Veel Nederlanders willen duurzamer leven, maar weten vaak niet hoe. Waar blijft de app die ons helpt met onze ecologische voetafdruk?
Trouw
Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.
the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing languageGoed geslapen? ‘Gefeliciteerd, je hebt vannacht 43 procent beter uitgerust dan gemiddeld’. Veel bewogen? ‘Lekker bezig, je zette vandaag elfduizend stappen’. Gezond gegeten? ‘Indrukwekkend, je at veel eiwitten en bespaarde op koolhydraten’.
Veel Nederlanders die hun gedrag willen bijhouden en verbeteren, vinden in hun smartphone tegenwoordig een ideale persoonlijke coach. Slaapapps onder het kussen beloven betere kwaliteit van slaap. Smartwatches tellen stappen en meten hartslag, en geven complimentjes aan wie veel beweegt. Wie wil afvallen of gezonder wil eten, vindt op elke telefoon apps die met positieve nudges helpen om persoonlijke gezondheidsdoelen te behalen.
Global Tech News DailyTegelijkertijd willen veel Nederlanders hun gedrag verduurzamen, volgens CBS-onderzoek. 58 procent van de Nederlanders zegt te geloven dat het eigen gedrag invloed heeft op klimaatverandering. Wederom 58 procent vindt dat ze zelf klimaatbewuster zouden moeten leven. “Maar er zijn veel situaties waarin mensen niet bewust over hun klimaatimpact nadenken, of simpelweg niet weten wat ze kunnen doen”, zegt klimaatpsycholoog Thijs Bouman van de Rijksuniversiteit Groningen. “In de supermarkt bijvoorbeeld heb je misschien wel de intentie om milieubewuste keuzes te maken, maar weet je vaak de ecologische voetafdruk van producten niet.”
Vreemd eigenlijk, dat veel Nederlanders wel hun sportprogressie meten, obsessief hun stappen tellen, of voeding tracken op basis van eiwitten en koolhydraten, maar dat het op dit moment ontbreekt aan een handige app om te helpen met het bijhouden van de ecologische voetafdruk of uitstoot. “Zo’n app zou kunnen helpen”, denkt Bouman. Een app bijvoorbeeld waar je punten of medailles krijgt als je de trein neemt in plaats van de auto. Of waarin vrienden, collega’s of buurtbewoners hun voetafdruk met elkaar kunnen vergelijken. “Zo’n competitie-element kan heel motiverend werken”, denkt klimaatpsycholoog Gerdien de Vries van de TU Delft. “Zeker voor jongeren die al veel met het klimaatprobleem bezig zijn.”
Gebrek aan tools
Global Tech News DailyHet idee voor een app die je ecologische voetafdruk meet is niet nieuw. De Antwerpse jeugdvrienden Maarten Desmet en Koen Jaspers hadden in 2013 al het idee om zo’n app te bouwen, en deden dat ook daadwerkelijk. In hun werk waren ze allebei al met duurzaamheid bezig, vertelt Desmet telefonisch. “Ik als architect, Koen als consultant.” Desmet legt uit dat zij in hun eigen omgeving – bij ouders, vrienden – bezorgdheid zagen over het klimaatprobleem. “Maar ze hadden een gebrek aan tools om iets in hun eigen gedrag te veranderen.”
De jeugdvrienden wilden iets doen en begonnen te brainstormen over apps zoals die van Weight Watchers. “Die probeerde van een complex probleem als voeding iets redelijk eenvoudigs te maken, met het oog op gedragsverandering. Dat kan ook voor je ecologische voetafdruk, dachten wij.” De vrienden lieten in samenwerking met universiteiten een onderzoek uitvoeren en ontdekten dat er onder Belgen wel animo was voor zo’n app. Dus begonnen ze te sleutelen aan For Good, die uiteindelijk 25.000 keer gedownload zou worden.
For Good moest Belgen op drie vlakken helpen met het bijhouden van hun uitstoot: voeding, vervoer en energieverbruik. Met investeringen van vrienden en familie werd de eerste versie rond 2016 gelanceerd. “We zochten een verdienmodel, zodat de app ook een toekomst had. Wij besloten For Good aan bedrijven aan te bieden, die hun medewerkers konden aanmoedigen om duurzamer te leven.” Enkele grote Belgische bedrijven lanceerden de app onder werknemers, waaronder Nike.
Voor Desmet en Jaspers werd al snel duidelijk wat wel en niet werkte. “In onderzoeken zeiden mensen dat ze graag hun boodschappen zouden willen scannen, maar in de praktijk blijkt dat toch te veel gedoe en deed niemand het.” Dus besloten Desmet en Jaspers hun tweede versie meer te richten op algemene levensstijlvragen, zoals ‘hoe vaak drink je koffie?’ of ‘hoe vaak eet je vlees?’ De geschatte persoonlijke voetafdruk werd vervolgens niet alleen uitgedrukt in ‘kg CO2’, omdat dit mensen weinig zegt. “We lieten zien: hoeveel aardes hebben we nodig als iedereen leeft zoals jij.”
Werd de Vlaamse uitstoot-app een succes? “Met die 25.000 downloads kan je niet zeggen dat we de wereld verbeterd hebben”, geeft Desmet toe. Maar hoewel hij zag dat het bij traditionele bedrijven een stap te ver leek om medewerkers echt tot gedragsverandering aan te moedigen – zoals minder vlees eten – kwam het concept bij een bedrijf als Nike wel van de grond. “Daar werden werknemers bewuster van hun keuzes.”
De coronapandemie bracht voor Desmet en Jaspers een einde aan hun project. De twee gingen zich weer focussen op hun echte carrières, en lieten For Good vorig jaar overnemen door een groter Vlaams bedrijf, dat het onder de nieuwe naam Scone nu opnieuw wil aanbieden bij meer Belgische bedrijven en daarbuiten. “We hopen dat zij met hun ervaring en professionaliteit de volgende stap kunnen maken die wij niet konden maken.”
Stap verder
De twee Vlamingen zijn niet de enigen die probeerden een uitstootapp te lanceren. Internationaal zijn tientallen apps gelanceerd om mensen te helpen hun voetafdruk te verkleinen. Earth Hero, in 2017 opgericht en met name gerund door vrijwilligers, geeft gebruikers de mogelijkheid om persoonlijke klimaatdoelen te stellen en helpt om die te behalen. Apple lichtte de app op ‘earth day’ afgelopen maart uit in de App Store, en het aantal gebruikers dat het platform nu wereldwijd heeft (40.000) neemt volgens de oprichters snel toe. Andere apps, zoals het Berlijnse Klima en het internationale Capture, gaan een stap verder, en bieden naast het meten van uitstoot ook de mogelijkheid om die te compenseren. Vergelijkbaar met bedrijven kunnen burgers zo proberen om ‘klimaatneutraal’ te worden, waarmee de apps tevens een slim verdienmodel te pakken denken te hebben.
Maar geen van die uitstootapps is in Nederland tot dusver van de grond gekomen. Gezondheidspsycholoog Nynke van der Laan van de Tilburg Universiteit denkt dat het gebrek aan succes te wijten is aan het abstracte karakter van het klimaatprobleem, vergeleken met de succesvolle voedings- of fitnessapps, die direct over jezelf gaan. “Als je wilt afvallen, ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Alleen jij kan het doen. Dat motiveert. Bij het klimaatprobleem kan je nooit in je eentje het nodige verschil maken. Er is collectieve actie nodig.”
Van der Laan denkt ook dat het voor gebruikers veel moeite kost om elke aankoop bij te houden in een uitstootapp, vergeleken met een stappenteller die altijd aanstaat en automatisch meet. En ten slotte plaatst zij überhaupt een kanttekening bij apps waarbij mensen hun gedrag actief moeten invullen, ook de gezondheidsapps die succesvol lijken. “Onderzoek laat ook zien dat veel mensen deze apps vaak niet langdurig blijven gebruiken. Na een maand stoppen ze. Of dit op lange termijn dus écht tot positieve gedragsverandering leidt, is moeilijk te zeggen.”
Andere deskundigen houden hoop voor de uitstootapp. Het staat namelijk vast dat dit soort feedbacksystemen mensen de goede kant op kunnen sturen. Klimaatpsycholoog Lise Jans van de Rijksuniversiteit Groningen wijst naar energieleveranciers die afnemers op hun meterstand laten zien hoeveel zuiniger ze zijn in vergelijking met de rest van de buurt. “Dat element, van vergelijken met mensen uit je groep, heeft een sterk motiverend effect.” Sommige energieaanbieders laten hun klanten zelfs digitale badges winnen voor zuinig energieverbruik. Ook steeds meer auto’s geven bestuurders scores voor hoe zuinig ze rijden, wat kan prikkelen hoge topscores te willen halen.
De Vlaamse Desmet blijft dan ook geloven dat een app die mensen meer inzicht geeft in hun ecologische voetafdruk in potentie heel succesvol kan zijn. “Als je kijkt naar alle reclames en greenwashing om ons heen, kan je alleen concluderen dat we nu geen opvoedende maatschappij hebben. Er is behoefte aan educatie. Als mensen beter geïnformeerd worden, kunnen ze simpelweg ook betere keuzes maken.”
De interface van de Belgische uitstootapp For Good. Beeld: For Good
De interface van de Belgische uitstootapp For Good. Beeld: For Good
Overheid
De hoop voor de ultieme uitstootapp is dus nog niet helemaal opgegeven. Maar wie moet die dan bouwen en tot een succes maken? Enerzijds kan deze taak bij de grote techbedrijven liggen, zoals Apple en Google, die nu ook al standaard gezondheidsmeetapps op telefoons aanbieden. Tegelijkertijd wijzen deskundigen naar de verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid. “Die geeft daarmee een duidelijke boodschap af, dat Nederland duurzaamheid belangrijk vindt”, zegt Jans. “Ze hebben ook de taak burgers te informeren. Zo’n app kan helpen.”
Gezondheidspsycholoog Van der Laan wijst naar het Voedingscentrum, dat een succesvolle app ontwikkelde waarmee mensen hun voedsel kunnen bijhouden. De taak voor een succesvolle uitstootapp ligt wellicht bij een vergelijkbare gesubsidieerde kennisinstelling, denkt zij, zoals Milieu Centraal.
Woordvoerder Mariken Stolk wijst naar een CO2-calculator die het platform nu al aanbiedt, maar erkent dat er nog geen app is die burgers helpt hun alledaagse uitstoot bij te houden en te verkleinen. “We hebben hier nog geen concrete plannen voor. Maar het is wel een leuk idee, dus we gaan ernaar kijken.”
News Related
-
-
-
Tsjechië opende vrijdag 's werelds langste hangbrug voor voetgangers. De Sky Bridge 721 in Dolni Morava is 721 meter lang en hangt 95 meter boven de grond. De brug hangt boven een bergvallei tussen het Adelaarsgebergte en Jesenice.
See Details:
Tsjechië opent 's werelds langste hangbrug voor voetgangers
-
-
-
-
-
Wil jij met deze prachtige temperaturen lekker in het zonnetje een goed boek lezen? Duik dan snel in een spannende thriller, geniet van verhalen over (oud-)voetballers, kom leuke Formule 1-geheimen te weten of verbaas je over één van de opmerkelijkste affaires in het Nederlandse bedrijfsleven. Liever je jeugd herbeleven? Dat kan ook!
See Details:
Gloednieuwe boeken om deze lente te lezen - nu zonder verzendkosten!
-
Wil jij met deze prachtige temperaturen lekker in het zonnetje een goed boek lezen? Duik dan snel in een spannende thriller, geniet van verhalen over (oud-)voetballers, kom leuke Formule 1-geheimen te weten of verbaas je over één van de opmerkelijkste affaires in het Nederlandse bedrijfsleven. Liever je jeugd herbeleven? Dat kan ook!
See Details:
Djokovic klopt Auger-Aliassime in Rome en blijft mondiale nummer één
-
Wil jij met deze prachtige temperaturen lekker in het zonnetje een goed boek lezen? Duik dan snel in een spannende thriller, geniet van verhalen over (oud-)voetballers, kom leuke Formule 1-geheimen te weten of verbaas je over één van de opmerkelijkste affaires in het Nederlandse bedrijfsleven. Liever je jeugd herbeleven? Dat kan ook!
See Details:
PSV moet UEFA 50.000 euro aan boetes betalen voor wangedrag fans
-
Wil jij met deze prachtige temperaturen lekker in het zonnetje een goed boek lezen? Duik dan snel in een spannende thriller, geniet van verhalen over (oud-)voetballers, kom leuke Formule 1-geheimen te weten of verbaas je over één van de opmerkelijkste affaires in het Nederlandse bedrijfsleven. Liever je jeugd herbeleven? Dat kan ook!
See Details:
Klachten over D66-Europarlementariër leiden tot breuk in Europese fractie
-
Wil jij met deze prachtige temperaturen lekker in het zonnetje een goed boek lezen? Duik dan snel in een spannende thriller, geniet van verhalen over (oud-)voetballers, kom leuke Formule 1-geheimen te weten of verbaas je over één van de opmerkelijkste affaires in het Nederlandse bedrijfsleven. Liever je jeugd herbeleven? Dat kan ook!
See Details:
Ronaldo positief over Ten Hag: 'We moeten hem de tijd geven bij United'
-
Wil jij met deze prachtige temperaturen lekker in het zonnetje een goed boek lezen? Duik dan snel in een spannende thriller, geniet van verhalen over (oud-)voetballers, kom leuke Formule 1-geheimen te weten of verbaas je over één van de opmerkelijkste affaires in het Nederlandse bedrijfsleven. Liever je jeugd herbeleven? Dat kan ook!
See Details:
COA verwacht dit weekend geen tekort aan opvangplaatsen in Ter Apel
-
Wil jij met deze prachtige temperaturen lekker in het zonnetje een goed boek lezen? Duik dan snel in een spannende thriller, geniet van verhalen over (oud-)voetballers, kom leuke Formule 1-geheimen te weten of verbaas je over één van de opmerkelijkste affaires in het Nederlandse bedrijfsleven. Liever je jeugd herbeleven? Dat kan ook!
See Details:
FC Eindhoven mag blijven hopen op Eredivisie na zege op De Graafschap
OTHER NEWS
FC Eindhoven heeft zich vrijdag ten koste van De Graafschap geplaatst voor de halve finales van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. De ploeg van trainer Rob Penders won thuis met 3-1 van de club uit de Achterhoek en stuit nu op ADO Den Haag of NAC Breda.
Read more »
Of het nu midden in de winter is of hartje zomer: een jacuzzi in de tuin kan een heerlijke luxe zijn. Hoeveel stroom verbruikt zo'n bubbelbad gemiddeld en wat betekent dat voor de energierekening? NU.nl zocht het uit.
Read more »
Wat is de beste stofzuiger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
Read more »
Brittney Griner moet nog zeker een maand langer in een Russische gevangenis blijven. De 31-jarige topbasketbalster uit de Verenigde Staten zit al drie maanden vast, volgens de Amerikaanse regering op onrechtmatige gronden.
Read more »
Het aantal klachten dat actiegroep LAKS binnenkreeg over de eerste dag van de eindexamens voor scholieren is vrijdag opgelopen tot circa 50.000. Dat is bovengemiddeld veel, meldt een woordvoerder. Donderdagavond stond de teller nog op 31.000 klachten.
Read more »
De verdachte die in april werd opgepakt voor een schietpartij in de metro van New York, beweert onschuldig te zijn.
Read more »
De ontbossing van het Amazonegebied in Brazilië is in de eerste maanden van dit jaar sterk toegenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) vrijdag. De natuurorganisatie becijfert dat in deze periode bijna 70 procent meer regenwoud is gekapt dan in de maanden daarvoor.
Read more »
De achtste etappe van de Giro d'Italia heeft wel wat weg van een kleine versie van de Amstel Gold Race en dus lijkt de rit van zaterdag met start en finish in Napels op het lijf geschreven van Mathieu van der Poel.
Read more »
Het leven van Russen wordt sinds de oorlog in Oekraïne en de vele sancties tegen Rusland steeds duurder. Volgens het federale Russische statistiekbureau is de inflatie in het land in april opgelopen tot bijna 18 procent op jaarbasis. Daarmee lopen de prijzen het hardste op sinds begin 2002.
Read more »
Eén keer per dag geeft NU.nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Russische troepen hebben scholen gebombardeerd, vrouwenrechtenorganisaties zien een stijging in de vraag naar abortuspillen en de EU komt met nog eens voor een half miljard aan zware wapens.
Read more »
Trainer Maurice Steijn is vol vertrouwen en ziet dat vertrouwen ook bij zijn spelersgroep nu handhaving in de Eredivisie dichtbij is voor Sparta Rotterdam. De Hagenaar voelt dat hij de juiste keuze heeft gemaakt door vervroegd in te stappen bij de degradatiekandidaat, al wil hij voorkomen dat zijn ploeg denkt dat de missie al geslaagd is.
Read more »
Waarschijnlijk is het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden toch niet klaar voor het zomerreces van de Tweede Kamer, schrijft minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) vrijdag. Er is volgens haar meer tijd nodig voor hoor en wederhoor met een betrokken partij, wat mogelijk nog twee weken kost.
Read more »
Waarschijnlijk is het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden toch niet klaar voor het zomerreces van de Tweede Kamer, schrijft minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) vrijdag. Er is volgens haar meer tijd nodig voor hoor en wederhoor met een betrokken partij, wat mogelijk nog twee weken kost.
Read more »
Waarschijnlijk is het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden toch niet klaar voor het zomerreces van de Tweede Kamer, schrijft zorgminister Conny Helder. Er is meer tijd nodig voor hoor en wederhoor met een betrokken partij.
Read more »
Woensdagnacht hebben vandalen vernielingen aangericht op station Europapark in Groningen. De daders vernielden op perron 4 meerdere informatieborden, glazen platen en ramen.
Read more »
Het Drostenhuis staat op vrijdagavond 20 mei centraal tijdens een lezing in de serie Verhalen over Zwolle in Waanders in de Broeren. Onder meer Gerrit Korenberg van het Monumenten Advies Bureau komt aan het woord, hij vertelt over zijn bevindingen tijdens onderzoek in het historische pand.
Read more »
Het water van de Wijthmenerplas, Milligerplas en Agnietenplas in Zwolle is bij de start van het zwemseizoen op orde. Dat blijkt uit de eerste metingen van dit jaar door Waterschap Drents Overijsselse Delta. Toch geldt er dit jaar voor die laatste twee plassen een negatief zwemadvies.
Read more »
Bauke Mollema vond het leuk dat hij vrijdag in de zevende etappe van de Giro d'Italia in een door Nederlanders gedomineerde kopgroep zat. De 35-jarige klimmer kwam in Potenza net tekort om voor het eerst een rit te winnen in de Ronde van Italië.
Read more »
Alleen maar vegetarische maaltijden, geen bloemetje meer voor iemand die iets te vieren heeft en wegwerpbekers de deur uit. Zo hopen GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren de raad van Breda duurzamer te maken. Hun loon: verzet en verwijten.
Read more »
Jongeren moeten nog altijd veel te lang wachten op jeugdzorg. Daardoor worden hun problemen erger en raken ze meer beschadigd, concluderen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid vrijdag. De lange wachtlijsten ontstaan doordat er te weinig personeel is.
Read more »
De kermis eind vorige maand in het Alphense Europapark is volgens de gemeente zonder grote problemen verlopen en dus ziet het ernaar uit dat deze nieuwe plek een blijvertje wordt.
Read more »
Jongeren moeten nog altijd veel te lang wachten op jeugdzorg, Daardoor worden hun problemen erger en raken ze meer beschadigd. De lange wachtlijsten komen doordat er te weinig personeel is, concluderen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid.
Read more »
Nepwapens en politieauto's in en rondom De Ridderhof in Alphen? Geen paniek, het gaat aanstaande maandag om filmopnames.
Read more »
Verschillende politieke partijen gaan tóch nog proberen om het verblijf van jongeren in het complex aan de Noorderkeerkring in Alphen langer te laten duren.
Read more »
Wilfred Genee kon de afgelopen week zelf "ook niet meer volgen" wat er allemaal gebeurde rond de mogelijke terugkeer van het tv-programma Vandaag Inside. Dat vertelde hij vrijdagmiddag in zijn radioshow The Friday Move op BNR.
Read more »
Voor de overval op een kapsalon in Middelburg heeft de rechtbank in die stad vrijdag de 23-jarige Vlissinger M. K. een gevangenisstraf van twee jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk opgelegd.
Read more »
2022 is nog maar op ruim een derde, maar er zijn nu al net zoveel dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren als heel vorig jaar: 11. Bijna de helft van de ongevallen, vijf, vond plaats in Zeeuws-Vlaanderen.
Read more »
Sanctiecoördinator Stef Blok heeft vrijdag zijn eindrapport gepubliceerd over de naleving van de sancties tegen Rusland. Hij concludeert dat er minder misging bij de uitvoering van de strafmaatregelen dan eerder werd gevreesd. Wel komt hij met achttien aanbevelingen om het beleid te verbeteren. Het kabinet heeft al laten weten die aanbevelingen over te nemen.
Read more »
Aan de Utrechtseweg in Amersfoort stond vrijdagmiddag het houtwerk van een gevel in brand door een ongelukje met een onkruidbrander. De brandweer moest uitrukken om het vuurtje te blussen.
Read more »
Een geweldsexplosie gericht op een tienjarige jongen in Soest is wonder boven wonder relatief goed afgelopen. Drie jongens van dezelfde leeftijd sloegen het kind en toen hij op de grond lag, kreeg hij schoppen tegen het hoofd.
Read more »
Na een achtervolging heeft de politie donderdagnacht een 51-jarige man uit Amersfoort aangehouden voor het plegen van meerdere bedrijfsinbraken. Al deze kraken vonden plaats in de Amersfoort.
Read more »
Wilfred Genee kon zelf de afgelopen week ook "niet meer volgen" wat er allemaal gebeurde rond de mogelijke terugkeer van het programma Vandaag Inside. Dat vertelde hij vrijdagmiddag in zijn radioshow The Friday Move op BNR.
Read more »
Uit een auto van een studente van de politieacademie zijn vorige week donderdagavond in de parkeergarage 't Eindje in Eindhoven persoonsgegevens van burgers gestolen. De studente was voor haar studie werkzaam bij de politie Oost-Brabant en parkeerde haar auto in de garage in haar vrije tijd. Dat meldt de politie vrijdag.
Read more »
De ontbossing van het Amazonegebied in Brazilië is in de eerste maanden van dit jaar sterk toegenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) vrijdag. De natuurorganisatie becijfert dat in deze periode bijna 70 procent meer regenwoud is gekapt dan in de maanden daarvoor.
Read more »
In Eindhoven is vrijdagmiddag rond 14.55 uur een grote stroomstoring ontstaan. Daardoor kwamen 2326 adressen in de omgeving van het PSV-stadion zonder stroom te zitten. Rond 15.48 uur was de storing opgelost, meldt Enexis.
Read more »
Een buschauffeur van een Qbuzz bus is in de nacht van donderdag op vrijdag in Nieuwegein mishandeld door een passagier. Dat gebeurde in de wijk Batau-Noord, op de Middenweide. Wat er precies gebeurd is, is nog niet bekend.
Read more »
Fabio Jakobsen heeft vrijdag opnieuw een etappe gewonnen in de Ronde van Hongarije. De Nederlandse sprinter van Quick Step-Alpha Vinyl veroverde bovendien de leiderstrui.
Read more »
In een woning aan de Lange Jufferstraat in Utrecht is vrijdagmiddag brand uitgebroken. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht sloegen de vlammen uit het dak. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle.
Read more »
Tom Dumoulin speelde vrijdag een belangrijke rol bij de fraaie ritzege van Koen Bouwman in de Giro d'Italia. De 31-jarige Limburger was dolblij dat zijn ploegmaat bij Jumbo-Visma de beste was in Potenza.
Read more »
Een deel van de bewoners van het appartementencomplex in Bilthoven dat vorige maand deels verwoest werd door enkele explosies, kan binnenkort hun woning kort bezoeken om dierbare bezittingen op te halen. Achttien woningen aan de buitenzijden van het gebouw zijn volgens woonstichting SSW veilig genoeg om 'onder strenge veiligheidsvoorwaarden' te betreden.
Read more »