'VS waarschuwden Rusland: concertzaal was mogelijk doelwit'

'vs waarschuwden rusland: concertzaal was mogelijk doelwit'

De uitgebrande concertzaal in Moskou waar meer dan 140 doden vielen.

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben Moskou meer dan twee weken voor de bloedige aanslag in de concertzaal specifiek gewaarschuwd voor een incident op die locatie. Dat zulke gedetailleerde informatie wordt gedeeld met een land als Rusland zou ongewoon zijn.

Ruim anderhalve week geleden werden meer dan 140 mensen om het leven gebracht in de concertzaal Crocus City Hall in Moskou.

Al gauw werd duidelijk dat Rusland door de Amerikaanse inlichtingendiensten was gewaarschuwd voor een aanslag. Het Kremlin zei echter dat het niet in kon grijpen, omdat de Amerikaanse waarschuwingen ‘veel te algemeen’ waren.

Ongewone waarschuwing

Een anonieme bron heeft nu aan The Washington Post laten weten dat de Amerikanen juist heel specifiek waarschuwden. Zo zou de concertzaal waar het misging al zijn aangemerkt als doelwit. Die informatie is ook gedeeld met Moskou.

Bekijk hier de nasleep van het bloedbad:

Dat de inlichtingendiensten zulke specifieke informatie delen met een land als Rusland is volgens experts ‘ongewoon’, schrijft de krant. De VS lopen namelijk het risico aan een vijandige staat te onthullen hoe zij de inlichtingen hebben verkregen.

Mensenmassa’s vermijden

Begin maart waarschuwde de Amerikaanse ambassade in Rusland ook inwoners van het land al op hun hoede te zijn. Bijeenkomsten met veel mensen en concerten konden beter vermeden worden, stelde de ambassade.

In Crocus City Hall richtten vier mannen met machinegeweren en explosieven een bloedbad aan. Terreurgroep IS zei al snel achter de aanslag te zitten. De Russische president Vladimir Poetin zinspeelde juist op Oekraïense betrokkenheid.

News Related

OTHER NEWS

Driekwart volwassenen bezorgd over gevolgen klimaatverandering

Een vrouw is nog bezig met herstelwerkzaamheden na de overstromingen in Limburg in 2021. Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de ... Read more »

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: 'We pushen de grenzen en we pushen onszelf'

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: ‘We pushen de grenzen en we pushen onszelf’ Red Bull Racing-teambaas Christian Horner geeft aan dat Red Bull nooit is gestopt met het ... Read more »

Tour de France komt 'iets te vroeg', maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde

Tour de France komt ‘iets te vroeg’, maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde Cian Uijtdebroeks is naar eigen zeggen niet bezig met een vertrek bij ... Read more »

'Kannibaal' Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media

‘Kannibaal’ Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media De buitenlandse media waren ook in de laatste race van het jaar getuigen van een zeer dominantie prestatie van ‘kannibaal’ Max ... Read more »

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: 'Als er niet snel iets verandert...'

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: ‘Als er niet snel iets verandert…’ Huub Stevens maakt zich grote zorgen om Schalke 04. De voormalig succestrainer van de Duitse club ziet dat ... Read more »

Zware sneeuwval in Duitsland zorgt voor grote problemen

Brandweer ter plaatse in Taunus, Hessen, in verband met hevige sneeuwval. Hoger gelegen streken in de Duitse deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland, hebben gisteren te maken gehad met ... Read more »

Nathan van Hooydonck vindt het lastig om terug te zijn bij ploeg: ‘Dan zeggen ze: renners zijn terug beginnen te trainen, maar dat ben ik niet meer’

Photo: Tim Van Wichelen /Cor Vos © 2023 Het verhaal van Nathan van Hooydonck is bekend: de Belg van Jumbo-Visma kreeg een accuut hartprobleem terwijl hij met z’n zwangere vrouw ... Read more »
Top List in the World