Waarom sommige mensen weinig slaap nodig hebben

© Shutterstock De verklaring schuilt in de mutatie van een gen

Waarom is het toch dat sommige mensen slechts een paar uur hoeven te slapen en toch goed kunnen functioneren? 

Nieuw onderzoek uit Japan suggereert dat deze mensen misschien een gemuteerd gen hebben. Het onderzoek verklaart hoe de mutatie van het gen DEC2 ervoor kan zorgen dat sommige mensen slechts weinig slaap nodig hebben. In 2009 werd het gemuteerde gen ontdekt bij leden van een familie die slechts weinig slaap nodig hadden. Deze mensen gingen rond elf uur ‘s avonds slapen maar werden al om vijf uur ‘s ochtends uitgerust wakker.

‘Deze mensen hebben het zich niet aangeleerd om kort te slapen, ze zijn zo geboren’, aldus de neuroloog en professor Ying-Hui Fu.

Uit een recent onderzoek met muizen met hetzelfde gemuteerde gen bleek dat de mutatie ervoor zorgt dat het gen minder goed in staat is om de afgifte van een bepaald hormoon te stimuleren dat zorgt voor slaperigheid. Door de mutatie bleven de muizen langer wakker en hoefden ze minder lang te slapen.

Bron: University of California San Fransisco

 

Zie ook Ontdek de slaapproblemen en slaapgewoontes van de sterren

Ontdek de slaapproblemen en slaapgewoontes van de sterren

Een goede nachtrust kan je maken of breken. Wanneer je de gordijnen openslaat na een heerlijke nacht kan je de hele wereld aan. Het is ook algemeen bekend dat het woelen, draaien en met name piekeren voor het tegendeel kan zorgen.  Hoe zit het met de sterren? Hebben ze slaapproblemen of bepaalde routines die ze moeten volgen? Ontdek het hier! 

André Hazes

André deed een boekje over zijn slaapritme. Waar hij voorheen er alles aan leek te doen om niet naar bed te hoeven, zijn die dagen nu verleden tijd. Hij kan niet wachten om in bed te stappen bij zijn liefde Sarah. 

Gewoonte

Hij kan ‘s nachts niet tegen de stilte en heeft zelfs medelijden met zijn vriendin: ‘Ook ‘s nachts niet. Dan móét de tv zacht aan op de achtergrond, meestal zet ik Planet Earth of kookprogramma’s aan. Die arme Sarah’.

Chantal Janzen

Chantal zegt een bijzonder talent voor slapen te hebben. Ze kan rustig tussen de bedrijven door met veel mensen om zich heen een uiltje knappen. Dat talent heeft ze van haar oma. 

Slaap

‘Oma Janzen presteerde het om tijdens haar verjaardag, terwijl het huis vol met luid babbelende mensen zat, ineens op te staan en te zeggen: ‘Zo, ik ga even slapen’, een uur later kwam ze weer terug voor de vlaai. Slapeloze nachten met kinderen, daar is Chantal overigens zeker geen fan van! 

Bill Gates

Een van de meest vermogende mannen op aarde heeft een strak slaap ritueel. Hij leest altijd voordat hij inslaapt. 

Aantal uur

Van tijdschriften tot biografieën, hij versmaadt ze. Dat niet alleen, ook slaapt hij exact zeven uur. 

J.Lo

Jennifer Lopez is inmiddels boven de 50 en is adembenemend. Volgens haar is is het meest belangrijkste voor je lijf slaap. 

Benadrukken

‘De nummer één top voor gezondheidstip is genoeg slaap. Ik kan dit niet vaak genoeg benadrukken. Ik zou het liefste 9 tot 10 uur slapen maar dat kan helaas niet altijd. 8 is het zeker het minimum’. 

Eva Jinek

De kans dat Eva het beauty advies van J.Lo opvolgt is klein: ‘Ik haat slapen. Ik kan zoveel dingen verzinnen die beter zijn om te doen’, aldus Eva die in 2016 vertelde dat ze slechts vijf uur per dag sliep.

Kindje

Juist daarom dacht ze dat het hebben van een kindje haar enorm makkelijk af zou gaan: ‘Voor het ochtendjournaal moest ik half vier mijn bed uit. Dat zou toch de beste voorbereiding ever moeten zijn? Maar dit is toch anders’.

Patrick Martens

Net als Eva is Patrick ook niet van het slapen. Hij slaapt zo slecht dat het zijn leven beheerst. Daarom ging hij voor LINDA uit op onderzoek, daaruit bleek dat 25% van de Nederlanders kampt met slaapproblemen. 

Praten

Diep van binnen wil hij er eigenlijk niets liever dan erover ophouden: ‘Ik ben klaar met dit onderwerp, maar het beheerst ook mijn leven. Dus eigenlijk ben ik er niet klaar mee’.

Wayne Rooney

De oud-international heeft wel een heel bijzondere manier om in slaap te vallen. Hij kan niet in slaap vallen zonder het geluid van een stofzuiger! Als die niet voorhanden is, werkt de föhn van zijn vrouw ook. 

Stofzuiger

Hij werd op jonge leeftijd bang gemaakt voor de aanwezigheid van een spook waardoor hij sliep met het licht of de tv aan. Ook de stofzuiger werkte kalmerend: ‘Zelfs nu als ik in mijn eentje ben, vind ik het prettig om de televisie en het licht aan te hebben om me in slaap te sussen, maar ik maak ook nog gebruik van het geluid van de stofzuiger. Als deze niet aanwezig is, gebruik ik een ventilator of een haardroger’.

Angela Groothuizen

De Dolly Dot doet niet aan een afzakkertje voor het slapen gaan maar steekt liever een jointje op. Het is meer voor de gezelligheid en stoned wordt ze er niet van. 

Ontspannen

‘Wat mensen hebben met een glaasje wijn, heb ik voor het slapengaan met wiet, puur om te ontspannen’.

Edsilia Rombley

Het lijkt erop dat Edsillia net als haar collega Songfestival presentatrice Chantal Janzen, overal kan slapen. Ze viel namelijk onder het oog van de camera in slaap tijdens een aflevering van ‘De Wereld Draait Door’.

Kijkers

Het viel de kijkers ook op. De goedlachse Edsillia kon er ook wel om lachen: ‘OMG!!! Ik kon het niet meer volhouden bij de DWDD!! Lange dagen !!! Korte nachten, sorryyyyyyyy’, schreef Edsilia later.

Simon Keizer

Simon en zijn vrouw Annemarie hebben al een dochtertje en haar hobby is in elk geval niet slapen. Ze besloten een slaapcoach in te huren. 

Nutella

Hij was niet direct overtuigd dat kwam pas na 10 maanden: ‘Maar als ze me zouden vertellen dat elke avond de slaapkamerdeur van Kiki insmeren met Nutella haar van haar slaapprobleem zou afhelpen, zou ik meteen twintig emmers Nutella bestellen’. Goed nieuws voor het paar, ze krijgen binnenkort een tweede! 

Katja Schuurman

Katja is nogal een druktemaker die behoorlijk goed zonder slaap kan. Ze ging zelfs voor haar programma ‘Katja’s Bodyscan’ 50 uur zonder slaap. 

Coco

Dat hield ze vol maar in baby Coco moest ze haar meerdere bekennen. Ze vroeg publiekelijk om advies voor meer slaap: ‘Wat zo fijn is: ze zeggen allemaal iets anders! Dus, het plan is als volgt: ze gaat naar haar eigen bedje en niet meer tussen ons in’.

Eminem

De rapper kan alleen slapen als het pikkedonker is. Hij gaat zelfs zover dat wanneer hij op tournee is vraagt of de ramen kunnen worden afgeplakt met aluminiumfolie. Elk piepkleine zonnestraaltje is hem er een teveel!

Witte ruis

Daar blijft het niet bij. Hij luistert graag naar de ruis van een tv, ook wel witte ruis. Dit moet vervolgens op speakers worden afgespeeld, zodat hij volledig tot rust kan komen. 

Mariah Carey

Mariah lijkt het eens met J.Lo en onderstreept het belang van slaap voor je lijf. In haar geval voor haar stem. Ze probeert daarom maar liefst 15 uur per dag te slapen, bijna twee keer zoveel als de gemiddelde mens. 

Vocht

De stem van het nachtegaaltje heeft niet genoeg aan enkel de hoeveelheid slaap, want ook de ruimte moet vochtig genoeg zijn en is daarom bezaaid met 20 luchtbevochtigers.  

Jeroen van Koningsbrugge

Jeroen is een korter slaper. Gemiddeld sliep hij maar vijf uur per nacht toen hij nog op de toneelschool zat.  

Rol

Ook kon hij weleens wakker liggen van zijn rol: ‘Ik heb wel een paar nachten wakkergelegen van het personage. Ik begon te dromen van mijn opa en oma. Ik had last van schuldgevoelens omdat ik zo’n slechte man speelde, en in mijn hoofd probeerde ik het goed te praten’.

Tom Cruise

Tom schijnt nogal een snurker te zijn! Het siert hem dat hij hier niemand mee tot last wil zijn. Daarom heeft hij een geluidsdichte capsule om zijn bed heen laten bouwen.

Optrekje

Hij heeft er een gezellig optrekje van gemaakt. Het is een knusse capsule volgens bronnen. 

Bronnen: (AD) (&C) (Zizz) (LINDA) (BeauMonde)

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Polter in tranen na treffer, liefdessoap rondom Icardi is voorbij

© ProShots Polter in tranen na treffer, liefdessoap rondom Icardi is voorbij In de rubriek ‘In de Kantlijn’ verzamelt de redactie van VI.nl de laatste opmerkelijke voetbalberichten. Rare, leuke of ... Read more »

Hamilton verder onder druk: 'Zijn moeizame vorm werd benadrukt'

© Aangeboden door GPblog NL Volgens Lawrence Barretto ging men er bij Red Bull Racing helemaal niet vanuit dat ze de Grand Prix van de Verenigde Staten konden winnen, maar ... Read more »

Fraai najaarsweer op komst

Nederland krijgt de komende dagen te maken met fraai, bijna nazomers weer. Vooral donderdag en vrijdag lijken volgens Weer.nl twee zonnige dagen te worden en de temperaturen gaan flink omhoog. ... Read more »

Nieuw datingprogramma Wendy van Dijk met bescheiden kijkcijfers van start

© Aangeboden door NU.nl De eerste aflevering van het nieuwe datingprogramma Cupido Ofzo heeft maandagavond 364.000 kijkers naar SBS6 getrokken. Wendy van Dijk en Leonie ter Braak presenteren het programma. ... Read more »

Organisatie ADE prikt datum voor volgende editie

© ANP Organisatie ADE prikt datum voor volgende editie Het Amsterdam Dance Event (ADE) is nog maar net achter de rug, maar danceliefhebbers kunnen nu al aftellen tot volgend jaar. ... Read more »

Talpa geeft Hélène Hendriks wekelijks voetbalprogramma

© ANP Talpa geeft Hélène Hendriks wekelijks voetbalprogramma Hélène Hendriks krijgt vanaf volgende maand een wekelijkse voetbalshow op Veronica. Ze gaat de quiz The Bettle presenteren waarin iedere week twee ... Read more »

Nederlandse overheid biedt chique Ferrari 612 Scaglietti F1A aan

© Aangeboden door Autovisie © Aangeboden door Autovisie Ferrari 612 Scaglietta F1A, overheid Jaarlijks neemt de overheid om tal van redenen auto’s in beslag. Deze worden vervolgens verkocht door het ... Read more »

De voor- en nadelen van spraakberichten

© Shutterstock Ze worden steeds populairder Voice messages of spraakberichten worden steeds populairder. Je kunt helemaal leeglopen over wat je bezig houdt of wat je op de dag hebt gedaan. ... Read more »

Week van de waarheid voor Van den Brom: overleeft hij ook deze crisis?

© ProShots Week van de waarheid voor Van den Brom: overleeft hij ook deze crisis? John van den Brom mag vooralsnog op zijn post blijven zitten als trainer van RC ... Read more »

Noa Lang krijgt steun in mindere fase bij Club Brugge

© ProShots Noa Lang krijgt steun in mindere fase bij Club Brugge Club Brugge had een ingeving van Noa Lang zondag hard nodig, maar de aanvaller kon niet leveren. Lang ... Read more »

Iserbyt denkt Van der Poel en Van Aert dit seizoen te kunnen kloppen: 'Is doel op zich gaan worden, ze gaan meer krachten sparen'

© André van den Ende Iserbyt denkt Van der Poel en Van Aert dit seizoen te kunnen kloppen: ‘Is doel op zich gaan worden, ze gaan meer krachten sparen’ De ... Read more »

'Je kan niet voorspellen of Red Bull het goed gaat doen in Mexico'

© Aangeboden door GPblog NL De Grand Prix van de Verenigde Staten werd vooraf aangeduid als een Mercedes-circuit, maar het was uiteindelijk een pole en overwinning voor Red Bull Racing. ... Read more »

Kans op vroeger overlijden altijd groter voor mensen met diabetes 1 en 2

© Getty Images Jaarlijks sterven in Nederland gemiddeld 39.000 45-plussers met diabetes. ‘Of je nu diabetes type 1 of type 2 hebt, de kans op overlijden is groter’ dan bij ... Read more »

Nieuwe datingshow SBS6 trekt 364.000 kijkers

© ANP Nieuwe datingshow SBS6 trekt 364.000 kijkers Het nieuwe SBS6-datingprogramma Cupido Ofzo is maandag begonnen met voorzichtige cijfers. De eerste aflevering van de show, waarin Wendy van Dijk en ... Read more »

Topman Samsung krijgt boete voor gebruik kalmerend middel

© ANP Topman Samsung krijgt boete voor gebruik kalmerend middel SEOUL (ANP/BLOOMBERG) – De topman van Samsung heeft van een Zuid-Koreaanse rechtbank een boete gekregen voor het illegaal gebruik van ... Read more »

Doden en gewonden bij schietpartij winkelcentrum VS

© AP De politie heeft de omgeving van het winkelcentrum afgezet. In Boise, een stad in de Amerikaanse staat Idaho, heeft een man zeker twee mensen doodgeschoten in een druk ... Read more »

Vanaf volgende maand alleen nog gevaccineerd vliegen naar VS

Vanaf 8 november moeten mensen die met het vliegtuig naar de Verenigde Staten reizen en die geen Amerikaans staatsburger zijn of een permanente verblijfsvergunning hebben, volledig gevaccineerd zijn tegen het ... Read more »

Xpeng toont vliegende auto en robotdieren

Xpeng trekt zijn technologische trukendoos open en trekt daar onder meer een vliegende auto uit. Daar blijft het niet bij, het Chinese merk dat ook ambities heeft de Europese automarkt ... Read more »

Beurshandel in teken resultaten KPN en chipbedrijven Besi en ASMI

© ANP Beurshandel in teken resultaten KPN en chipbedrijven Besi en ASMI AMSTERDAM (ANP) – Op het Damrak staat de beurshandel dinsdag onder meer in het teken van de kwartaalresultaten ... Read more »

Dave Chappelle zegt gecanceld te worden na ophef over comedyshow

© Aangeboden door NU.nl Dave Chappelle blijft achter zijn omstreden comedyspecial The Closer staan. De komiek deelde maandag op Instagram een video waarin hij zegt dat hij merkt dat hij ... Read more »

F1 Social Stint | Heineken haakt op ludieke wijze in op problemen bij Perez

© Aangeboden door GPblog NL Na de Grand Prix van de Verenigde Staten hebben de coureurs een week vrij voordat de slotfase van het seizoen begint met vijf races in ... Read more »

Waarom 'Thor: Ragnarok' de dood van Odin veranderde

© Aangeboden door Filmtotaal In de vroege dagen dat Thor: Ragnarok ontwikkeld werd, was het de bedoeling dat Odin dood zou gaan in een steegje in New York City. Oorspronkelijk ... Read more »

Exclusief! Nicolette Kluijver over haar nieuwe leven op Bonaire: 'What the hell heb ik mezelf aangedaan'

© Redactie Beau Monde Exclusief! Nicolette Kluijver over haar nieuwe leven op Bonaire: ‘What the hell heb ik mezelf aangedaan’ Beau Monde sprak Nicolette over blij zijn op Bonaire, family ... Read more »

Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen

Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen, zoals olie- en gasconcerns. Het grootste pensioenfonds van Nederland doet dit naar aanleiding van diverse verontrustende klimaatrapporten die recent zijn ... Read more »

Red Bull dient geen protest in tegen achterwielophanging van Mercedes

© Aangeboden door GPblog NL Red Bull Racing gaat geen protest indienen tegen de achterwielophanging van Mercedes. In gesprek met Sky Sports legt Christian Horner uit waarom hij denkt dat ... Read more »

De Mos verbaasd na Ajax - PSV: ‘Daar had Götze helemaal geen zin in'

© Aangeboden door Voetbalzone Aad de Mos is verbaasd door de rol van Mario Götze in de wedstrijd tussen Ajax en PSV (5-0). De oefenmeester in ruste constateert in gesprek ... Read more »

Wanda: ‘Mauro accepteerde alles en tekende de scheidingspapieren, maar...''

© Aangeboden door Voetbalzone Na een soap van totaal tien dagen is de lucht tussen Mauro Icardi en zijn vrouw Wanda Nara definitief geklaard. Nara schrijft op Instagram dat de ... Read more »

HEMA wil ook verse broodjes van Jumbo gaan verkopen

© ANP HEMA wil ook verse broodjes van Jumbo gaan verkopen AMSTERDAM (ANP) – Winkelketen HEMA wil zijn samenwerking met supermarktketen Jumbo verder gaan uitbreiden door ook versproducten van Jumbo ... Read more »

Hilaria Baldwin is met gedachten bij overleden Halyna

© ANP Hilaria Baldwin is met gedachten bij overleden Halyna Hilaria, de vrouw van Alec Baldwin, heeft voor het eerst gereageerd op het fatale schietincident op de filmset van Rust ... Read more »

Dave Chappelle blijft achter zijn omstreden comedyspecial staan

© ANP Dave Chappelle Dave Chappelle (48) deelde maandag op Instagram een clipje van een liveoptreden, waarin hij zegt dat hij best met transgenderactivisten wil praten, maar niets zal terugnemen. ... Read more »

Umc's begrijpen staking personeel: 'Maar dit raakt de patiënt'

© Aangeboden door NU.nl Alle zeven academische ziekenhuizen in Nederland doen dinsdag mee aan een actie van personeel voor betere arbeidsvoorwaarden. Op tientallen afdelingen worden zondagsdiensten gedraaid, wat betekent dat ... Read more »

'Relatie met Ellen DeGeneres kostte me bijna mijn carrière'

© Getty Images Ellen DeGeneres Toen Anne Heche (52) in 1997 iets kreeg met Ellen DeGeneres (63), werd ze opeens voor geen enkele grote film of serie meer gevraagd. Aan ... Read more »

Jonas Brothers mikpunt in comedyspecial Jonas Brothers Family Roast

© ANP Jonas Brothers Joe (32), Kevin (33) en Nick Jonas (29) krijgen hun eigen comedyspecial op Netflix. De broers, die jarenlang de Jonas Brothers vormden, vertelden maandag in een ... Read more »

Kylie Jenner opnieuw beschuldigd van 'blackfishing'

© ANP Kylie Jenner Kylie Jenner (24) deelde zondag op Instagram wat kiekjes waarop ze zich een nogal donkere teint had aangemeten. De realityster wordt nu door veel volgers beschuldigd ... Read more »

Zwitserse bank UBS voert winst op onder leiding Hamers

© ANP Zwitserse bank UBS voert winst op onder leiding Hamers ZÜRICH (ANP/DPA) – UBS heeft zijn winst in het derde kwartaal opgevoerd. De Zwitserse bank, geleid door voormalig ING-topman ... Read more »

Kat von D sluit haar bekende tatoeagestudio die decor van realityserie was

© Aangeboden door NU.nl Op 1 december sluiten de deuren van High Voltage Tattoo, de tatoeagezaak die decor was van de realityserie LA Ink. Eigenaar Kat von D wil de ... Read more »

Chicago Bulls boekt vierde zege op rij en beleeft beste NBA-start in 25 jaar

© Aangeboden door NU.nl Chicago Bulls heeft in de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd) de vierde overwinning op rij geboekt in de NBA. De club versloeg Toronto Raptors ... Read more »

Salzburg vraagt Europese topclubs om geduld voor beoogde recordtransfer

© ProShots Salzburg vraagt Europese topclubs om geduld voor beoogde recordtransfer Red Bull Salzburg heeft na spelers als Sadio Mané, Erling Haaland en recent Patson Daka opnieuw een goudmijntje in ... Read more »

Chipbedrijf Besi ziet omzet op jaarbasis bijna verdubbelen

© ANP Chipbedrijf Besi ziet omzet op jaarbasis bijna verdubbelen DUIVEN (ANP) – Chiptoeleverancier BE Semiconductor Industries (Besi) heeft in het derde kwartaal de omzet bijna zien verdubbelen in vergelijking ... Read more »

Besi blijft optimistisch over chipmarkt

Besi ziet de huidige hausse in de chipmarkt voorlopig niet afnemen. Dat schrijft de Duivense chipmachineproducent in een toelichting op zijn resultaten over het afgelopen derde kwartaal. © Aangeboden door ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic