– Vil sidestille journalistiske avsløringer med spionasje

– Vil sidestille journalistiske avsløringer med spionasje

Etter 18 punkter er australske Julian Assange tiltalt for spionasje i USA.

Flerfoldige hemmeligstemplede dokumenter og en video av et angrep utført av et amerikansk angrepshelikopter i Irak. Avsløringer av fangemishandling ved Guantanamo-leiren på Cuba. Dette fant veien til offentligheten via Wikileaks, nettstedet som ble opprettet av Julian Assange i 2006.

– En av de største lekkasjene i amerikansk historie

Det var i 2019 at det ble tatt ut tiltale mot Assange. Da hadde han akkurat mistet sin beskyttelse ved ambassaden til Ecuador i London, der han hadde bodd siden 2012.

– En av de største lekkasjene av hemmeligstemplet informasjon i amerikansk historie, omtalte det amerikanske justisdepartementet lekkasjen som.

Tusenvis av de hemmeligstemplede forsvarsdokumentene som var å finne på nettsidene til Wikileaks ble lekket av den tidligere forsvarsanalytikeren Chelsea Manning. Dokumentene vitnet om hundrevis av sivile som var drept under krigen i Afghanistan, som frem til dokumentene ble lekket var ukjent for omverdenen.

Kan få 175 år i fengsel

Assange har hele veien avfeid at han har gjort noe i strid med lovverket. Han har i stedet tatt til orde for at avsløringene har avdekket alvorlig amerikansk maktmisbruk og han mener rettsforfølgelsen av han er drevet av politiske motiver.

Ifølge advokatene til Assange risikerer han en fengselsstraff på 175 år i USA. Amerikanske myndigheter sier på sin side at en straff på mellom fire og seks år er mer tenkelig, ifølge BBC.

– vil sidestille journalistiske avsløringer med spionasje

UBESTEMT TID: I fem år har Julian Assange levd sitt liv innenfor murene til det britiske høysikkerhetsfengselet Belmarsh. Foto: Hollie Adams (AFP/NTB)

Nå står og faller det hele på avgjørelsen til britisk høyesterett. I 2019 ble den amerikanske begjæringen om å få Assange utlevert innvilget. I 2021 falt samme konklusjon britisk høyesterett. Året etter satte den britiske innenriksministeren sitt godkjentstempel på avgjørelsen.

Tirsdag og onsdag skal Høyesterett avgjøre om saken skal få full ankebehandling, eller ikke. Får ikke saken det, så gjenstår bare utleveringen.

En avgjørelse sies å kunne komme raskt. Assange selv vil ikke være til stede i retten, det er han for syk for.

– vil sidestille journalistiske avsløringer med spionasje

Utenfor høyesterettsbygget i London står pressefotografer og demonstranter tett i tett tirsdag. Det gjør også Julian Assange kone, Stella Assange. Foto: Isabel Infantes (Reuters/NTB)

Kraftig kritikk

Saken vekker stor oppmerksomhet og mange mener Assange har blitt utsatt for veldig urettferdig behandling.

– Om Julian Assange utleveres til USA, innebærer det å sidestille journalistiske avsløringer med spionasje, noe som er et alvorlig angrep på ytringsfriheten og pressefriheten verden over. Det vil også skape en farlig presedens for andre som avslører krigsforbrytelser og maktmisbruk. Julian Assanges sak angår oss alle, sier Ann-Magrit Austenå, styreleder i Norsk PEN.

PEN er en organisasjon for skribenter som jobber med ytringsfrihetsspørsmål over hele verden. Assange er æresmedlem i organisasjonen og ble i 2023 tildelt Ossietzkyprisen for sine avsløringer.

Ber Eide reagere

Norges utenriksminister Espen Barth Eide svarte følgende på spørsmålet om utlevering av Assange i Stortinget i fjor høst:

– Det er ikke naturlig for norske myndigheter å uttale seg om britiske rettsvesens og myndigheters behandling av spørsmålet om utlevering til USA. For øvrig forventer vi at både Storbritannia og USA overholder sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser i denne saken, sa Eide.

I et felles opprop ba forrige uke Norsk Presseforbund og en rekke andre organisasjoner om at Eide skal be USA og Storbritannia stanse prosessen med utlevering og si at dette er et alvorlig angrep på presse- og ytringsfriheten.

News Related

OTHER NEWS

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget.

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget. Verdens beste hockeyspill gjennom tidene? Vel, NHL 94 er definitivt et av de mest elskede, så mye er klart ... Read more »

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: "Vi diskuterer"

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: “Vi diskuterer” Om noen uker får vi se Adam Driver i rollen som Enzo Ferrari i Michael Manns dramatiserte biografi, Ferrari. Filmen ... Read more »

NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem

Oslo 20231122. NRK og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen med pressebrief om «Ingen elsker Bamsegutt» på Marienlyst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem NRK sier ... Read more »

Detaljhandelen steg med 0,6 prosent

STIGER: Etter tre måneder med fall steg detaljhandelen i oktober. Detaljhandelen steg med 0,6 prosent Detaljhandelen i Norge steg 0,6 prosent fra september til oktober, viser tall fra SSB mandag ... Read more »

Usympatisk av Bryne å sparke en klubb som ligger nede

SMÅLIG: Brynes daglige leder Hans Øyvind Sagen vil sende Start en reiseregning på 30.000 kroner selv om laget vant på walk over og uten å slite på spillerne. Usympatisk av ... Read more »

9 Situasjoner en Skytten har opplevd

9 Situasjoner en Skytten har opplevd. Foto: Pexels Skytterne er fantastiske følgesvenner, og mange sier at dette er det beste stjernetegnet. Stemmer det? + Stjernetegnkombinasjon – Fiskene og Væren Profilen ... Read more »

Manchester United går for Premier League floppen som ikke likte å være i England

Det var et svakt rykte for noen dager siden som var vanskelig å tro på, men nå begynner det å ligne på noe som faktisk kan skje. Manchester United har ... Read more »
Top List in the World