Vona Gábor: Öt megjegyzés a Jakab Péter-ügy margójára

Vona Gábor: Öt megjegyzés a Jakab Péter-ügy margójára
© Technológia: Index.hu

Néhány hónapja már megmondtam, megírtam, hogy apokaliptikus pornókampány jön. Ha valaki azonban arra számít, hogy ebben az írásban majd a Jobbik elnöke körül folyó magánéleti karaktergyilkosság részleteibe bonyolódom, a botrány szaftos és kínos pillanatait fogom elemezni, nagyot téved, és nyugodtan szörfözzön tovább. Súlyos véleményem van, amit mindjárt el is mondok, de a bulvár nem az én műfajom.

Madártávlatból és szélesebb értelemben szeretném megnézni, mi is zajlik pontosan, milyen következmények várhatók, de a távolságtartásom egyáltalán nem jelenti, hogy szenvtelen nézője lennék az eseményeknek. Erre az elfogult távolságtartásra több okom is van. Egyrészt az utódomról van szó, akivel ugyan nagyon másképp képzeltük el a Jobbik jövőjét, de ettől még az egykori pártom vezetőjét darálják le éppen nagy nyilvánosság előtt. Másrészt pontosan tudom, milyen átélni politikusként, férjként, apaként, emberként, amikor a sajtó kibelez. Harmadrészt azzal is tisztában vagyok, mi marad meg ebből néhány év múlva. Végül elég sokat gondolkodtam azon, hogy amin velem együtt már néhányan átmentek, és most éppen Jakab van soron, végül hová vezet. Jöjjön ezért öt megjegyzés az ügy margójára.

1. A törzsi képmutatás

Az ilyen típusú, a magánélet legintimebb szöveteibe hatoló ügyekkel kapcsolatban tökéletesen kirajzolódik, hogy a társadalmi buborékok létezése mennyire patológiás hatású a gondolkodásunkra. Érdemes az egészet összevetni a Szájer-üggyel, mert bár a kettő között nagyon sok eltérés van, és az alma meg a körte esete áll fenn, de a politikai közösségek reakciója kifejezetten beszédes. Az ellenzéki buborék szerint el a kezekkel Jakab Pétertől, de Szájer azért lehetett téma, mert ott előkerült a drog. (Mondja ezt az az összefogás, amelynek jelentős része a droghasználat kriminalizálása ellen küzd, és a könnyűdrogok legalizálása mellett érvel.) A kormánypárti buborék szerint el a kezekkel Szájer Józseftől, Jakab pedig azért legitim ügy, mert ott meg az ingatlantrükközés gyanúja merült fel. (Mondja ezt az a politikai közösség, amelynek vezető alakjai a Várban béreltek áron alul ingatlanokat, csak hogy a legszoftosabb pimaszságot említsük.) Nos, jól látható a koherens érvelés hiánya és az, hogy a törzsi hovatartozás hogyan írja felül a józan észt. Ami a másik oldalon történik, mindig ördögi, még akkor is, ha nem az, ami pedig a mi oldalunkon van, csak angyali lehet, még akkor is, ha nem az. Íme, az ember, pláne, ha magyar. És itt nem egy marginális társadalmi jelenségről beszélünk, hanem az ország szinte egészét eluraló pszichés zavarról. Két elvszerű lehetőség volna. Az egyik, amit a felszínen mindenki ismételget jelentőségteljes arccal, persze csak akkor, ha az ő alsóneműjében babrál a sajtó: „El a kezekkel a magánélet szentségétől!” Ha azonban a rivális tökeit szorongatják (vagy mutogatják), akkor rendben van, hiszen a sajtó csak teszi a dolgát, egy politikusnak ezt tűrnie kell. Ha valóban komolyan gondolnánk a privát szféra tiszteletben tartását, Szájer kapcsán csak a drogról beszélnénk, Jakab kapcsán pedig csak az ingatlanokról, mert hogy egyébként kivel és mit csinálnak, nem ránk tartozik.

Most őszintén, hány mém készült a drogról, és hány az ereszről? Kit érdekel, mi volt Szájer táskájában, és mi van Jakab ingatlanszerződésében? Mindenki a bulvárra éhezik. És a politika ezt az elemi ösztönünket használja fel könyörtelenül, jégcsákányként. Persze lehetne egy másik következetes eljárás is, amivel én egyébként nem értek egyet, de ettől még koherens álláspont. Ha kimondanánk: a politikus a magánéletével is politizál.

De akkor az is tegyük hozzá: mindkét oldalon, nem csak ott, nálunk is. Ebben az esetben az embereknek joguk volna tudni, hogy egy közéleti szereplő melyik testrészével kinek melyik testrészét buherálja. És akkor minden ilyen eset kapcsán meg lehetne spórolni a fenti morális latolgatásokat. Persze ezt már senki sem szeretné, mert ha magunkba nézünk, mindannyian tudjuk, mit tettünk tavaly nyáron… Ezért marad a törzsi logika, a bármi áron való eltaposás, az álszent képmutatás az emberek felé, ha meg mi vagyunk lencsevégen, az „üss vagy fuss” ősi parancsa.

2. A sajtó megkísértése

Van tehát egy politikai elit, amelynek tagjairól rendre kiderül, hogy ugyanolyan gyarló és esendő főemlősök, mint azok, akik szavaznak rájuk; meg van egy társadalom, amely leküzdhetetlen kíváncsiságot érez a tévében oly magabiztos politikusok gyengeségei iránt, és kéjes örömmel nézi végig, ahogy ezek a félistenek összetöpörödnek. De mindebből csak akkor születik meg a közéleti bulvármocsok, ha a keresletet és a kínálatot összeköti valaki. Ezt a hálátlan szerepet vállalja fel hálásan a sajtó. Különösen, ha a másik oldalon lehet kilőni valakit. Persze nincs is annál kellemetlenebb, amikor a saját táborunkból van valaki terítéken. Akkor ugyanis azt kell elmagyarázni a kedves olvasónak, hogy az ilyen ügyekkel mi nem foglalkozunk, kivétel akkor, ha nem rólunk van szó… Persze legyünk megértőek a sajtó munkatársaival és működésével, hiszen őket a nézettség és az olvasottság tartja fenn, és ha ilyet lehet produkálni, márpedig az altesti témákkal lehet, akkor nehéz nem megnyomni a zöld gombot. Különösen, ha valamelyik versenytárs már megnyomta. Ha valaki durvább dolgot ír, nekünk még mocskosabbat kell. Aki kimarad, lemarad. A sajtó tehát nem tesz mást, mint enged a kísértésnek, hiszen valaki úgyis fog, ezért az jár a legjobban, aki elsőnek és a legdurvábban enged. Íme, a bulvársajtó játékelmélete. Egyébként láttam én már rettenthetetlen és bevállalós újságírót összeomlani, amikor ő került oda, ahová korábban ő helyezett másokat: a célkeresztbe. És ez nem az ő gyengesége volt. Az ilyenben mindenki összeomlik, még ha nem is látjuk.

3. A lelki-erkölcsi megsemmisülés

A magánélettel való támadás célja az elindítója részéről valójában nem a politikai tönkretétel. Ez csupán járulékos következmény. Az igazi cél a lelki-erkölcsi megsemmisítés. A politikai bukásból talpra lehet állni, az utóbbiból szinte egyáltalán nem. Csak nagyon kevesen képesek hosszú időn keresztül elviselni azt a jeges, gyomortáji szorítást, amit akkor érez az ember, ha űzött és tehetetlen vaddá válik, akinek a széles közvélemény előtti hajtása egyszerre végtelenül megalázó, elkerülhetetlen és pusztító. Amikor a drága jó tömeg popcornnal a kézben nézi a vergődésedet. Én, ahogy mondtam, éreztem már ilyet, és valószínűleg ezt éli át most Jakab Péter is. Borzasztó érzés. És nem is igazán saját magunk, hanem a környezetünkben élők miatt. Mert valójában ők kerülnek a legméltatlanabb helyzetbe, és a sajtó vagy a politikai ellenfelek részéről nincs is annál gusztustalanabb, amikor még itt sem képesek megállni.

Amikor Jakab Péter feleségéhez becsengettek, na akkor, annál a mélypontnál kellett volna a fideszes újságíróknak, a keresztény-konzervatív értelmiségnek (nem tudom, van-e ilyen nálunk, mert ugye gyümölcseiről ismerszik meg a fa, és nem látni a gyümölcsöket) és a kormánypárt politikusainak azt mondani, ebből elég volt. Persze meg se szólaltak, hiszen jól tudták, ha majd az ő családjukkal is ugyanezt teszik, akkor sem fog senki tiltakozni a másik oldalon.

Ahogy Márki-Zay Péternek a kormányfő fia elleni, teljesen felesleges és keresztényinek egyáltalán nem nevezhető kiszólásakor sem írta ki a „Je suis Orbán Gáspár” feliratot egyetlen összefogás-tag sem a Facebook-oldalára. (Sőt néhányan még azt is megmagyarázták, miért volt ez nagyon jó lépés.) Fontos, hogy mindenki tisztában legyen vele: okkal vagy ok nélkül bárki szorulhat a karaktergyilkosság malomkerekei közé. Még a molnár is. És ha ilyenkor arra számít, majd jön valaki, és leállítja a gépezetet, súlyosan téved. A kerék forogni fog tovább, a nézők, mint a keselyűk, csak gyűlnek, gyűlnek, a lelki integritása pedig porrá zúzatik.

4. Az igazságszolgáltatás délibábja

Ebben a keserű helyzetben általában egy kapaszkodó marad, és ebbe helyezi az érintett minden maradék emberségét: majd idővel a bíróság igazságot szolgáltat neki. Jakab Péter is ezt teszi. Ez azonban csalóka délibáb. Nem is azért, mert a bíróság nem mondhatná ki idővel, hogy jogtalanul érte támadás, hanem azért, mert ezt olyan későn teszi meg, hogy akkor az már senkit sem érdekel, és semmit sem számít. Az ellenem folyó karaktergyilkos hadjárat nagyjából 2016–2018 között volt csúcsra járatva. Azóta jó pár év eltelt, nem is tudom pontosan, hány pert nyertem, de az ügyeim egy része még mindig nincs lezárva. Ugyan kit fog érdekelni mondjuk 2024-ben, ha jogerős döntés születik arról, hogy nem kaptam Simicska Lajostól luxus Audit, nem találkoztam soha életemben Terry Blackkel, és nem vagyok muszlim terroristasejt? Senkit. Még mínuszos hírnek is sovány lesz. Ellenben mindez 2018 tavaszán hetekig a címlapokon lehetett, és sokakat érdekelt. Lehet persze mondani, hogy nem kevés pénzt kap az ember a kártérítésekből, és ez igaz is. Az a néhány tízmillió forint, amit időközben összepereskedtem, számomra tényleg nagy pénz. De mi az egy kormányváltás vagy -maradás tétjéhez mérten? Amikor ezermilliárdok sorsa dől el?

Egy újságnak elég betárazni plusz 50 millió forintot a következő évek költségvetésébe, és lényegében azt ír le bárkiről a kampányban, amit csak akar. Nagyon nem jó ez így.

A karaktergyilkos kampányok költsége és kockázata túlságosan kicsi ahhoz, amekkora nyereséget hoznak. És amíg így van, amíg nincs elrettentő erő, amíg a hazugsággyár a politikának haszon, a társadalomnak meg szórakozás, addig így is marad. Szegény bíróság meg néhány év múlva egy kis borravalóval elmormol egy „sorry”-t.

5. A kontraszelekcióba fulladó ország

Talán vannak néhányan úgy a fentiekkel, hogy aki kiáll a sarokra, ne csodálkozzon, ha elviszik. Ebben is van igazság. Lehet, hogy tényleg szembesíteni kell magunkat a könyörtelen valósággal: aki politikusnak megy, számítson arra, hogy löncshússá darálják. (A parizert most nem éreztem jó képnek.)

Szóval állhatunk így az egészhez, mondhatja az ország, ez van, ezt kell szeretni. Rendben, legyen így, de akkor meg ne panaszkodjunk a politika színvonalára, és ne csodálkozzunk, ha a politikusaink egyre hitványabbak és tehetségtelenebbek.

Mert érdemes azon egy-két percet ellamentálni, hogy mindazok után, amin nálunk egy politikusnak át kell mennie, ki a fene fog a fiatal tehetségek közül erre a pályára lépni? Jelzem, senki. Szerintem a magyar közélet jelenleg egy kontraszelekciós spirálba került. Egyre gyengébb színvonal, egyre gyengébb képességű szereplőkkel. Ez pedig közép- és hosszú távon senkinek sem jó, még azoknak sem, akik a karaktergyilkosságokat megrendelik. A jövő Széchenyi Istvánja, Kossuth Lajosa vagy Deák Ference igenis létezik, most ott ül valamelyik gimiben vagy egyetemen, és éppen egy borzasztó Bors-cikk után dönt úgy, talán inkább a céges világban vagy a tudományos életben épít karriert. A helyükre pedig „Tökmag Jankók lesnek”…

A szerző a Második Reformkor Alapítvány vezetője, a Jobbik korábbi elnöke.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő írásokat. Várjuk az ön véleményét is.

(Borítókép: Jakab Péter 2020. február 26-án. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

News Related

OTHER NEWS

Öt ok, amiért befulladt az ellenzéki népszavazás

© Technológia: Index.hu Tavaly év végén megismertük az ellenzék kampánnyal kapcsolatos kommunikációs narratíváját: „előválasztás, népszavazás, kormányváltás”. Az ilyen, első hallásra nem igazán szexi panelek azért nagyon fontosak mégis, mert mind ... Read more »

Fotók: ezeket a sztárokat súlyuk miatt nem akarták öltöztetni a tervezők - Nem is értjük, miért!

Ki gondolta volna, hogy az alábbi sztárokat elutasították egykor a tervezők? Néhány éve nagy port kavart Bebe Rexha Insta-posztja, amiben az énekesnő elmesélte, hogy a 2019-es Grammy-re szinte egy tervező ... Read more »

Olasz elnökválasztás: eredménytelen az első forduló

© Yara Nardi/AP Nem hozott eredményt az első szavazás az olasz elnökválasztáson a római parlamentben. Az 1008 szavazásra jogosultból 672-en kitöltetlen szavazólapot dobtak az urnába. Az eredménytelen voksolás további időt ... Read more »

Ő a legszexibb 40 pluszos nő az emberek szerint

Kiváncsi vagy, hogy ki a legszebb negyven pluszos sztár a nők szerint? Akkor jó helyen jársz! © GettyImages Egy ideje már mondogatják, hogy a 40-en az új 30, na meg ... Read more »

Úgy eldurvult a hóhelyzet Törökországban, hogy lezárták Európa legforgalmasabb repterét Isztambulban

© Technológia: 444.hu Legkorábban kedden hajnalig lezárták Európa legforgalmasabb és az egész világ egyik legnagyobb repterét Isztambulban, miután a Törökországot és Görögországot is lebénító havazás miatt beomlott az egyik – ... Read more »

Január végéig várják a középiskolások jelentkezését az MCC képzésére

© Technológia: Index.hu Még egy hétig jelentkezhetnek a magyarországi és külhoni magyar diákok a Mathias Corvinus Collegium (MCC) középiskolás programjára – hívta fel a figyelmet az intézmény közleményben, melyben az ... Read more »

Megválasztotta új elnökét az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése

© Technológia: Index.hu Tiny Kox holland szocialista politikust választotta elnökének az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE), egyúttal megerősítette alelnöki pozíciójában Németh Zsoltot, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökét – adta hírül az MTI. Tiny ... Read more »

Zelenszkij: "Nincs ok a pánikra!"

© Photo : AP (Ukrainian Presidential Press Office) Őrizzék meg a nyugalmukat – erre szólította fel az ukrán embereket videóüzentben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülése ... Read more »

Újabb pártokat vett nyilvántartásba a választási bizottság

© Technológia: Index.hu Újabb nyolc jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – adta hírül az MTI. Ezzel 34-re emelkedett a nyilvántartásba vett ... Read more »

Sára Botond fizetés nélküli szabadságot vesz ki a kampányra

© Technológia: Index.hu Fizetés nélküli szabadságot vesz ki az országgyűlési kampány idejére Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetője – derül ki a politikus közösségi oldalára feltöltött bejegyzésből. Józsefváros korábbi polgármestere posztjában ... Read more »

Az ellenzék felszólította Orbánt, hogy most mégse találkozzon Putyinnal Moszkvában

© Technológia: 444.hu Vlagyimir Putyinnal február 1-re tervezett moszkvai találkozója lemondására szólította közleményében Orbán Viktor miniszterelnököt az Egységben Magyarországért néven egyesült ellenzék. Szerintük az ukrajnai konfliktus körüli feszült helyzetben “kifejezetten ... Read more »

Népszavás újságírót tüntetett ki Lévai Anikó

© Technológia: 444.hu Kácsor Zsoltnak, a Népszava pulicistájának ítélte 2021. évi Média a Családért-díját a Média a Családért Alapítvány a Népszavában 2021. július 1-én megjelent, “Irigység” című írásáért, amiben a ... Read more »

Készenlétbe helyezték az amerikai katonákat, készek Ukrajnába küldeni őket

© Technológia: Index.hu Az Egyesült Államok 8500 katonát helyezett készültségbe, hogy növelje a biztonsági helyzetet a kelet-ukrajnai régióban. Eközben Ukrajnában már tíz tervet is kidolgoztak az esetleges orosz támadásra. Az ... Read more »

Mégsem találták meg a francia evezős holttestét

© Technológia: Index.hu Vizsgálatot indított a bordeaux-i ügyészség, mivel „eltűnt” a holtteste annak a 75 éves francia evezősnek, aki az Atlanti-óceánon való átkelés kísérlete közben tisztázatlan körülmények között szerencsétlenül járt ... Read more »

Így védhetők ki a téli munkavégzés veszélyei

© Technológia: Index.hu Az átlagosnál hidegebb időjárás miatt fokozottan ügyelni kell a biztonságos munkavégzésre, a téli körülményekből fakadó egészségi ártalmak megelőzésére – hívta fel a figyelmet Bodó Sándor. Az Innovációs ... Read more »

7 tény a férfiakról, amit mi nők sosem fogunk megérteni

Számos sztereotípiát ismerünk a férfi-női különbségek demonstrálására, de mit tehetünk, ha ezek valóban jelen vannak a mindennapi életünkben! Megsúgjuk most, hogy honnan erednek ezeknek a különbségek: a régmúltból és az ... Read more »

Első ízben műtöttek robottal az onkológián

© Technológia: Index.hu Műtétet végeztek a Da Vinci sebészeti rendszerrel az Országos Onkológiai Intézetben, és további négyet terveznek erre a hétre robotsebészeti beavatkozást használva. Az onkológiára a robotsebészeti eszköz 2021. ... Read more »

Külföldre menekült egy nyugdíjas orosz bíró, mert a csecsen elnök elraboltatta a feleségét Oroszország közepéből

© Technológia: 444.hu Elmenekült Oroszországból Szaidi Jangulbajev nyugalmazott bíró és a lánya, miután magukat a csecsen rendőrség tagjainak valló fegyveresek elhurcolták a feleségét a Csecsenföldtől 1800 kilométerre fekvő Nyizsnyij Novgorodban ... Read more »

Az RNF csapata bemutatta 2022-es motorját

Tavaly még Petronas Sepang Racing Teamként voltak jelen a mezőnyben, de a Petronas kiszállt az SRT mögül 2021 végén. Később aztán az egész istálló úgy döntött, hogy elhagyja a MotoGP-t, ... Read more »

A Bayern München kulcsembere nyáron ingyen távozik!

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x) Ahogy korábban már megírtuk, Herbert Hainer, a ... Read more »

Szlávik János: Az omikron is tud súlyos tüdőgyulladást okozni

© Technológia: Index.hu A legújabb hír az omikron-variánsról, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója azt mondta: vége a járványnak ezzel a vírusváltozattal. Ezt jó lenne hinni, hiszen szerinte tavasszal ... Read more »

Orbán Viktor meglátogatta a Csiga csoportot

Orbán Viktor miniszterelnök a Győr-Moson-Sopron megyei Acsalagon a hétvégén felkeresett egy óvodát, amelyet 2009-ben zártak be, de 2021-ben újra megnyitottak – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A növekvő gyermeklétszámnak ... Read more »

Karikó Katalin első magyarként kaphatja meg az amerikai tudományos akadémia elismerését

© Technológia: Index.hu Idén Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman kapja közösen a Kovalenko-medált, amelyet az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia (NAS) kétévente ítél oda a legjobb orvostudományi kutatásokért – közölte az amerikai ... Read more »

Újabb különleges díjat vehetett át az Alpine reménysége

bár nem került be a Forma-1-be idén, minden más területen sikert sikerre halmoz. Ezúttal második alkalommal is odaítélték neki a Sir Jack Brabham-díjat, ami nem csoda, hiszen a tavalyi évben ... Read more »

Vajon tényleg lehetetlen használt autót találni 300 ezerért? Mi megpróbáltuk!

© Motor1.com Magyarország VW Lupo Ezeket az autókat kaphatod meg ma Magyarországon 300 ezer forintért. Újdonsült cikkrovatunkban megpróbáljuk tematika szerint összegyűjteni a hazai piacon található legjobb használt autókat. A sorozat ... Read more »

Holttestre bukkantak egy kigyulladt házban Gyulán

Holttestet találtak egy hétfőn kigyulladt családi ház kazánházában Gyulán – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t. Nem sokkal 17 óra előtt kapott jelzést a katasztrófavédelem az esetről. Néhány percen ... Read more »

Az uniós főmegbízott szerint nem fenyeget azonnali veszély Ukrajnában

© European Union Az EU nem tart azonnali támadástól Ukrajnában, ezért nem is rendeli haza az ott szolgálatot teljesítő diplomatáit. Ezt Josep Borrell főképviselő mondta az uniós Külügyminiszteri Tanács ülését ... Read more »

Írország nem örül, hogy az orosz haditengerészet a partjai közelében tartana lőgyakorlatot

© Technológia: 444.hu Írország nemtetszését fejezte ki Oroszországnak amiatt, hogy az orosz haditengerészet az ír partok közelében készül éleslövészetet tartani. A morgolódáson kívül azonban mást nem nagyon tudnak tenni az ... Read more »

Feszült mindennapok az ukrajnai Harkivban

© Diritti d’autore: AP/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv továbbra is bizakodó az esetleges orosz invázióval kapcsolatos bizonytalanság ellenére. Az iparváros keleten, az ... Read more »

Csillagjegyek, amik a legszívesebben reggelente hancúroznak

Nem mindenki viseli jól, ha a párja kávé helyett reggeli hancúrral keltegeti. Bizonyos jegyek szülöttjei viszont kimondottan ezt a napszakot részesítik előnyben, ha szexről van szó. Vajon te is köztük ... Read more »

Elválik férjétől a spanyol király nővére

© Technológia: Index.hu Különválik férjétől Krisztina infánsnő, VI. Fülöp spanyol király fiatalabbik nővére – jelentette az EFE spanyol hírügynökség. Közös megegyezéssel úgy döntöttünk, hogy megszakítjuk házastársi kapcsolatunkat. Gyermekeink iránti elkötelezettségünk ... Read more »

Közepes erősségű földrengés rázta meg Haitit

© Technológia: Index.hu Az amerikai földtani intézet (USGS) közlése szerint közepes, a Richter-skála szerinti 5,3-as erősségű földrengés rázta meg hétfőn Haitit. A földmozgás miatt rémült lakosok szaladtak ki Les Cayes városának utcáira, ... Read more »

Elbúcsúztatták Kalász Mártont

© Technológia: Index.hu Végső búcsút vettek hétfőn a Farkasréti temetőben Kalász Márton költőtől. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagját katolikus szertartás keretében helyezték végső nyugalomra családja, ... Read more »

Hatalomátvételük óta először tárgyalnak a Nyugattal a tálibok

© Technológia: 444.hu Tavaly augusztusi hatalomátvételük óta először európai diplomatákkal tárgyalnak a tálibok. A zárt ajtós tárgyalások a norvég fővárost, Oslót ölelő hófödte hegyekben, egy hotelban zajlanak, írja az amerikai ... Read more »

Láttad, hogy néz ki Elvis Presley unokája? Riley és anyja teljesen eltérőek

Az elmúlt években egyre több híresség gyermeke került reflektorfénybe, leginkább azért, mert hasonlóan híres szüleikhez, maguk is a színészi vagy a zenei pályát választották hivatásuknak. © Bellocqimages/Getty Images Ám egy-egy ... Read more »

Allison: néhány csapat „nagyon komolyan mellényúlhat” majd az új autójával

Az F1-es alakulatok jelenleg az utolsó simításokat végzik idei masinájuk tervein, mielőtt február 23-án megkezdődne az első teszt Barcelonában. A változások mértéke azonban annyira jelentős, hogy Allison szerint egyszerűen elkerülhetetlen ... Read more »

Szembeforgalomba forduló Ford Mustang borított BMW X1 M-et az Egyesült Államokban

© Motor1.com Magyarország Mustang BMW baleset Nem kell az embernek száguldoznia autójával, hogy katasztrofális helyzetbe kerüljön, erre bizonyíték ez a videó egy Ford Mustangról, amely egy BMW-be kanyarodik egy teljesen ... Read more »

Völner Pál védőügyvédje nem tartja összeférhetetlennek, hogy ő a Pegasus kémszoftverrel megfigyelt Varga Zoltán médiavállalkozó jogi képviselője is

© media1.hu A Media1 megkérdezte a Pegasus megfigyelési botrány egyik célszemélyét, Varga Zoltánt, a Central Médiacsoport tulajdonosát, mit szól, hogy a Völner Pál ellen hivatali vesztegetés elfogadás vádjával folyó büntetőügy ... Read more »

Botrány a gimnáziumban: intim szelfiket küldözgetett diákjainak egy tanár

Tizedikes diákok csalták csapdába egy kamuprofillal. Novemberben elküldtek egy szaktanárt a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumból, mert „az online térben korábbi figyelmeztetés ellenére pedagógushoz nem méltó módon viselkedett”. Az iskola igazgatójának ... Read more »

Több mint négyszázzal repesztett a német sztrádán a milliárdos

Vizsgálatot indított a német rendőrség hétfőn Radim Passer cseh milliárdos ügyében, aki 417 kilométeres óránkénti csúcssebességgel száguldott egy német autópályán, és bravúrjáról videót is feltett a YouTube-csatornájára. Mivel Németországban nincs ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic