Västligt stöd för ICC:s order mot Putin

västligt stöd för icc:s order mot putin

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Internationella brottmålsdomstolens (ICC) arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin vinner stöd hos Ukrainas allierade i väst.

ICC:s åklagare håller hoppet uppe om att en dag kunna ställa Putin inför rätta.

USA:s president Joe Biden säger att arresteringsordern är “rättfärdigad” och en viktig markering, när han passerar ett pressuppbåd vid Vita huset. Han poängterar dock samtidigt att USA inte är medlem av ICC.

– Det råder inga tvivel om att Ryssland begår krigsbrott och illdåd i Ukraina och vi har varit tydliga med att de ansvariga måste ställas till svars, säger en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

EU beskriver ordern som “bara början” och Storbritannien välkomnar också domstolens beslut.

“Ingen betydelse”

Mängder av misstänkta ryska krigsförbrytelser och människorättsbrott utreds i kriget. I detta fall handlar det om massförflyttningar av ukrainska barn. ICC har meddelat att Putin kan “vara ansvarig för krigsförbrytelsen olaglig deportation av befolkning (barn) och olaglig överföring av befolkning (barn) från ockuperade områden i Ukraina till Ryssland”.

Det innebär att den ryske presidenten skulle kunna gripas om han sätter sin fot i något av de 120 länder som har skrivit under den så kallade Romstadgan. Det har dock varken Ryssland, Ukraina eller USA gjort.

Kreml avfärdar beslutet helt och hållet.

– Ryssland, liksom ett flertal olika länder, erkänner inte den här domstolens jurisdiktion så utifrån ett juridiskt perspektiv har dess beslut ingen betydelse, säger Dmitrij Peskov, presstalesperson för den ryske presidenten.

“Adopterade” barn

ICC har också utfärdat en arresteringsorder mot den ryska barnombudsmannen Maria Lvova-Belova, som har framträtt tillsammans med Putin och då gjort gällande att hon har adopterat en 15-åring från den ockuperade staden Mariupol, som Ryssland i princip har jämnat med marken.

– Nu vet jag vad det innebär att vara mor till ett barn från Donbass. Det är ett svårt jobb, men vi älskar varandra, det står helt klart, sade hon vid det framträdandet.

ICC-åklagaren Karim Khan besökte nyligen ett barnhem i Ukraina där det inte längre fanns några barn.

– Det är gripande. Man ser tomma vaggor och tomma sängar intill barnens teckningar på väggarna, säger han till AFP.

Khan vill tro att man någon gång kommer att kunna ställa Rysslands president inför rätta.

– Titta på (Slobodan) Milosevic eller Charles Taylor eller (Radovan) Karadzic eller (Ratko) Mladic, säger han, syftandes på dömda krigsförbrytare från det forna Jugoslavien samt Liberia.

Undergrävt av USA

I ett tidigt skede av det fullskaliga kriget släppte Ukraina in ICC:s utredare i landet för att utreda misstänkta förbrytelser. I samband med det gavs domstolen också jurisdiktion på ukrainsk mark, även om Ukraina inte är ICC-medlem.

I Kiev välkomnas beskedet om arresteringsordrarna.

“Det är ett historiskt beslut för Ukraina och hela systemet för internationella lagar”, konstaterar Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin.

Krigsbrottsutredningar pågår i flera andra länder, bland annat i Sverige, vilket innebär att förbrytelser i Ukraina kan komma att prövas på flera platser i framtiden. 123 länder är medlemmar av ICC.

USA har återkommande poängterat att Ryssland bör ställas till svars för brotten i Ukraina, men landet har självt en infekterad relation till just ICC.

När åklagare i Haag har försökt utreda krigsbrott i till exempel Afghanistan så har USA svarat med att lägga sanktioner mot dem. Den amerikanska kongressen har stiftat lagar som ska skydda alla amerikanska militärer från internationella rättsprocesser.

News Related

OTHER NEWS

Frågan är om Bajen har skaffat sig ett överflödets förbannelse – vilket myller vi ser

Frågan är om Bajen har skaffat sig ett överflödets förbannelse – vilket myller vi ser IKVÄLL PÅ FD: Det som pågår i Hammarby må ju så klart mest av allt ... Read more »

Person påkörd av bil – olyckan utreds av polis

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Larm om påkörd person, RV23/Hörbyvägen”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Skåne rapporterar detta: Polis larmas till RV23/Hörbyvägen i Höör. Enligt initiala uppgifter rör det ... Read more »

George, 9, var ute och lekte – mammas chock efter obehagliga upptäckten på tomten: ”Rusade in”

George, 9, grävde upp en handgranat i familjens trädgård. 9-åriga George gjorde en annorlunda upptäckt när han grävde hemma i familjens trädgård. Polisen fick komma till platsen då han hade ... Read more »

Manuel Ågren om Leo Komarov: "Kan inte bidra med något annat än att bråka"

Leo Komarov drog in Manuel Ågren i Luleås målfirande. Leo Komarov drog in Växjöforwarden Manuel Ågren i Luleås målfirande i gårdagens kvartsfinal. Efter matchen riktade Ågren kritik mot Komarov. – ... Read more »

Robert Pattinson och Robert Downey Jr. medverkar i Adam McCKays nästa film

Robert Pattinson och Robert Downey Jr. medverkar i Adam McCKays nästa film Adam McKay vann många priser för sin film The Big Short, men hade inte lika stor framgång med ... Read more »

Samtal chockar rysk elit: ”Putin är Satan – en tönt”

Samtal chockar rysk elit: ”Putin är Satan – en tönt” En påstådd inspelning av ett telefonsamtal mellan två högt uppsatta och rika ryssar – musikproducenten Josif Prigozjin och oligarken Farchad ... Read more »

Ungerns parlament: Välkommen Finland

Ungerska parlamentet på måndagen. Ungerns parlament har röstat för att ratificera Finlands Natoansökan. Beslutet fattades på måndagskvällen. Enligt Ilta-Sanomat röstade 182 ledamöter för att ratificera ansökan och sex röstade emot. ... Read more »

James Gunn bekräftar längden på Guardians of the Galaxy Vol. 3

James Gunn bekräftar längden på Guardians of the Galaxy Vol. 3 På Twitter har James Gunn bekräftat att Guardians of the Galaxy Vol. 3 blir ungefär två timmar och 30 ... Read more »

Måndagsglädje på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inleddes veckan uppåt. Arkivbild. Stockholmsbörsen återhämtade sig halvt från börsfallet i fredags. Vid stängning hade breda OMXS-index ökat 1,1 procent, i linje med ledande Europabörser. Vid lunchtid såg börsen ... Read more »

Pengaregn över Karlsson: ”Blir sista-minuten-resa”

Pengaregn över Karlsson: ”Blir sista-minuten-resa” Längdstjärnan Frida Karlsson har åkt in 2,4 miljoner kronor under vintern, rapporterar Sportexpressen. Det handlar om drygt 1,8 miljoner i prispengar från världscupen, och drygt ... Read more »

Yousaf: Vi kommer att ge Skottland självständighet

Yousaf: Vi kommer att ge Skottland självständighet I sitt första tal efter att ha valts till ledare för Skottlands styrande parti SNP, och därmed tillträdande skotsk försteminister, manar Humza Yousaf ... Read more »

Analyser: Sprickorna kan tvinga Netanyahu att backa

Analyser: Sprickorna kan tvinga Netanyahu att backa Massdemonstrationerna kan Israels premiärminister Netanyahu möjligen ignorera – men sprickorna inom det egna partiet och regeringen kan tvinga honom att backa från rättsreformen, ... Read more »

Dyster prognos sänker Biontech

Tyska Biontech slog igenom i pandemin efter framgångarna med ett vaccin mot covid-19 som utvecklats tillsammans med Pfizer. Arkivbild Vaccintillverkaren Biontechs aktie faller med 5 procent i terminshandeln på Nasdaqbörsen. ... Read more »

EU: Sverige huvudmål för kokainsmuggling

Bild från ett av Tullverkets beslag i Göteborgs hamn 2021 på 150 kilo kokain. Arkivbild. Sverige hör till huvuddestinationerna i Europa för kokainsmugglare i Sydamerika. Det säger EU:s inrikeskommissionär Ylva ... Read more »

Vattenläcka ställer till det för patienter i Lund

Vattenläcka ställer till det för patienter i Lund Planerade operationer som kräver röntgen på Skånes universitetssjukhus i Lund har ställts in under måndagen på grund av en vattenläcka, rapporterar SVT ... Read more »

Jacob Nilsson avgjorde senast – nu är han petad

Jacob Nilsson avgjorde senast – nu är han petad Jacob Nilsson var den som avgjorde match fem i Karlstad. Men när Frölunda har chansen att slå in matchbollen saknas forwarden. ... Read more »

Willys: Har sänkt priserna – är ingenting vi går ut med

Willys: Har sänkt priserna – är ingenting vi går ut med Willys har redan sänkt priset på många varor. Så lyder svaret från matkedjan efter konkurrenterna Icas och Coops aviserade ... Read more »

Ljusdal: Polisen rapporterar om rattfylleri

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Bilist frihetsberövad efter förföljande.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Gävleborgs län rapporterar detta: Larm inkommer om att en skåpbil ska vingla och framföras trafikfarligt ... Read more »

C vill se över om Ukraina kan få svenska stridsflyg

C vill se över om Ukraina kan få svenska stridsflyg Centerpartiet vill att även Sverige ska undersöka möjligheterna att skicka stridsflyg till Ukraina, efter att Polen och Slovakien öppnat för ... Read more »

Thailands parlament upplöses

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha upplöser parlamentet och utlyser val, rapporterar AFP. Kung Maha Vajiralongkorn har godkänt beslutet. Val kommer att hållas i maj. Det blir det andra valet sedan Prayut ... Read more »

Kristecken: Swedbank-obligationer tar stryk

Värdet på Swedbanks så kallade AT1-obligationer faller kraftigt i kölvattnet av helgens nya turer i bankkrisen. Arkivbild Det är stökigt på obligationsmarknaden efter helgens dramatiska turer i Schweiz, där storbanken ... Read more »

Bankaktier faller i börsöppningen

Stockholmsbörsen påverkas av bankoron. Arkivbild. Efter helgens schweiziska bankturbulens öppnar Stockholmsbörsen på minus. Strax efter klockan 9.00 är börsens breda index ned med 1 procent. Samtliga storbanker på börsens OMX30-lista ... Read more »

”En zombie är död, men ett monster är fött”

”En zombie är död, men ett monster är fött” Schweiz vaknar på måndagen upp till en ny era efter att landets största bank UBS köpt den krisande konkurrenten Credit Suisse, ... Read more »

Persona 5 får en mobil-spinoff kallad The Phantom X

Persona 5 får en mobil-spinoff kallad The Phantom X Atlus har gett oss några av de bästa japanska rollspelen någonsin med sin Persona-serie. Med mästerverket Persona 5: Royal och återutgivningen ... Read more »

Putin till Xi: Vi står upp mot "guldmiljarden"

Vladimir Putin får besök av Xi Jinping måndag till och med onsdag. Det finns “en rationell väg” ut ur “den ukrainska krisen”. Det skriver Kinas president Xi Jinping i en ... Read more »

Skolsköterska anmäls – följde inte upp vården

När skolsköterskan i en skånsk kommun blev sjukskriven upptäckte vikarier att mottagningen var smutsig, att journalhanteringen var bristfällig och att sjuksköterskan hade dröjt med att följa upp vården av eleverna. ... Read more »

Klorin och penisattrapp används för att lura drogtest

Klorin och penisattrapp används för att lura drogtest Allt fler anställda använder narkotika, enligt de analyser av arbetsgivares drogtester som genomförs på Karolinska universitetssjukhuset. Ungefär var tjugonde urinprov visar positivt, ... Read more »

Nebil är vinnare av Farmen 2023 – detta vill han göra med vinstpengarna

Efter en jämn och spännande final i Farmen 2023 stod till slut Nebil Davidsson som vinnare. Nu berättar han vad vinsten ska gå till, skriver Hänt. Kenta Gustafsson: Från misären ... Read more »

Alonso överklagade – fick tillbaka pallplats

Fernando Alonso, till höger, blev först av med sin tredjeplats i Saudiarabiens GP. Men han fick den åter några timmar senare. Formel 1-föraren Fernando Alonso firade först sin 100:e pallplats ... Read more »

Svenska stjärnorna helt knäckta efter nya fiaskot – pekar nu själva ut pinsam detalj: ”Måste vara sista gången”

Ingen svensk i final i helgens sprint. Då var stjärnorna helt uppgivna – särskilt med tanke på vilken norsk åkare som gick vidare. – Det måste vara sista gången som det ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự