniteltu suvereniteettirahasto lässähti pieneksi 10 miljardin STEP-välineeksi, koska poliittista tahtoa isommalle paketille ei ollut.

Sen jälkeen moni asia politiikan kentällä on muuttunut: Ukrainan voitosta ei ole mitään varmuutta, Venäjä vahvistuu ja samalla Donald Trumpin uudelleenvalinta USA:n presidentiksi näyttää entistä todennäköisemmältä.

Eurooppa näyttää jäävän yksin. Puolustus onkin syy, mikä on saanut monet arvioimaan uusin silmin EU-rahan tarvetta. Esimerkiksi pääministeri Petteri Orpo on sanonut, että tarvitaan lisää eurooppalaista rahaa.

Toinen syy on levähtänyt valtiontukikilpailu. Saksa ja Ranska syytävät miljarditukia saadakseen investointeja maaperälleen. Moni pienempi jäsenmaa, Suomi mukaan lukien, ei moiseen yllä.

Ääni kellossa alkaa muuttua

Ääni kellossa on alkanutkin muuttua. Vielä pari vuotta sitten EK selväsanaisesti vastusti pysyvää yhteisvelkaa. Pandemian aikaisen elvytyspaketin piti olla kertaluontoinen. EK on kuitenkin muuttanut linjaansa.

Syy on valtiontukikilpailussa. Sen sijaan EK ehdottaa, että luodaan uusi, jopa 500 miljardin kokoinen rahasto vihreän ja digitaalisen siirtymän sekä puolustuksen hankkeille. EK haluaa, että rahat jaetaan paremmuuden perusteella, ei suhteessa talouksien kokoon.

EK perustelee linjamuutostaan sillä, että piti tehdä ratkaisu kahden epätäydellisen vaihtoehdon välillä.

Samaa on puhunut aiemmin myös vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö: Suomen pitää valita – joko yhteisvelka tai löysemmät valtiontuet. Molempia Suomi tuskin voi vastustaa.

Valinta kahden välillä on varsin realistinen. Täytyy muistaa, että Suomi on liittynyt demokraattiseen unioniin, jossa enemmistön ääni ratkaisee (huolimatta huippukokouksien yksimielisyydestä). Suomi voi vastustaa kaikkea vain rajallisesti. Lopputulema on aina kompromissi.

EU-jätit maksavat avokätisiä valtiontukia, eikä se ole Suomelle hyvä – Nyt ne aiotaan torpata

Toinen kysymys on, onko realistista, että uudet EU-rahat jaetaan paremmuuden perusteella. Yleensä, esimerkiksi EU-budjetissa raha jaetaan niin, että köyhemmät EU-maat saavat eniten ja rikkaimmat suhteessa vähemmän. Budjetin sisälläkin on poikkeuksia, kuten tutkimusta rahoittava Horizon-ohjelma.

Toisaalta investointitarpeita on yhtä lailla rikkaissa kuin köyhemmissä EU-maissa. Jos Suomen hallitus valitsisi EK:n linjan ja alkaisi ajoissa rummuttaa tavoitteitaan uudesta rahastosta uusin perustein ja rakentaa koalitioita muihin maihin, tavoitteita voisi olla mahdollista saada läpi.

Suomen poliittinen keskustelu aiheesta on kuitenkin takamatkalla. Orpo toisti huhtikuun alun eduskuntakeskustelussa, ettei hallitus kannata yhteisvelan ottamista, koska Suomi ei yleensä ole ”saamapuolella”.

Vaatisi paljon aikaa, että hallituskumppaneiden välillä löytyisi konsensus uuden rahaston hyväksymisestä. Vasta sen jälkeen alettaisiin miettiä jakoperiaatteita.

Todennäköisesti Suomi vastustaa yhteisvelkaan perustuvaa rahastoa hamaan tappiin eli ratkaisevaan huippukokoukseen saakka. Sen jälkeen alkaa sisältölobbaus, mutta liikkumavara on siinä vaiheessa varmasti pienempi, kun poliittinen pääoma on käytetty vastustamiseen.

Mistä otetaan lisää EU-rahaa?

Uutta EU-rahaa kuitenkin halutaan – myös Orpo on tämän ilmaissut. Vaihtoehtona on nykyisestä EU-budjetista ottaminen, mikä tarkoittaisi leikkauksia esimerkiksi maataloustukiin, aluetukiin ja tutkimukseen.

Toinen vaihtoehto on nostaa EU:n jäsenmaksuja, mikä on suoraan pois jäsenmaiden kansallisista budjeteista. Kolmas keino on laajentaa EU:n verotusoikeutta tai ohjata EU:n keräämiä, mutta jäsenmaille tuloutettavia maksuja yhteiseen pussiin.

Neljäs keino on uusi yhteisvelka elvytyspaketin tapaan, jolloin valvonta tapahtuu EU-prosessien kautta. Yhteisvelkaa voi ottaa myös hallitusten välisesti, mistä esimerkkinä on eurokriisissä euromaille luotu rahasto EVM. Tosin siinä tapauksessa Euroopan parlamentilla ei olisi sisältöön ja rahanjaon periaatteisiin mitään sanottavaa.

Todennäköinen lopputulema on yhdistelmä kaikkea, kuten EU:ssa on tapana. Varmaa on kuitenkin se, että asia tulee vielä Suomen hallituksen nenän eteen.

Nyt olisi hyvä hetki käydä julkista keskustelua, sillä kesäkuun EU-vaalien jälkeisessä tuoksinassa voi tulla hoppu, etenkin kun asiasta todennäköisesti aletaan vääntää kättä juhannuksen huippukokouksessa.

Etteivät EU-asiat tulisi taas Suomelle yllätyksenä.

LUE SEURAAVAKSI:

Valtiontukikilpailu kiristyy – Jääkö Suomelle luu käteen? Olaf Scholzin kompurointi muuttaa rajusti valtasuhteita EU:ssa – Yhteisvelasta niuhottavan Suomen kannattaisi kohdistaa huomionsa aivan muuhun EU-jätit maksavat avokätisiä valtiontukia, eikä se ole Suomelle hyvä – Nyt ne aiotaan torpata

OTHER NEWS

9 minutes ago

Steelers LB Alex Highsmith a prime candidate for a bounceback

9 minutes ago

Connecticut Sun Coach Delivers Defiant Message to Critics of Caitlin Clark

9 minutes ago

The hashtag that started a diplomatic row within the EU over Iran air crash

9 minutes ago

Target is cutting prices on up to 5,000 items to lure back inflation-wary shoppers

9 minutes ago

Biden slams ‘outrageous’ International Criminal Court after prosecutor seeks warrant for Netanyahu

9 minutes ago

Dolphins' Tua Tagovailoa reports to OTAs, engaged in long-term contract talks, per report

9 minutes ago

‘Information can be bent. Emotions are always honest’: the film at the heart of Ukraine’s agonising evacuations

9 minutes ago

The Best Crossbows of 2024, Tested and Reviewed

9 minutes ago

Kyle Sinckler eyes England return for 2027 Rugby World Cup

9 minutes ago

Zelensky says Western allies making decisions over Ukraine military aid ‘a year late’

9 minutes ago

Exxon faces opposition from CalPERS after 'devastating' anti-ESG activist suit

12 minutes ago

What Happens to your Body When You Eat Brussels Sprouts Regularly

12 minutes ago

What Corach Rambler’s retirement says about racing’s direction of travel

12 minutes ago

Manchester City vs. Manchester United: Preview, stream, TV channel and how to watch the FA Cup Final

12 minutes ago

Dieter Kurtenbach: Las Vegas likes the 2024 49ers more than I do. But let me explain my side.

12 minutes ago

Rangers are undefeated at .500 to keep World Series champs from a losing record with Bochy

12 minutes ago

Nadal returns to Roland Garros to practice amid doubts over fitness and form

12 minutes ago

Chiefs land a single player on Pro Football Focus ‘25 under 25’ list

12 minutes ago

How to Identify Snake Holes in Your Yard—and What to Do After

12 minutes ago

Cardi B Believes She Paved the Way for New Wave of Women Rappers: ‘Every Single … Label Have Told Me'

12 minutes ago

2024 Western Conference Finals: Timberwolves vs. Mavericks (Analysis, Comparison, Prediction)

12 minutes ago

Chiefs: Best Offseason Moves in NFL Earn 'A' Grade

12 minutes ago

Bills Begin OTAs: Positional Battle to Watch?

12 minutes ago

10-year-old boy dies after swept into Tennessee storm drain

12 minutes ago

How the Premier League table would look without VAR as clubs prepare to make major decision on whether to scrap the technology

12 minutes ago

Pictured: Boy, 14, who drowned trying to save his friend, 13, after getting into trouble on rope swing and falling into the River Tyne

12 minutes ago

King Charles and Queen Camilla attend Chelsea Flower Show as monarch continues his return to royal duties while having cancer treatment

12 minutes ago

'Real life' Martha from Baby Reindeer's million-pound court battle: Fiona Harvey vows legal action against 'all those who have lied about me' and have caused 'untold damage' to her health and reputation

12 minutes ago

Computer scientist lied that he was Bitcoin founder Satoshi Nakamoto and committed 'clumsy' forgeries 'on a grand scale' in failed bid to support his claims, High Court rules

12 minutes ago

The International Criminal Court is seeking warrants for Israeli and Hamas leaders

12 minutes ago

Pianist Inna Faliks traces musical odyssey from Soviet Ukraine via Faustian fantasy

12 minutes ago

Rabid bats found in Cook, Will County homes

18 minutes ago

Hunter Biden presses for delay in federal gun trial

18 minutes ago

UCLA class using AI to have a more engaged classroom

18 minutes ago

KHOU 11 investigation into Coffee City Police Department honored by Headliners Foundation

20 minutes ago

Supreme Court rejects appeal from Omar Khadr, Canadian man once held at Guantanamo

20 minutes ago

Chernin Entertainment Developing Boxing Pic ‘Tomato Can’ From Writer Michael Brandt; Jamie Foxx’s Foxxhole To Produce

20 minutes ago

Premier Wab Kinew announces Tuxedo byelection

21 minutes ago

UP poll battle enters crucial phase: Amethi, Rae Bareli, Lucknow to vote tomorrow

21 minutes ago

Northwestern Mutual's Brent Schutte: There is likely to be a recession

Kênh khám phá trải nghiệm của giới trẻ, thế giới du lịch