Továbbra is a légszennyezés a legnagyobb egészségügyi kockázat az európaiak számára

továbbra is a légszennyezés a legnagyobb egészségügyi kockázat az európaiak számára

Maszkba az utcán – rossz a levegő minősége Európa városaiban

A légszennyezés a legnagyobb környezeti egészségügyi kockázat Európában és jelentősen befolyásolja az európai lakosság egészségét, különösen a városi területeken. Bár a legfontosabb légszennyező anyagok kibocsátása és a levegőben lévő koncentrációjuk az elmúlt két évtizedben jelentősen csökkent Európában, a levegő minősége sok területen továbbra is meghaladja a WHO ajánlását.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentéséből kiderül, hogy a légszennyezés 238 ezer ember korai halálához vezetett 2020-ban. A légköri mérgek közül a nitrogén-dioxid 49 ezer, az ózon 24 ezer halálesetért felelős.

A légszennyezés azonban sokkal összetettebb hatást gyakorol az általános egészségre, számos szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi betegséget idéz elő. A kutatás szerint például 2019-ben a szálló por több mint 175 ezer ember maradandó egészségkárosodását okozta.

Az összkép mégis javulást mutat; 2005 óta 45 százalékkal csökkent a légszennyezés miatti korai halálozás. Így elérhető az az EU-s cél, hogy 2030-ra 55 százalékra csökkenjen ez az arány.

A jelentés kiemeli a légszennyezés természetre, az érzékeny ökoszisztémára és a mezőgazdasági területekre gyakorolt hatását is. Az ózon és a nitrogén szintje továbbra is magas, de csökkenő tendenciát mutat az EU-ban.

News Related

OTHER NEWS

Célegyenesben a Blaha Lujza tér felújítása

Célegyenesben a Blaha Lujza tér felújítása Már nem kell sokáig várni a Blaha Lujza tér átadására, hiszen a tervezett határidőnek megfelelően halad a felújítás. Kedden elkezdődtek a műszaki átvételi eljárások. ... Read more »

Emelkedik a kistelepülések lélekszáma

Emelkedik a kistelepülések lélekszáma A Magyar falu program elmúlt három évének hatására megindult a kistelepülések lélekszámának emelkedése – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kedden Kóspallagon. Gyopáros Alpár a ... Read more »

Németországban csökkent az infláció novemberben

A német szövetségi statisztikai hivatal kedden közölte, hogy Németországban éves szinten lassult, havi összevetésben pedig csökkent az infláció novemberben. Az élelmiszerek árnövekedése viszont az októberi 20,3 százalékról novemberben 21 százalékra ... Read more »

Miért is ne lehetne Liu Shaoang az Év sportolója attól, hogy elhagyta Magyarországot?!

Közeleg az Év Sportolója választás időpontja, ráadásul első ízben rendezik meg a gálát a Magyar Állami Operaházban 2023. január 9-én. Bizonyos szempontból rendhagyó lesz a szavazás, mert a valószínűsíthető logikus ... Read more »

Jelentősen nőtt a bolti lopások száma Magyarországon

A magas infláció miatt megnövekedett a bolti lopások száma mind Nyugat-Európában, mind Magyarországon. Most kiderült, melyik megyében történt jogsértés a legtöbbször, és hogy mi a tolvajok kedvenc terméke. Nyugat-Európában nőtt ... Read more »

Kijevből kimenekített műalkotások a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban

A madridi Thyssen-Bornemisza Múzeum kiállítása 2023 áprilisának végéig tart nyitva Ukrán alkotásokat mutat be a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeum időszaki kiállítása. Több mint hetven művet raktak teherautókra, és menekítettek ki Kijevből, ... Read more »

Valódi bestia akadt a magyar pecás horgára Fóton

Valódi bestia akadt a magyar pecás horgára Fóton Egy 32 kilós busa került partra a minap idehaza, a hatalmas méretű hal alaposan kifárasztotta az őt kifogó horgászt, a frissen vásárolt ... Read more »

Megvan, ki ellen kezdi az évet a magyar labdarúgó-válogatott

Megvan, ki ellen kezdi az évet a magyar labdarúgó-válogatott Jövő tavasszal az Észtország elleni hazai felkészülési mérkőzéssel indítja az évet a magyar labdarúgó-válogatott, amely négy nappal később már Európa-bajnoki selejtezőn ... Read more »

Szijjártó Péter: A határ akkor jó, ha nem elválaszt, hanem összeköt

Szijjártó Péter: A határ akkor jó, ha nem elválaszt, hanem összeköt A határ akkor jó, ha nem elválaszt, hanem összeköt, nem elválasztja, hanem összeköti annak két oldalán élő közösségeket – ... Read more »

Ide vezetett a Budapest Bank és az MKB egyesülése

Ide vezetett a Budapest Bank és az MKB egyesülése Növelte a harmadik negyedévben betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt., amelynek mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport ... Read more »

Idegen, ősi kultúra nyomait találták egy európai tó fenekén

Idegen, ősi kultúra nyomait találták egy európai tó fenekén Közel 200, vélhetően a kőkorszakból származó kőépítményt tártak fel az európai Boden-tó mélyén. Az, hogy ki, vagy kik építették ezeket, és ... Read more »

Nem Ausztria, hanem Hollandia akadályozza Bulgária schengeni csatlakozását

Nem Ausztria, hanem Hollandia akadályozza Bulgária schengeni csatlakozását Nem Ausztria, hanem Hollandia az „utolsó akadály” Bulgária schengeni csatlakozásának útjában – jelentette ki Krum Zarkov bolgár igazságügyi miniszter. „Az elmúlt hónapokban ... Read more »

4 fontos ügy, amit támogathatsz november 29-én, az adományozás napján

A GivingTuesday mozgalom 2012-ben indult útjára azért, hogy arra ösztönözze az embereket, tegyenek jót. 4 fontos ügy, amit támogathatsz november 29-én, az adományozás napján Immár 10 éve annak, hogy kezdetét ... Read more »

Amerika erősítené jelenlétét a Fekete- és a Balti-tenger térségében

A Fekete-tenger stratégiai jelentőségű térség az Egyesült Államok számára és nem hagyja magát eltántorítani attól az eltökélt szándékától, hogy erősítse jelenlétét a Fekete- és a Balti-tenger térségében − hangoztatta az ... Read more »

Tiszta vizet öntött a pohárba Orbán Viktor

Tiszta vizet öntött a pohárba Orbán Viktor Twitteren üzent a magyar miniszterelnök finn kollégájának, miután Sanna Marin egy interjúban arról beszélt, hogy tisztázni akarja Orbán Viktorral, hogy összefüggésben van-e a ... Read more »

Mint egy magyar–román, csak nagyobban: most a brazilok is Argentínáért szorítanak

Mint egy magyar–román, csak nagyobban: most a brazilok is Argentínáért szorítanak A brazilok már biztonságban, a nagy rivális Argentína viszont élethalál-harcot vív. Hogyan lesz-e ebből dél-amerikai álomelődöntő a katari labdarúgó-világbajnokságon? ... Read more »

Ricciardo átérezte Piastri helyzetét: „Az emberek csak következtetnek”

Daniel Ricciardo, McLaren Amikor Webberék látták, hogy az Alpine-nál talán 2023-ban sem lesz hely Piastri számára, akkor más istállókkal is elkezdtek tárgyalni, és így jött a képbe a McLaren, ahol ... Read more »

Újabb terrortámadás és fegyveres összecsapások Ciszjordániában

Izraeli katonák és palesztin tüntetők összecsapása a Hebron melletti Beit Ummarban Miközben Netanjahu összeállítja új kormányát, amelynek leendő tagjai kemény fellépést ígértek a terroristákkal szemben, nem szűnik az erőszak Ciszjordániában ... Read more »

Energiaháború: hova tegye Franciaország az elhasznált nukleáris fűtőanyagot?

Az 56 atomreaktorral rendelkező Franciaország az orosz-ukrán háború kezdete óta többször is elmondta, hogy sem olaj, sem gáz, sem atomenergia szintjén nem függ Oroszországtól. Egy dolog azonban ritkán kerül szóba: a ... Read more »

Léptek a kínai hatóságok, miután országszerte tüntettek

Végül léptek a kínai hatóságok, miután a hétvégén legalább 15 nagyvárosban kezdődtek tüntetések az ország túl szigorú zéró-covid politikája ellen. Keddre már mindenhová nagy létszámú rendőri egységeket vezényeltek ki. A ... Read more »

Durva! Családtagjaikkal fenyegetik az iráni játékosokat

Nemzetközi médiabeszámolók szerint az iráni hatóságok durván rajtuk tartják a szemüket az iráni válogatott játékosain a katari világbajnokság alatt. Súlyos következményekkel járhat, ha a labdarúgók nem viselkednek az ország számára ... Read more »

Meghalt egy zambiai diák Ukrajnában, akit a börtönből toboroztak be zsoldosnak az orosz wagneresek

Meghalt egy zambiai diák Ukrajnában, akit a börtönből toboroztak be zsoldosnak az orosz wagneresek Meghalt egy zambiai diák, aki az oroszok oldalán harcolt Ukrajnában, erősítette meg a Kremlhez köthető Wagner-zsoldoscsoport ... Read more »

Videót mutatott: Durva bőrbetegség alakult ki a sztárnál, ami okozza, az hihetetlen

A Hanna Marint alakító Ashley Benson nem titkolja, időnként pánikrohamokkal küzd. Videót mutatott: Durva bőrbetegség alakult ki a sztárnál, ami okozza, az hihetetlen Bár a mentális betegségek máig inkább tabutémának ... Read more »

Áttörést hozhat az influenzajárványok elleni védekezésben egy kísérleti mRNS-oltás

Áttörést hozhat az influenzajárványok elleni védekezésben egy kísérleti mRNS-oltás Az összes ismert influenzavírus-altípus által okozott súlyos betegség ellen védelmet nyújthat egy új, a kezdeti állatkísérleteken jól teljesítő mRNS oltás – ... Read more »

Három isteni vendégváró recept pulykahúsból

Ha szívesen felidéznéd a korábbi európai nyaralásaid tradicionális ízeit, elevenítsd fel őket a saját konyhádban! Három isteni vendégváró recept pulykahúsból A pulykahús alapvető hozzávaló az olasz és a spanyol gasztronómiában ... Read more »

Orbár Viktor állandó védelmet adott a Kúria elnökének

Orbár Viktor állandó védelmet adott a Kúria elnökének A kormányfő módosította azt a kormányrendeletet, amely arról szól, hogy mely személyek lehetnek jogosultak arra, hogy állandó személyi védelmet biztosítsanak nekik. Mindezt ... Read more »

Megmérné és nyilvánosságra hozná az egészségügyi államtitkár a kórházi osztályok teljesítményét

Megmérné és nyilvánosságra hozná az egészségügyi államtitkár a kórházi osztályok teljesítményét Minőségbiztosítási rendszert vezetne be a kórházakban az egészségügyi államtitkár. Brit minta alapján, egységes szempontok szerint, transzparensen értékelné minden egyes ... Read more »

Az Adidas a labdában lévő szenzor alapján eldöntötte a vitát, hogy Ronaldo jogosan ünnepeltett-e magát Uruguay ellen

Az Adidas a labdában lévő szenzor alapján eldöntötte a vitát, hogy Ronaldo jogosan ünnepeltett-e magát Uruguay ellen Lezárult a vita arról, hogy Ronaldo szerezte-e a portugálok első gólját az uruguayiak ... Read more »

Dobj el mindent: Julia Roberts olyan intim fotót osztott meg, amit eddig még soha

Most aztán tényleg kiakadt a cukiságfaktor! Dobj el mindent: Julia Roberts olyan intim fotót osztott meg, amit eddig még soha Julia Roberts az egyik legismertebb és legsikeresebb színésznőnek számít Hollywoodban, ... Read more »

Kínzással és börtönnel fenyegették az első meccsük előtt tiltakozó iráni focisták otthon maradt rokonait

Kínzással és börtönnel fenyegették az első meccsük előtt tiltakozó iráni focisták otthon maradt rokonait Börtönnel és kínzással fenyegették meg a vébén szereplő iráni válogatott focistáinak otthon maradt családtagjait az iráni ... Read more »

Navracsics szerint az Európai Bizottság javasolni fogja a 3000 milliárdos uniós támogatás felfüggesztését

Navracsics szerint az Európai Bizottság javasolni fogja a 3000 milliárdos uniós támogatás felfüggesztését Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden megerősítette, hogy az Európai Bizottság javasolni fogja a 7,5 milliárd euró, vagyis ... Read more »

Virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

Virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme Nagytestű tiszai pontyot sikerült lefoglalnia és szabadon engednie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek. ... Read more »

Díjazták a Magyar Közutat

Díjazták a Magyar Közutat Másodjára vehette át az állami tulajdonú Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Business Superbrands díjat. Az idén 15 éves program az üzleti szektor (B2B) márkáinak legkiválóbbjait emeli ... Read more »

Navracsics Tibor 17 szervezettel kötött együttműködési megállapodást

Navracsics Tibor 17 szervezettel kötött együttműködési megállapodást Tizenhét tudományos, egyházi, karitatív, érdekképviseleti és civil szervezet képviselőjével kötött stratégiai együttműködési megállapodást Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, miután előző héten 13 ... Read more »

Árva állatoknak gyűjtenek Miskolcon, vacognak a szabadtéri ketrecekben

Árva állatoknak gyűjtenek Miskolcon, vacognak a szabadtéri ketrecekben Amikor nekünk is alig van, akkor van, akiknek még kevesebb jut – az elszabadult rezsidíjak miatt a Miskolci Állategészségügyi Telep is nagyon ... Read more »

Kutatja a kínai rendőrség a koronavírus-intézkedések ellen tüntetőket

Kutatja a kínai rendőrség a koronavírus-intézkedések ellen tüntetőket A kínai hatóságok vizsgálatot indítottak néhány ember ellen, akik részt vettek a koronavírus-intézkedések elleni hétvégi tüntetéseken. A rendőrség a vasárnapi tüntetések óta ... Read more »

Félmilliárd eurós tőkealappal segítenek a startupokanak

Félmilliárd eurós tőkealappal segítenek a startupokanak Az SE Ventures tőkekezelő második alapja, a Fund II 500 millió euróval fejleszti a klíma- és ipari technológiára összpontosító startupokat. Korábbi támogatásuknak, a Fund ... Read more »

Kína: elnyomják a tüntetéseket, de enyhítenek a Covid-szigoron a hatóságok

Kínai biztonságiak egy korábbi pekingi tüntetés helyszínén Kína igyekszik gyorsan elfojtani és elszigetelni a hétvégén országszerte kirobbant tüntetéseket. Rendőri erőket vezényeltek a legfontosabb tüntetési helyszínekre, és szigorították az online cenzúrát. ... Read more »

Távozik a Ferrari megosztó csapatfőnöke

Távozik a Ferrari megosztó csapatfőnöke Távozik a Formula–1-es világbajnoki sorozatban idén másodikként záró Ferrari csapatfőnöki posztjáról Mattia Binotto. A maranellói istálló kedden jelentette be, hogy az 53 éves szakember december ... Read more »

Üresen maradt a thaiföldi buddhista templom, miután az összes szerzetes megbukott a drogteszten

Üresen maradt a thaiföldi buddhista templom, miután az összes szerzetes megbukott a drogteszten Tényleg egy kis templomról van szó, mindössze négy szerzetes volt ott, viszont mind a négyüknek pozitív volt ... Read more »
Breaking thailand news, thai news, thailand news Verified News Story Network