Strategi ekonomi perniagaan jualan langsung patuh syariah

KUALA LUMPUR: Perniagaan sistem jualan langsung atau MLM di negara ini adalah antara industri yang kekal berdaya saing dan menjadi sumber pendapatan individu dan ekonomi negara.

Perniagaan dalam kategori ini menjadi suatu landasan yang memberi ruang dan peluang kepada orang ramai untuk menambah pendapatan isi rumah, khususnya pada masa kini yang terbeban kerana kos sara hidup tinggi akibat inflasi dan juga ketidaktentuan geopolitik dan ekonomi global.

Industri ini juga menjadi titik permulaan bagi individu yang mahu menjana sumber mata pencarian secara tetap atau sampingan ke arah meningkatkan taraf hidup ke arah yang lebih baik.

Bagaimanapun, pemantauan oleh pihak berautoriti dalam mengawal industri ini secara adil amat penting.

Ini berikutan, ada syarikat MLM berlesen dan mematuhi perundangan sedia ada, namun dimanipulasikan apabila sudah mendapat lesen.

Antaranya, memanipulasikan sistem seperti pelan pemasaran yang sentiasa berubah, pemberian komisyen tidak adil, pembelian stok dan mengenakan harga pakej yang tak masuk akal serta yuran keahlian tinggi.

Walaupun ada rungutan dan aduan yang dilaporkan kepada pihak berkuasa, kelewatan pihak berkenaan mengambil tindakan tegas menyebabkan lebih ramai ahli tertipu dan mengalami kerugian jutaan ringgit.

Justeru, kerjasama erat pihak yang berkepentingan sememangnya diperlukan bagi memberikan

keadilan bagi semua pihak, terutama sekali pengguna.

Begitu juga dalam hal berkaitan pematuhan syariah dalam perniagaan MLM, tidak wajar dipandang remeh bagi memastikan isu berbangkit tidak dipertikai oleh mana-mana pihak.

Walaupun keputusan muzakarah pada Februari 2006 sudah memutuskan bahawa: “Konsep, struktur dan undang-undang perniagaan MLM yang diluluskan oleh kerajaan adalah harus dan tidak bercanggah dengan konsep perniagaan Islam”, ia adalah satu keperluan bagi sebuah syarikat untuk mendapat keyakinan dan kepercayaan pengguna Muslim dengan memperoleh sijil pematuhan syariah.

Memenuhi komitmen dan tanggungjawab sebagai peneraju dan Ahli Lembaga Penasihat Syariah, Atomy Malaysia Sdn Bhd (Atomy Malaysia), Profesor Emeritus Datuk Paduka Dr Mahmood Zuhdi Abdul Majid tampil memberikan penjelasan lanjut mengenai isu pematuhan syariah Atomy Malaysia, syarikat jualan langsung yang menawarkan pelbagai produk daripada kegunaan harian sehingga produk kesihatan.

Tohmahan tidak berasas

Syarikat luar negara itu sebelum ini, dikritik dan diserang hebat oleh masyarakat tahun lalu dengan pelbagai tohmahan tidak berasas, khususnya membabitkan tiada patuh syariah sehingga mengakibatkan ramai ahlinya keluar daripada syarikat.

Mahmood Zuhdi yang mempunyai pengalaman luas dalam bidang syariah dan muamalah Islam, berkata selepas mengambil masa selama setahun dalam menyelidiki dan membuat kajian terhadap isu kristianisasi yang menyelubungi Atomy Malaysia dan syarikat induknya, beliau bersama rakan penasihat syariah lain mengisytiharkan bahawa syarikat itu kini patuh syariah.

strategi ekonomi perniagaan jualan langsung patuh syariah

Katanya, keputusan itu diambil selepas syarikat itu menepati peruntukan parameter syariah yang ditetapkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) selain beberapa siri auditan serta saringan ketat yang merangkumi aspek kewangan, operasi, pentadbiran, pelan pemasaran dan juga aktiviti tanggungjawab sosial korporat syarikat.

“Meskipun pada mulanya banyak kekurangan dalam mengimplementasi aspek muamalah dan keperluan syariah dalam syarikat berkenaan, ia sudah dapat diatasi secara berperingkat.

“Pada mulanya ia sukar kerana tidak disertakan beberapa dokumen penting seperti butiran akaun rasmi syarikat induk, insurans dan juga laporan aktiviti tanggungjawab sosial korporat (CSR).

Tiada agenda tersembunyi

“Namun, keterbukaan pengurusan syarikat induk selain kerjasama erat dan ampuh yang diberikan oleh semua pihak, termasuk presiden syarikat berkenaan tanpa melindungi apa-apa kepentingan mahupun menyembunyikan agenda peribadi masing-masing,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau yang menjawat jawatan Pengerusi Majlis Dakwah Negara, berkata tanggungjawabnya

sebagai Ahli Lembaga Penasihat Syariah, Atomy adalah peranan penting yang harus dipikul dalam mendidik masyarakat Islam itu sendiri.

“Saya berasakan selepas mengumumkan syarikat Atomy Malaysia patuh syariah Mei lalu, masyarakat Melayu Islam kini boleh bergiat aktif.

“Malah, menerusi platform Atomy itu sendiri, ia boleh dijadikan sebagai satu wadah untuk masyarakat secara keseluruhan dalam mengatasi masalah ekonomi yang kini semakin membelenggu negara,” katanya yang juga bekas Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Kelantan.

Katanya lagi, ini adalah satu peluang amat baik bagi ummah yang akhirnya dapat mengurangkan jurang perbezaan ekonomi.

Mahmood Zuhdi pada masa sama turut menasihatkan agar sebarang perbezaan pendapat, keraguan dan lain-lain isu berbangkit berkenaan syarikat dibawa kepada lembaga penasihat sedia ada.

“Saya akan bekerjasama dengan semua pihak berautoriti agama seperti JAKIM dan Jabatan Mufti Negeri di seluruh negara bagi merungkaikan masalah dan persepsi yang tercetus berkenaan syarikat berkenaan,” katanya.

© New Straits Times Press (M) Bhd

News Related

OTHER NEWS

Kanak-kanak 3 tahun rentap tangan melulu lintas jalan cetus kemalangan, 8 tip ini ibu bapa perlu tahu

KANAK-kanak berusia tiga tahun menjadi pencetus kemalangan melibatkan dua kenderaan. Barangkali teruja hendak menyeberangi jalan, si kecil didakwa rentap tangan penjaga dan berlari melulu untuk melintas. Video rakaman kamera papan ... Read more »

Penyokong Kelantan mengamuk

Gambar cermin bas pasukan Perak yang pecah selepas dibaling dengan objek turut menjadi tular di laman media sosial. KUALA LUMPUR: Aksi Liga Perdana antara Kelantan FC menentang Perak FC di ... Read more »

Primary buoys GOP hopes in Minnesota attorney general race

GOP attorney general candidate Jim Schultz thanks supporters Annie Paruccini and Dan Wolter at Moe’s Burger in St. Paul, Minn., on Tuesday, Aug. 9, 2022. In the background is his ... Read more »

Marcella keluar Islam, kembali pada Kristian

Marcella Simon Agensi Jakarta: Pelakon sinetron, Marcella Simon kini sudah ‘murtad’ dan keluar daripada Islam dengan memeluk semula agama asalnya Kristian pada 5 Ogos lalu melalui satu upacara keagamaan. Upacara ... Read more »

Studios Ignore Specific Demands for Abortion Safety Protocols in Collective Response to Showrunners’ Letters

Studios Ignore Specific Demands for Abortion Safety Protocols in Collective Response to Showrunners’ Letters After more than a thousand showrunners behind some of the most popular shows in the world ... Read more »

Kerajaan tak tambat ringgit kerana berisiko besar

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz – Foto BERNAMA zaky@bh.com.my KUALA LUMPUR: Kerajaan melalui Bank Negara Malaysia (BNM) tidak bercadang untuk menambat ringgit kepada dolar Amerika Syarikat ... Read more »

[Watch] Fans Clashed At Sultan Muhammad IV Stadium Following Perak Wins Over Kelantan

[Watch] Fans Clashed At Sultan Muhammad IV Stadium Following Perak Wins Over Kelantan Subscribe to our new Telegram channel for the latest updates and stories. A riot ensued at the Sultan Muhammad ... Read more »

Polis selamatkan 6 buruh paksa

Wanita (kiri) antara enam warga asing dipercayai menjadi buruh paksa yang berjaya diselamatkan polis di Klang pada Selasa lalu. – Foto IPD KLANG SELATAN bhnews@bh.com.my KLANG: Tiga wanita antara enam ... Read more »

PM gesa kerjasama baharu Malaysia Jepun

ISMAIL Sabri. FOTO Arkib Bernama rnoraina@hmetro.com.my Kuala Lumpur: Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menggesa Malaysia dan Jepun meneroka kerjasama baharu berkaitan inisiatif alam sekitar, sosial dan tadbir urus ... Read more »

Sarawak premier: State govt to establish special committee to expedite issuance of work permits

Malay Mail KUCHING, Aug 11 — Sarawak Premier Tan Sri Abang Johari Openg said the state government will rope in the construction, manufacturing and plantation sectors in forming a committee ... Read more »

Laksa And Bak Kut Teh Rank Top 50 Soups In The World

Subscribe to our Telegram channel for the latest stories and updates. What do you think is the best soup in Malaysia? ABC soup? Sup Tulang? Perhaps the infamous Torpedo soup? Well, probably ... Read more »

Cops rescue 6, nab 4 in anti-trafficking raid

Police arrested a Malaysian man and woman and a foreign couple during the raid at Kampung Sungai Udang, Klang. (PDRM pic) PETALING JAYA: Police have rescued six trafficking victims – ... Read more »

Penyebaran virus Langya lebih bahaya daripada Covid-19? Berikut fakta yang semua wajib tahu

SEPERTI yang dilaporkan SinarPlus sebelum ini, selepas virus Covid-19 membadai dunia, muncul pula virus zoonotik yang dikesan di wilayah Timur, China. Dikenali sebagai virus Langya atau Langya Henipavirus (LayV), ia ... Read more »

Lelaki hidap Alzheimer disaman pandu lawan arus

LELAKI berkenaan. FOTO Ihsan Polis am@hmetro.com.my Manjung: Lelaki warga emas yang mempunyai penyakit Alzheimer disaman kerana memandu secara melawan arus di Kilometer 211 Lebuhraya Persisian Pantai Barat (WCE) berhampiran susur ... Read more »

Covid-19 cases jump to 4,896 on Aug 10, 12 deaths reported

Covid-19 cases jump to 4,896 on Aug 10, 12 deaths reported KUALA LUMPUR: Daily Covid-19 cases continued an upward trend as seen in previous days with 4,896 infections reported on ... Read more »

Anak penoreh dari Malaysia pegang jawatan nombor 3 di PBB

Maimunah dilantikan Timbalan Setiausaha PBB sejak Januari lalu. zanariah_mutalib@bh.com.my KUALA LUMPUR: Pemilihannya sekali lagi sebagai Timbalan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Pengarah Eksekutif UN-Habitat, pada Januari lalu amat ... Read more »

GE15 will be toughest polls yet, says Loke

The impending nationwide polls will see no clear winner, according to DAP’s Loke Siew Fook. PETALING JAYA: DAP secretary-general Loke Siew Fook is expecting the 15th general election (GE15) to ... Read more »

Honda HR-V 2022: Is this better than the Corolla Cross? | Let’s Talk About #99

The all-new Honda HR-V 2022 is finally here in Malaysia! The Malaysian market gets three different variants, which are 1.5L NA, 1.5L Turbo and a 1.5L e:HEV Hybrid RS variant. ... Read more »

Aktiviti seleweng minyak diesel bersubsidi tumpas

Anggota penguat kuasa KPDNHEP Negeri Sembilan memeriksa lori tanker dalam satu serbuan kegiatan penyelewengan minyak diesel bersubsidi di Lukut, malam tadi.- Foto Ihsan KPDNHEP Negeri Sembilan. bhnews@bh.com.my SEREMBAN: Kementerian Perdagangan ... Read more »

Salam bawa berita duka

KEMALANGAN membabitkan dua motosikal yang menyebabkan dua maut. FOTO Rosli Ilham am@hmetro.com.my Dungun: “Kami sekeluarga sepatutnya makan malam bersama, dia (arwah) minta kami tunggu dan bila agak lama dia tak ... Read more »

MoH to take actions against illegal dental practitioners - Health DG

Photo for illustration purpose only – Source: 123RF PUTRAJAYA – The Health Ministry (MoH) will take enforcement actions against illegal dental practitioners under the Dental Act 2018 (Act 804), said ... Read more »

Virus baharu Langya jangkiti 35 individu di China

Gambar hiasan BEIJING: Virus baharu yang dikatakan berasal dari haiwan dan boleh tersebar kepada manusia dikesan sudah menjangkiti 35 individu di wilayah Shandong dan Henan, menurut kajian saintis dari China, ... Read more »

Legenda olahraga Filipina, Lydia de Vega meninggal dunia

Lydia de Vega dilabelkan sebagai wanita terpantas Asia pada 1980an. – Foto FB Lydia De Vega KUALA LUMPUR: Bintang pecut Filipina, Lydia de Vega yang dilabelkan sebagai wanita terpantas Asia ... Read more »

Polis iringi pemain Kelantan FC, Perak FC, penyokong

SUASANA di Stadium Muhammad IV, Kota Bharu hari ini. FOTO TANGKAP LAYAR VIDEO NIK ABDULLAH NIK OMAR am@hmetro.com.my Kota Bharu: Kumpulan penyokong Perak diiring polis pulang menaiki bas dan van ... Read more »

Zuki Ali chief sec to govt for 2 more years

Chief Secretary to the Government Zuki Ali took over the post from Ismail Bakar in January 2020. (Bernama pic) PETALING JAYA: Zuki Ali’s tenure as chief secretary to the government ... Read more »

'Mandi peluh' sebelum menang - Bidoglio

BIDOGLIO (kanan) semasa sidang media selepas perlawanan Liga Super menentang TFC di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. FOTO GHAZALI KORI sukanteam@nstp.com.my Kuala Terengganu: Pengendali Johor Darul Ta’zim (JDT), Hector Bidoglio mendedahkan skuadnya ... Read more »

315 keping lampin, 15kg susu seminggu, ibu cerita cabaran anak kembar 9, paling ramai di dunia

MEMILIKI anak kembar tentunya mempunyai cabarannya tersendiri. Apatah lagi jika ia adalah kembar sembilan iaitu yang luar biasa ramai di dunia. Ibu dari Mali, Halima Cisse, 27, pernah meraih perhatian ... Read more »

Penyelidik UTM berjaya bangunkan alat khas bantu golongan buta warna

Sekumpulan penyelidik dari Sekolah Kejuruteraan Mekanikal, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) telah berjaya membangunkan sebuah alat khas bagi membantu golongan buta warna mengesan warna objek dalam kehidupan seharian mereka. Ia merupakan ... Read more »

State govt mulls action over Kedah Fashion Week blunder

State govt mulls action over Kedah Fashion Week blunder ALOR STAR: The state government is mulling action against those behind the fashion blunder at the Kedah Fashion Week 2022 (KFW22). ... Read more »

Waktu kerja 45 jam seminggu di Malaysia berkuat kuasa 1 September, 4 fakta berkaitan

WAKTU bekerja di Malaysia akan dipendekkan dari 48 kepada 45 jam seminggu. Pasti ramai yang gembira! Malaysia kini ke arah suatu perubahan dengan Pindaan bagi Akta Kerja 1955 berhubung pengurangan ... Read more »

No record of payments from company to Hishammuddin, Zahid graft trial told

No record of payments from company to Hishammuddin, Zahid graft trial told A Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) investigating officer told the Shah Alam High Court yesterday that there was no ... Read more »

83YO Man With Alzheimer’s Fined For Driving Against Traffic In Manjung

Subscribe to our Telegram channel for the latest stories and updates. Recently, a viral video showed a driver in a Mercedes Benz driving dangerously against the traffic along Kilometre 211 of the ... Read more »

Health Ministry refining efforts to establish cooperation with API-producing countries

Health Ministry refining efforts to establish cooperation with API-producing countries KUALA LUMPUR: The Health Ministry (MOH) is refining a framework to establish strategic cooperation with the leading producers of active ... Read more »

Najib's final appeal to proceed on Monday

Najib’s final appeal to proceed on Monday PUTRAJAYA (Aug 10): The Federal Court said on Wednesday (Aug 10) that the hearing of former prime minister Datuk Seri Najib Razak’s application ... Read more »

Naratif politik rentas kaum Warisan ‘kabur’, sukar tambat Malaya, kata penganalisis

Langkah Warisan memperluaskan langkah ke Semenanjung silap dan sumbang, menurut seorang bekas pensyarah kanan dari Universiti Malaysia Sarawak. PETALING JAYA: Strategi Warisan menjenamakan semula naratif politiknya sebagai parti merentasi kaum ... Read more »

Tetamu tak patuhi kod etika pakaian, Aman Central mohon maaf

Semalam, tular di media sosial gambar model wanita berpakaian menjolok mata pada KFW22 yang berlangsung selama tiga hari dari 5 hingga 7 Ogos lalu di Aman Central, Alor Setar. (Gambar ... Read more »

Subvarian BA.5 menyumbang 32.8 peratus kes Covid-19 Sarawak

GAMBAR hiasan am@hmetro.com.my Kuching: Subvarian BA.5 didapati menyumbang sebanyak 32.8 peratus atau satu pertiga daripada kes positif Covid-19 di Sarawak sejak Jun lalu. Pengarah Institut Kesihatan dan Perubatan Komuniti (IHCM) ... Read more »

5 pilihan warna ideal untuk pintu rumah, poin nombor 3 memang ramai suka

WARNA bukan sahaja memainkan peranan penting bagi memberi seri kepada kediaman, malah menjadikan ruang dalaman nampak lebih luas. Lazimnya, rona neutral menjadi pilihan ramai khususnya mereka yang sukakan konsep minimalis ... Read more »

Industri kosmetik bantu pengguna buat pilihan produk selamat

Penubuhan konsortium bantu pengguna buat pilihan secara lestari berkaitan produk penjagaan diri dan kosmetik. – Foto hiasan iskandar@bh.com.my Menggunakan produk kosmetik berasaskan bahan semula jadi dan organik lebih baik sebagai ... Read more »

Zuki to remain as chief secretary to govt for two more years

Zuki to remain as chief secretary to govt for two more years PUTRAJAYA: Tan Sri Mohd Zuki Ali has been re-appointed as the Chief Secretary to the Government for another ... Read more »
6 Fabulous Reasons To Take A Side Trip To Croatia When You’re Visiting Italy7 Reasons You Should Visit Canada’s Beautiful Georgian Bay6 Reasons To Explore Concord, California On Your Next Visit To San Francisco9 Key Tips For Hiking To Gorgeous Ta-Taki Falls In Okinawa, JapanTop 15 Best Things to Do in Islip, New YorkHawaii County Follows Maui’s Lead, Decides To Ban These Types Of SunscreensUnique Sign In New Mexico Had Highway Drivers Doing Double-Takes15 Best Things to Do in AberdeenIt Now Costs $250 To See A Real-Life Dragon, Here’s WhyHeavy Rains Cause Extremely Rare 1,000-Year Event In Death Valley15 Best Things to Do in Havre de Grace15 Best Things to Do in Elkton11 Best Beaches in Vietnam You Must Know About11 Money Tips If You’re Not Earning Well Enough to Build a Travel Fund7 Fantastic Hotels For A California Summer ExperienceThe Houseboat Getaway Near Ottawa Perfect for the Whole Family22 Amazing Outdoor Adventures I Loved In New Zealand5 Fantastic Stops On A Missouri Road Trip From St. Louis To St. JosephFolks Are Flocking To New Mexico For A High Flying Milestone This October15 Best Things to Do in New CarrolltonSurprising Shark Discovery Found Thousands Of Miles From Its HomeWhat You Need To Know About Road Closures At This National ParkThird-Culture Kid Blues: My Experience as an Indonesian Who Grew Up in MalaysiaA Guide to Ukay-Ukay Shopping in and Near Metro Manila7 Historic French Brasseries You Must Visit In Paris7 Amazing Outdoor Activities To Experience In Big Sky, Montana In The SummerTop 8 Questions To Ask Before Moving To Costa RicaEverything You Need To Know About Visiting Qatar¡Felices fiestas! A guide to Spain’s best annual events17 Amazing Things To Do In Beautiful Austin, TexasFancy Feast Isn’t Just For Felines, Where You Can Dine On Cat-Inspired Cuisine Why October Is The Best Time To See Elk In This StateBorobudur Temple – The World’s Largest Buddhist TempleMantigue Island: Camiguin’s Little Jewel | LakwatseroThe Wave of Utah and Arizona: Where “Amazing” is Understatement | LakwatseroMonad ShoalHow to Get to Luna ApayaoTales From Sadanga: The Trek to Fowa-as Falls | LakwatseroAbout BatadHow to Commute to 21 Kilometers Coffee and Back#13 Himalayan Mountain Range (Nepal)NATAS Travel Fair 2022: Best Travel and Tour Package Deals!Batanes: Sweet Rendezvous With My Playground | LakwatseroNaked IslandThe GreeneryBalabac Sojourn: Immersion in Bugsuk Island | Lakwatsero1. Chocolate HillsHow To Get to BulalacaoSurprises in Naujan | LakwatseroNatnat BeachScuba Diving in Mantigue Island: Revisiting Underwater HomeLubang: En Route to Big Surprises | LakwatseroAbout Cuyo1. Fortune Island (Nasugbu, Batangas)Climbing Mount MitsutogeWaterfalls of Mount Romelo: Buruwisan, Batya-Batya & MoreSurigao: Scuba Diving in Mabua | LakwatseroRooms and RatesBud Bongao: The Revered Mountain of Tawi-Tawi | LakwatseroHow to Get to CoronGoing In and Out of PokharaVisita Iglesia in Manila: Nine Churches to VisitA Day Trip to Seven Falls of Lake Sebu | LakwatseroBataan: Dunsulan Falls, Ambon-Ambon Falls & Limutan FallsHow to Get to MoalboalHow to Get to Kansalakan Enchanted RiverDetour to Mainland Sablayan | LakwatseroWaterfalls in Real, Quezon: Cawayan, Balagba & Noknok FallsRuwanwelisaya StupaSan GabrielColibra Island: Dasol’s Island Hideaway | LakwatseroHow to Get to Malamawi IslandHow to Get to Maosonon IslandBalabac Sojourn: Bugsuk Island Stole My Heart | LakwatseroAttractions in Igorot Stone KingdomNacpan & Calitang: The Twin Beaches of El Nido | LakwatseroCalinawan CaveClimbing Mount Fuji: Frequently Asked Questions1. Tropical Four SeasonsMasasa Beach Travel RequirementsPacsafe Toursafe Wheeled Duffel: The Ultimate Urban Adventure Buddy | LakwatseroHow to Get to Mount KitadakeKiltepan View Deck (Sagada, Mountain Province)A Solo DIY Trek to Kawah Ijen of Indonesia | LakwatseroFirst Time in NAIA Terminal 1: Seriously, It’s Not As Bad As You Think! | LakwatseroHow to Get to Mount Cayabu and MaynobaTagbilat Falls: The Curtain Falls of Zamboanga SibugayHow to get to Quitinday Falls and Underground RiverPaoay Church: UNESCO World Heritage Site in Ilocos NorteThe Island in FocusBicycle Diary: Kaybiang Tunnel Loop | LakwatseroSelf Guided 6D/5N Annapurna Base Camp TrekA Weekend of Ultimate Adventure in Baler | LakwatseroHow to Get to Camotes IslandsHail to Hulugan FallsIloilo: Where to Indulge in the City of LoveIntroducing SibaltanHow to Get to Kabutongan FallsHow to Get to Calinawan CaveAbout CaramoanHow to Get to Cabagnow Cave PoolFive Hours in Jakarta: A Walk in the Old Batavia (And Misadventures in Jakarta) | LakwatseroRacuh a Payaman (Marlboro Hills)Machu Picchu HouseAbout LubangHow to Get to Nagpatong Rock by Public Transport:A Glimpse of Manila Metropolitan Theater | LakwatseroAbout LunaAbout Capul IslandAlalum Falls: Shared Majesty of Sumilao and Impasug-ongSnake IslandZunsibarPico de Loro Frequently Asked Questions (FAQs)Tulay na Bato Falls48 Hours in Brisbane: A Quick Guide & ItineraryAbout BiriTales of a True Wanderer: The Joys and Pains of Solo Travel | LakwatseroWelcome to Surigao del SurMt. Palay-Palay  National ParkAbout PagudpudFive Levels of Aguinid FallsIntroducing San Pascual, MasbateMount Manmanoc ItineraryAdventures in Fortune Island of Nasugbu | LakwatseroNext Level Mobile Photography with Sony Xperia XZ1 | LakwatseroScuba Diving in Siargao: Discovering the Underwater Treasures of Daku Island | LakwatseroAbout Davao CityHow to Get to AndaJanuary: Cebu & IloiloHow to Get to Mines View ParkKamay ni Hesus: Pilgrimage Site in Lucban | LakwatseroPoon Hill: Three Days of Himalayan AdventureCalvary Hill Cemetery of SagadaHow to Get to TambobongMilford SoundTen Things To Do in Sagada: Bucket List for NewbiesDahoyhoy FallsPilot for a Day: The Ultra Light Aircraft Experience | LakwatseroReal Coffee and Tea Cafe of Boracay | LakwatseroGhorepani Poon Hill TrekAbout Maniwaya IslandHow to Get to Binanga FallsPalo Alto Falls of Baras, Rizal | LakwatseroExplore Moscow: Best Things to Do in the City | LakwatseroStairway to HeavenMount Guiting-Guiting Overnight Trek Complete ItineraryCape Melville LighthouseLa Cathedral Café: Restaurant with a View in IntramurosKapurpurawan Rock Formation: White and BeautifulDay Hike ItineraryThe Sandbox at AlvieraHow to go to Mararison IslandA Weekend of Adventures in South Cebu and DumagueteCalayan Island: A Virtual Diary of Our Epic Journey | LakwatseroFaro de Isla Jintotolo (Jintotolo Island Lighthouse)Low’s PeakAbout Taal VolcanoHow to Get to Mag-aso Falls of BoholSamar: Biri Rock Formations Up Close | LakwatseroBonbon BeachIntroducing Jomalig IslandAbout Cotabato CityAbout TabukLeyte Landing Memorial: A Memorial for a Fulfilled Promise | LakwatseroSilyang Bato, Mount MaramiPanimahawa Ridge and Cedar Falls Day Hike ItineraryFun in the World’s Best IslandSample Albay ItinerariesMagpupungko Beach and Tidal Pools6 Tips for Living in the Philippines | LakwatseroDaraga Church: The Nuestra Señora dela Porteria ChurchTulgao Rice TerracesCape Melville Lighthouse (Faro del Cabo Melville)Canyoneering to Kawasan FallsLake FewaLong Weekend: Five-Day Suggested Itineraries in Luzon | LakwatseroAbout CaponesThe Wichcraft Café of Zamboanga City | LakwatseroHow to Get to GuiuanAll-Female FloorHow to Get to Neri’s VilleDiotay’s EateryShort but Sweet Melaka Getaway | LakwatseroHow to Get to Tinuy-An FallsOslob: The Lost Grandeur of Tumalog Falls | LakwatseroIlocos ItineraryDitumabo Falls: The Mother Falls of San Luis, Aurora!Biking in Kalinga: Trek and Bike to TabukParadise Garden: A Haven for Sea TurtlesSiargao: Magpupungko Beach and Tidal Pools | LakwatseroAbout Bucas GrandeCoral GardenSagadaA Walk in Sangay Siapo Island Before it is Gone? | LakwatseroAmbaguio-Akiki ItineraryCorregidor Island Lighthouse (Faro dela Isla de Corregidor)Faro de Punta de Malabrigo (Malabrigo Point Lighthouse)About CulionNaidi Hill LighthouseBoquete IslandHow to Commute to Temple of LeahCatanduanes: The Heritage Church of Bato | Lakwatsero1. White Water Rafting or KayakingMount Fuji Overnight Climb ItinerarySip & Gogh Paint Studio: Unleash Your Inner Van Gogh | LakwatseroBatanes ItineraryHow to Get to Quitinday HillsAbout Callao CaveDiscover LakawonBiking to Taal: A Fun Ride to Batangas’ Heritage TownAntique Blooming: The Rafflesia of San RemigioMalasimbo Lights and Dance FestivalBacolod ItineraryPoon HillAttractions in Mirador Heritage and Eco ParkHulhumale Public BeachRomblon Island: Bonbon Beach, Tiamban Beach & MoreAdventure in Sabah: White Water Rafting in Padas River | LakwatseroHow to Get to Hinakpan Mystical HillsWelcome to Lake SebuAbout CasiguranAbout BuscalanHow to Go to Kalanggaman IslandFaro de Cabo Bojeador (Cape Bojeador Lighthouse)Backpacking Maldives: Budget Itinerary, Expenses & TipsHow to Get ThereOffbeat Bohol Itinerary: 3D/2N of AdventuresHow to Get to Tawi-TawiAlona BeachPangilatan Falls: The Forgotten Gem of Tapaz, CapizWorld War I: SMS Cormoran II3D/2N Taiwan Itinerary: Taipei – Yehliu – ShiffenLaos for Backpackers: Getting There on a BudgetBasic RequirementsHow to Get to Antong FallsCathedral CaveHow to Go to Gubat, SorsogonAbout SadangaHow to Get to Bugui Point LighthouseHow to Get to Cabra Island LighthouseCebu Itinerary: Three-Day Adventures in the SouthAbout AndaLuna: A Day in the Show Window of Apayao | LakwatseroMargues Blue LagoonFinding Palaui’s Cape Engaño Lighthouse | LakwatseroHow to Get to Mantayupan Falls of Barili, CebuHow to Get to MaligcongLinapacan Islands: Between Paradise | LakwatseroKLIA to KLCCHow to Get to JomaligBanaug ShoalEspadang Bato – Payaran Falls Day Hike Itinerary10 Remarkable Philippine Destinations for Solo TravelMiagao Church: A UNESCO World Heritage Site in IloiloAbout Carbin ReefAbout Parola IslandCabra WreckageCobra Falls: Ozamiz City’s Best Kept SecretBasco: The Chapel on the Hill of Tukon | LakwatseroBack in Kathmandu’s Lovely Mess | LakwatseroHimalayan Adventure: Kathmandu to Pokhara Overland | LakwatseroItineraryChinatown Vancouver (Stop #23)Situbo Falls: Tampilisan's Awesome SurpriseHow to Get to Inambakan FallsTuasan Falls: Another Camiguin’s Charmer | LakwatseroHow to Get to Lake SebuMarinduque Loop: Biking in the Heart of the Philippines1. Batanes: A Piece of HeavenMe Gusta Sunzibar Tacloban! | LakwatseroHitachi Seaside Park: Quick Guide from Tokyo and NaritaBeautiful Islands and BeachesSunzibarTrekking NotesSnapshot: In Love with Batulao | LakwatseroPalaui IslandHow to Get to Mount PinatuboBicycle Diary: The Ride to Infanta | LakwatseroSwimHow to Get to Osmeña PeakDaranak Falls of Tanay Rizal | LakwatseroHow to Get to Stobosa Hillside Homes ArtworkSurf or Learn to SurfDIY Solo and Self-Guided Trek to Annapurna Base CampBatanes by Bike: North Batan Tour | LakwatseroThe BeachSta. Cruz Grande IslandBasilica de San Martin de ToursBaguio Budget Stay: Upstairs Bed & Bath | LakwatseroBiking in Batanes: Batan Island Loop | LakwatseroCandaba Bird SanctuaryCape EngañoAbout HungduanIligan Tourism Triangle: Mimbalut, Tinago & Maria CristinaAbout Jose PanganibanCadapdapan Rice TerracesHow to Get to Casaroro FallsKiltepan: Sagada’s Best Sunrise | LakwatseroBeguet: Colorado Falls of Tuba | LakwatseroFollow the Call of the Great Outdoors: Go Out & Get More | LakwatseroSanga-Sanga ReefMasbate City: Where to Eat in the City | LakwatseroAbout Carabao IslandRain Vortex at the Jewel of ChangiPacsafe Venturesafe 65L GII Travel PackIrakoWhere to Stay in CarmenHow to Get to Tangadan FallsHow to Get to Samal IslandEverest Base Camp Trek: Into the Dream ZoneTop Things To Do in Gangwon-do: Korea’s Adventure ProvinceJomalig: The Golden Sand of Salibungot Beach | Lakwatsero1. Tubbataha Reefs (Cagayancillo, Palawan)IitineraryAbout Anini-yNacpan BeachAbout Legazpi CityHow to Get to Shifen FallsScuba Diving in Pearl Island of Guiuan, Eastern SamarHow to Get to Nagtabon BeachSiargao Travel RequirementsHow to Go to TanayHow to Get to Garin FarmDay 1: Paoay and San Nicolas (Ilocos Norte)Nueva Vizcaya Weekend ItineraryHow to Climb Mount HamiguitanHow to Get to Santa Cruz IslandMount TalamitamHow to Get to Sambawan IslandBacuit Grill12 Places to Satisfy Your Affogato Cravings in the MetroLion’s RockVictoria HarbourCoronPicture Perfect: The White Island of Camiguin | LakwatseroPanglao: Alona’s Allure | LakwatseroSecrets of the Lakeside: The Waterfalls of Laurel & TalisayMiyaru FaruMemorial Temple of Lord BaoHotel Siesta ShibuyaHow to Get to Tinago FallsSimunul Island: The Birthplace of Islam in the Philippines | LakwatseroBalabac: Onuk Island, Pink Beach & Melville LighthouseBike Diary: Bike and Trek to Buscalan (Mount Polis – Bontoc – Buscalan) | LakwatseroTagaytay (Cavite)Yearend Adventure with Pacsafe Venturesafe 25L GII | LakwatseroFavorite Beach: Punta Sebaring of Bugsuk Island, BalabacWelcome to Apo Reef & Pandan Island!The Ruins of A FamosaHow to Get to Canyoneering SitePacsafe Ultimatesafe Z28, My Newest Ultimate Travel Buddy | LakwatseroPulangbato Falls: The Red Waterfalls of ValenciaLocationSpider House: Boracay’s Chill Corner | LakwatseroThe 10,000 Roses Café of Cordova, Cebu’s Newest CrazeHow to Get to Asik-Asik FallsHow to Get to Dao FallsWelcome to Concepcion1. First Single-Aisle Aircraft to Fly Non-Stop from the Philippines to AustraliaHow to Get to Casino PeakMaadhoo Finolhu (Picnic Island)Cagbalete Travel RequirementsNacpan and Calitang BeachesThe RockiesBalabacPagbilao: Iringan, Malicboy, Bahay-Pagi & Katapang FallsPetronas Twin TowerSta. Fe, Bantayan IslandEverest Base Camp Trek Primer: Frequently Asked QuestionsTaraw Cliff: See the Best View of El Nido | LakwatseroHow to Get to Elephant MountainAbout MandalaySpelunking Rate in Capisaan CavesScuba Diving in Romblon: Blue Hole and Gorda WallHow to Get to Imugan FallsHow to Get to Awao Falls?About SipalayComiran Island: The Pink Beach of Balabac, Palawan | LakwatseroBagan! Oh Bagan! | LakwatseroBuntot Palos Falls, Laguna’s Hidden Grandeur | LakwatseroSandugan WallMagtutuka RocksKoh Dac MaiPresenting Calayan IslandAbout Dumaguete CityOffbeat Cebu: Ten Amazing Waterfalls of the SouthHow to Get to Merloquet FallsMount Masaraga ItineraryBudget Stay in Boracay: W Hostel Boracay | LakwatseroRetail Therapy? Here Are 18 Best Places To Go Shopping in Seoul!10 Essential Tips for Exploring Tokyo on a Budget6 Reasons This Quaint Nova Scotia Town Is The Perfect Weekend Getaway From Maine10 Bantayan Island Resorts, Hotels, and Rentals for Your Tropical EscapeThe Incredible European Bike Tour That Takes You Through Three Countries In A Single Morning9 Foods You Must Experience In Alaska And Where To Find Them8 Things You Should Do Every Time You Walk Into A Hotel Room According To A Flight AttendantRetirement Diaries: Jan Suggests Staying Active But Not Too ActiveI’ve Only Paid For One Flight To Europe In 12 Years, Here’s HowI Worked At EPCOT, These Are My 10 Favorite Delicious Treats To Try At The Food And Wine FestivalFor The First Time, It’s A Family Affair In The Cockpit Of This AirlineAfter Nearly 70 Years, This Popular Train Route Returns On The East CoastThis Week’s Full Moon Is The Last Of Its Kind This Year, Here’s WhyWhy A Popular National Park Attraction Is Now Off Limits And Could Cost You ThousandsFarmers’ Almanac Predicts Cold, Snowy Winter For Most Of U.S., Here’s Where It Will Be Mild And DryPort Klang Day Trip: 10 Hours in Port Klang & Kuala Lumpur11 Extreme Things to Do in Queenstown New Zealand — The Adventure Capital of the WorldMuseum Of Ice Cream Singapore – 14 Playful IG-worthy Exhibitions, Unlimited Ice Cream, and the Largest Sprinkle Pool EverBurias Island: Your DIY Island Hopping in MasbateEl Nido Tour A: Breathtaking Lagoons7D Hong Kong Itinerary — Exploring Beyond the Food And Shopping Paradise17 Exciting Things to Do in Perth — Not For the Faint-Hearted19 Unique Travel Experiences You Can Buy That Make You RicherUlleungdo (울릉도): Misadventures at the secret island in KoreaTokyo Famous Food Guide: 7 things you can’t leave Tokyo without trying5D Lake Toba & Medan Itinerary — Caldera views and Gastronomic Adventures10D Germany Itinerary under S$1.1k — Gems in Munich, Düsseldorf, Cologne, Dortmund, Frankfurt9 Exciting Day Trips from San Francisco to Escape The City — From Skydiving to Exploring Coastal TownsKota Bharu Guide: Gateway to the Beautiful Perhentian Islands and a Lesser-known MalaysiaInterview with Alvin Ng on Travel Photography3D2N Koh Samui Itinerary — The Luxurious Adventure Getaway You NeedUltimate Singapore Food Guide — 54 Local-Approved Things to Eat in Singapore30D Backpacking in Japan Itinerary: 12 Cities Under S$3.1k for the Adventurous with the JR Pass — Sapporo, Tokyo, Osaka, Kyoto & KyushuHow I managed to convince myself and everyone else I could travel solo for a yearVisit the New Singapore Garden Oasis Tucked Away in a 51-Storey Skyscraper6 attractions in Busan you shouldn’t missBook a Staycation and Earn 50% AgodaCash Rebate For Your Next Holiday — Agoda 2.2 Flash SaleAll you need to know about WWOOFing in New ZealandOne-Week Bali Itinerary — The Lesser Known Side Most Tourists MissThe Only Guide You’ll Need To Nightlife in Phuket: Top 11 Places to Check Out for an Epic NightPhoto Guide to 15 of the Most Photogenic Places in Europe – France, Italy, Germany, Slovenia, Czech Republic, Hungary Edition7D Budget Tokyo & Mount Fuji Itinerary For S$1.3k Including AccommodationWhy you should skip Boracay and vist Palawan instead10 Taobao Travel Essentials Recommended by Frequent Travellers for Your Next Trip13 Reasons Why a Cruise Getaway is the Best Vacation Anyone can have7 different ways to experience the cultural activities in Yogyakarta10 Best Adventurous Things To Do In Bali Other Than ChillingThe Best Multi-currency Travel Card For Travellers — YouTrip vs Revolut vs InstaReM vs TransferWise ReviewYunnan Nature Bucket List For Outdoor Lovers — Best Spots in Kunming, Lijiang, Dali & Shangri-laWhy This Is My Favorite Hotel Credit Card, And Tips For Scoring The Most BenefitsSurviving the Wilderness at Sub-Zero Temperatures — Travel to Mongolia with TTI ExperiencesHow to Fall in Love In & With Tokyo2D1N Matsumoto Japan Itinerary — The Hidden Gem 3.5 Hours From TokyoSydney Food Trail Guide – 10 Must try things to eat in SydneyAn upgrade on your airline – Emirates Economy Class ReviewWhere to Stay In Taipei — 11 Gorgeous Hostels & Hotels at Prime Locations from S$14/nightA Rockstar Experience — Hard Rock Hotel Pattaya ReviewThe Ultimate Sapporo City Guide: 18 Things To Do-See-Eat In The Gateway To HokkaidoUltimate Bali Accommodation Guide — Value for Money Hostels to Affordably Luxurious VillasGuide to Climbing Mount Fuji — Everything You Need To Know About Climbing Japan’s Highest Mountain9 Ways to Satisfy Your Wandermust Without Breaking Your Wallet11 Instagram-Worthy Places in Singapore That Are FreeHakone Guide — The Day Trip You Need in Your Tokyo ItineraryFirst Timer’s Guide to India — Everything You Need to Travel India Like a ProWhere to Eat in Hanoi — 31 Local-Approved Places to Eat in Vietnam’s Charming Capital21 Most Rewarding Hikes Around the World — From Stunning Glaciers to Active VolcanoesTokyo Capsule Hotels — 11 Surprisingly Luxurious Places to Stay in Tokyo for Under S$707-Day Cambodia Itinerary Under S$600 — An Epic Journey of History, Adventure and TranquilityMorocco Photo Guide: 15 Insta-worthy Locations That’ll Change Your Mind About Africa40 Lesser-Known Things to Do in Australia Highly Recommended by Locals, Travellers and Celebrities3D2N Blue Mountains Itinerary: The Perfect Getaway Just 90-Minutes From SydneyHow to pack light and smart10 Essential Apps for Travelling in ChinaConquering Fears 1,463 Miles Away — TTI Bootcamp in PhilippinesWhere to Stay in Shanghai — Centrally-located Hostels, Hotels and Apartments Under S$53/pax15 Cheap Things to Do in Seoul for Under S$12Standing between India and Pakistan; the Wagah Border Experience10 Cheap and Affordable Hostels in Singapore Under S$30Where to Stay in Seoul — 14 Aesthetic Yet Affordable Accommodations In Rising Hipster Districts5D4N Japan Itinerary — A First Timer’s Experience in Niigata and the Remote Sado IslandWhat to Do in Cebu, Philippines — 10 Epic Experiences That Are Surprisingly AffordableTravellers in Quarantine — 12 Satisfying Things to Do Before Your Next AdventureTop 11 Outdoor Activities in Singapore — Places to Hike, Picnic and Get Closer to Nature13 Tips to Travel in Japan Over Peak Seasons — Cherry Blossoms, Autumn Foliage, Golden Week8-Day Japan Itinerary: 9 Cities in Kansai for Under S$900Swimming With Whale Sharks in Oslob — IG Worthy Photos at What Expense?5 Christmas Gift Ideas for Friends Who Love TravellingThe Complete Phillip Island Guide: The Day Trip From Melbourne You Can’t MissByron Bay Guide: 25 Things to Do in NSW’s Ultimate Hipster ParadiseWestern Australia’s Best Photo Spots — Hidden Gems In Perth, Rottnest Island, and Kalbarri for your Instagram9-Day Australia Road Trip Itinerary Around The Best Of NSW — Sydney, Blue Mountains and BeyondDream Cruise’s Thailand Seacation — What to Expect on This Cruise to Nowhere13 Reasons Why Byron Bay Should Be on Every NSW Itinerary5 Places to Visit in Bali Other Than the Beach10-Day Japan Itinerary — Tokyo to Osaka With The JR Pass for $1.1k5 Animal Cafes in Osaka not to be missedBarcelona in three courses15 Unique Experiences in Shikoku — The Laidback Island of Japan Undiscovered By Most TouristsHiking Chestnut Nature Park — Bicycle Pump Tracks and Rare Bird SightingsThe Best Day Trips From Tokyo For Food, Arts & Culture — Northward Golden Route9 Things to Do in Singapore That Are Perfectly Ok to Do Alone48-Hour Dubai Itinerary — The Best Stopover For Thrill SeekersThis New Lifestyle Card is Changing the Way We Travel — MCO Card6-Day Kyushu Itinerary — Chasing Autumn in a Quieter Side of Japan (Fukuoka, Kagoshima, Beppu)6D5N Nagano Itinerary — The Romantic Getaway 3 Hours from Tokyo (Kamikochi, Norikura and Matsumoto)Phuket Travel Guide: Making the Most of Your Day Trip in 11 Hours12 Unique Restaurants in Singapore Even Non-Foodies Will Find ImpressiveUSA Road Trip: 11-Day San Francisco to Los Angeles Itinerary Under S$1.8k3D2N Pattaya Itinerary — An Unexpected Adventure 2hrs from BangkokThe Ultimate Bali Food Guide: 21 Things To Eat in Seminyak, Ubud and Nusa DuaBukit Brown Cemetery — Everything You Need to Know Before Visiting This Old Singapore Graveyard