Verliezen voor chipfondsen op de Amsterdams beurs

amazon, verliezen voor chipfondsen op de amsterdams beurs

ANP

De chipbedrijven ASML, Besi en ASMI gingen dinsdag voor de tweede dag op rij stevig omlaag op het Damrak. Beleggers verzilverden een deel van hun winsten in aanloop naar de resultaten van Nvidia die woensdag op het programma staan. Dat Amerikaanse bedrijf is momenteel de belangrijkste speler op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI).

De verwachtingen voor de resultaten van Nvidia zijn hooggespannen. Vorige week overtrof de beurswaarde van het concern al die van grote bedrijven als webwinkelconcern Amazon en Google-moeder Alphabet.

ASMI eindigde onderaan bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een verlies van 4,6 procent. Besi en ASML, waarvan de koersen de afgelopen tijd hard zijn gestegen, werden respectievelijk 3,4 en 2,5 procent lager gezet.

Mede hierdoor verloor de AEX 0,9 procent op 848,28 punten. Maandag werden ook al verliezen geleden, terwijl de hoofdindex vrijdag nog tot een nieuw slotrecord van 858,11 punten klom. De MidKap daalde 1 procent tot 886,19 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent.

ING en Ahold stijgen

Heineken daalde 1,5 procent. Analisten van de Canadese bank RBC verlaagden hun aanbeveling voor de bierbrouwer naar verkopen. De sterkste stijgers in de AEX waren niet aan een specifieke sector toe te wijzen. Zo ging ING 1,9 procent omhoog, won Ahold Delhaize 1 procent en steeg Wolters Kluwer eenzelfde percentage.

In de MidKap gingen bijna alle bedrijven omlaag. Flitshandelaar Flow Traders kreeg een koersverlies voor de kiezen van 3,6 procent en stond daarmee onderaan.

Acomo zakte 0,9 procent na publicatie van de jaarcijfers. De noten-, kruiden- en zadenhandelaar zag de omzet en winst in 2023 dalen. Het bedrijf kondigde ook aan financieel directeur Allard Goldschmeding te willen benoemen tot nieuwe topman. Goldschmeding vervult sinds november 2023 al een dubbele rol van financieel directeur en topman.

In Londen maakte Barclays een koerssprong van ruim 11 procent. De Britse bank leed in het vierde kwartaal van 2023 een nettoverlies door hogere kosten. Barclays kondigde ook een grote strategische herziening aan, waaronder kostenbesparingen, verkoop van activiteiten en een reorganisatie van zijn divisies.

LEES OOK: China steekt €1,8 miljard in grootste chipmaker van het land: dat moet helpen tegen westerse sancties.

News Related

OTHER NEWS

Driekwart volwassenen bezorgd over gevolgen klimaatverandering

Een vrouw is nog bezig met herstelwerkzaamheden na de overstromingen in Limburg in 2021. Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de ... Read more »

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: 'We pushen de grenzen en we pushen onszelf'

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: ‘We pushen de grenzen en we pushen onszelf’ Red Bull Racing-teambaas Christian Horner geeft aan dat Red Bull nooit is gestopt met het ... Read more »

Tour de France komt 'iets te vroeg', maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde

Tour de France komt ‘iets te vroeg’, maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde Cian Uijtdebroeks is naar eigen zeggen niet bezig met een vertrek bij ... Read more »

'Kannibaal' Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media

‘Kannibaal’ Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media De buitenlandse media waren ook in de laatste race van het jaar getuigen van een zeer dominantie prestatie van ‘kannibaal’ Max ... Read more »

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: 'Als er niet snel iets verandert...'

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: ‘Als er niet snel iets verandert…’ Huub Stevens maakt zich grote zorgen om Schalke 04. De voormalig succestrainer van de Duitse club ziet dat ... Read more »

Zware sneeuwval in Duitsland zorgt voor grote problemen

Brandweer ter plaatse in Taunus, Hessen, in verband met hevige sneeuwval. Hoger gelegen streken in de Duitse deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland, hebben gisteren te maken gehad met ... Read more »

Nathan van Hooydonck vindt het lastig om terug te zijn bij ploeg: ‘Dan zeggen ze: renners zijn terug beginnen te trainen, maar dat ben ik niet meer’

Photo: Tim Van Wichelen /Cor Vos © 2023 Het verhaal van Nathan van Hooydonck is bekend: de Belg van Jumbo-Visma kreeg een accuut hartprobleem terwijl hij met z’n zwangere vrouw ... Read more »
Top List in the World