Sverigedemokraternes moske-melding kan forlænge vejen til Nato

sverigedemokraternes moske-melding kan forlænge vejen til nato

Sverigedemokraternes leder, Jimmie Akesson, fastslog på partiets landsmøde i weekenden, at man ikke bare ønsker et stop for nye moskeer i Sverige. Sverigedemokraterne ønsker også, at eksisterende moskeer og minareter rives ned. Udmeldingen kommer, mens Tyrkiet fortsat tøver med at give grønt lyst til, at Sverige kan optages i Nato (Arkivfoto).

Sveriges vej til Nato-medlemskab har været brolagt med koranafbrændinger og hårde udmeldinger. På Sverigedemokraternes landsmøde i weekenden kom endnu en.

Det indvandringskritiske parti ønsker nu at stoppe opførelsen af nye moskeer.

Samtidig vil partileder Jimmie Åkesson nedrive eksisterende muslimske symboler og monumenter. Det gælder kupler, minareter og hele moskebygninger.

Meldingen kommer, mens forholdet til Tyrkiet fortsat er anspændt. Trods massivt pres fra de øvrige 30 Nato-lande har Tyrkiets parlament forsat ikke stemt ja til svensk medlemskab.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, forsigtigt med direkte at kommentere på meldingen fra Sverigedemokraterne, men siger:

– Jeg vil ikke gå ind i nationale diskussioner, men jeg tror på religionsfrihed. Jeg tror på ytringsfrihed. Det er fundamentale rettigheder, som skal beskyttes i alliancen, siger Jens Stoltenberg.

Nato er bygget på demokratiske værdier, og landene bliver blandt andet vurderet på deres demokrati ved optagelse. Sverige anses dog som et stabilt demokrati er klar til optagelse i Nato. Det ændrer meldingen fra Sverigedemokraterne ikke på.

Omvendt vil den dog næppe gøre processen i Tyrkiet lettere.

Nato-landene har for længst etableret det pres, man håbede er nødvendig for at overbevise Tyrkiet. Det førte til, at Tyrkiets præsident Erdogan i oktober endeligt åbnede for at sende spørgsmålet om optagelse til det tyrkiske parlament.

Forventningen var, at parlamentet derefter hurtigt ville stemme ja, så Sverige i denne uge formelt kunne deltage som Nato-medlem på udenrigsministermødet.

Foran Nato-hovedkvarteret er det dog fortsat kun 31 flag, der hænger slapt ned i Bruxelles kolde novemberregn.

I midten af november udskød det tyrkiske parlaments udenrigsudvalg nemlig sin beslutning om svensk Nato-medlemskab.

– For at alle vores parlamentsmedlemmer kan godkende Sveriges Nato-medlemskab, skal de være fuldstændig overbeviste, sagde formanden for udvalget, Fuat Oktay, dengang efter flere timers debat.

Sverige har nu ventet omkring halvandet år på at komme ind i den vestlige militæralliance.

Det er først, når Sverige er medlem, at landet formelt er omfattet af Natos artikel fem, der giver adgang til hjælp i tilfælde af et angreb.

Samtidig forhindrer det manglende medlemskab, at Sverige kan blive fuldt ud integreret i Natos militærstruktur.

Stoltenberg har flere gange fastslået, at Sverige har opfyldt Tyrkiets krav.

Det var blandt andet en styrket indsats over for terror. Her mener Tyrkiet, at Sverige har været alt for lempelige over for det kurdiske arbejderparti, PKK, der både er på EU og USA’s terrorliste.

Derudover har Tyrkiet ønsket, at Sverige ophæver begrænsninger på våbeneksport til Tyrkiet. Begge dele er ifølge Stoltenberg sket. Derfor bør Tyrkiet nu give grønt lys til svensk Nato-medlemskab.

– Sverige har leveret på det, de har lovet. Nu er tiden kommet til, at Tyrkiet afslutter tiltrædelsesprocessen, siger Stoltenberg.

Det ventes også at blive meldingen fra en lang række udenrigsministre på denne uges møde i Bruxelles.

/ritzau/

News Related

OTHER NEWS

Rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

Det er som udgangspunkt EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning, der har betydning for, om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland. (Arkivfoto). Rekordmange ... Read more »

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »
Top List in the World