Våldsamma upplopp mot poliser i sex städer – det här har hänt

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Skärtorsdagens våldsamma upplopp blev startskottet för en turbulent påskhelg. Minst 26 poliser har skadats och ett 40-tal har gripits efter kravallerna. Nyheter24 reder ut vad som har hänt.

Påskhelgen präglades av ett flertal våldsamma upplopp i flera svenska städer däribland Linköping, Norrköping, Rinkeby och Örebro. Ett stort antal poliser har skadats under upploppen, och antalet anhållna och gripna fortsätter att öka. 

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Nyheter24 reder ut, dag för dag vad som har hänt.

14 april: Upploppen Linköping och Norrköping

Den 14 april, på skärtorsdagen, hade Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextremistiska partiet Stram kurs, fått tillstånd att hålla en allmän sammankomst i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Under sammankomsten var tanken att Paludan skulle bränna ett exemplar av koranen.

Global Tech News Daily

Men det här ledde till våldsamma upplopp från de som ville protestera mot koranbränningen, där flera poliser skadades och bilar sattes i brand. Läs mer om det här.

Efter händelserna kunde två personer gripas för våldsamt upplopp, och fem personer omhändertogs för ordningsstörning. Tre poliser fördes till sjukhus, enligt polisens hemsida.

Global Tech News Daily

Våldsamma upplopp mot poliser i sex städer – det här har hänt
© Tillhandahålls av Nyheter24 Bilar brinner på en parkering i Norrköping. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Några timmar senare, klockan 18.30, var ännu en koranbränning planerad i Norrköping i stadsdelen Navestad men denna beslutade polisen att blåsa av. Men även där hade motdemonstranter samlats vilket ledde till att flera bilar brändes, poliser fick motta stenkastning och raketer sköts mot bilar. 

I Linköping har 18 personer anhållits för samma rubricering, och även där utgår polisen från att fler brottsmisstankar och misstänkta kommer att tillkomma. Läs mer om det här.

Våldsamma upplopp mot poliser i sex städer – det här har hänt
© Tillhandahålls av Nyheter24 Bilar brinner på en parkering i Norrköping. Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Det som hände i Linköping och Norrköping är fullständigt förkastligt och kommer aldrig att accepteras. Jag har försäkrat mig om att de medarbetare som skadats har tagits om hand. Vi lever i ett demokratiskt samhälle och en av polisens viktigaste uppgifter är att se till att människor kan använda sina grundlagsskyddade rättigheter att demonstrera och uttrycka sin åsikt. Polisen ska inte välja vilka som har den rätten men alltid ingripa om brott sker, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Att ge sig på poliser och polisens utrustning är ett angrepp på både rättsstaten och demokratin. Vi ska göra vårt yttersta för att lagföra de som varit inblandade i både upploppen och skadegörelsen.

15 april: Upploppen i Rinkeby, Stockholm

Dagen efter, på långfredagen, var ännu en sammankomst med samma syfte planerad av Rasmus Paludan. Denna, till skillnad från de i Linköping och Norrköping, kunde genomföras. Till en början var situationen lugn, men eskalerade innan sammankomstens slut av stenkastning mot polis.

Totalt kunde åtta personer gripas för bland annat våldsamt upplopp, försök till misshandel och brott mot knivlagen.

Våldsamma upplopp mot poliser i sex städer – det här har hänt
© Tillhandahålls av Nyheter24 Motdemonstranter har satt eld på en polisbuss i Sveaparken i Örebro. Foto: Kicki Nilsson/TT

15 april: Upploppen i Örebro

Nästa sammankomst var planerad klockan 17.00 i Sveaparken i Örebro. Men en halvtimme senare, utan att sammankomsten inletts, kastade flera personer stenar och andra föremål och gjorde försök att ta sig igenom avspärrningarna.

Framåt kvällen hade sammankomsten upplösts, cirka tio poliser och en civil skadats i upploppen, men ingen hade skadats allvarligt. Fyra polisfordon förstördes helt.

Våldsamma upplopp mot poliser i sex städer – det här har hänt
© Tillhandahålls av Nyheter24 Poliser motar bort motdemonstranter i Örebro. Foto: Pavel Koubek/TT

16 april: Upploppen i Landskrona och Malmö

Rasmus Paludans sammankomst i Landskrona hann inte börja innan fler våldsamheter bröt ut, bland annat i form av brinnande bilar, och den flyttades snabbt till Malmö. 

Men även där kastade motdemonstranter stenar och vid ett tillfälle körde en bil in i ett av polisens kravallstaket. Föraren kunde gripas och misstänks nu för mordförsök. Även flera anmälningar om våldsamt upplopp och skadegörelse har upprättats.

Våldsamma upplopp mot poliser i sex städer – det här har hänt
© Tillhandahålls av Nyheter24 Kravallpolis använder pepparsprej för att skingra motdemonstranter i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Vid midnatt bröt oroligheter ut i stadsdelen Rosengård i form av ett flertal bränder, och stenar och molotovcocktails kastades mot polisen.

17 april: Upploppen i Linköping

Rasmus Paludan meddelade att han kommer att genomföra en ny koranbränning på söndagen, återigen i städerna Linköping och Norrköping, men denna gång utan tillstånd.

Trots att den högerextreme politikern inte infann sig i någon av städerna, något som polisen tror var planerat, hindrade det inte våldet från att uppstå. I Skäggetorp, Norrköping, startades ett våldsamt upplopp runt 15.00, med stenkastning och flera personer greps.

Våldsamma upplopp mot poliser i sex städer – det här har hänt
© Tillhandahålls av Nyheter24 Två utbrunna bilar i Norrköping. Foto: Stefan Jerrevång/TT

17 april: Upploppen i Norrköping

Samma tid i Norrköping tvingades polisen i Norrköping skjuta ett varningsskott på grund av det våldsamma upplopp som startats. Bildäck och bilar brann, och strax efter 17 avlossades flera varningsskott där tre personer kan ha träffats av rikoschetter. Alla tre fick uppsöka vård och är gripna misstänkta för brott.

På måndagen, den 18 april, meddelade polisen att minst 26 poliser skadats i samband med upploppen där tre skottskadats. Ett 40-tal personer har gripits eller anhållits.

Källa: Polisen

LÄS MER:

Experten om påskhelgens upplopp: Borde nekat koranbränning

Experten om påskhelgens upplopp: Borde nekat koranbränning

News Related

OTHER NEWS

Kanada inför nya sanktioner – centralbankschef på listan

© Tillhandahålls av Omni Kanada har som första land sedan invasionen infört sanktioner direkt mot Rysslands centralbankschef Elvira Nabiullina, skriver Bloomberg. Hon hamnar på listan med 13 andra personer som ... Read more »

Pensionsmyndigheten: Bedragna bör ersättas

© Henrik Montgomery/TT Daniel Barr, generaldirektör för Pensionsmyndigheten. Arkivbild. Regeringen bör utreda möjligheten för ett investerarskydd för premiepensionen så att sparare kan få tillbaka pengar som förskingrats, skriver Pensionsmyndighetens generaldirektör ... Read more »

Vandaler krossade över hundra rutor på skola

© Johan Nilsson/TT Någon eller några krossade över hundra fönsterrutor på Mora gymnasium någon gång under påskhelgen. Arkivbild. 119 fönsterrutor krossades under påskhelgen på Mora gymnasium. Kostnaden för skattebetalarna – ... Read more »

Margaux Dietz ärliga ord – därför ville hon inte besöka Jacobs familj

Margaux Dietz och Jacob Liebermann har ett infekterat förflutet, som de nu har rett ut. Men på sin blogg hintar Margaux hur hennes relation till Jacobs familj ser ut idag, ... Read more »

Luleå vände – leder semifinalserien mot Frölunda

© Pär Bäckström/TT Luleås andre målskytt Olli Nikupeteri och Frölundas målskytt Filip Johansson. Luleå har fått övertaget i semifinalserien mot Frölunda i SM-slutspelet i ishockey. Hemmalaget segrade med 4–2 i ... Read more »

Luleå vann trots stort övertag av Frölunda

Med 1-1 i matcher klev Luleå och Frölunda ut på isen i Norrbotten. Frölunda kunde trots övertag i stora delar av matchen inte ta sig tillbaka och förlorade med 2-4. ... Read more »

Kritik mot svensk polis från konton som var drivande i kampanj mot socialtjänsten

© Tillhandahålls av Omni Flera utländska konton i sociala medier som var drivande i kampanjen mot svenska socialtjänsten tidigare i år har nu övergått till kritik mot svensk polis och hanteringen ... Read more »

Chefs fejkade dödshot kostade halv miljon

© Mikael Fritzon / TT En man i Vimmerby fejkade dödshot från anställda på företaget där han var mellanchef. Nu åtalas han. Arkivbild. En mellanchef vid en fabrik i Småland ... Read more »

JUST NU: Saknas igen för IFK Göteborg

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Bernardo Vilar stod utanför truppen mot BK Häcken. Till morgondagens match mot Djurgården saknas han även denna gången. Det meddelar Blåvitt på sin hemsida.  Det var ... Read more »

Så lever ”Robinson”-vinnaren Michael Björklund i dag – stora beslutet utanför rampljuset

2020 vann han svenska folkets hjärtan när han tog hem hela Robinson. Efter en spännande final tog Michael Björklund hem hela tävlingen och kunde skrika ut sitt segervrål. Sedan dess har ... Read more »

Hockeystjärnan tillbakavisar uppgifterna om Kazakstan

© Tillhandahålls av Omni Hockeyspelaren Jakob Lilja tillbakavisar tisdagens uppgifter om att han skulle ha bytt landslag till Kazakstan, rapporterar flera medier. – De vill att jag ska spela där, ... Read more »

Statens hunder «halveres» - ikke bruk for isbjørn-varslere

© Foto: Rune Asgeir Madsen KULING: Hunden «Kuling» fotografert i et vær som minner om stiv kuling på Jan Mayen. Skituppen tilhører fotografen som egentlig er ingeniør Rune Asgeir Madsen. ... Read more »

Strauss Mann skriver på för San Jose

© Bildbyrån Strauss Mann Strauss Mann gjorde succé i Skellefteå direkt från college. Nu får han ett kontrakt med San Jose Sharks i NHL. Inför säsongen flyttade Strauss Mann till ... Read more »

Statsministern: "Fruktansvärda bilder"

© Anders Wiklund/ TT Statsminister Magdalena Andersson deltog på tisdagskvällen, tillsamman med lokala partikamrater, i en dörrknackningskampanj i Orminge, Nacka. Statsminister Magdalena Andersson (S) fördömer upploppen som skakat flera svenska ... Read more »

Paludan är i Sverige "för att han kan"

© TT Rasmus Paludan, ledare för det danska högerextrema partiet Stram Kurs, vid ett tidigare torgmöte i Stockholm. Arkivbild. Våldsamma upplopp skakade Sverige under påskhelgen, i samband med högerextremisten Rasmus ... Read more »

JUST NU: Kalmar FF agerar - mittfältaren skriver på

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Victor Backman stannar i Kalmar FF. 21-åringen har skrivit på ett nytt avtal.  – Det var inga konstigheter, säger han på Kalmars hemsida.  Kalmar FF och ... Read more »

Elva skönheter slåss om titeln nationalfjäril

© Hasse Holmberg/TT Nässelfjäril och påfågelöga några av kandidaterna som gör upp om titeln Sveriges nationalfjäril. Arkivbild. Elva bevingade och färgglada kandidater har valts ut. Nu ska Sveriges nationalfjäril utses. ... Read more »

Sju kända covid-dödsfall i Shanghai sedan mars

© Tillhandahålls av Omni Sju personer med covid-19 har rapporterats döda i Shanghai sedan stadens nuvarande utbrott inleddes i slutet av mars, rapporterar Sky News. Samtliga dödfall ska röra äldre ... Read more »

Pontus Holmberg klar för spel i AHL

© Bildbyrån Pontus Holmberg Pontus Holmberg skrev kontrakt med Toronto i juni. När Växjös säsong i SHL är slut flyttar han nu till Nordamerika och Toronto Marlies i AHL.  Den ... Read more »

Vändningen: Byter inte landslag

© Jonas Ekströmer/TT Jakob Lilja, här i Tre Kronor tillsammans med Michael Lindqvist och Isac Lundeström, byter till Kazakstans landslag. Arkivbild. NHL-meriterade forwarden Jakob Lilja tillbakavisar uppgifterna om att han ... Read more »

Hjelp, en elbil med over 2.200 hk!

Deus Vayanne er det villeste som noensinne har blitt laget med elektrisk drivverk. Og ja, den skal også fungere til butikken. Er det en ting elbilalderen har gitt oss, er ... Read more »

Över 700 knubbsälar får fällas i årets jakt

© Claus Gertsen / TT 730 knubbsälar får fällas i årets licensjakt – den första på knubbsäl någonsin. På bilden ett exemplar på Skansen i Stockholm. Arkivbild För första gången ... Read more »

JUST NU: MFF-lånet missar resten av säsongen

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Peter Gwargis åkte på en korsbandsskada mot IK Brage.  Idag meddelar Jönköpings Södras lagläkare, Lars-Göran Hassel, att MFF-lånet missar resten av säsongen.  – Otroligt tråkigt för ... Read more »

JUST NU: Kommer att missa för Djurgården igen

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Elliot Käck, Frank Odhiambo och Pierre Bengtsson missade matchen mot IFK Norrköping på grund av skada.  Idag meddelar Djurgården att samtliga tre även saknas mot IFK ... Read more »

Rolig natt Sverige etter de siste dagers opptøyer

– Det har til og med vært en stillere natt enn normalt, sier pressekontakt Johnny Gustafsson i politiregion øst, der både Norrköping og Linköping ligger. Begge steder var det i ... Read more »

Det lysende fyrtårnet ble «kjedelig og daff»

Det lysende fyrtårnet ble «kjedelig og daff» © Foto: Roar Hagen Det er en ting alle snakker om og et navn mange spekulerer i, men ingen vet svaret på. Hvem ... Read more »

Byggföretagen: Byggstopp om Cementa får avslag

© Tillhandahålls av Omni Om Cementas nya ansökan om kalkbrytning på Gotland inte får godkänt skulle 75 procent av alla bostadsbyggstarter stoppas. Det hävdar Byggföretagen. Till DI säger branschorganisationens nationalekonom ... Read more »

Jimmy Anderström klar som assisterande efter omtumlande säsongen

© Bildbyrån Jimmy Anderström Jimmy Anderström hade en rad olika uppdrag under den gångna säsongen. Efter att ha hoppat in som huvudtränare under slutspurten belönas han nu med ett kontrakt ... Read more »

Johnson beklaget til Underhuset for «partygate»

© Leveres av ABC Nyheter – Det var min feil, og jeg ber uforbeholdent om unnskyldning for det, sa Boris Johnson da Underhuset møttes etter en elleve dager lang påskeferie. ... Read more »

Brudd mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv

© Leveres av ABC Nyheter Britannia Hotel i Trondheim er blant flere hoteller i Trøndelag, Vestland og Troms og Finnmark som kan bli rammet av en eventuell streik. Fristen for ... Read more »

"AIK på bortaplan ingår i våra bonusmatcher"

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Varbergs BoIS reser till Stockholm för att möta AIK. Då måste Hallandslaget prestera på sin högsta nivå för att ta med sig poäng.  – Nycklarna blir ... Read more »

Finansministern: Sri Lanka har bett IMF om nödhjälp

© Tillhandahålls av Omni Sri Lanka har ansökt om att få nödhjälp från Internationella valutafonden, IMF. Det sa finansminister Ali Sabry i ett uttalande, enligt BBC. Sabry är i Washington ... Read more »

Staden med topphemligt krislager – så länge räcker maten

Det finns inget statligt lager med mat. Däremot har man i Västerås nu byggt upp ett topphemligt krislager. Planen som staden har tagit fram är till för att kunna mätta ... Read more »

Noe tyder på at vi får vite mer om Pokémon Scarlet/Violet denne uken

© Gamereactor Noe tyder på at vi får vite mer om Pokémon Scarlet/Violet denne uken Et japansk tv-program sentrert rundt Pokémon kalt PokéDoko sendte nylig en ny episode, og selv ... Read more »

Lurade kommun på miljoner – döms till fängelse

© Johan Nilsson/TT En socialsekreterare i Södermanlands län lurade till sig miljonbelopp och döms nu till fängelse. Arkivbild. En socialsekreterare i Södermanlands län, bland annat med uppgift att bevilja ekonomiskt ... Read more »

Frigjøringshelter møttes til omkamp på Øst-Timor

© (NTB scanpix) Velger står i kø for å avgi stemme i presidentvalget på Øst-Timor. To gamle frigjøringshelter, José Ramos-Horta og Francisco «Lu Olo» Guterres møttes tirsdag til andre valgrunde. ... Read more »

Johnson ber om ursäkt inför torsdagens omröstning

© Tillhandahålls av Omni Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ber återigen om ursäkt till det brittiska folket för att ha deltagit på fester under lockdown. – Det var mitt misstag och ... Read more »

Polis dödade en och skadade tio under protester i Sri Lanka

© Tillhandahålls av Omni Polisen i Sri Lanka sköt ihjäl en demonstrant och skadade tio andra under tisdagens protester i staden Rambukkana, som ligger 90 kilometer nordöst om Sri Lankas ... Read more »

M vill att Johansson ber om ursäkt efter polisuttalande

© Tillhandahålls av Omni Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell kräver att justitieminister Morgan Johansson (S) ber om ursäkt till poliserna som var på plats under helgens våldsamma upplopp i en ... Read more »

Morgan Johansson: Paludan verkar vilja skada Sverige

© Tillhandahålls av Omni Justitieminister Morgan Johansson (S) avfärdar alla diskussioner om att försvåra för högerextremisten Rasmus Paludan att hålla offentliga möten. – Vi lever i en demokrati med långtgående ... Read more »