Varsler store konsekvenser for dagligvarekjedene: – En fantastisk seier for konkurransen

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Varsler store konsekvenser for dagligvarekjedene: – En fantastisk seier for konkurransen

Fredag kom Høyre, Venstre, SV, Frp, KrF, Rødt og MDG til en historisk enighet om regulering av dagligvarehandelen.

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Les mer om nyhetene fra Stortinget her: Skal hindre prisdiskriminering

Oda-gründer Karl Munthe-Kaas legger ikke skjul på at han jubler over beskjeden fra stortingspolitikerne.

Global Tech News Daily

– Dette har vi i Oda og jeg personlig jobbet knallhardt for veldig lenge. Det er fryktelig deilig å føle seg hørt og trodd, sier Munthe-Kaas.

Porten åpnes og lenkene brytes

Munthe-Kaas var blant gründerne som startet opp den nettbaserte matbutikken Kolonial.no, som senere skiftet navn til Oda, i 2013. Som en utfordrer har Oda og Munthe-Kaas vært kritiske til markedsmakten til de store aktørene i Norge.

Global Tech News Daily

Forslaget fra partiene på Stortinget er en kulminasjon av et arbeid som startet for flere år siden, da Stortinget tvang frem en undersøkelse om prisdiskriminering i dagligvarebransjen. Nå gir Stortinget regjeringen en marsjordre om ny forskrift om usaklig begrunnet prisdiskriminering.

– Dette er en fantastisk dag for norske forbrukere, sier Munthe-Kaas.

varsler store konsekvenser for dagligvarekjedene: – en fantastisk seier for konkurransen
© Leveres av Nettavisen STILLER LIKT: Konkurransetilsynet har avdekket store prisforskjeller i leverandørenes tilbud til de ulike dagligvarekjedene. Oda-gründer Karl Munthe-Kaas håper stortingspolitikernes forslag vil bidra til konkurranse på like vilkår. Foto: Nina Lorvik

Dersom regjeringen følger opp Stortingets vilje, vil de store og dominerende leverandører måtte gi likere priser til dagligvarekjedene.

– Nye kjeder som oss vil ha mye lettere tilgang på markedet fordi vi konkurrerer på like vilkår. De mest effektive butikkene vil få de laveste prisene og flest kunder, sier Munthe-Kaas.

Når de mindre kjedene ikke lenger får en stor kostnadsulempe på innkjøpssiden, vil prisene i sum gå ned og konkurransen bli sterkere – ifølge Oda-gründeren.

– Etableringshindringene vil forsvinne, og vi vil få mer mangfold. Lojalitetsbindingene som Norgesgruppen og de store aktørene har etablert, blir brutt opp. Og det blir lettere for små- og mellomstore aktører å komme inn i butikkhyllene, sier Munthe-Kaas.

Konkurransetilsynet: – Risikerer at forbrukerne taper

Beate Milford Berrefjord, fungerende avdelingsleder for mat, handel og helse i Konkurransetilsynet, sier at forslaget fra partiene bør utredes grundig.

– Det er fordi vi mener at prisregulering fort kan slå feil ut. I stedet for å skjerpe konkurransen, kan man legge til rette for at dagligvarekjedene slapper mer av, fordi det blir mindre usikkerhet mellom aktørene, sier hun til Nettavisen.

Konkurransetilsynets Berrefjord sier at konsekvensene av forslaget kan ramme forbrukerne hardt.

– Man fjerner insitamentet for hard konkurranse, og da risikerer vi at forbrukerne taper i form av dårligere utvalg, høyere priser, og dårligere tilgjengelighet.

– Hva ligger i dårligere tilgjengelighet?

– Vi vil jo nå ut til flest mulig i det ganske land, både i nord og i sør. Dårligere tilgjengelighet kan bety mindre variasjon. I diskusjonen er det viktig å huske på at butikkene ikke er like, og at det er et gode for forbruker med alle slags typer butikker, mener Berrefjord.

varsler store konsekvenser for dagligvarekjedene: – en fantastisk seier for konkurransen
© Leveres av Nettavisen HÅPER POLITIKERNE LYTTER: Konkurransetilsynet og fungerende avdelingsleder Beate Milford Berrefjord kommer med egne forslag til hvordan konkurransen kan forbedres senere denne måneden. Hun håper politikerne leser forslagene fra fagmyndighetene. Foto: Konkurransetilsynet

Berrefjord påpeker også at Konkurransetilsynet i løpet av mai vil komme med forslag om virkemidler for å bedre konkurransen i dagligvarebransjen.

– Det er viktig at alle sider av saken blir belyst. Her er det mange sterke røster som taler sin sak. Vi håper politikerne også lytter til fagmyndighetene, for det er vi som sitter med breddekompetansen. Vårt formål er å sikre en konkurranse som gir forbrukerne best mulig pris og utvalg, sier hun.

– Moderat begrensning

Norges Handelshøyskole (NHH)-professor Øystein Foros ser på forslaget fra opposisjonspartiene som en relativt moderat begrensning.

– Det blir ikke noe forbud eller en avlysning av de frie forhandlingene. Så jeg synes det er vanskelig å se den dramatiske nedsiden av dette, sier han til Nettavisen.

Han mener det er usikkert hvor godt forslagene egentlig vil hjelpe der forskjeller i innkjøpsbetingelser slår negativt ut for enkelte kjeder. Foros tror imidlertid de dominerende leverandørene vil tenke seg mer om.

– De vil kanskje være litt mer bevisste når de gir ulike innkjøpsbetingelser til kjedene, sier NHH-professoren.

Foros mener tiltaket kan slå begge veier for forbrukerne.

– Det er opplagt usikkerhet hvordan dette slår ut for forbrukerne, fordi det er mekanismer som trekker i begge retninger. Holder vi oss bare til den økonomiske teorien, kan forbrukerne tjene på det. Men samtidig kan det redusere forhandlingsinsentivet, sier han.

varsler store konsekvenser for dagligvarekjedene: – en fantastisk seier for konkurransen
© Leveres av Nettavisen FOR TIDLIG Å SI: Øystein Foros har god kjennskap til dagligvarebransjen, og mener det er usikkert hvor stor effekt forslaget til opposisjonspartiene vil ha for forbrukerne. Foto: Lena-Christin Kalle (Nettavisen)

Konkurranseeksperten håper imidlertid endringen vil øke sjansene for nyetableringer, og at mindre butikkjeder som Bunnpris og Oda kan få gode innkjøpsbetingelser uten innkjøpssamarbeid med større dagligvarekjeder.

Oda samarbeider i dag med Rema, mens Bunnpris samarbeider med Norgesgruppen om innkjøp og distribusjon.

For ordens skyld: Øystein Foros har hatt et rådgivningsoppdrag i sakens anledning for Rema 1000.

News Related

OTHER NEWS

Drapssiktet i Oslo erkjenner å ha stukket med kniv

© (NTB scanpix) Politiets etterforskere på stedet etter den dødelige knivstikkingen på Dælenenga i november i fjor. Foto: Terje Bendiksby / NTB Drapssiktet i Oslo erkjenner å ha stukket med ... Read more »

Forsvarer om ny Tengs-rapport: Sår tvil om verdien av DNA-funn

© Foto: PRIVAT NEKTER STRAFFSKYLD: 1. september i fjor ble en mann i 50-årene fra Haugalandet pågrepet og siktet for drapet på Birgitte Tengs (17). Han bestrider anklagen som rettes ... Read more »

Paven uttrykker sjokk etter Texas-skyting

© Leveres av ABC Nyheter Paven er sjokkert av skoleskytingen i Texas, USA der 21 personer ble skutt og drept. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB Paven sier hans ... Read more »

Pfizer vi selge medisiner til fattige land uten profitt

© (NTB scanpix) Pzifer forplikter seg til å selge medisiner til verdens fattigste land uten profitt, kunngjorde konserndirektør Albert Bourla onsdag. Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP) Pfizer vi selge medisiner ... Read more »

Slik forklarer Espen Andersen Bråthen de fem Kongsberg-drapene

Slik forklarer Espen Andersen Bråthen de fem Kongsberg-drapene BUSKERUD TINGRETT, HOKKSUND (Nettavisen): – Jeg beklager til alle jeg har skutt en pil mot og kastet kniv mot. Jeg skulle ønske ... Read more »

Boris Johnson har mottatt partygate-rapporten

© (NTB scanpix) Statsminister Boris Johnson har mottatt den endelige rapporten om partygate-skandalen. Foto: AP / Matt Dunham / NTB Boris Johnson har mottatt partygate-rapporten – Vi kan bekrefte at ... Read more »

Spesialenheten henlegger sak mot Agder politidistrikt

Spesialenheten viser til at politiet påla biblioteket å stenge av sikkerhetsmessige årsaker. Det ble ikke startet etterforskning da det var usannsynlig at ansatte i politiet hadde opptrådt straffbart. På ettermiddagen ... Read more »

Store mengder ulovlige fiskeredskaper beslaglagt i aksjon på Vestlandet

Aksjonen, som strakte seg over fire dager tidligere i mai, ble gjennomført i samarbeid mellom politiet, Fiskeridirektoratet, Kystvakten og Statens Naturoppsyn, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding. Blant beslagene er 110 ... Read more »

Bjørn Arild Gram om varslene i Forsvaret: – Det skal være nulltoleranse

© Leveres av ABC Nyheter Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i den muntlige spørretimen på Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB – Jeg ser alvorlig på de sakene som er ... Read more »

Hardkjør mot Jan Christian Vestre i Stortinget

© Leveres av ABC Nyheter Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) rister av seg kritikken fra Frp om at regjeringen farer med store ord og lite handling i næringspolitikken. Foto: Javad ... Read more »

Fire gruvearbeidere funnet døde i Burkina Faso

De fire var blant åtte gruvearbeidere som har vært savnet siden gruvegangen de var i, ble oversvømmet 16. april. Letingen etter de øvrige fire fortsetter. Ulykken skjedde i en sinkgruve ... Read more »

Fastlegedag med bismak

© Foto: Gorm Kallestad / NTB MANGSLUNGENT: – Det er ikke lett å skjønne og forstå hva en fastlege jobber med, sitter med og innehar av kunnskap, erfaring, og verdi ... Read more »

Kongsberg-saken: Espen Andersen Bråthen forklarte seg detaljert om drapene

© Leveres av ABC Nyheter Forsvarer Fredrik Neumann spurte onsdag ut sin klient Espen Andersen Bråthen i Buskerud tingrett. 38-åringen er tiltalt for å ha drept fem personer i et ... Read more »

Palestinsk tenåring drept på Vestbredden

© Jaafar Ashtiyeh (AFP) MISTET SØNNEN: Moren til Ghaith Yamin sørger over sin døde sønn. 16-åringen ble drept i sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker i Nablus på Vestbredden. Palestinsk tenåring drept ... Read more »

Skal kjøre fra pol til pol ‒ med en elbil!

Noen er litt mer eventyrlystne enn andre. Chris Ramsey skal kjøre fra pol til pol i en Nissan Ariya. De som har levd en stund og på samme tid husker ... Read more »

Det selges stadig mer oppdrettsfisk

© (NTB scanpix) Salget av oppdrettsfisk stiger stadig, og det er laks som er den dominerende oppdrettsarten. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Det selges stadig mer oppdrettsfisk Salget av oppdrettsfisk ... Read more »

Drapsdømte Makaveli Lindén skal overleveres til Belgia

© (NTB scanpix) Øystein Storrvik er forsvarer for Makaveli Lindén. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Drapsdømte Makaveli Lindén skal overleveres til Belgia – Det har ligget i kortene helt siden ... Read more »

Biden: – Når, i Guds navn, skal vi stå opp mot våpenlobbyen?

Biden: – Når, i Guds navn, skal vi stå opp mot våpenlobbyen? – Når, i Guds navn, skal vi stå opp mot våpenlobbyen, spurte Biden i en tale da han ... Read more »

Nytt oljefunn på norsk sokkel

Nytt oljefunn på norsk sokkel Equinor har gjort et nytt funn av olje i undersøkelsesbrønnen Snøfonn Nord, ved Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Ifølge Equinors beregninger er funnet i størrelsesorden 37-50 ... Read more »

NRK: Jonas Wille blir ny landslagssjef i håndball

© (NTB scanpix) Norges landslagssjef Christian Berge (t.v.) og assistenttrener Jonas Wille etter håndballkampen mellom Sverige og Norge på Ondrej Nepela Arena i Bratislava under EM 2022 i Slovakia og ... Read more »

Andreas «Tix» Haukeland taper millioner på «Paradise»-rollen

© Tuva Mathilde Løland / Nettavisen NY ROLLE: Andreas «Tix» Haukeland har begitt seg ut på en helt ny rolle som programleder for «Paradise», noe som ikke var vanskelig å ... Read more »

Ønsker stemmerett for 16-åringer

© Foto: Vidar Ruud / NTB Kontroll- og konstitusjonskomiteen går inn for stemmerett til 16-åringer, men trolig faller forslaget i Stortinget. Stortingskomité ønsker stemmerett for 16-åringer Kontroll- og konstitusjonskomiteen på ... Read more »

Dette er ofrene i skoleskytingen i Texas

Dette er ofrene i skoleskytingen i Texas Minst 19 barn og to lærere er bekreftet drept i skoleskytingen i Uvalde i delstaten Texas tirsdag. 18-åringen som er den mistenkte i ... Read more »

Viken-politikere gir seg selv millioner i oppløsningshonorar

© Leveres av ABC Nyheter Om få år skal Viken fylkeskommune være historie. På veien dit utbetales det imidlertid store honorarer til politikerne. Foto: Javad Parsa / NTB Alle fylkestingspolitikere, ... Read more »

Nytt oljefunn i Barentshavet

© (NTB scanpix) Equinor er operatør for utvinningstillatelsen. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Nytt oljefunn i Barentshavet Funnet er gjort i Snøfonn Nord, undersøkelsesbrønn 7220/8-2 S, opplyser Equinor. Den ... Read more »

Stortingskomité-ja til stemmerett for 16-åringer

© Leveres av ABC Nyheter Kontroll- og konstitusjonskomiteen går inn for stemmerett til 16-åringer, men trolig faller forslaget i Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB Komiteens tilråding ble fremmet av ... Read more »

Dette er ofrene etter Texas-massakren

© Foto: Hand out DREPT: Amerie Jo Garza (10). Dette er ofrene etter Texas-massakren 10 år gamle Amerie Jo Garza skal ha prøvd å ringe 911 før hun og 18 ... Read more »

Må svare på spørsmål om PST-sjefens ulovlige våpen

© Foto: Mattis Sandblad / VG SVAR: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) må på Stortingets talerstol for å svare på spørsmål om Sjøvold-saken. Må svare på spørsmål om PST-sjefens ulovlige ... Read more »

Ikke gjør disse feilene på flyplassen

1/33 LYSBILDER © Shutterstock Ikke gjør disse feilene på flyplassen Mange kommer til de kritiske timene som fører opp til en tur, og så mye kan gå galt hvis du ... Read more »

FHI: Folk over 65 år kan bli tilbudt fjerde dose coronavaksine til høsten

© Leveres av ABC Nyheter Flere kan bli tilbudt en fjerde vaksinedose til høsten. Foto: Heiko Junge / NTB Kommunene kan bli bedt om å tilby en fjerde dose coronavaksine ... Read more »

Politidirektoratet skal gå gjennom varslingsordningen

© (NTB scanpix) Politiet skal få et eget varslingsombud. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Politidirektoratet skal gå gjennom varslingsordningen Ifølge Stavanger Aftenblad har Justis- og beredskapsdepartementet også nylig besluttet at ... Read more »

Laveste arbeidsledighet på 14 år

© (NTB scanpix) Arbeidsledigheten er den laveste siden 2008, ifølge Statistisk sentralbyrå. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Laveste arbeidsledighet på 14 år Onsdag ble sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrås (SSB) ... Read more »

Morten Hegseth gjør comeback som TV 2-programleder

Morten Hegseth gjør comeback som TV 2-programleder – Det er som fønvind for sjela. Det har vært som å lede hundenes svar på «Mesternes mester» Det har vært veldig gøy, ... Read more »

Skoleskytingen i Texas – Biden vil ha handling mot våpenlobbyen

Skoleskytingen i Texas – Biden vil ha handling mot våpenlobbyen – Når, i Guds navn, skal vi stå opp mot våpenlobbyen, spurte Biden i en tale da han ankom Det ... Read more »

Kjendiser som er venner med kongelige

1/28 LYSBILDER © Getty Images Kjendiser som er venner med kongelige Hvem hadde ikke digget å kunne ta en kopp te med dronningen eller gå på handletur med Meghan Markle? Men hvis ... Read more »

Forsvaret vil gå gjennom alle varslingssaker på nytt

© Leveres av ABC Nyheter Forsvarssjef Eirik Kristoffersen under øvelsen Cold Respons tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB NRK skrev tirsdag om over 70 varslingssaker mot offiserer i ... Read more »

Klopp kåret til årets manager i Premier League

© (NTB scanpix) Liverpool-manager Jürgen Klopp ble kåret til årets manager av sine kollegaer. Foto: Jon Super / AP / NTB Klopp kåret til årets manager i Premier League Klopp ... Read more »

14 døde i bygningskollaps i Iran

© Leveres av ABC Nyheter Minst 14 døde er hittil funnet i ruinene av en ti etasjer høy bygning i Abadan i Iran som raste sammen mandag, og mange flere ... Read more »

Endte opp med bompengeregning på 17.000: - Et idiotisk valg

Endte opp med bompengeregning på 17.000: – Et idiotisk valg – Jeg ville ha en Tesla, så da kjøpte jeg det, sier Ole-André Galland Ludvigsen i denne ukens episode av ... Read more »

Viderefører krav om helseattest for eldre bilførere

Stortinget ville opprinnelig fjerne kravet om helseattest for bilfører over 80 år, men dagens regjering viderefører denne ordningen. Den særnorske regelen om at bilførere som runder 80 år må framvise ... Read more »