Tyskt steg mot gasransonering

tyskt steg mot gasransonering
© TT Tyskland höjer larmnivån för landets gasmarknad efter den senaste tidens strypta gasleveranser från Ryssland. Arkivbild

Tyskland tar ett stort steg närmare gasransonering och höjer larmnivån för landets gasmarknad till den näst högsta nivån. Beslutet motiveras av den senaste tidens strypta leveranser av naturgas från Ryssland.

Konkret innebär larmnivå två ett ökat inslag av kontroller av gasflödena i den tyska ekonomin. Det öppnar även för att reservaggregat som går på kol tas i bruk för att säkra tillgången till energi, enligt landets näringsdepartement.

“I en gaskris”

Det kan även bana väg för lagändringar som gör att energibolagen kan skjuta över en större del av sina kostnader på hushåll och företag.

— Det kommer att bli en skakig väg som vi måste färdas som land. Även om det inte märks ännu så befinner vi oss i en gaskris, säger näringsminister Robert Habeck.

Priset på naturgas på råvarumarknaden i Amsterdam steg med 1,7 procent till 129:30 euro per megawattimme efter beskedet. Prisnivån har därmed lyft med över 50 procent sedan den statskontrollerade ryska gasjätten Gazprom tidigare i juni började dra ned på flödena av gas i gasledningen Nord Stream – som går mellan Ryssland och Tyskland – med omkring 60 procent.

Lager på 58 procent

Tyskland får omkring en tredjedel av sin gaskonsumtion från Ryssland och höjde larmnivån till nivå tre redan i slutet av mars, när Putinregeringen började kräva att få betalt i rubel för ryska gasleveranser.

Skulle larmnivån höjas till högsta nivå skulle det innebära ransonering, det vill säga att staten tar kontrollen över vilka som får använda den naturgas som finns tillgänglig.

De strypta ryska gasleveranserna kommer samtidigt som Tyskland försöker fylla på sina lager av naturgas, som just nu beräknas vara fyllda till 58 procent. För att säkra gasbehovet i vinter beräknas lagernivån behöva fyllas till 90 procent i november.

News Related

OTHER NEWS

Svimmade i poolen: "Allt blev svart"

© Anna Szilagyi/AP/TT Konstsimmerskan Anita Alvarez talar ut om de hemska scenerna när hon svimmade. Arkivbild. Världen höll andan när konstsimmerskan Anita Alvarez från USA svimmade och sjönk mot botten. ... Read more »

Misshandlade kvinna i två år – döms

© Johan Nilsson/TT En man döms till två och ett halvt års fängelse för grov kvinnofridskränkning, grov misshandel och misshandel. Arkivbild. En man har dömts till två och ett halvt ... Read more »

Forskning: Fler än normalt dör under värmeböljor

© Tillhandahålls av Omni Redan vid lägre varma temperaturer ökar risken för att personer med vissa sjukdomar, äldre och gravida ska ta ta skada av värmen. Riskerna ökar för varje ... Read more »

Högsta domstolen i USA river upp aborträtten

© Tillhandahålls av Omni USA:s högsta domstol river upp den så kallade Roe mot Wade-domen, som i nästan ett halvt sekel skyddat den nationella aborträtten i USA. Beslutet ger delstater ... Read more »

Första fallet av fågelinfluensa i Arktis

© TT Fågelinfluensa har konstaterats hos en död fiskmås i Longyearbyen på Svalbard. Arkivbild. Norska myndigheter har upptäckt det första fallet av fågelinfluensa i Svalbard. Fallet väcker oro för att ... Read more »

Det personliga varumärket är dött – därför vill unga vara anonyma på internet

© Tillhandahålls av Omni Något har hänt på internet: Instagramkulturen där influencers ihärdigt måste vårda sina personliga varumärken är på utdöende, skriver The Atlantic. Dagens unga vill ha mer frihet ... Read more »

Kan knappt sluta prata om det nya: "Detta grundar sig i 99 fall av 100 på okunskap"

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt FIFA förändrar nu för en av fotbollens viktigaste – men likväl kanske mest underminerade roller. Kan radera klassiska ögonblick som har upplevts genom åren. Var det ... Read more »

Stjärnans fiasko – kan missa hemma-VM

© Ashley Landis/AP/TT Sha’Carri Richardson missar hemma-VM på 100 meter. Arkivbild. Den amerikanska superstjärnan Sha’Carri Richardson missar VM på favoritdistansen 100 meter. Det efter en superflopp i det amerikanska kvalet. ... Read more »

Studenter ersätter utbildad personal på ny avdelning

© Tillhandahålls av Omni För att möta sommarens personalkris öppnar Akademiska sjukhuset i Uppsala en ny avdelning, men på den arbetar inte sjuksköterskor utan läkarstudenter, skriver Aftonbladet. Avdelningen, som kallas ... Read more »

Mira Jungåker siktar mot toppen - trots stjärntappen: "Lite orolig"

HV71 har tappat en mängd nyckelspelare till kommande säsong. Förra säsongens genombrottsback Mira Jungåker är lite orolig – men tror ändå på en framskjuten position för HV kommande säsong. – ... Read more »

20 veckors foster frontfigur i stämning mot staten

© Tillhandahålls av Omni Ett 20 veckor gammalt foster, som fått smeknamnet ”Woodpecker”, har blivit frontfigur i ett försök att stämma den sydkoreanska staten för bristfälligt klimatarbete. Det rapporterar The ... Read more »

Åtal för våldtäktsförsök – brottade ner kvinna

© Tillhandahålls av Omni En man åtalas för försök till våldtäkt sedan han halvnaken jagat och brottat ner en kvinna utomhus i Lycksele tidigare i somras, skriver Västerbottens-Kuriren. Kvinnan ska ... Read more »

Stort lidande efter skalv – dödssiffran stiger

Skalvet i östra Afghanistan i onsdags beräknas ha tagit 1 150 liv. För dem som överlevde pågår nu en kamp att få tag i mat och husrum.Enligt Rädda barnen har över ... Read more »

Östersunds FK bekräftar – beredda att tillbaka honom

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Östersunds FK har inlett säsongen svagt. Under förra veckan tränade lagets tidigare anfallare, Jamie Hopcutt, med klubben och fotbollschefen Stefan Lundin utesluter inte att han spelar ... Read more »

Europatouren straffar spelare i Sauditouren

© Julio Cortez/AP/TT Phil Mickelson är en av de spelare som valde LIV-touren. Arkivbild. De golfspelare som valde att delta i premiärtävlingen i den nya LIV-touren bötfälls och stängs av ... Read more »

Våg av corona: Tusentals flyg ställs in av Lufthansa

© Tillhandahålls av Omni Lufthansa ställer in 3 100 flygningar efter att en våg av coronaviruset förvärrat personalbristen, rapporterar Bloomberg. Det tyska flygbolaget meddelade på fredagen att det handlar om 2 200 ... Read more »

Kristianstad mot Ajax i Champions League

© Andreas Hillergren/TT Kristianstad (bilden) får möta Ajax. Arkivbild. Kristianstad får möta nederländskt storlag i semifinalen av kvalet till Champions League. Det fanns möjliga mardrömslottningar som Manchester City och Real ... Read more »

Luis Figos hälsning – efter Gerard Piqués diss

Katrin Zytomierskas inlägg om Gerard Piqué blev veckans snackis efter att fotbollsspelaren dissat Katrin. Någon videohälsning från stjärnan till sin fotbollsälskande son blev det inte – men nu tar historien ... Read more »

Inte bara Tomasson vill – nu kan det smälla till rejält

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Anel Ahmedhodzic tillhör Malmö FF men har själv i princip stängt dörren tillbaka efter fiaskot med Bordeaux. Nu väntar en jakt på ny klubbadress för MFF-stjärnan ... Read more »

Extrem vattenförbrukning i Båstad – kan ta slut i dag

© Tillhandahålls av Omni Båstads kommunala vattenbolag uppmanar invånarna att vara extra återhållsamma med dricksvattnet sedan extrema mängder förbrukats det senaste dygnet, skriver TT. Enligt bolaget är det värmen och ... Read more »

66-årig brittisk geolog överklagar fängelse i Irak

© Tillhandahålls av Omni Den pensionerade brittiske geologen Jim Fitton överklagar det 15-åriga fängelsestraff som han dömts till i Irak, skriver BBC. Fitton har anklagats för att ha försökt smuggla ... Read more »

Tufft direkt för Björklund i Wimbledon

© Anders Bjurö/TT Mirjam Björklund. Arkivbild. Lottningen är nu klar för anrika tennisturneringen Wimbledon i London. Sveriges hopp på herrsidan, Mikael Ymer, möter Daniel Altmaier, Tyskland, i första omgången. På ... Read more »

Hemligheter som flygplatser inte vill att du ska känna till

1/30 BILDER © Shutterstock Hemligheter som flygplatser inte vill att du ska känna till Du går knappast att förneka att flygplatser, med sina långa köer och stora folkmassor, är stressiga. ... Read more »

Varningstecknet att vara uppmärksam på under resan: "Avföring"

© Stella Pictures och Pexels Sommaren är här och många reser nu mot varmare breddgrader. Men när du väl landat på hotellet finns det en viktig detalj att vara uppmärksam ... Read more »

Victor Blixt tvingas till operation – missar resten av året

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Victor Blixt har slagit upp en gammal axelskada Tvingas till oeration om missar resten av säsongen, meddelar Helsingborgs IF på hemsidan. 19-årige Victor Blixt värvades förra ... Read more »

Polis sköt ihjäl hund – bet polisen i benet

© Tillhandahålls av Omni En polis har skjutit ihjäl en hund i samband med en situation som uppstod intill en busshållplats i Tuve i Göteborg, skriver polisen på sin hemsida. ... Read more »

Muf: Stängt på Systemet är ett omyndigförklarande

© Tillhandahålls av Omni Att Systembolaget är stängt på midsommar är ett omyndigförklarande av vuxna människor, enligt Mufs ordförande Matilda Ekeblad i en debattartikel i Expressen. ”Midsommar ska inte kräva ... Read more »

Fredagsmys på tunga börser

© Arne Dedert/dpa/AP/TT Glada miner på börser runt om. Arkivbild. Det var uppåt på ledande börser på fredagen, både i Europa och Asien. Vid lunchtid var Londonbörsens FTSE 100-100-index upp 1,1 ... Read more »

2 000 migranter stormade gränsen till Spanien

© Tillhandahålls av Omni En grupp på omkring 2 000 migranter stormade under fredagen gränsen mellan Marocko och den spanska enklaven Melilla. Det uppger den en spansk delegation i området, enligt ... Read more »

Majoritet av regionerna har svårt att bemanna sjukhus

© Tillhandahålls av Omni 14 av 18 regioner som svarat på Ekots enkät har svårt att bemanna sjukhusen i sommar. För att lösa bemanningsproblemen måste anställda på till exempel akutmottagningen ... Read more »

Sällsynt art tog tåget till konstgjorda ön

Tanken var att öns växtlighet skulle växa fram utan mänsklig inblandning – men till slut var man tvungen att plocka fram röjsågen.Resultatet blev att försvunna växter har återvänt, två nya ... Read more »

Böter för spelare som valde Sauditouren

© Julio Cortez/AP/TT Phil Mickelson är en av de spelare som valde LIV-touren. Arkivbild. De golfspelare som valde att delta i premiärtävlingen i den nya LIV-touren bötfälls av DP World ... Read more »

AVSLÖJAR: Det här kommer inte MFF att svara på - uppges upplagt för Bajen

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Ola Gustavsson är rutinerad nyhetschef på FotbollDirekt. Dagligen levererar Ola nyheter och exklusiva vinklar. Kittlande information kring spelet bakom i allsvenska kulisser – därför har vi ... Read more »

"Helt galen" förbrukning – vattnet kan ta slut

© TT De som spenderar midsommarhelgen i Båstads kommun uppmanas att spara på vattnet. Arkivbild. Extrema mängder dricksvatten har förbrukats senaste dygnet i delar av Båstads kommun. Nu uppmanar det ... Read more »

KARLSSON: Draften år 2014 - så hade den sett ut idag

© Bildbyrån I artikelserien “2000-talets drafter” väljer Måns Karlsson en ny förstarunda från alla drafter under 2000-talet. Idag: 2014. Många såg nog draften 2014 mer som en uppvärmning till den ... Read more »

Migranter stormade gränsstaket i Melilla

© TT Migranter vid gränsstationen mellan Marocko och den spanska exklaven Melilla. Arkivbild Hundratals migranter stormade på fredagen gränsen mellan Marocko och den spanska exklaven Melilla. En grupp på över ... Read more »

De jagar första guldet för Sverige

© Nisse Schmidt/TT Tove Alexandersson kommer att springa sistasträckan för Sverige. Arkivbild. Orienterings-VM inleds på söndag med stafett. För Sverige kommer den rutinerade kvartetten Lina Strand, Max Peter Bejmer, Gustav ... Read more »

FN-organ: Dödande kulor kom från israeliska militären

© Tillhandahålls av Omni Alla bevis som samlats in visar på att det var skott från israelisk militär som dödade journalisten Shireen Abu Akleh. Det uppger FN:s människorättskontor OHCHR enligt ... Read more »

EKONOMI: Fruktar årskortssmäll 2023 – svidande siffra

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Frågan är hur överhuvudtaget vikande samhällskonjukturer påverkar allsvenskan? Storklubbarna kan tvingas sänka biljettpriser och riskera en rejäl årskortssmäll. De allsvenska klubbarna riskerar nu mångmiljontapp. Här är ... Read more »

Taiwanesisk general åtalas för spioneri för Kina

© Tillhandahålls av Omni En pensionerad taiwanesisk general och en annan officer åtalas för att ha utvecklat ett kinesiskt spionnätverk i Taiwan. Det uppger åklagare enligt AFP. Generalen Chieng och ... Read more »