Test av BYD Seal U: Her har de spart inn på et viktig element

Førsteinntrykket når dørene åpnes og BYD Seal U kommer til syne, er at bilen fremstår som større i virkeligheten enn på bildene.

En rask sjekk på faktaarket forteller at den måler 4,78 meter mellom støtfangerne, 1,69 meter i høyden og såvidt over to meter i bredden inkludert speil.

19-tommers felger skodd med dekk i dimensjon 235/50 og god bakkeklaring bidrar til at dette ser ut som en SUV.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

test av byd seal u: her har de spart inn på et viktig element

BYD Seal U 2

BYD Seal U 2BYD Seal U har et sportslig utseende, med frontrute som strekker seg bakover i en bue mot taket. Det gjør at de som er litt storvokste må krøke seg noe sammen for å klarere døråpningen med hodet inntakt.Ragnvald Johansen / Finansavisen

Sparer på bokstavene

Men de av leserne som liker å spille Scrabble når påskeegget har klekket ut sjokoladen, vet at det av og til kan lønne seg å spare på noen av bokstavene.

BYD har i hvert fall gjemt unna «S» og «V», og det som kunne vært BYD Seal SUV må greie seg med kun en enslig «U» i navnet.

Forkortelsen SUV står opprinnelig for Sport Utility Vehicle, og dukket opp når produsentene begynte å montere skinnseter og komfort detaljer i store firehjulstrekkere.

Les også:Dette påvirker elbilens rekkevidde

(Artikkelen fortsetter under bildet).

test av byd seal u: her har de spart inn på et viktig element

BYD Seal U 3

BYD Seal U 3Interiøret i BYD Seal U er visstnok kledd opp med «vegansk lær», et litt ullent uttrykk som foreløpig ikke har noen nærmere forklaring.Ragnvald Johansen / Finansavisen

Mangler frunk

Og nettopp firehjulstrekk på en ekte SUV kan forklare den sparsommelige bokstavbruken. For selv om BYD har kledd opp interiøret i det de omtaler som «vegansk skinn» og montert roterende skjerm, stiller BYD Seal U kun med drift på fremre hjulpar.

Under panseret har de plassert elmotoren på 160 kW og 330 Nm, sammen med alle styringsenhetene som hører til.

Selve elmotoren står plassert ganske langt nede, så det hadde vært plass til en «frunk», men det er noe du får greie deg uten.

Med en vekt på nesten 2,2 tonn tar det 9,6 sekunder fra 0 til 100 km/t, og har du behov for å kjøre i mer enn 160 km/t må du utvide søket.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

test av byd seal u: her har de spart inn på et viktig element

BYD Seal U 4

BYD Seal U 4Det er plass nok under panseret på BYD Seal U til en liten frunk, men de har valgt å ikke lage det.Ragnvald Johansen / Finansavisen

Godkjent

BYD vil lansere to utgaver kalt Comfort og Design, med henholdsvis 71,8 kWh og 87 kWh batterikapasitet. Begge får varmepumpe som standard, og det skal gå an å benytte 115 kW ladeffekt på Comfort, mens Design greier 140 kW.

Ladeeffekten har vært et svakt punkt hos elbiler fra Kina, men 140 kW må sies å være godkjent.

Dagens testbil har det største batteriet, og ifølge produsenten tar det 43 minutter å øke fra 10-80 prosent på hurtiglader, mens 30-80 prosent skal ta 28 minutter.

Den innebygde laderen er på 11 kW, og full opplading tar 15 timer.

Les også:Test av Hyundai Kona Electric: – Derfor bør du styre unna

(Artikkelen fortsetter under bildet).

test av byd seal u: her har de spart inn på et viktig element

BYD Seal U 5

BYD Seal U 5BYD Seal U har kun drift på fremre hjulpar og passer best på veien. Det går fint med litt kjøring på ruglete underlag, så lenge du stanser før det blir skikkelig bratt.Ragnvald Johansen / Finansavisen

Ikke luke

En fordel med å samle drivlinjen under panseret er at bagasjerommet blir større, og i selskap med biler som Volkswagen ID.4 er 552 liter ganske bra.

Setene kan splittes 60/40 og i varebilmodus går det inn 1.440 liter. Påskeferie er nok et lokalt fenomen som ikke har nådd Kina enda, og noen skiluke er det ikke tegn til.

Men BYD Seal U klarer 75 kg på taket, og kan trekke tilhenger på opptil 1.300 kg.

Da vil nok den oppgitte rekkevidden på 500 km WLTP gå ned, samtidig med at forbruket på 20,5 kWh/100 km øker.

For de som velger Comfort med det minste batteriet ligger rekkevidden på 420 km WLTP, og forbruket oppgis til 19,9 kWh/100 km.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

test av byd seal u: her har de spart inn på et viktig element

BYD Seal U 6

BYD Seal U 6BYD Seal U har ikke skiluke, noe som kan komme av at det ikke er særlig mye påskeferie i Kina.Ragnvald Johansen / Finansavisen

En håndsbredd for lite

Som nevnt er setene i BYD Seal U kledd opp med «vegansk lær». Kuer spiser jo gress og er vel sånn sett for vegetarianere å regne uansett, men det er nok markedsavdelingen som synes ordet vegansk klinger bedre enn syntetisk.

Det ligner på skinn og blir ikke urovekkende klamt etter noen timer på vegen, så sånn sett gjør erstatningen nytten.

Frontruten har en ganske sportslig og bakoverlent profil, noe som gjør at døråpningen får en tilsvarende bue. Dersom du strekker deg mer enn 185 centimeter over havet, må du krølle deg litt sammen for å få med hodet inn i kupeen.

Vel på plass er setet komfortabelt og stort nok til en fullvoksen journalist, men som så ofte i kinesiske biler mangler det en håndsbredd med støtte under knehasene. Førersetet har elektrisk justering i høyden, men det gjelder ikke på passasjersiden.

Les også:Test av Peugeot 308 SW: Gjør det til en glede å kjøre elbil

(Artikkelen fortsetter under bildet).

test av byd seal u: her har de spart inn på et viktig element

BYD Seal U 7

BYD Seal U 7Forsetene i BYD Seal U er gode å sitte i , men litt snaue i støtten under knærne.Ragnvald Johansen / Finansavisen

Noe å fikle med

Vel ute på veien er det flere faktorer som gir pluss i margen.

Head-up-display er svært tydelig og lettlest, også i direkte motlys, noe flere andre produsenter sliter med. Her er det ikke utvidet virkelighet som på Skoda Enyaq L&K eller de dyrere utgavene av Volkswagen ID.4, men det forventes at BYD Seal U vil konkurrere på et lavere prisnivå.

Den store skjermen på dashbordet er lettlest, og har i likhet med andre BYD-modeller et innebygget partytriks. Dersom du trykker på den buede pilen snur skjermen seg 90 grader og blir stående på høykant.

Enn så lenge har det ikke noen særlig praktisk nytteverdi, men gir deg noe å fikle med når køen blir lang.

Navigasjonen er nøyaktig, svært rask, og har gode illustrasjoner som viser hvilket felt du bør ligge i.

Les også:Test av Tesla Model 3 Long Range Facelift: Endringene du vil like – og én skikkelig irriterende ting

(Artikkelen fortsetter under bildet).

test av byd seal u: her har de spart inn på et viktig element

BYD Seal U 8

BYD Seal U 8Skjermen i BYD Seal U kan rotere 90 grader og ligne på en kjempestor telefon. Det har ikke så mye nytteverdi, utover den spontane gleden ved å trykke på knappen som får den til å snurre.Ragnvald Johansen / Finansavisen

Papyrus

Fjæringen er ikke like sofistikert, og her blir det trekk. Det er en underlig kombinasjon av et nokså mykt oppsett og kontinuerlige vibrasjoner.

Siden bilen veier rundt 2,2 tonn har den fått ganske stramme fjærer. Den er også høy som en SUV, og derfor er det viktig å sørge for at den ikke lener seg for mye over til siden i kurver.

Kraftige stabilisatorstag tar seg av den biten. Samtidig er ikke dette noen sportsbil, og kundene i denne delen av markedet setter pris på komfort.

Relativt myke støtdempere skal sørge for at den glir bortover veien, men du får i stedet følelsen av hjulene leser av en uendelig lang papyrus med blindeskrift, og strømmer innholdet til det veganske læret du sitter på med fysiske morsesignaler.

Les også:Test av Smart#1 Brabus: Derfor er Smart blitt smartere

(Artikkelen fortsetter under bildet).

test av byd seal u: her har de spart inn på et viktig element

BYD Seal U 9

BYD Seal U 9Hjulopphenget i BYD Seal U sender en konstant strøm av morsesignaler til førersetet. Foto:Ragnvald Johansen / Finansavisen

Plass til lur

Fjæringskomforten er ikke plagsomt dårlig, men de tyske SUV-ene i denne klassen løser dette på en merkbart mer behagelig måte.

Noe som er overraskende behagelig, er å ta plass i baksetet. BYD Seal U har nok benplass til at to voksne kan sitte bak hverandre, uten å kjenne på følelsen av billigste flybillett til syden.

Det går også an å vippe seteryggen bakover, og den er høy nok til at du greier å ta en liten strekk.

Det store glasstaket slipper inn mengder av naturlig lys, og det kan også åpnes ved å eksperimentere litt med knappene i taket.

Støynivået står til godkjent på den jevne asfalten i Portugal, men det føles aldri som om bilen setter seg helt ned på veien og slapper av, grunnet de stadige vibrasjonene.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

test av byd seal u: her har de spart inn på et viktig element

BYD Seal U 10

BYD Seal U 10Baksetene i BYD Seal U har ryggstø som kan vippes bakover for å ta en lur. Benplassen er god nok til voksne.Ragnvald Johansen / Finansavisen

Ikke såpe

For å ta bildene blir det anledning til å prøve seg litt i terrenget, selv om det ikke er snakk om noen offroad kjøring.

Den høye bakkeklaringen gjør det lett å forsere kjerreveien ned mot vannet, og til slikt bruk holder det lenge med fremhjulsdrift. I solnedgangen med Atlanterhavet i bakgrunnen kommer linjene til sin rett.

Les også:Test av Polestar 2 Performance: Disse endringene vil du like

(Artikkelen fortsetter under bildet).

test av byd seal u: her har de spart inn på et viktig element

BYD Seal U 11

BYD Seal U 11BYD Seal U markerer seg i trafikkbildet med elegant design.Ragnvald Johansen / Finansavisen

BYD Seal U har en tiltalende design, og markerer seg godt i et marked der mange nye elbiler minner om godt brukte såpestykker.

Norske priser er foreløpig ikke klare. På pressekonferansen vises en slide der det står at Comfort med det minste batteriet koster 41.990 euro, tilsvarende 477.750 kroner, og Design 44.990 euro, tilsvarende 511.875 kroner.

Prisene gjelder for Tyskland, og salgssjef i BYD Norge Simen Wøien Christensen bekrefter at prisene vil bli justert før salgsstart i andre kvartal her i Norge.

Denne artikkelen er tidligere publisert i Finansavisen Motor.

NØKKELINFO: BYD Seal U

Drivlinje: 1 elmotor, fremhjulsdrift

HK/kW/Nm: 215/160/330

0-100 km/t: 9,6 sek

Toppfart: 160 km/t

Rekkevidde (WLTP): 500 km

Batterikapasitet, netto: 87 kWh

Maksimal ladeeffekt: 140 kW

Egenvekt uten fører: 2.174 kg

L/B/H: 4.785/2.085/1.668

Forbruk: 20,5 kWh/100 km

Bagasjerom: 552 / 1.440 liter

Taklast: 75 kg

Tilhengervekt: 1.300 kg

Priser: Denne modellen: 425.000 kroner (anslått). Med utstyr:

425.000 kroner (anslått)

Dette liker vi:

  • Blir mye bil for pengene
  • SUV sitteposisjon
  • God rekkevidde

Dette liker vi ikke:

  • Ikke firehjulstrekk
  • Vibrasjoner
  • Mangler skiluke

Design: Ser elegant ut

Førermiljø: Bra skjerm og head-up-display

Kjøreegenskaper: Myk og hard på en gang

Ytelser: Ingen sportsbil

Plass: God innvendig plass foran og bak

Mye for pengene: Hvis prisen stemmer, så ja

Konklusjon: 6/10 – Din første familiebil

Les også:Test av Nio ET5 Touring: – Er dette den nye Norgesbilen?Embed: Mil etter mil

News Related

OTHER NEWS

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget.

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget. Verdens beste hockeyspill gjennom tidene? Vel, NHL 94 er definitivt et av de mest elskede, så mye er klart ... Read more »

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: "Vi diskuterer"

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: “Vi diskuterer” Om noen uker får vi se Adam Driver i rollen som Enzo Ferrari i Michael Manns dramatiserte biografi, Ferrari. Filmen ... Read more »

NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem

Oslo 20231122. NRK og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen med pressebrief om «Ingen elsker Bamsegutt» på Marienlyst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem NRK sier ... Read more »

Detaljhandelen steg med 0,6 prosent

STIGER: Etter tre måneder med fall steg detaljhandelen i oktober. Detaljhandelen steg med 0,6 prosent Detaljhandelen i Norge steg 0,6 prosent fra september til oktober, viser tall fra SSB mandag ... Read more »

Usympatisk av Bryne å sparke en klubb som ligger nede

SMÅLIG: Brynes daglige leder Hans Øyvind Sagen vil sende Start en reiseregning på 30.000 kroner selv om laget vant på walk over og uten å slite på spillerne. Usympatisk av ... Read more »

9 Situasjoner en Skytten har opplevd

9 Situasjoner en Skytten har opplevd. Foto: Pexels Skytterne er fantastiske følgesvenner, og mange sier at dette er det beste stjernetegnet. Stemmer det? + Stjernetegnkombinasjon – Fiskene og Væren Profilen ... Read more »

Manchester United går for Premier League floppen som ikke likte å være i England

Det var et svakt rykte for noen dager siden som var vanskelig å tro på, men nå begynner det å ligne på noe som faktisk kan skje. Manchester United har ... Read more »
Top List in the World