Tienermoeder, gelukkig getrouwd én eigen bedrijf, Maureen (22) doet wat niemand had verwacht

© Aangeboden door RTL Nieuws “Het heeft goed uitgepakt bij ons.”

Zestien en achttien waren Maureen en Julian toen ze per ongeluk, onverwachts, zwanger raakten. Ze hielden het kindje, en nu zijn Maureen en Julian getrouwd, is Maureen (22) zwanger van de derde én is ze een eigen bedrijf begonnen. “Ooit waren we tienerouders, nu zijn we een steady gezin.”

Een tienermoeder is gedoemd om te mislukken.

Het leven van zo’n jong meisje is vergooid.

Die tienervader is al weg voordat het kind geboren is.

Het zijn vooroordelen die Maureen Ritmeester (22) kent, en misschien ook wel door háár hoofd spookten toen zij op haar zestiende zwanger werd. Maar nu kan ze zeggen (spoileralert): in haar geval, klopt er niets van die vooroordelen.

Wat nú?

Maar, toegegeven: schrikken was het wel. “Ik stond met mijn mond vol tanden”, zegt Maureen. “Ik deed de test bij mijn vriend Julian thuis. Ik kwam van de wc af, we staarden naar dat streepje, gingen op bed zitten en zeiden niets. We dachten allebei alleen maar: wat nú?”

© Aangeboden door RTL Nieuws

Maureen was 16, Julian amper een jaartje ouder. Ze ontmoetten elkaar via Instagram, via een gemeenschappelijke vriend. Maureen volgde hem, hij volgde haar terug, ze chatten wat en spraken af op het station in Groningen. Hij was knap, met zijn gebruinde huid, bruine ogen, bruine haren. En lief, zorgzaam, niet zo’n stoertje dat op het schoolplein stond te roken.

“Puberliefdes zijn vaak zo onbezonnen. Je weet nog helemaal niet wat je in iemand zoekt. Ik had geen idee of Julian de ware was. Daar waren we niet mee bezig.”

Grote droom

Maureen volgde een mbo-opleiding maatschappelijk werk, Julian volgde de vooropleiding van defensie: het leger was zijn grote droom.

Dus ja. Wat nu.

Het stel komt allebei uit een klein dorp uit Groningen, uit gelovige gezinnen. Seks voor het huwelijk was niet de bedoeling – en zwanger raken voordat je getrouwd bent, al helemaal niet.

Dus ja. Nogmaals: wat nu.

© Aangeboden door RTL Nieuws

“We besloten eigenlijk meteen om het te houden”, vertelt Maureen. “Er was geen seconde twijfel. Het was niet gepland, maar ik voelde meteen: er groeit een kindje in mijn lijf.”

Het stel heeft het niet meteen aan de ouders verteld. Ze gingen de dag na de zwangerschapstest een dagje naar Amsterdam. Maar daar liepen Maureen en Julian de hele dag met buikpijn rond: we dragen een geheim met ons mee en we moeten het vertellen.

Bekentenis

Eerst naar de ouders van Julian. Daarna naar die van Maureen. “Ik vond het heel spannend, vooral ook omdat die zwangerschapsaankondiging ook meteen een bekentenis was dat we seks hadden gehad vóór het huwelijk.”

Maureen lacht als ze weer aan dat moment denkt. Dat de zenuwen door hun lijven gierden, en Julians ouders eerst dachten dat het een grapje was, dat ze uit Amsterdam voor de gein een neptest hadden meegenomen.

Daarna kwam het besef: nope. Geen grap. “Ze waren teleurgesteld. Geschrokken”, vertelt Maureen. Julian: “Dit was niet hoe het hoorde volgens de kerk en onze gemeenschap.”

© Aangeboden door RTL Nieuws

Hoe het dan wél hoorde? Studeren, werk zoeken, trouwen, samenwonen, een gezin stichten. Maureen en Julian hadden al die stappen nog niet gezet – maar dat gezin zou er negen maanden later zijn. Trouwen kon ook niet. Toen ze zich bij het gemeentehuis meldden, kregen ze bericht dat ze nét vier dagen te laat waren. De wettelijke leeftijd waarop trouwen toegestaan is, was net verhoogd van 16 naar 18.

In paniek

“Toen was ik echt in paniek”, weet Maureen nog. “Want hoe zouden we dat gaan doen? We mogen eigenlijk niet samenwonen zonder getrouwd te zijn vanwege ons geloof.”

Uiteindelijk hebben Maureens ouders hun garage omgebouwd tot slaapkamer en een woonkamertje. Maureens buik werd steeds boller, de opmerkingen op haar opleiding steeds gemener. “Er waren van die meidengroepjes die dan de hele tijd nét iets te hard fluisterden – zodat ze wisten dat ik kon horen wat ze zeiden. ‘Het is tegenwoordig een trend om zo vroeg zwanger te zijn’. Alsof ik het zo had gepland. Of: ‘Alsof haar lichaam dat nu al kán, een kind baren’.”

Maureen hoorde die opmerkingen maar reageerde niet. “Ik durfde niet. Ik ben een verlegen persoon, en achter die verlegenheid zat een grote worsteling. Ik heb vanaf kleins af aan een grote sociale angst. Op sommige dagen was ik allang blij dat ik überhaupt naar school durfde. Ik ging wel naar verjaardagen, maar zag er als een berg tegenop. En naderhand was ik altijd bang: heb ik niets verkeerds gezegd? Vonden de mensen me wel aardig?”

“De supermarkt was altijd al een grote opgave, en in de bus ging ik altijd helemaal achterin zitten. Stél je voor dat een vreemde tegen me zou praten.”

© Aangeboden door RTL Nieuws

Julian en Maureen werden ouders van een jongetje, Thijmen. Kerngezond. Rustig. Tevreden. Maar makkelijke halleluja-kraamweken had Maureen niet. Ze had veel pijn na de bevalling en voelde zich onzeker. Dat typische moedergevoel waar soms zo romantisch over wordt gepraat? Maureen had het niet. “Ik dacht toen dat het kwam doordat ik zo jong was. Maar tegelijkertijd voelde ik me geen kind meer zodra ik moeder werd. Ineens waren Julian en ik ergens verantwoordelijk voor.”

Maureen stopte met haar studie, ze wilde fulltime bij haar kind zijn. Dat voelde soms eenzaam, vertelt ze, ze miste school, vooral omdat de vriendinnen van haar studie niet op kraamvisite zijn geweest – op ééntje na, met wie ze nog steeds veel omgaat. “De rest was druk met de opleiding. Ik snap het ergens wel, we zaten in zo’n andere levensfase, maar het deed me wel pijn. Ik voelde me vergeten. Vooral omdat ik sociaal al zo onzeker was.”

Julian was in die tijd net klaar met zijn vooropleiding, maar wist: een bestaan als militair zit er niet in als jonge vader. Hij ging aan de slag als pakketbezorger, en later als hoogspanningsmonteur. “We hebben het er goed over gehad voordat Thijmen er was”, zegt Julian.

“Maureen zag het niet zitten om zo veel alleen te moeten zijn als ik op oefening of missie was, en dat snapte ik. Ik heb zelf geen goede band met mijn eigen vader, en ik wilde dat wel met mijn eigen kind.”

Het loopt zoals het loopt

Pijn deed het wel, dat hij zijn droom moest laten varen. En elke keer als hij een reclame ziet op tv van het leger: steekje in zijn hart. “Maar ik heb toen die keuze gemaakt. Erin blijven hangen heeft geen zin. Het leven loopt zoals het loopt.”

Soms, heel soms, bekruipt hem het gevoel dat hij dingen heeft overgeslagen. Als in: feesten, studeren, op kamers. “Maureen heeft dat ook. Het scheelt wel dat we daar dan samen over kunnen praten. En we hadden Thijmen voor geen goud willen missen. De opvoeding doen we helemaal samen.”

© Aangeboden door RTL Nieuws

Na drie jaar kwam er een tweede kindje. Een meisje, Marieke. Net zo gezond, iets minder rustig, en de kraamperiode en de weken erna verliepen iets gesmeerder. Het stel had inmiddels een eigen huurhuisje gevonden in een nieuw dorp. “Het was fijn bij mijn ouders, tijdelijk, want we woonden daar letterlijk met twee gezinnen onder één dak. Het was gewoon te druk.”

Kloof

Thijmen ging al snel in hun nieuwe woonplaats naar de peuterspeelzaal. “Het was fijn andere moeders te spreken, maar ook gek. Stond ik daar als tiener tussen de eind-twintigers, dertigers. Dan voel je wel een kloof.”

Ze had het gevoel dat ze het extra goed moest doen. Dan riep ze Thijmen bij zich, en als hij niet wilde komen, dacht ze: nu moet ik wel goed, pedagogisch verantwoord reageren.

Alsof ze zichzelf moest bewijzen. “En dat was misschien ook wel een beetje zo. Overal kreeg ik te horen: ‘Wat ben jij jong! Bij het consultatiebureau kreeg ik te horen ‘hoe jonger de moeder, hoe slechter de band met het kind’. En heel veel mensen gingen er niet eens vanuit dat ik nog samen zou zijn met de vader van mijn kind.”

© Aangeboden door RTL Nieuws

Maar, verrassing: ze zijn samen. Getrouwd. Gelukkig getrouwd. “Julian en ik hebben het er weleens over: zouden we nog samen zijn als Thijmen níét was geboren? Ik weet het niet. We hebben echt diepe dalen gehad, zoals elk stel, en ik denk dat wij juist bij elkaar zijn gebleven omdat we iets hadden om voor te vechten: ons gezin. En het heeft ook gewoon goed uitgepakt. We passen bij elkaar.”

“Ik heb Maureen zien uitgroeien van onzeker meisje tot volwassen vrouw die tot meer in staat is dan ze zelf dacht”, zegt Julian. Ze heeft een thuisstudie gevolgd en afgerond, is nu illustrator, heeft een eigen bedrijf en webshop waarmee ze posters ontwerpt en illustratiecursussen geeft. “Ik ben een tienermoeder met bijna drie kinderen, een goed huwelijk en een eigen bedrijf”, zegt ze. Dan: “Dat had echt niemand verwacht hoor.”

Minder onzeker

Ook ging ze, na de geboorte van Thijmen, in therapie voor haar sociale angst. Onzekerheid bij andere moeders? Of bij meiden van haar leeftijd? Is er niet meer. Verjaardagen gaat ze niet meer uit de weg, de supermarkt schuwt ze niet meer.

“Ik gunde mijn kind een moeder die niet angstig was voor van alles en nog wat”, vertelt ze. “Ik wilde het goede voorbeeld geven.”

© Aangeboden door RTL Nieuws

Hun ouders komen regelmatig langs om te knuffelen met de kleinkinderen – en ook grootouders komen af en toe langs, door weer en wind. “Dat is het voordeel van jong vader en moeder worden”, zegt Julian. “Je hebt met een beetje geluk niet alleen grootouders, maar ook overgrootouders, als je tienervader bent.”

Tienervader. Dat woord hoor je – om eerlijk te zijn – niet heel vaak. Julian: “Omdat mensen altijd vooroordelen hebben dat die vaders meteen weg zijn.” Maureen: “Is dus niet altijd zo.”

Ze kan het niet vaak genoeg zeggen:

Maureen was als tienermoeder níet gedoemd om te mislukken.

Het leven van Maureen is níet vergooid.

Tienervader Julian is gebleven – en niet van plan om weg te gaan.

Zondaginterview

Elke zondag publiceren we een interview in tekst en foto’s van iemand die iets bijzonders doet of heeft meegemaakt. Dat kan een ingrijpende gebeurtenis zijn waar hij of zij bewonderenswaardig mee omgaat. De zondaginterviews hebben gemeen dat het verhaal van grote invloed is op het leven van de geïnterviewde.

Ben of ken jij iemand die geschikt zou zijn voor een zondaginterview? Laat het ons weten via dit mailadres: zondaginterview@rtl.nl

Lees hier de eerdere zondaginterviews.

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Binge-weekend kan beginnen: You seizoen 3 nu op Netflix

© JOHN P. FLEENOR/NETFLIX You Fans van de Netflix-hit ‘You’ kunnen hun hart ophalen: het derde seizoen van de thrillerserie is vanaf vandaag te zien op Netflix. Cancel dus snel ... Read more »

'Is de BMW i4 beter dan Tesla Model 3 Performance?'- AutoWeek Podcast

Een nieuwe aflevering van onze podcast! Marco reed met de BMW i4 en Roy met de Kia EV6. Twee auto’s die Tesla goed tegengas kunnen geven, dus genoeg om te ... Read more »

Get ready: het derde seizoen van You staat nu op Netflix!

© Fabiën van der Haar Get ready: het derde seizoen van You staat nu op Netflix! Cancel al je plannen! Het heeft even mogen duren, maar het derde seizoen van ... Read more »

Toyota Fortuner – In het Wild

Waar deze Toyota Fortuner precies vandaan komt, weten we helaas niet. Wel is duidelijk dat het alleen maar een ver en ongebruikelijk kan zijn, waarmee deze ogenschijnlijk alledaagse Toyota-SUV ineens ... Read more »

Werknemer slecht op de hoogte van rechten bij ontslag - dit zijn dingen waar je op moet letten

© 8 ANP Veel werknemers weten niet waar ze recht op hebben als ze worden ontslagen. Dat blijkt uit onderzoek van rechtsbijstandsverzekeraar ARAG. Zo weet 30 procent van de Nederlanders ... Read more »

Politiek journalist Thomas van Groningen naar Op1

© ANP Politiek journalist Thomas van Groningen naar Op1 Journalist Thomas van Groningen wordt het politieke gezicht van Op1. Van Groningen, die nu nog werkt bij BNR Nieuwsradio, is vanaf ... Read more »

Duitse deelstaten sturen Stellantis-CEO brandbrief wegens Opel

Stellantis-CEO Carlos Tavares krijgt een pittige brief van de Ministers-Presidenten van drie Duitse deelstaten. De reden: de zorgwekkende ontwikkelingen rond Opel in die staten, waar men niet van tevoren over ... Read more »

Lil' Kleine zet grote liefde Jaimie Vaes in het zonnetje: 'Dankbaar voor mijn vrouw'

© Redactie Grazia Lil’ Kleine zet grote liefde Jaimie Vaes in het zonnetje: ‘Dankbaar voor mijn vrouw’ Bij een foto uit de oude doos deelt de rapper een emotioneel bericht. ... Read more »

In China staan minstens 65 miljoen woningen leeg, genoeg om de bevolking van Frankrijk te huisvesten – dat illustreert de omvang van de vastgoedcrisis

© Aangeboden door Business Insider Nederland Zhang Peng / Contributor / Getty Images Als je ongeveer twee uur rijdt vanuit het centrum van Beijing of Shanghai, stuit je op iets ... Read more »

Sunweb en TUI negeren reisadvies en bieden vakanties aan naar 'oranje' gebieden

© 519 ANP/Sem van der Wal Reisorganisatie Sunweb gaat weer reizen aanbieden naar de Rode Zee in Egypte en TUI organiseert vanaf zaterdag vakanties naar de Kaapverdische Eilanden. Hoewel voor ... Read more »

'Huizenbezitters onrustig door belastingplan DNB'

Als het aan De Nederlandsche Bank (DNB) ligt zullen de fiscale voordelen voor huizenbezitters langzamerhand afgebouwd worden. DNB wil met dit nieuwe voorstel de oververhitte huizenmarkt doen bedaren. Of de ... Read more »

Brussel wacht alleen nog op Nederlandse aanvraag coronamiljarden

© ANP Brussel wacht alleen nog op Nederlandse aanvraag coronamiljarden BRUSSEL (ANP) – Alle EU-landen hebben om een aandeel gevraagd uit het miljardenfonds van de Europese Unie om de economie ... Read more »

Lexus ROV: op waterstof van de gebaande paden

Lexus gaat van de gebaande paden. Letterlijk en figuurlijk, want in de persconferentie van de onthulling van de LX 600 maakten de Japanners van de gelegenheid gebruik om een bijzondere ... Read more »

Yolanthe staat met schattige foto's stil bij verjaardag Xess Xava

© ANP Yolanthe Cabau Yolanthe Cabau (36) staat deze vrijdag stil bij de verjaardag van haar zoontje Xess Xava. Hij mag alweer zes kaarsjes uitblazen en daarom heeft zijn trotse ... Read more »

Gas, benzine, boodschappen: honderden of zelfs duizenden euro's duurder

© ANP Een gasmeter in een meterkast. Prijzen voor je volle tank en winkelwagen of een lekker warm huis rijzen de pan uit. Hinderlijk is dat het vooral om kosten ... Read more »

Robbert Rodenburg presenteert aftertalk Prince Charming

© ANP Robbert Rodenburg Een nieuwe presentatieklus voor Robbert Rodenburg (23). Hij is vanaf 25 november te zien op Videoland met het programma ‘Videoland Viewing Party: Prince Charming’. Hierin bespreekt ... Read more »

Gesprekken F1-commissie lopen vast: Teams oneens over sprintraces 2022

© Aangeboden door GPblog NL De Formule 1 en de deelnemende teams zijn woensdag tijdens de vergadering van de F1-commissie bijeengekomen en hebben het idee besproken om volgend jaar zes ... Read more »

AYTO's Shanice over deelname: 'Ik had me eigenlijk opgegeven voor Love Island'

© Christel van der Spoel AYTO’s Shanice over deelname: ‘Ik had me eigenlijk opgegeven voor Love Island’ Aha! De Nederlandse versie van Are You The One staat vanaf vandaag dan ... Read more »

Dit zijn de eerste details van de elektrische Porsche Cayman en Boxster

© Aangeboden door Autovisie © Aangeboden door Autovisie Porsche Boxster Porsche is achter de schermen druk bezig met een elektrische Cayman en Boxster. Hoewel er nog niets bekend is over ... Read more »

CDA-bestuur draagt oud-Kamerlid Huibers voor als voorzitter

© Copyright ANP 2021 CDA-bestuur draagt oud-Kamerlid Huibers voor als voorzitter DEN HAAG (ANP) – Het partijbestuur van het CDA heeft voormalig Tweede Kamerlid Hans Huibers voorgedragen als nieuwe voorzitter. ... Read more »

‘Ik denk dat Ajax heel veel spijt heeft dat ze hem niet gekocht hebben'

© Aangeboden door Voetbalzone Mike Verweij denkt dat Ajax spijt heeft dat Arnaut Danjuma nooit is aangetrokken. Volgens de Ajax-watcher van De Telegraaf heeft de 24-jarige vleugelaanvaller van Villarreal ‘heel ... Read more »

Slovenië bindt niet in, integendeel – Europarlementariër D66 opnieuw mikpunt

© ANP Premier Janez Jansa Een klimaat van extreme polarisatie en onderling wantrouwen, bedreigen de rechtsstaat in Slovenië. Dat concludeert D66-Europarlementarier Sophie in ‘t Veld. Haar bezoek aan Slovenië veroorzaakte ... Read more »

Hans Huibers moet als nieuwe voorzitter CDA uit het slop trekken

Het CDA-partijbestuur draagt Hans Huibers voor als nieuwe partijvoorzitter. Hij moet interim-voorzitter Marnix van Rij opvolgen, die eerder na het aftreden van het gehele bestuur aangaf nog maar even aan ... Read more »

Guardiola kan ontevreden Sterling geen speeltijd beloven: 'Anderen klagen niet'

© Aangeboden door NU.nl Manager Josep Guardiola zegt verrast te zijn door de uitspraken van Raheem Sterling over diens toekomst bij Manchester City. De Engelse international zei donderdag op een ... Read more »

Fidan en Renze waren verdrietig en boos om einde De Vooravond

© ANP Fidan en Renze waren verdrietig en boos om einde De Vooravond Fidan Ekiz en Renze Klamer waren “verdrietig”, “geschokt” en “boos” om de manier waarop hun programma De ... Read more »

Partner Peter R. de Vries: Televizier-eerbetoon kwam binnen

© ANP Partner Peter R. de Vries: Televizier-eerbetoon kwam binnen De partner van Peter R. de Vries was erg geraakt door het eerbetoon voor haar overleden partner tijdens het Gouden ... Read more »

Maserati Quattroporte (2008) - Facelift Friday

Zeg ‘Maserati Quattroporte’ en de kans is groot dat niet het huidige, maar de vorige generatie van Maserati’s grote sedan voor je geestesoog verschijnt. De auto in kwestie kreeg in ... Read more »

Serie gebaseerd op prentenboek Arabella wint prijs in Cannes

© ANP Serie gebaseerd op prentenboek Arabella wint prijs in Cannes De animatieserie Prinses Arabella, gebaseerd op de gelijknamige populaire prentenboekenserie, is de winnaar van de MIPJunior Project Pitch 2021. ... Read more »

Polkadot schiet omhoog, nu het vooruitzicht van koppelingen tussen verschillende cryptoplatforms dichterbij komt

© Aangeboden door Business Insider Nederland moxumbic De vele cryptoplatforms die zijn opgericht, werken in principe allemaal met een eigen blockchain: een digitaal logboek waarop transacties worden vastgelegd. Daarbij is ... Read more »

Oeps: zelfrijdende auto's Waymo steeds vast in doodlopende straat

© Waymo Zelfrijdende auto’s van Google-zusterbedrijf Waymo worden getest in San Francisco, maar dat gaat niet probleemloos. De autonome wagens rijden tot wel 50 keer per dag één doodlopende straat ... Read more »

Hyundai, Kia en DS als enige in de plus in Europa

De Europese verkoopcijfers van auto’s laten een treurig beeld zien. Vrijwel ieder merk noteert een forse daling in de verkopen, maar Hyundai, Kia en DS zwemmen tegen de stroom in. ... Read more »

Wall Street hoger na cijfers winkelverkopen VS en Goldman Sachs

© ANP Wall Street hoger na cijfers winkelverkopen VS en Goldman Sachs NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst geopend, na de stevige plussen ... Read more »

Marko onthult: 'Meeting met Verstappen en Newey in Milton Keynes'

© Aangeboden door GPblog NL Adrian Newey heeft er de afgelopen tijd uitgelegen bij Red Bull Racing na een fietsongeluk, maar inmiddels is de topdesigner weer zo goed als helemaal ... Read more »

McLaren niet volledig eens met nieuwe kalender: "Niet van mening veranderd"

© Aangeboden door GPblog NL McLaren geeft al meerdere weken aan dat het geen voorstander is van een kalender met 23 Grands Prix, maar desondanks lijkt dit in 2022 wel ... Read more »

Dit zijn de 11 kasseistroken van de Roubaix-etappe in de Tour de France

© Tom Akkerman Dit zijn de 11 kasseistroken van de Roubaix-etappe in de Tour de France Een mini Parijs-Roubaix. Zo kun je de 5e etappe van de Tour de France ... Read more »

Akkoord over nieuwe cao voor rijksambtenaren

© Copyright ANP 2021 Akkoord over nieuwe cao voor rijksambtenaren UTRECHT (ANP) – Er is een akkoord tussen bonden en de overheid over een nieuwe cao voor rijksambtenaren, meldt vakbond ... Read more »

Pfizer vraagt goedkeuring coronavaccin voor kinderen vanaf 5 jaar

© Copyright ANP 2021 Pfizer vraagt goedkeuring coronavaccin voor kinderen vanaf 5 jaar NEW YORK (ANP) – Pfizer en BioNTech willen dat hun coronavaccin ook kan worden gebruikt om kinderen ... Read more »

Vettel in bescherming genomen: 'Zonder risico's ook geen beloning

© Aangeboden door GPblog NL Sebastian Vettel was de enige coureur die het in de Grand Prix van Turkije aandurfde om met de droogweerbanden de baan op te gaan. Een ... Read more »

Williams ontkent insinuaties van Red Bull over Mercedes-motor

© Aangeboden door GPblog NL Lewis Hamilton en Valtteri Bottas baarden tijdens de Grand Prix van Turkije opzien met hun hoge snelheid op de rechte stukken. Red Bull Racing stelde ... Read more »

Alpine teleurgesteld in prestaties Alonso: 'Het is frustrerend'

© Aangeboden door GPblog NL Alpine leek in Turkije en prachtig Grand Prix-weekend in te gaan, maar niets was minder waar. Esteban Ocon eindigde op de tiende plaats, terwijl Fernando ... Read more »