To av pasientene i kreftstudie er døde: - Vi har det fryktelig

Asia's Tech News Daily

To av pasientene i kreftstudie er døde: - Vi har det fryktelig
© Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG STUDIE: Det er fire kirurger ved poliklinikken for gastroavdelingen på Haukeland universitetsjukehus som har inkludert noen av sine pasienter i studien.

To av pasientene i kreftstudie er døde: − Vi har det fryktelig

To av pasientene som deltok i en nasjonal kreftstudie er døde, og kirurgene på Haukeland universitetssjukehus er preget. Nå skal de gjennomgå all annen forskning de har deltatt i.

Publisert: 22.10.21 kl. 14:41

Bjørn Nedrebø er en av fire kirurger som har deltatt den nasjonale wait and watch-studien for pasienter med kreft i endetarmen på Haukeland universitetssjukehus.

Denne uken skrev Aftenposten hvordan sykehuset har inkludert flere pasienter målt opp mot befolkningen enn de andre sykehusene og at flere av pasientene de inkluderte utviklet kreft med spredning mens de var en del av studien.

Poenget med studien, som foregikk mellom 2018 og slutten av 2020, var å se om noen pasienter med kreft i endetarmen kunne unngå kirurgi etter stråling. Haukeland inkluderte i alt 31 pasienter i sin del av studien.

Hardt vev

Ti av disse pasientene har fått spredning til andre organer. To av pasientene er døde.

– Den ene av dem døde av en medisinsk komplikasjon som skjedde da pasienten først ble operert. Den andre døde av kreft med spredning, sier Nedrebø.

– Spørsmålet man må stille er om vi har inkludert pasienter som skulle vært operert, sier han til VG fredag.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VGs journalist her.

– Er det grunn til å tro at de som døde hadde hatt bedre prognoser om de hadde blitt operert tidligere?

– Hvis vi ser alle på pasientene som opereres under ett, vet vi at det er mer enn 30 prosent som har tilbakefall innen fem år etterpå. Dermed er det et utrolig vanskelig spørsmål.

Øvrebø forteller at han særlig har lagt merke til et kriterium som Haukeland ikke har lagt til grunn.

– Vi får inntrykk av når vi har diskutert med andre, at andre har brukt et kriterium som ikke står i protokollen, om vevet der tumoren hadde vært var hardt eller ikke. Hvis vevet har vært hardt, har de andre sykehusene likevel ikke tatt pasientene med i studien, selv om de andre kriteriene var på plass. Det lurer vi på om kan være en forklaring, men det er foreløpig spekulasjoner.

– Haukeland har ikke brukt dette som er kriterium?

– Det har vi ikke og det står heller ikke protokollen, svarer han.

– Utrygghet hos pasientene

Da kirurgene så at kreften hos flere kom tilbake og at den i noen tilfeller spredde seg, skjønte de at Haukeland hadde gjort noe annerledes enn resten av sykehusene som hadde deltatt i studien. I november i fjor ble studien avsluttet.

– Vi har det fryktelig. Det aller verste er at det skaper en utrygghet blant pasientene, om de har blitt utsatt for noe de ikke skulle vært utsatt for. Så er det ille for oss helsepersonell som skjønner at dette skulle vært håndtert på en annen måte, sier han.

Nå kalles alle pasienter inn til en samtale med sykehus, etter at de tidligere har blitt informert på telefon. I tillegg venter en større gjennomgang av deres forskningsprosjekter.

– Vi skal nå ta en gjennomgang av alle forskningsprosjekter vi er en del av for å sikre at alt er korrekt. Så skal vi følge pasientene opp på en så god måte som mulig, sier han.

Nå er saken meldt til Fagrådet for tykktarm- og endetarmskreft, samt Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK). Sykehuset har nå også varslet Statens helsetilsyn. Dette bekrefter også helsetilsynet til VG.

– De skal se oss i kortene. Vi ønsker ikke å skjule noe, sier han.

Publisert: 22.10.21 kl. 14:41

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Levande ljus inte största brandrisken

© Fredrik Sandberg / TT Första advent. Men glöm inte att släcka ljuset. Arkivbild. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärt emot vad många tror ... Read more »

Minister: Virusvariant finns nog redan överallt

© Ariel Schalit Israel stänger gränsen helt efter uppgifter om att den nya virusvarianten börjat spridas. Nya fall av virusvarianten omikron upptäcks i hela världen. Australien, som har haft bland ... Read more »

Äntligen fick Jon Fosse Bragepriset

© Annika Byrde/NTB Jon Fosse har äntligen fått Bragepriset i skönlitteratur. 30 år efter att han fick sin första nominering har den norske författaren och dramatiken Jon Fosse äntligen fått ... Read more »

Pfizer: – Kan utvikle vaksine mot omikron i løpet av 100 dager

© DADO RUVIC/Reuters 100 DAGER: Pfizer mener de skal klare å ha en ny vaksine klar til bruk i løpet av 100 dager, hvis dagens vaksiner ikke er effektive mot ... Read more »

Dyvik stoppas från start – slog i huvud och rygg

© Tillhandahålls av Omni Anna Dyvik står över distansloppet i damernas jaktstart på söndagsförmiddagen. Orsaken är att Dyvik föll i gårdagens lopp. – Jag känner mig lätt mörbultad men det ... Read more »

Blodigt svenskbråk i NHL i natt

© David Zalubowski Colorado Avalanches Gabriel Landeskog framför Nashville Predators Mattias Ekholm under tredje perioden av nattens match. Stämningen var inte på topp mellan NHL-svenskarna Gabriel Landeskog och Mattias Ekholm ... Read more »

En andra chans för "Disco elysium"

© ZA/UM Konceptbild av en staty i staden Revachol, där “Disco elysium” utspelas. Pressbild. Två år efter succén med “Disco elysium” har utvecklaren ZA/UM fått göra något som är få ... Read more »

Damernas jaktstart flyttas fram på grund av kylan

© Tillhandahålls av Omni Damernas jaktstart i världscuppremiären i längdskidor i Ruka skjuts upp på grund av kyla, bekräftar skidförbundet. Starten skulle ha gått klockan 10.20 men planeras nu till ... Read more »

Britterna inte bjudna på franskt migrantmöte

© Tillhandahålls av Omni I dag träffas europeiska ministrar i Calais för att diskutera migrantsituationen vid Engelska kanalen. Men den brittiska inrikesministern Priti Patels inbjudan har dragits tillbaka av fransmännen, efter ... Read more »

Stor brand i radhuslänga – sex lägenheter förstörda

© Tillhandahålls av Omni Sex lägenheter har totalförstörts i en storbrand i en radhuslänga utanför Söderhamn, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg. Alla boende ska vara evakuerade och ingen ska ha skadats ... Read more »

Dyvik stoppas från jaktstarten – "mörbultad"

© Fredrik Sandberg/TT Anna Dyvik stoppas från dagens jaktstart. Arkivbild. Anna Dyvik står över distansloppet i damernas jaktstart efter att ha stoppats av läkare, meddelar längdslandslaget. Orsaken är att hon ... Read more »

Bryan Adams coronasmittet for andre gang

© Leveres av ABC Nyheter Til CNN sier USAs smitteverntopp Anthony Fauci det kan være viruset aldri forlot kroppen til Adams, uten at han vil spekulere for mye i saken. ... Read more »

Juholt uppmanar svenskar att snabbt lämna Sydafrika

© Tillhandahålls av Omni Tidigare S-ledaren Håkan Juholt som nu är ambassadör i Sydafrika uppmanar svenskar som är på semester i Sydafrika att resa hem. – Det finns ingen anledning ... Read more »

Expert: Inga magiska verktyg för att hitta spioner

© Tillhandahålls av Omni De två bröderna som sitter häktade för grovt spioneri har enligt uppgifter båda jobbat på Säpo och en av dem uppges ha tjänstgjort på Kontoret för ... Read more »

Nya virusvarianten sprids – världen på tårna

© Denis Farrell/AP/TT En löpsedel i Pretoria, Sydafrika. Listan över länder som stoppar resor från bland annat Sydafrika växer. Nya fall av virusvarianten omikron upptäcks i hela världen medan regeringar ... Read more »

Reisen til Tamás (40) ble kansellert i april 2020 – får ikke refusjon fra Norwegian

© Montasje (Privat/NTB) SKUFFET: Tamás Schmidt mener det er uakseptabelt at han ikke har fått pengene tilbake for flybillettene han kjøpte før koronapandemien brøt ut. Norwegian gikk ikke konkurs, men ... Read more »

Suu Kyi får trolig sin første dom tirsdag

© (NTB scanpix) Myanmars tidligere sivile leder Aung San Suu Kyi ser at helsearbeidere blir vaksinert på et sykehus i Naypyidaw 27. januar i år, få dager før militærkuppet. Arkivfoto: ... Read more »

Juholt till svenskar i Sydafrika: "Åk hem"

© /TTSvenska ambassaden i Sydafrika Håkan Juholt uppmanar svenskar på semester i Sydafrika att lämna landet. Sveriges ambassadör i Sydafrika Håkan Juholt uppmanar alla svenskar som befinner sig i Sydafrika ... Read more »

Stig Brenner fikk P3-prisen av Jonas Gahr Støre – kvitterte med å be om rusreform

© Foto: Kim Erlandsen / NRK FIST BUMP: Haugen og Støre utvekslet en hilsen uten håndtrykk da han mottok P3-prisen lørdag kveld. Fikk den gjeveste prisen tildelt av statsministeren. I ... Read more »

Australia har registrert to tilfeller av ny koronavariant

© Leveres av NTB Australias statsminister Scott Morrison. Foto: Lukas Coch / AAP Image via AP / NTB Australske myndigheter har påvist koronavarianten omikron hos to passasjerer som i helgen ... Read more »

SKR: Kommunerna behöver mer pengar till beredskap

© Tillhandahålls av Omni Kommunerna får inte tillräckligt med pengar från staten för krisberedskap. Det menar Sveriges kommuner och regioner (SKR), enligt Ekot. Den statliga ersättningen räcker inte till en ... Read more »

Australien bekräftar två fall av nya varianten

© Tillhandahålls av Omni De första fallen av omikron i Australien har bekräftats, rapporterar AFP med hänvisning till myndigheter. Det handlar om två resenärer som rest från södra Afrika till ... Read more »

SKR: Kommunerna behöver mer pengar till krisberedskap

© Tillhandahålls av Omni Kommunerna får inte tillräckligt med pengar från staten för krisberedskap. Det menar Sveriges kommuner och regioner (SKR), enligt Ekot. Den statliga ersättningen räcker inte till en ... Read more »

Vårdboende anmäler sig självt efter guldstölder

© Tillhandahålls av Omni I somras polisanmäldes sju misstänkta stölder av guldsmycken på ett vårdboende i Helsingborg. Nu har boendet anmält sig självt till Institutionen för vård och omsorg (ivo), ... Read more »

Almudena Grandes har dött: ”En av vår tids största”

© Tillhandahålls av Omni Den spanska författaren Almudena Grandes har dött vid 61 års ålder, rapporterar flera medier. Den spanska premiärministern Pedro Sánchez skriver på Twitter att Grandes var ”engagerad ... Read more »

Danska barn vaccineras – möts av idoler

© Johan Nilsson/TT En spruta laddas med Comirnaty-vaccin från Pfizer-Biontech. Arkivbild. Danmark börjar nu vaccinera barn i åldrarna 5-11 år mot covid-19. På söndagen står vaccinatörer redo att dela ut ... Read more »

Fallet i Belgien oroar – kan tyda på samhällssmitta

© Tillhandahålls av Omni De flesta av de upptäckta fallen av coronavirusvarianten omikron kopplas än så länge till Sydafrika. Men det första europeiska fallet, som upptäcktes i Belgien i fredags, ... Read more »

Virusvariant upptäckt i Australien

© Denis Farrell/AP/TT En löpsedel i Pretoria, Sydafrika. Listan över länder som stoppar resor från bland annat Sydafrika växer. Land efter land stoppar resor från södra Afrika efter upptäckten av ... Read more »

Varannan förlossningsenhet har lagts ner sedan 1973

© Tillhandahålls av Omni Fler än hälften av alla förlossningsenheter har lagts ner sedan 1970-talet, enligt en sammanställning av siffror från Socialstyrelsen som DN har gjort. Socialstyrelsens register över förlossningsenheter ... Read more »

Ledare: Återvandring ett annat ord för fördrivning

© Tillhandahålls av Omni Frågan om återvandring är central på SD:s landsdagar och behandlas på två av dagens ledarsidor. När SD talar om ”återvandring” och ”frivillighet” är det bara andra ... Read more »

Nervøse innbyggere har startet opprydningen på Salomonøyene

© Leveres av ABC Nyheter Deler av Honiara bærer sterkt preg av de voldelige opptøyene. Opprydningen har startet, men folk er usikre på hva som skjer videre. Foto: Piringi Charley ... Read more »

Radhuslänga totalförstörd i brand

© Johan Nilsson/TT Flera lägenheter i en radhuslänga utanför Söderhamn är utom räddning sedan en brand brutit ut. Arkivbild. En brand har brutit ut i en radhuslänga i Bergvik utanför ... Read more »

Elpriset fortsätter uppåt – spås snart nå nya höjer

© Tillhandahålls av Omni Elpriserna kommer i morgon för tredje dagen i rad att handlas till rekordpriser i nästan hela landet, rapporterar DI. Under lördagen fastställdes söndagens spotpris till 1,93 ... Read more »

Pandemieffekt: Färre dog av läkemedel i fjol

© Jessica Gow/TT Färre dog efter att ha förgiftats av läkemedel och narkotika år 2020. Arkivbild. Antalet dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftning minskade under pandemiåret 2020 jämfört med ... Read more »

Nya Malmötoppen: Beredd att tala med alla partier

© Tillhandahålls av Omni Socialdemokraterna tog makten i Malmö 1994 och sedan dess har många moderater genom åren försökt att välta S-profiler som Ilmar Reepalu och Katrin Stjernfeldt Jammeh. Samtliga ... Read more »

Vårdboende anmäler sig självt efter stölder

© Stina Stjernkvist/TT Efter flera stölder på ett vårdboende har boendet anmälts till Ivo. Arkivbild. Ett vårdboende i Helsingborg har anmält sig självt till Institutionen för vård och omsorg (Ivo) ... Read more »

En gripen för knivskärning i Borås

© Johan Nilsson/TT En man är misstänkt för grov misshandel i Borås. Arkivbild. En man i 60-årsåldern har gripits, misstänkt för grov misshandel, efter en knivskärning i en lägenhet i ... Read more »

Steve fick världens första 3D-printade öga

© Moorfields Eye Hospital Steve Verze från London har fått ett 3D-printat öga på Moorfields Eye Hospital. Britten Steve Verze är först i världen med att få ett helt 3D-printat ... Read more »

Deppig? Ta hjälp från naturen

© Kurera Tidskrift AB Leende kvinna blundar i blåsten Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och ... Read more »

Vintage vinner leksaksracet – och så hittar du fynden

Alla har vi våra hobbies och en personlig favorit är att samla vintageleksaker. Men inte vilka gamla godingar som helst, utan Fisher-Price färgglada och lekvänliga prylar. Här är vi all ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic