Van regelmatig gebruik van cocaïne gaan je herenen stuk

van regelmatig gebruik van cocaïne gaan je herenen stuk

Van regelmatig gebruik van cocaïne gaan je herenen stuk

Mededeling voor wie snuiven prettig vinden. Het gebruik van cocaïne kan serieuze schadelijke effecten hebben op de hersenen. Cocaïne beïnvloedt de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven door vooral in te werken op de neurotransmitter dopamine, wat leidt tot een verhoogd gevoel van euforie. Dit gebeurt door de stimulatie van het beloningscentrum in de hersenen.

Langdurig gebruik van cocaïne kan de communicatie tussen belangrijke hersennetwerken verstoren, zoals blijkt uit onderzoek. Deze verstoringen kunnen leiden tot verschillende negatieve gevolgen voor de cognitieve functies, emotionele regulatie en besluitvorming.

Cocaïnegebruik kan ook leiden tot hersenschade, maar je kunt mazzel hebben want in sommige gevallen herstel mogelijk is. Het is belangrijk om te benadrukken dat de ernst van de schade en de mogelijkheid tot herstel sterk kunnen variëren afhankelijk van de hoeveelheid en frequentie van het gebruik, evenals individuele verschillen tussen gebruikers.

De effecten van cocaïne op de hersenen zijn niet beperkt tot de neurotransmitter dopamine. Het stimuleert ook de afgifte van noradrenaline, wat het lichaam in een actieve toestand brengt, vergelijkbaar met de ‘vecht-of-vlucht’-reactie. Dit resulteert in verhoogde hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur, evenals verwijding van de luchtwegen en pupillen.

Gezien de potentiële risico’s van cocaïnegebruik op de hersenen en de algemene gezondheid, is het raadzaam voor personen om als je denkt dat je hersenen een tik hebben gehad van het snuiven om professioneel medisch advies in te winnen. Een huisarts kan de ernst van de klachten beoordelen en indien nodig doorverwijzen voor gespecialiseerde hulp.

News Related

OTHER NEWS

Driekwart volwassenen bezorgd over gevolgen klimaatverandering

Een vrouw is nog bezig met herstelwerkzaamheden na de overstromingen in Limburg in 2021. Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de ... Read more »

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: 'We pushen de grenzen en we pushen onszelf'

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: ‘We pushen de grenzen en we pushen onszelf’ Red Bull Racing-teambaas Christian Horner geeft aan dat Red Bull nooit is gestopt met het ... Read more »

Tour de France komt 'iets te vroeg', maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde

Tour de France komt ‘iets te vroeg’, maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde Cian Uijtdebroeks is naar eigen zeggen niet bezig met een vertrek bij ... Read more »

'Kannibaal' Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media

‘Kannibaal’ Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media De buitenlandse media waren ook in de laatste race van het jaar getuigen van een zeer dominantie prestatie van ‘kannibaal’ Max ... Read more »

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: 'Als er niet snel iets verandert...'

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: ‘Als er niet snel iets verandert…’ Huub Stevens maakt zich grote zorgen om Schalke 04. De voormalig succestrainer van de Duitse club ziet dat ... Read more »

Zware sneeuwval in Duitsland zorgt voor grote problemen

Brandweer ter plaatse in Taunus, Hessen, in verband met hevige sneeuwval. Hoger gelegen streken in de Duitse deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland, hebben gisteren te maken gehad met ... Read more »

Nathan van Hooydonck vindt het lastig om terug te zijn bij ploeg: ‘Dan zeggen ze: renners zijn terug beginnen te trainen, maar dat ben ik niet meer’

Photo: Tim Van Wichelen /Cor Vos © 2023 Het verhaal van Nathan van Hooydonck is bekend: de Belg van Jumbo-Visma kreeg een accuut hartprobleem terwijl hij met z’n zwangere vrouw ... Read more »
Top List in the World