Tunnelstrid i Oslo: - På tide at Raymond Johansen legger bort kjepphestene

Asia's Tech News Daily

Tunnelstrid i Oslo: - På tide at Raymond Johansen legger bort kjepphestene
© Terje Bendiksby (NTB) INVITERER: Stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) inviterer byrådslederen i Oslo til forhandlinger om ny E6-tunnel på Manglerud. Tunnelstrid i Oslo: – På tide at Raymond Johansen legger bort kjepphestene

Beboerne på Manglerud på Oslos østkant har ventet i 25 år på en tunnel som skal legge den svært så trafikkerte E6 under bakken.

Men det rødgrønne byrådet i Oslo har satt foten ned, og ønsker ikke å prioritere tunnelen. Nå mener Høyre at nok er nok – og inviterer byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til forhandlinger om det omstridte motorveiprosjektet.

– Nå er det på tide at Raymond Johansen legger bort de politiske skillelinjene og kjepphestene, og tenker på vegne av hele byen og alle som bor på Manglerud, sier stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) til Nettavisen.

Les også: De borgerlige partiene krever bygging av omstridt E6-tunnel

– Han er åpen

Statens vegvesen har i flere år arbeidet med en plan for å bygge Manglerudtunnelen, med en fire kilometer lang tunnel i det såkalte E6 øst-prosjektet.

– Jeg håper han nå vil takke ja til denne invitasjonen, og at vi kan finne en løsning hvor det er flertall for dette, sier Kabur.

Les Arbeiderpartiets svar på invitasjonen lenger ned.

Tunnelstrid i Oslo: - På tide at Raymond Johansen legger bort kjepphestene
© Leveres av Nettavisen Finanskomiteens leder Mudassar Kapur reagerer på Arbeiderpartiets planer om å spisse oljefondets klimaprofil med økt politisk styring. INVITERER: Stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) inviterer byrådslederen i Oslo til forhandlinger om ny E6-tunnel på Manglerud. Foto: Terje Bendiksby (NTB)

Nylig sendte han et spørsmål til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap), der han spør om han vil være positiv til å prioritere prosjektet dersom flertallet i Oslo endrer seg.

«Jeg er kjent med at det politiske flertallet i Oslo ikke ønsker å prioritere prosjektet. En av flere forutsetninger for å kunne komme videre med E6 Oslo Øst er lokalpolitisk tilslutning til bompengefinansiering, noe som det pr. i dag ikke ser ut til å være», svarer Nygård, og viser til at Nasjonal Transportplan (NTP) skal rulleres om fire år, der prosjektet nå ikke er med.

«Jeg forholder meg til situasjonen slik den er nå, og ønsker derfor ikke å spekulere i hvordan dette vil stille seg dersom det politiske flertallet i Oslo skulle endres», fortsetter han.

Selv om statsråden ikke lover noe, mener Kapur at svaret gir håp for tunnelen:

– Nå har jo Arbeiderpartiet ledelsen både i departementet og her i Oslo, og i svaret fra så avviser han det i hvert fall ikke. Han er åpen for å se på prosjektet dersom det politiske flertallet endrer seg, og det er et viktig signal, sier han.

Les også: Ber Høyre overkjøre Oslo-byrådet: – Veien må tvinges gjennom

Tunnelstrid i Oslo: - På tide at Raymond Johansen legger bort kjepphestene
© Leveres av Nettavisen Manglerudtunnelen TUNNELSTRID: Slik ser Statens vegvesen for seg Manglerudtunnelen, som vil legge trafikken på E6 under bakken. Veien er i hovedsak ferdig planlagt, og har vært ønsket av beboerne i området i 25 år. Foto: Statens Vegvesen

– Støy og forurensing

Med Oslo Høyre i spissen håper Kapur på reelle forhandlinger med både byrådslederen og samferdselsministeren, om den mye omtalte saken.

– Siden Arbeiderpartiet sitter i regjering har Raymond Johansen en helt annen mulighet til å få til ting for byen vår, nå som han har kontakter rett inn i regjeringsapparatet, sier Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Anne Haabeth Rygg, til Nettavisen.

Hun mener det er på høy tid at de setter seg ned ved forhandlingsbordet.

– Vi må sette oss ned og tenke på ulike løsninger for dette, i stedet for å innta en rolle der vi bare ser etter hva som ikke går an. Det bor 50.000 mennesker i dette området, så det er veldig mange som opplever støy og forurensing hver eneste dag, sier hun.

Les også: Frykter skroting av motorveier: Disse veiprosjektene kan stå i faresonen

Rygg mener tunnelløsningen vil skape et veldig flott boområde i Oslo.

– Det er vel ikke mange av oss som lengter tilbake til trafikkmaskinen i Bjørvika. Vi har utviklet mye av Oslo gjennom å få trafikken under bakken, påpeker hun.

Tunnelstrid i Oslo: - På tide at Raymond Johansen legger bort kjepphestene
© Leveres av Nettavisen Oslo Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg vil prøve å finne et flertall for en nytt borgerlig byråd i Oslo. STØY: – Det bor 50.000 mennesker i dette området, så det er veldig mange som opplever støy og forurensing hver eneste dag, sier Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Anne Haabeth Rygg. Foto: (NTB scanpix)

– Det er positivt feil

– Hvorfor har det vært så vanskelig å få til denne tunnelen?

– Det må Raymond Johansen svare på, hvorfor han ikke ønsker å prioritere dette. Men nå inviterer vi ham på nytt til å være med på å se på løsninger, sier Kapur.

Men tidligere byråd for miljø- og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), gikk hardt ut mot Fremskrittspartiet i juni, og kalte deres ønske om tunnel en krigserklæring.

– Om Frp prøver å tvinge igjennom enda et svindyrt og miljøfiendtlig prosjekt i Oslo-området er det en krigserklæring mot klimaet og bylufta. En utbygging på E6 Oslo Øst vil pumpe biler og eksos inn i Oslo og forurense lufta for astmatikere, barn, unge og eldre i byen vår, skrev Berg i en epost til Nettavisen.

Les også: Naboer raser mot Lan Marie Berg (MDG): – Det er en hån mot folk som bor her

Men Rygg sier hun ikke helt forstår eks-byrådens argumentasjon.

– Det er positivt feil. Klart det blir jo ikke mer trafikk ved å at all trafikken tas ut av et boligområde, sier hun.

Les også: Fjerner over 100 p-plasser og 11 trær ved populær badeplass: – Helt på trynet

– Tar bort 12.000 lastebiler

For Rygg mener det ikke er snakk om et prosjekt som skal tilrettelegge for mer bilkjøring, men at bilene som kjører skal tas ut av nabolaget.

– 12.000 lastebiler vil bli tatt ut av skoleveier og nabolaget hver dag, og det er bra for alle de som bor i dette området. Jeg tror Raymond og byrådet må tenke på prosjektet med tanke på de som bor i byen vår, sier hun.

Tunnelstrid i Oslo: - På tide at Raymond Johansen legger bort kjepphestene
© Leveres av Nettavisen Kart UNDER BAKKEN: Slik er den nye E6 øst i Oslo planlagt, men en fire kilometer lang tunnel under bakken for å avlaste beboerne i området.

Selv om prosjektet også handler om å bygge ny motorvei, påpeker også Kapur at det store grepet er å flytte trafikk under bakken.

– Det gir jo et bedre miljø i sum. Nå må vi finne en god løsning for Oslos innbyggere, sier han.

Målet til Høyre-politikerne med forhandlingene er å få veien inn i Nasjonal Transportplan, planen som prioriterer landets samferdselsprosjekter.

– Vi skal være løsningsorienterte, og er villige til å se på andre løsninger om de har andre måter å gjøre det på. Det viktige er å komme videre fra det dødvannet denne saken ligger i, sier Rygg.

Les også: P-gebyrene øker i Oslo – pøser ut på sykkelsatsing

Ap: – Takker ja til invitasjon

Nettavisen har bedt om en kommentar til saken fra byrådsleder Raymond Johansen, men Byrådslederens kontor henviser til Aps gruppeleder i Oslo bystyre.

– Vi har hørt det samme tidligere, men invitasjonen kom aldri – så det hadde vært hyggelig om den faktisk kommer, sier Aps gruppeleder, Andreas Halse, til Nettavisen.

Halse bekrefter dermed at de vil takke ja til et møte med Høyre om den betente saken.

– Det har vært noen år hvor det har vært helt umulig å få med seg samferdselsministeren på å se på hvordan prosjektet kan utvikles på en måte som både er bra for lokalmiljøet på Manglerud, byen som helhet og ikke minst er mulig å finansiere, sier han.

Prislappen for prosjektet er nemlig anslått til svulmende 16 milliarder kroner.

– Det borgerlige flertallet valgte å ikke sette av penger til dette i Nasjonal Transportplan, og det er heller ikke et prosjekt som er mulig å håndtere innenfor Oslopakke 3. Jeg tror det er ingen som ønsker den høye bompengebelastningen det faktisk vil føre til, sier Halse, og samtidig legger til:

– Så hvis Høyre nå endrer på det, og har lyst på å diskutere det mer på en åpen måte så vi faktisk kan komme litt videre, så har vi også lyst på det.

Tunnelstrid i Oslo: - På tide at Raymond Johansen legger bort kjepphestene
© Leveres av Nettavisen Miljøpolitisk talsperson Andreas Halse i Oslo Arbeiderparti vil gjøre Oslo til prøveby for en ny ordning med klimabelønning. TAKKER JA: Aps gruppeleder i Oslo bystyre, Andreas Halse, sier ja til å møte Høyre for å diskutere nye løsninger for Manglerudtunnelen. Foto: (NTB scanpix)

– Brukte det som unnskyldning

– Men byrådet har jo sagt tydelig nei til tunnelprosjektet?

– Det gjorde jo den borgerlige regjeringen også. Jeg tror ingen trodde på påstanden om at det handlet om at byrådet sa nei, men jeg skjønner jo at de prøvde å bruke det som en unnskyldning fordi de ikke klarte å finne 6-7 milliarder kroner, sier Halse, og legger til:

– Det prosjektet som ligger der nå, det er det ikke penger til. Det er ingen partier som har lagt fram noen finansieringsplan som er i nærheten av realistisk.

Halse er derfor tydelig på at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gjennomføre planene som ligger der i dag, fordi han mener miljøbelastningen for byen blir for stor.

– Men hvis Høyre også begynner å se de dimensjonene, og gjør at vi kan diskutere hva gjør vi for Manglerud – og faktisk kan løse noen problemer – så er det positivt.

Tunnelstrid i Oslo: - På tide at Raymond Johansen legger bort kjepphestene
© Leveres av Nettavisen Aksjonsgruppe Manglerudtunnelen E6 Oslo AKSJONER: Aksjonsgruppa Manglerudtunnelen E6 Oslo har hatt flere aksjoner mot motorveien som plager beboerne i området. Foto: Privat

Åpen for å droppe tunnel

Han mener kostnadene må mye ned for at E6-prosjektet skal bli en realitet, og at også også selve tunnelen må revurderes.

– Er det mulig å tenke andre alternativer enn tunnel som kan bidra til å gjøre det bedre? spør han, før han avslutter:

– Det er jo trist at man har jobbet med en løsning i så mange år, som er så dyr at den er vanskelig å gjennomføre. Jeg skjønner at folk som bor der har forhåpninger, så får vi prøve å se hva vi kan gjøre for å komme videre.

Prislapp: 16 milliarder

Prosjektet E6 Oslo øst omfatter en strekning på cirka 15 kilometer av dagens E6 mellom Klemetsrud og Trosterud i Oslo. Etter at planprogrammet for veistrekningen ble fastsatt av Oslo kommune i 2016, ble det i etterkant varslet et utvidet planområde for å utrede nye alternative traseer for E6 i tunnel under Manglerud, mellom Abildsø og Ulven/Alna-området i Oslo.

Det som gjenstår er en regulering av tunnelen og å få finansieringen på plass. Målet med prosjektet er å redusere miljøbelastningen for boligområdene langs både E6 og Ring 3.

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Nasdaqchef: Räkna inte med lika många noteringar 2022

© Tillhandahålls av Omni Förra året bjöd på nytt rekord i antal börsnoteringar i Europa men 2022 kommer inte bjuda på lika många. Det säger Nasdaqs noteringschef för Europa, Adam ... Read more »

"Squid game" får ny säsong

© TT Netflix-serien ‘Squid game’ får en ny säsong. Pressbild. Den sydkoreanska Netflix-succén “Squid game” får ytterligare en säsong. Ännu finns inget premiärdatum för den andra säsongen, men Netflix-chefen Ted ... Read more »

Internet nere i hela Jemen efter flyganfall

© TT Anfallen riktades mot hamnstaden al-Hudaydah, den kanske viktigaste fysiska förbindelsen som Jemen har med omvärlden. Arkivbild. Internet är utslaget i hela Jemen efter flyganfall under natten, rapporterar nyhetsbyrån ... Read more »

Blinken och Lavrov möts i Genéve

© TT USA:s utrikesminister Antony Blinken är på diplomatisk rundresa i Europa. USA:s utrikesminister Antony Blinken och Rysslands motsvarighet Sergej Lavrov möts under fredagen i Genéve, i ett försök att ... Read more »

Økt grensekontroll under coronapandemien skapte problemer for politiet

© Leveres av ABC Nyheter Politiet har brukt store ressurser på grensekontroll under coronapandemien. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB – I rapporten anbefales det at strategisk ledelse i politiet ... Read more »

Rockstjärnan Meat Loaf är död – blev 74 år: Familjens hjärtskärande uttalande

Rockstjärnan Meat Loaf är död. ”I would do anything for love”-sångaren blev 74 år. Rockstjärnan Meat Loaf, egentligen Michael Lee Aday, har somnat in. Det rapporterar flera amerikanska medier på ... Read more »

Kan være nøkkelen til en løsning på personellkrisen på norske sykehus

Kan være nøkkelen til en løsning på personellkrisen på norske sykehus Den siste tiden har Nettavisen sett nærmere på hva som ligger bak den mye omtalte sykepleiemangelen i Norge. I ... Read more »

Bonde-Susannas glädjebesked – fått tillskott på gården: ”Jag förälskade mig”

I augusti 2021 blev Susanna Karlsson och Hannes Haraldsson från Bonde söker fru föräldrar till sonen Tor. Idag, fem månader senare, har familjen fått ytterligare tillskott. Nu berättar Susanna om ... Read more »

Talibaner inbjudna till Norge i helgen

© TT Anniken Huitfeldt ska träffa talibaner. Bild från tidigare i januari. Samtalen kommer på norskt initiativ, trots västvärldens hårda linje mot talibanerna efter deras tumultartade övertagande av makten förra ... Read more »

Stockholmsbörsen backar

© Erik Simander / TT Börserna i USA och i Asien backade, och Stockholm ser ut att gå i samma riktning. Arkivbild. Stockholmsbörsen backar i den inledande handeln. OMXS-indexet faller ... Read more »

Regeringen vill utöka lovskolan: ”För ojämlikt”

© Tillhandahålls av Omni Regeringen vill utöka lovskolan med ytterligare 25 timmar för elever i årskurs nio som är i behov av extra stöd, rapporterar TT. Alla elever i årskurs ... Read more »

Forfang bekreftet koronasmittet – i tidsnød før OL

© Leveres av NTB Johann André Forfang jubler etter NM-gullet i Holmenkollen tirsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB Hopperen Johann André Forfang testet positivt for koronaviruset også på PCR-prøven. Nå ... Read more »

Djurvänner i Hongkong vägrar hamsteravlivning

© Jill Bleed/AP/TT Myndigheterna i Hongkong har beordrat avlivning av smådjur sedan covidsmitta upptäckts i en djuraffär. Arkivbild. Lokala djurvänner obstruerar den av myndigheterna beordrade massavlivningen av hamstrar och andra ... Read more »

Storbritannien: Putin måste dra sig tillbaka från Ukraina

© Tillhandahålls av Omni Rysslands president Vladimir Putin måste ”upphöra och dra sig tillbaka från Ukraina” innan han begår ett ”massivt strategiskt misstag”. Det säger Storbritanniens utrikesminister Liz Truss på ... Read more »

Økt grensekontroll under koronapandemien skapte problemer for politiet

© (NTB scanpix) Politiet har brukt store ressurser på grensekontroll under koronapandemien. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Politidirektoratet har evaluert politiets håndtering av koronapandemien. Blant konklusjonene er at grensekontroll ... Read more »

Taliban kommer til Norge

© Adem Altan (AFP) BESØK: Her ser vi flere Taliban-topper på flyplassen i Ankara i Tyrkia i fjor. Taliban kommer til Norge Det er VG som skriver dette. Ifølge avisen ... Read more »

Taliban kommer til Norge for å forhandle

© (NTB scanpix) En norsk delegasjon t.h. med ambassadør Ole A. Lindeman i spissen, i møte med representanter for Taliban i Kabul tidligere denne uken. Foto: UD / NTB Taliban ... Read more »

”Öppen källkod är nyckeln för Europa i nästa digitaliseringsvåg”

DEBATT. Programvarumarknaden domineras av ett fåtal mycket stora icke-europeiska företag. Det ger en inlåsning av industrier och underminerar Europas digitala suveränitet, skriver Jonas Feist och Tomas Gustavsson, APELL. © Unsplash ... Read more »

Mordutredning i Nybro läggs ner

© TT Två personer hittades avlidna i en villa i Nybro förra helgen. Polisen har ingen misstanke om brott. Arkivbild. Mordutredningen som startades sedan två personer hittats döda i en ... Read more »

Ledare: Går långsamt med arbetet mot hedersförtryck

© Tillhandahålls av Omni 20-årsdagen sedan mordet på Fadime Sahindal uppmärksammas på dagens ledarsidor. DN påpekar att mycket arbete mot hedersförtryck kvarstår för att förhindra att fler råkar illa ut. ... Read more »

Våld och övergrepp vanligt i vårdnadstvister

© Dan Hansson/TT Jämställdhetsmyndigheten har granskat domar i mål som rör tvister mellan föräldrar om vårdnad, boende eller umgänge. Arkivbild. Uppgifter om våld eller övergrepp finns i en majoritet av ... Read more »

"Godzilla"-franchisen fortsätter med en tv-serie

© MovieZine “Godzilla”-franchisen fortsätter med en tv-serie “Godzilla”-franchisen fortsätter med en tv-serie Det är dags för Godzilla att flytta över till tv-rutan. Efter förra årets monsterbatalj i “Godzilla vs Kong” ... Read more »

Krav skärper kraven

© TT Päron, och andra importerade produkter, ska produceras under bättre arbetsvillkor. Arkivbild. Organisation Krav, som märker livsmedelsprodukter utifrån hållbarhetskriterier, skärper nu reglerna för bättre arbetsvillkor för importerad mat. Bland ... Read more »

Man misstänks för skott från balkong – har gripits

© Tillhandahålls av Omni En man har gripits misstänkt för att ha skjutit två skott med en pistol från sin balkong i ett hus i Hisings Backa i Göteborg, rapporterar ... Read more »

Nu lättas reglerna för familjekarantän

© TT Ett negativt antigentest. Arkivbild. Den senaste tiden har det rapporterats om arbetsplatser med stora problem att hålla verksamheten i gång och elever som inte kan ta sig till ... Read more »

Meat Loaf er død

© Leveres av ABC Nyheter Meat Loaf ble 74 år gammel. Her er han avbildet i 2009.  Meat Loaf, som egentlig het Michael Lee Aday (født Marvin), døde torsdag kveld ... Read more »

Deler tårevåt beskjed med fansen

© Christopher Polk/Getty Images for NARAS/AFP TÅREVÅT: Adele klarte ikke å holde tårene tilbake da hun måtte dele den triste beskjeden om at hun var nødt til å avlyse turneen ... Read more »

Premiärdags för American Song Contest

© TT Italienska Maneskin vann Eurovision Song Contest i fjol. Den amerikanska tävlingen genomförs med den europeiska som förlaga. Arkivbild. Måndag den 21 mars blir det premiär för American Song ... Read more »

ÖB om försvar mot drönare: ”Vi kan skjuta ner dem”

© Tillhandahålls av Omni Det finns kompetens och befogenheter att hantera drönarattacker. Det säger överbefälhavare Micael Bydén i TV4 Nyhetsmorgon. – Vi kan skjuta ner dem om det finns den ... Read more »

Arbetsolyckor med dödlig utgång ökade 2021

© TT Lastbilar, truckar eller andra mobila maskiner, som hjullastare, var inblandade i närmare hälften av dödsolyckorna 2021. Arkivbild. Sammanställningen är gjord av tidningen Arbete t. Ökningen ses som kraftig ... Read more »

Flera olyckor i snön och halkan

© TT Flera trafikolyckor har inträffat på de svenska vägarna under torsdagsnatten till följd av svårt väglag. Arkivbild. Vid halv tolv-tiden kom ett larm om en trafikolycka på E4:an i ... Read more »

Adele i tårar – ställer in i Vegas

© TT Adele meddelar att hennes show inte är färdig och klar för premiär. Arkivbild. En dag före showstarten i Las Vegas meddelar Adele att hon skjuter upp premiären. Världsstjärnan, ... Read more »

Wallace & Gromit gjør comeback på TV-skjermene

Strømmegiganten Netflix skal produsere det som blir den sjette filmen i den animerte serien. Det er gått 14 år siden den siste filmen i rekken, da den Oscar-nominerte kortfilmen «Wallace ... Read more »

Mål och assist av Dahlin: ”Som Harlem Globetrotters”

© Tillhandahålls av Omni Rasmus Dahlin stod för ett mål och två framspelningar för sitt Buffalo i nattens 4–5-förlust mot Dallas. Matchen var inte ens tre minuter gammal när Dahlin ... Read more »

Danmark: Halvering av coronasjuka på Iva

© TT Coronatestning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Arkivbild. Omikron är sedan en tid tillbaka den dominerande varianten av viruset. I vecka två var 24 patienter nyinlagda inom intensivvården, mot 42 ... Read more »

Linde: Ryska kraven allvarliga för Sveriges säkerhet

© Tillhandahålls av Omni Utrikesminister Ann Linde (S) ser ingen större risk för ett militärt angrepp mot Sverige i närtid, skriver DN. Men hon konstaterar att det finns en reell ... Read more »

Gruvbolaget: Nu testar vi tyngre eldrivna fordon

Pajalagruvan förbereder nya vintertester av eldrivna malmbilar, och den här gången satsar de på tyngre fordon. © Tomas Bergman Gruvbolaget Kaunis Iron, som driver järnmalmsgruvan i Kaunisvaara i Pajala, går vidare med sina tester av fossilfria malmbilar ... Read more »

Skolministern håller pressträff om lovskola

© TT Skolminister Lina Axelsson Kihlblom. Arkivbild. En pressträff om lagrådsremissen “Mer tid till lärande – extra studietid och utökad lovskola” kommer att hållas klockan 08.15 med skolminister Lina Axelsson ... Read more »

”Ekologisk katastrof” i Peru efter utbrottet på Tonga

© Tillhandahålls av Omni Perus president Pedro Castillo har utlyst ett miljönödläge efter att 21 stränder på landets Stillahavskust förorenats av en oljeläcka, skriver Reuters. Läckan vid raffinaderiet La Pampilla ... Read more »

Ilska och besvikelse från norska kulturlivet

© TT Företrädare för det norska kulturlivet demonstrerade tidigare i veckan utanför Stortinget. Arkivbild. Från lunchtid fredag 21 januari kan norska kulturarrangörer ta emot en publik på upp till 1 500 ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic