Venezuelaner hävdar rätt till del av Guyana

venezuelaner hävdar rätt till del av guyana

En kvinna i Venzuelas huvdstad Caracas lägger sin röst i samband med folkomröstningen om regionen Essequibo, som tillhör Guyana.

Befolkningen i Venezuela röstade på söndagen ja i en folkomröstning – som drivits fram av Nicolás Maduros regering – till att landet har rätt till en del av regionen Essequibo i grannlandet Guyana.

Enligt regeringen röstade 10,5 miljoner av landets 20,7 miljoner röstberättigade invånare i valet, varav 95 procent var ja-röster.

I Guyana samlades tusentals människor, vissa av dem klädda i en t-shirt med budskapet “Essequibo tillhör Guyana” på bröstet, för att visa solidaritet med sin regering.

De två latinamerikanska länderna har länge legat i konflikt med varandra gällande Essequibo, som utgör två tredjedelar av Guyana och där Venezuela gör anspråk på området som har omfattande olje- och mineralfyndigheter.

Så sent som i fredags beslutade Internationella domstolen ICJ i Haag att Venezuela inte får agera på något sätt som kan förändra kontrollen över regionen.

Venezuela erkänner inte FN-domstolens roll i tvisten och meddelade kort efter beskedet att man skulle hålla den icke-bindande omröstningen som planerat.

Venezuela har alltid ansett att regionen Essequibo är en del av landet då den ingick i det koloniala Venezuela under spanskt styre.

En skiljedom från 1899 gav regionen till Guyana, som då var under brittiskt kolonialstyre.

News Related

OTHER NEWS

NHL-kaoset: Alla utespelare på isen visades ut

Ett stort slagsmål bröt ut i matchen mellan Ottawa och Florida. Det blev rejält stökigt i NHL-matchen mellan Ottawa Senators och Florida Panthers – med bland annat ett storslagsmål och ... Read more »

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll Vi rekommenderar generellt inte att man förhandsbokar spel eftersom det är att köpa grisen i säcken, men om det är något du ändå ... Read more »

Five Nights at Freddy's är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin

Five Nights at Freddy’s är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin Blumhouse Productions har under många år varit en av branschens mest dominanta krafter inom skräckfilm med flera tungviktare under bältet. ... Read more »

Kontrovers kring nya lönekrav för arbetskraftsinvandrare: Misstänkta fuskkontrakt och utvisningshot

Foto: Shutterstock Från och med november har minimilönen för arbetskraftsinvandrare höjts från 13 000 kronor till 27 360 kronor i månaden. Läs också Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) betonade tidigare ... Read more »

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande”

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande” I gulfstaten Förenade arabemiraten, som står som värd för klimatmötet COP28, används tekniken gasfackling trots att den varit förbjuden i 20 år. BBC skriver ... Read more »

Sergej Lavrov ger löfte till Sverige efter USA:s varningar om Rysslands planer

Foto: Wikipedia Commons Austin varnade för att en rysk seger i Ukraina kan leda till ytterligare aggressiva åtgärder mot andra europeiska länder, inklusive de baltiska staterna och Polen. Läs också ... Read more »

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen Teslas motstånd mot kollektivavtal kan inspirera andra bolag att gå samma väg och på sikt hota den svenska modellen. Det säger IF ... Read more »
Top List in the World