Tidligere Utøya-sjef Jørgen Watne Frydnes blir ny leder av Nobelkomiteen

Watne Frydnes tar over etter Berit Reiss-Andersen som gikk av ved nyttår etter å ha ledet komiteen siden 2017.

Watne Frydnes har vært generalsekretær i den norske avdelingen av skribent- og ytringsfrihetsorganisasjonen Pen siden oktober i fjor. I årene fra 2011 til 2023 var han daglig leder av Utøya, og han hadde ansvar for gjenoppbyggingen av øya etter angrepet 22. juli. Han har også bakgrunn fra Leger Uten Grenser.

39-åringen har vært medlem av Nobelkomiteen siden 2021.

Det er komiteen selv som velger leder og nestleder. Nobelkomiteens oppgave er å utpeke vinneren av Nobels fredspris.

Ny i komiteen er Gry Larsen, som var Arbeiderpartiets kandidat. Hun trådte inn fra nyttår i den ledige plassen etter at Reiss-Andersen gikk av. De øvrige medlemmene er Asle Toje, Anne Enger og Kristin Clemet.

Det er Stortinget i plenum som velger medlemmer til Nobelkomiteen, etter innstilling fra partigruppene.

Medlemmene velges av Stortinget for en seksårsperiode. Tre varamedlemmer velges for en treårsperiode, med mulighet for gjenvalg.

tidligere utøya-sjef jørgen watne frydnes blir ny leder av nobelkomiteen

Den nye lederen for Nobelkomiteen, Jørgen Watne Frydnes. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

 

tidligere utøya-sjef jørgen watne frydnes blir ny leder av nobelkomiteen

Den nye Nobelkomiteen på møterommet i Nobelinstituttet. Fra venstre: Anne Enger, Olav Njølstad (sekretær), Gry Larsen, Kristin Clemet, Asle Toje, Jørgen Watne Frydnes (leder). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

News Related

OTHER NEWS

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget.

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget. Verdens beste hockeyspill gjennom tidene? Vel, NHL 94 er definitivt et av de mest elskede, så mye er klart ... Read more »

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: "Vi diskuterer"

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: “Vi diskuterer” Om noen uker får vi se Adam Driver i rollen som Enzo Ferrari i Michael Manns dramatiserte biografi, Ferrari. Filmen ... Read more »

NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem

Oslo 20231122. NRK og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen med pressebrief om «Ingen elsker Bamsegutt» på Marienlyst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem NRK sier ... Read more »

Detaljhandelen steg med 0,6 prosent

STIGER: Etter tre måneder med fall steg detaljhandelen i oktober. Detaljhandelen steg med 0,6 prosent Detaljhandelen i Norge steg 0,6 prosent fra september til oktober, viser tall fra SSB mandag ... Read more »

Usympatisk av Bryne å sparke en klubb som ligger nede

SMÅLIG: Brynes daglige leder Hans Øyvind Sagen vil sende Start en reiseregning på 30.000 kroner selv om laget vant på walk over og uten å slite på spillerne. Usympatisk av ... Read more »

9 Situasjoner en Skytten har opplevd

9 Situasjoner en Skytten har opplevd. Foto: Pexels Skytterne er fantastiske følgesvenner, og mange sier at dette er det beste stjernetegnet. Stemmer det? + Stjernetegnkombinasjon – Fiskene og Væren Profilen ... Read more »

Manchester United går for Premier League floppen som ikke likte å være i England

Det var et svakt rykte for noen dager siden som var vanskelig å tro på, men nå begynner det å ligne på noe som faktisk kan skje. Manchester United har ... Read more »
Top List in the World