Stulna KB-böcker tillbaka efter detektivinsats

Asia's Tech News Daily

Stulna KB-böcker tillbaka efter detektivinsats
© Jens Östman/KB Tio värdefulla böcker som stulits från Kungliga biblioteket är tillbaka igen.

Efter en detektivinsats med inslag av hästhandlarmetoder har tio värdefulla böcker kunnat återbördas till Kungliga biblioteket.

De försvann under de uppmärksammade stölder som genomfördes av en medarbetare under åren 1995–2004. I våras bestämde sig entreprenören och disputerade historikern Tomas Söderblom för att göra en insats för att få dem tillbaka till Stockholm.

– Det här var ett sätt att komma med en glad kulturnyhet under pandemin, som ju har varit väldigt tråkig för kulturen, säger han.

Han beskriver sig som en erfaren samlare, inte av böcker men av diverse andra föremål, och genom samlandet har han lärt sig att nosa reda på det han vill ha. Han fick tips av Kungliga biblioteket om var de sista spåren efter de stulna böckerna slutat och kunde med egensinniga metoder hitta dem. Han har låtit förstå att han var intresserad av att köpa dem.

Börjat tigga

– När jag på det sättet har fått fram att en viss person har en viss bok och att den personen erkänner att han har kontroll över den boken, då har jag gått över till att börja tigga boken i stället.

Det har krävts omfattande förhandlingar, berättar han.

– Jag har med hästhandlarmetoder försökt förhandla mig fram till att de skulle lämnas tillbaka och då har jag givetvis tryckt väldigt hårt på att boken är stulen, att den inte går att sälja och sagt: “Vad ska ni göra med den? Ni vet att den tillhör ett nationalbibliotek”.

Några av böckerna hittade han hos personer i Europa, andra har funnits i USA och Japan, men ingen fanns i Sverige. För varje bok har Tomas Söderblom i slutänden behövt betala en summa ur egen ficka. Hur mycket vill han inte gå in på.

– Sammantaget har böckerna kommit tillbaka till ett ekonomiskt värde som är långt, långt under deras ekonomiska och kulturella värde.

“En fantastisk dag”

Böckerna som Söderblom nu donerat till Kungliga biblioteket (KB) är från tre århundraden och har tillhört kungligheter och stora boksamlare innan de införlivades i Kungliga bibliotekets samlingar.

“Det här är en fantastisk dag, inte bara för KB utan för hela kulturen och samhället. Vi har alla fått en del av vår historia åter. Detta är ett stort genombrott i ett långt och mödosamt sökande”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall i ett pressmeddelande från KB.

Tidigare har sju andra stulna böcker återbördats, vilket innebär att 17 av totalt 62 böcker nu är tillbaka. Sökandet efter resten kommer att fortsätta, enligt KB.

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Spelarna om viktkravet i VM: "Helt irrelevant"

© Björn Larsson Rosvall/TT Jamina Roberts. En detalj i tv-sändningarna från handbolls-VM har väckt ilska i Norge. Spelarnas vikt har visats i direktsändningarna från lagets matcher. Svenska spelarna reagerar också. ... Read more »

Man misstänkt på sannolika skäl för mordet på Adriana

© Tillhandahålls av Omni Den man som på tisdagsmorgonen greps i en gryningsräd i Stockholm har anhållits på sannolika skäl misstänkt för mordet på tolvåriga Adriana i Botkyrka sommaren 2020. ... Read more »

Fiasko för billiga elbilarna Dacia Spring och Renault Zoe i krocktest

© auto motor & sport Vi är vana vid att de flesta bilar får full pott – fem stjärnor – i Euro NCAPS:krocktester. Elbilarna Renault Zoe och Dacia Spring får ... Read more »

Källor: Ukrainsk ”dödspatrull” gripen i Norrtälje

© Tillhandahålls av Omni Tre ukrainska medborgare har gripits i Norrtälje av Nationella insatsstyrkan misstänkta för förberedelse till mord, uppger källor för Aftonbladet. Ärendet omgärdas av stor sekretess men enligt ... Read more »

Clas Ohlson vinnare – bankerna förlorare på börsen

© Henrik Montgomery/TT Clas Ohlson, en vinnare på börsen. Arkivbild. Dagens uppgång på Stockholmsbörsen förstärks något. Vid lunchtid är OMXS-index upp 0,4 procent. Efter gårdagens kraftiga lyft visar Stockholmsbörsen fortsatt ... Read more »

Vegtrafikksentralen om mangelen på informasjon: – Vi var for få på vakt

© (Tvedestrandsposten) Trafikken sto bom fast og køene hopet seg opp på E18, uten at det ble gitt noen informasjon. Vegtrafikksentralen om mangelen på informasjon: – Vi var for få ... Read more »

Pojke dog - Falu kommun brast i ansvar

© Joachim Lagercrantz/TT Den femårige pojken som försvunnit från det HVB-hem där han var placerade hittades död i en närliggande å. Arkivbild. Ivo konstaterar att Falu kommun brustit i sitt ... Read more »

Noll stjärnor! Fiasko för elbilarna Dacia Spring och Renault Zoe i krocktest

© auto motor & sport Vi är vana vid att de flesta bilar får full pott – fem stjärnor – i Euro NCAPS:krocktester. Elbilarna Renault Zoe och Dacia Spring får ... Read more »

Olli Nikupeteri tar plats i Finlands JVM-lag

© Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån Olli Nikupeteri tar plats i Finlands JVM-lag. Senare i dag presenterar Tomas Montén sin svenska trupp till JVM i Kanada. I dag meddelade Finland sitt lag ... Read more »

STOR SPECIAL: Situationen i allsvenska klubbarna inför 2022

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Vi har precis avslutat säsongen 2021, och gratulerat Malmö FF till en knapp men välförtjänt serieseger och ett 22:a SM-guld. Men redan nu vill man ju ... Read more »

Danska skolelever kan få tidigt jullov

© Johan Nilsson/TT Krav på munskydd vid shopping är redan återinfört i Danmark. Nu väntas nya restriktioner. Arkivbild. Danska skolelever kan skickas på ett tidigt jullov och de traditionella julluncherna ... Read more »

Ökat stöd för SD bland LO:s medlemmar

© Tillhandahålls av Omni Sverigedemokraterna ökar sitt stöd bland LO-medlemmar, rapporterar TT med hänvisning till SCB:s stora partisympatiundersökning. 27,1 procent av LO-anslutna uppger att de sympatiserar med SD, en ökning ... Read more »

Jonas Berglund förlänger med Luleå

© Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån Jonas Berglund. Jonas Berglund är den spelare i dagens Luleå-lag som har gjort flest matcher för klubben. Nu är den 31-årige norrbottningen klar för ytterligare två ... Read more »

Skärpt kontroll av misstänkta terrorister

© Marko Säävälä/TT Justitieminister Morgan Johansson (S) presenterar ytterligare åtgärder för att stärka säkerheten i Sverige. Utlänningar som anses utgöra ett säkerhetshot ska lättare kunna sättas i förvar och övervakas. ... Read more »

Filmrecension: Lyckad nyversion av musikalklassiker

© Niko Tavernise/20th Century Studios/AP Tony (Ansel Elgort) och Maria (Rachel Zegler) träffas för första gången i “West Side story”. Pressbild. Steven Spielberg har gjort en finfin nyversion av “West ... Read more »

Flere kommuner innfører gult nivå i skolene

© (NTB scanpix) Hakadal ungdomsskole er blant skolene i Nittedal som nå er på gult nivå. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Flere kommuner innfører gult nivå i skolene Nittedal ... Read more »

Alm släpper roman om pressen inom fotbollen

© Björn Larsson Rosvall/TT Andreas Alm. Arkivbild. Fotbollstränaren Andreas Alm blir författare. I april släpps 48-åringens debutroman “En av elva”. “Jag skrev boken för att vädra ut ett dammigt skåp: ... Read more »

FHI: 33 omikrontilfeller bekreftet til nå – 182 sannsynlige tilfeller sekvenseres

Det er flest bekreftede tilfeller i Oslo med 17 omikronsmittede, viser tall fra Folkehelseinstituttet.  Deretter følger Viken med åtte og Vestland med fem. Rogaland og Trøndelag har én smittet hver, ... Read more »

Inte aktuellt med namnbyte för bandet Omicron

© TT Det belgiska dödsmetallbandet Omicron byter inte namn – trots mindre smickrande konnotationer. Arkivbild. Det belgiska dödsmetallbandet Omicron kommer inte att byta namn – trots att de numera delar ... Read more »

Du kårer den beste nyere julefilmen

© Foto: Netflix UMAKE PAR: Jesper og Klaus i «Klaus». Du kårer de beste nyere julefilmene Hvilke av julefilmene siden 2010 er de beste? Vi trenger din hjelp i kåringen ... Read more »

Djurgården lånar Michelle Weis från Malmö

© Foto: Nordphoto/Imago Djurgården lånar Michelle Weis från Malmö. Djurgården dras med skadeproblem för tillfället. Då väljer SDHL-klubben att låna in den danska landslagscentern Michelle Weis från Damettan-klubben Malmö. Den ... Read more »

Disse mistet livet i brannen i Svelvik

© Leveres av ABC Nyheter Isabell Førde Høvik (12), Camilla Førde (42), Trym Førde Høvik (10) og Helge Høvik (42) mistet livet i brannen i Svelvik.  Det var Helge Høvik (43 år), ... Read more »

Stødige Scholz hopper etter Merkel

© Leveres av ABC Nyheter Påtroppende statsminister i Tyskland, Olaf Scholz, ankommer nasjonalforsamlingen Forbundsdagen for å offisielt bli valgt onsdag. Scholz ble i Forbundsdagen onsdag valgt til ny statsminister med ... Read more »

Indiens militärchef ombord på helikopter som kraschade

© Tillhandahålls av Omni En helikopter med Indiens militärchef Bipin Rawat ombord har störtat i landets sydligaste delstat Tamil Nadu, skriver Times of India. Minst tre personer har dött, men ... Read more »

Män i pedofilring döms till långa fängelsestraff

Långa fängelsestraff för män i pedofilring i Eskilstuna – ledaren döms till 10,5 år och en man får 11,5 år för våldtäkter mot sitt eget barn. Relaterade länkar: Pressmeddelande från ... Read more »

USA till Tyskland: Kapa Nordstream vid invasion

© Tillhandahålls av Omni Efter att spänningen mellan Ryssland och Ukraina ökat den senaste tiden har USA ställt ett krav på Tyskland: kapa inflödet av gas genom Nordstream 2 om ... Read more »

Støre: Lover milliardpakke til strøm-tiltak

Støre: Lover milliardpakke til strøm-tiltak Statsminister Jonas Gahr Støre lover å komme med en ordning som skal kompensere folks høye strømregninger, og er villig til å bruke et milliardbeløp på ... Read more »

”Räcker ej med friskvård – inför träning på arbetstid”

© Tillhandahålls av Omni Träning och hälsa bör bli obligatoriska moment på alla arbetsplatser för att motverka stress, trötthet, värk och nedstämdhet. Det skriver Anders Rydell, specialist i organisationspsykologi, på ... Read more »

Värvades efter succé – lämnar efter petning

© Rickard Nilsson / TT Jaedon Descheneau i en match mot Färjestad i september. Arkivbild. Jaedon Descheneau lämnar omgående SHL-laget Malmö. Den kanadensiske forwarden har inte ha motsvarat förväntningarna efter ... Read more »

Skådisen ger alla framtida inkomster till välgörenhet

© Tillhandahålls av Omni Den brittiske aktivisten och Hollywoodstjärnan Michael Sheen kommer att skänka sina framtida inkomster till välgörenhet, skriver BBC. – Jag har gjort mig själv till en välgörenhetsorganisation, ... Read more »

Frigivelse av navn etter brann på Berger i Svelvik

© Privat OMKOM: Isabell Førde Høvik (12 år), Camilla Førde (42 år), Trym Førde Høvik (10 år) og Helge Høvik (43 år) mistet livet i den tragiske brannen natt til ... Read more »

ELITSERIENS BÄSTA: 70-talets vassaste forwards

© Tillhandahålls av Hockeysverige Vilka spelare har gjort störst intryck på den inhemska seriehockeyn? I vår artikelserie “Elitseriens bästa” har vår hockeyreporter och historiker Ronnie Rönnkvist plockat ut de bästa ... Read more »

Kinesiska staten deläger Geelybolag i Göteborg

© Adam Ihse / TT Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, vid invigningen av Cevts forskningscentrum i Göteborg för några år sedan. Arkivbild. Geelykoncernens utvecklingsbolag i Göteborg, Cevt, kontrolleras till ... Read more »

Riksbanken passar till Damberg: Investera mera

© Tillhandahålls av Omni Att statsskulden sjunker försvårar Riksbankens jobb. Med en mer aktiv finanspolitik skulle det bli lättare att hålla inflationen på en nivå som gör att penningpolitiken har ... Read more »

TUI tror på normalt bokningsläge nästa sommar

© Marcel Kusch/AP/TT TUI hoppas fylla flygen kommande sommar. Arkivbild. Jätteförlust i år, men under sommaren 2022 hoppas resejätten TUI vara tillbaka på förpandemiska bokningsnivåer, enligt tyska koncernens bokslut för ... Read more »

Snart kan föräldraskap registreras digitalt

© Hasse Holmberg / TT Efter nyår blir det möjligt att bekräfta föräldraskap digitalt. Arkivbild Den som föder barn som ogift behöver snart inte längre besöka socialkontoret för att fastställa ... Read more »

Få koronasmittede gravide i Norge har hatt behov for pustehjelp

Fra mars 2020 til september 2021 var det 89.585 fødsler i Norge, opplyser Folkehelseinstituttet. Medisinsk fødselsregister (MFR) har per 1. november fått rapporter om 213 gravide med covid-19 som ble innlagt ... Read more »

Nakstad: Ikke mangel på hurtigtester

© Leveres av ABC Nyheter Assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Det er ikke mangel på hurtigtester i Norge, men det kan bli problemer med leveranser utover vinteren dersom hele verden skal ... Read more »

Nakstad: - Tiltakene er absolutt forholdsmessige

Nakstad: − Tiltakene er absolutt forholdsmessige De inngripende tiltakene regjeringen innfører er helt nødvendige, mener assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Publisert: 08.12.21 kl. 09:41 Oppdatert: 08.12.21 kl. 10:04 Tirsdag kveld kom ... Read more »

Den tyske Forbundsdagen er samlet for å velge ny statsminister

© (NTB scanpix) Påtroppende statsminister i Tyskland, Olaf Scholz, ankommer nasjonalforsamlingen Forbundsdagen for å offisielt bli valgt onsdag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Det tyske parlamentet Forbundsdagen har ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic