Støre og Vedum setter rekord i utredninger: – Skyver uenigheter foran seg

Asia's Tech News Daily

Støre og Vedum setter rekord i utredninger: – Skyver uenigheter foran seg
© Leveres av Nettavisen Oslo 20211020. Statsminister Jonas Gahr Støre i Stortinget når regjeringserklæringen og trontalen blir debattert onsdag.

Ap og Sp gir seg selv mer rom til å manøvrere i Stortinget, mener både VG-kommentator og forsker.

Mandag var statsminister Jonas Gahr Støre på plass i Stortinget for å levere regjeringens tiltredelseserklæring.

Den erklæringen er basert på Hurdalsplattformen, som danner det politiske grunnlaget for samarbeidet mellom Ap og Sp.

De siste 25 årene har ingen regjeringsplattform lagt opp til flere utredninger enn den som ble unnfanget i Hurdal. Ap og Sp går nemlig inn for å utrede 46 politiske saker.

Det er klar rekord, sammenlignet med de andre regjeringserklæringene tilbake til 1997, viser Nettavisens gjennomgang.

År Plattform Antall utredninger Partier
2021 Hurdalsplattformen 46 Ap/Sp/SV
2019 Granavolden-plattformen 38

H/Frp/V/KrF

2013 Sundvollen-plattformen 28 H/Frp
2009 Soria Moria 2 15 Ap/SV/Sp
2005 Soria Moria 22 Ap/SV/Sp
2001 Sem-erklæringen 9 H/KrF/V
1997 Voksenåsen-erklæringen 9 H/KrF/V

Støre og Vedum setter rekord i utredninger: – Skyver uenigheter foran seg
© Leveres av Nettavisen Oslo 20211018. Statsminister Jonas Gahr Støre legger fram regjeringens tiltredelseserklæring i Stortinget. FØRSTE UKE: Statsminister Jonas Gahr Støre legger fram regjeringens tiltredelseserklæring i Stortinget på mandag, hans femte dag som statsminister. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Stor variasjon

Ap og Sp-utredningene varierer i omfang og hvor tydelig avgrenset de er.

Les også: Dette er en utredning

Les også: Støre lover storrengjøring i arbeidslivet

Noen er konkrete:

  • Utrede et nasjonalt ungdomskort for kollektivtrafikk.

  • Utrede hvordan å bedre politihelikopterberedskapen i flere deler av landet.
  • Utrede opprettelsen av en statlig skyløsning for lagring av offentlige data som helsedata, finansdata og informasjon om innbyggere og infrastruktur.

Andre er mindre sådan:

  • Utrede og forbedre sosiale ordninger for selvstendig næringsdrivende.
  • Utrede myndighetenes ansvarsfordeling for virksomhet på norsk sokkel for å sikre et mer helhetlig ansvar for den økonomiske aktiviteten på sokkelen.

Støre og Vedum setter rekord i utredninger: – Skyver uenigheter foran seg
© Leveres av Nettavisen Oslo 20211020. Statsminister Jonas Gahr Støre i Stortinget når regjeringserklæringen og trontalen blir debattert onsdag. UTREDERNE. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i Stortinget når regjeringserklæringen og trontalen blir debattert onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB

Les mer: Regjeringsplattformen er klar – slik vil Støre lede landet

Kapittelet hvor Ap og Sp legger opp til flest utredninger er helse, med ni. Tre innen primærhelse, tre innen sykehusdrift- og organisering og én utredning hver innen psykisk helse, rus og produksjon av legemidler.

Skyver problemene foran seg

– Det var overraskende hvor mye «utrede» og «vurdere» de hadde i plattformen. Det forteller meg noe om hvorfor det var såpass enkelt å komme til enighet på Hurdal, sier VGs politiske kommentator, Tone Sofie Aglen, om oversikten.

Støre og Vedum setter rekord i utredninger: – Skyver uenigheter foran seg
© null Sola 20190428. Kristelig Folkeparti avholder sitt landsmøte 26.-28. april på Sola. Tone Sofie Aglen er til stede under landsmøte. OVERRASKET: VG-kommentator Tone Sofie Aglen ble overrasket over hvor mye Støre og Vedum vil utrede. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Det ene er at de skyver uenigheter foran seg, men samtidig skaper de også et stort handlingsrom for seg selv, sier hun.

– Mange forventet store endringer og reverseringer, men i stedet ble det mange vurderinger og utredninger. Det kan være klokt, men jeg tror mange så for seg noe mer konkret. Det skaper mer handlingsrom for regjeringen og mulighet for opposisjonen til å påvirke politikken.

Trenger utredninger for å finne flertall

– Økningen over tid er nok delvis et uttrykk for at det utredes mer nå enn tidligere, sier Stine Hesstvedt ved Institutt for Samfunnsforskning.

Les også: Faller mest av alle: Storsmell for MDG

Hesstvedt, som har skrevet doktorgradsavhandling om utredninger, mener også man kan forvente flere utredninger av både koalisjonsregjeringer og mindretallsregjeringer. Støre-regjeringen er begge deler.

– Koalisjonsregjeringer kan ha et større behov for å bruke utredninger. Jo større partipolitiske forskjeller mellom koalisjonspartnere, jo mer tilbøyelige vil man nok være til å bruke utredninger til å finne felles løsninger på saker som krever mer tid enn det tar å utforme en plattform.

Støre og Vedum setter rekord i utredninger: – Skyver uenigheter foran seg
© Leveres av Nettavisen Stine Hesstvedt, forsker ved Institutt for Samfunnsforskning BRUKES TIL Å FINNE FLERTALL: Stine Hesstvedt, forsker ved Institutt for Samfunnsforskning, tror det er mer nødvendig for en mindretallsregjering å bruke utredninger til å finne enigheter i Stortinget, enn det er for en flertallsregjering. Foto: ISF

Hesstvedt biter seg merke i økningen i antall utredninger da Venstre og KrF ble med i Solberg-regjeringen.

– Økningen fra Sundvollen til Granavolden er et eksempel på dette. Det er en økning på 10 utredninger, som speiler at det var flere politisk spørsmål som måtte avklares i etterkant for en så bred koalisjonsregjering som Høyre, Frp, Venstre og KrF var, sier forskeren.

Les også: Slutter frivillig: Får trolig 300.000 kroner i etterlønn

– Er det vanlig å bruke utredninger i en plattform til å skyve uenigheter foran seg i tid?

– Utredninger kan ha flere formål. Det kan dreie seg om reelle behov til å utrede et sakskompleks med riktig fagekspertise og berørte interesser, men det hender at regjeringer utreder saker fordi man trenger å kjøpe seg tid, for eksempel hvis det er uenighet mellom regjeringspartiene.

– For en mindretallsregjering er brede utredninger også en måte å signalisere at man er samarbeidsvillige overfor Stortinget. Så det at denne regjeringen har foreslått så mange utredninger, kan også ha noe med at de er i en mindretallsregjering og trenger å finne konsensus for å få gjennomslag for sakene sine.

Les også: Regjeringen vil øke bostøtten for å hjelpe med dyre strømregninger

Hesstvedt legger til at man kan dempe konfliktnivået i slike saker hvis man venter med å ta standpunkt til man har et faglig grunnlag i ryggen.

Støre ønsker å utrede dobbelt så mye som det hans partifelle Jens Stoltenberg gjorde i 2005. Hesstvedt påpeker at dette delvis kan skyldes arbeidet Ap, Sp og SV gjorde i forkant av valgkampen i 2005 for å avklare saker seg imellom.

Ser ut som beslutningsvegring

Sp-ordfører Jon Halvor Midtmageli i Øyer kommune, som ligger midt i Innlandet, ser ikke utredningsrekorden som et stort problem.

– I utpunktet skal vi drive kunnskapsbasert politikk, slik at vi har et godt kunnskapsgrunnlag. Det ser ut som beslutningsvegring, men jeg mener det er viktig å vite hva man gjør.

Les også: Ap og Sp redder campus Nesna, men de ansatte har fått jobb andre steder

Midtmageli er klar på at grasrota skal sørge for at partiet ikke glemmer partiprogrammet.

– Man må skille politikk og fag, og når det er et kunnskapsbehov så må det utredes. Men det er viktig å ikke glemme politikken i faget, og til slutt må det tas ei beslutning, og det forventer vi at gjøres. Her skal vi på grasrota minne dem på at man ikke glemmer partiprogrammet.

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Därför skrev Peter Forsberg alltid tre väl valda ord på tandskyddet(!): ”Tittade på det i pauserna…”

Peter Forsberg hatade att förlora, till den grad att det kunde rejält vilt till på isen. Som en påminnelse till sig själv skrev han därför ner några väl valda ord ... Read more »

Japan backar om bokningsstopp för flyget

© Hiro Komae/AP/TT En ensam passagerare passerar biljettdiskarna vid Narita internationella flygplats i Tokyo. Japan backar om stoppet för nya bokningar på internationella flyg till landet i syfte att hejda ... Read more »

Nya kulturministern: Viktigt att utreda gangsterrappen

© Tillhandahålls av Omni Nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter (S) vill titta närmare på om gangsterrappen kan leda till brott. Det säger hon i SVT:s Morgonstudion. – Det är väldigt viktigt ... Read more »

Förare överger sina elbilar: ”Får bärga en hel del”

© Tillhandahålls av Omni Snöovädret över södra och västra Sverige har haft stor påverkan på trafiken och folk har suttit i bilköer i flera timmar, rapporterar P4 Göteborg. Ett stort ... Read more »

Snøfaste Ikea-kunder måtte overnatte i møbelavdelingen

© null UVÆR: Kraftig snøvær førte til kaos i Aalborg-området onsdag kveld. Foto: Henning Bagger / AP Snøfaste Ikea-kunder måtte overnatte i møbelavdelingen Kraftig snøvær i Nordjylland førte til store ... Read more »

Helseministeren møter Viken-kommuner og Oslo

© (NTB scanpix) Helseminister Ingvild Kjerkol skal torsdag formiddag diskutere koronatiltak med kommunene i Viken og Oslo kommune. Foto: Marius Helge Larsen / NTB Helseministeren møter Viken-kommuner og Oslo Statsforvalter ... Read more »

Dette er de nye deltakerne i «Kongen befaler»

© Stian Lysberg Solum / NTB / Håkon Mosvold Larsen / NTB NY SESONG: Til våren får seerne servert en ny sesong med nye deltakere. Til våren blir Janne Formoe, ... Read more »

Tokyobörsen ned – nu väntas Europa följa

© Koji Sasahara/AP/TT Asienbörserna inleder torsdagen nedåt. Arkivbild. De ledande börserna i Asien sjönk under torsdagen, efter mer oro över den nya coronavarianten omikron. I USA var det nedåt på ... Read more »

Analyser: ”Stor stiltje – L sitter fast i skruvstäd”

© Tillhandahålls av Omni Trots att Centerpartiet är det enda partiet som har ett statistiskt säkerställt tapp i den nya SCB-mätningen är det ändå Liberalerna som är de största förlorarna. ... Read more »

Allt vi vet om Volvo Cars ersättare till XC90

Arvtagare till XC90, men med ett helt nytt namn. 2022 gör Volvos nya modell entré, men vad är det för bil? Här samlar vi all information om kommande elbilen. © ... Read more »

H2 Green Steel storsatsar på ny anläggning

© Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT Fossilfri järnsvamp ska tillverkas på Iberiska halvön. Här järnsvamp från SSAB i Oxelösund, som också för fossilfritt stål. Arkivbild. Stockholmsbaserade H2 Green Steel har gjort upp ... Read more »

Fler passagerare i hamnarna

© Fredrik Sandberg/TT Inrikestrafiken ökar inte lika snabbt som utrikestrafiken i hamnarna. Arkivbild. 6,6 miljoner passagerare trafikerade svenska hamnar under det tredje kvartalet, enligt färska siffror från Trafikanalys. Det är ... Read more »

Peja bryter tystnaden om känslorna för Heidi – så är relationen i dag efter hastiga avhoppet

Det blev ett dramatiskt avhopp när Heidi plötsligt hade packat väskorna och ville lämna Pejas gård. Nu månader efter avskedet i ”Bonde söker fru”, berättar bonden om hur relationen är ... Read more »

Tidigare barnskådespelare skjuten till döds

© Gerald Herbert/AP/TT Jonshel Alexander mördades i New Orleans. Arkivbild. Jonshel Alexander, som hade en roll i den prisbelönta filmen “Beasts of the southern wild” är död. Hon sköts till ... Read more »

Stockholmsbörsen backar - följer Asien

© Joakim Ståhl/SvD/TT Ska börsen i Stockholm följa Asienbörserna nedåt i dag? Arkivbild. Stockholmsbörsen öppnar nedåt. Efter några minuters handel har OMXSP-indexet backat 1,2 procent. På storbolagslistan hör Evolution, minus ... Read more »

Färre drabbas av stroke

© FREDRIK PERSSON/TT Över 25|000 personer i Sverige fick stroke i fjol. Arkivbild. Antalet strokefall minskar i Sverige och har så gjort under några år, visar statistik från Socialstyrelsen. I ... Read more »

”Fordonsföretag måste ge mjukvaruingenjörer högre status”

DEBATT. Varför har Tesla lyckats? Jo, delvis för att de fullt ut har förstått att ett fordon är en rullande dator. Ska ett framtida fordonsföretag vara i framkant behövs de ... Read more »

Här är Abba-medlemmarnas trassliga kärleksliv

© Krister Larsson/Sauli Pulkkinen/Lars Sjögren/TT Så här har Abba-medlemmarnas kärleksliv sett ut under åren Vem hittade ny fru på en vecka, vem blev prinsessa och vem blev tillsammans med sin ... Read more »

Uppgift: Kurz lämnar alla sina politiska toppuppdrag

© Tillhandahålls av Omni Sebastian Kurz avgick i höstas som Österrikes förbundskansler efter misstankar om inblandning i en korruptionshärva. Nu lämnar han även sina uppdrag som ledare för konservativa ÖVP ... Read more »

Bakslag för Ungern och Polen i EU-strid

© Geert Vanden Wijngaert/AP/TT En kvinna utanför EU-domstolens lokaler i Luxemburg. Arkivfoto. Ungern och Polen föreslås inte få något gehör för sitt klagomål på EU:s nya budgetkrav om demokratiska principer. ... Read more »

FN anslår stort behov for humanitær hjelp i 2022

© (NTB scanpix) En familie lager te utenfor Direktoratet for katastrofehåndtering i Herat i Afghanistan. På verdensbasis anslår FN at rundt 247 millioner mennesker trenger humanitær hjelp i 2022. Foto: ... Read more »

DNA-träff kan klara upp våldtäktsförsök

© Tillhandahålls av Omni Ett våldtäktsförsök som skedde för tre år sedan på Hisingen i Göteborg är på väg att klaras upp, skriver TT. En man är tack vare en ... Read more »

Får Turnerpriset för irländsk pub

© Matt Alexander/AP/TT Array Collective tar emot sitt Turnerpris. Aktivistgruppen och konstkollektivet Array Collective i Belfast tilldelas Turnerpriset, Storbritanniens mest prestigefulla utmärkelse för samtida konstnärer, rapporterar BBC. Prisjuryn hyllar gruppens ... Read more »

Staffan Hildebrand erkänner att han förgrep sig på pojkar: “Jag har gjort fel”

© Tillhandahålls av Omni Regissören Staffan Hildebrand förgrep sig sexuellt på två tonårspojkar under sin karriär på 80-talet. Det erkänner han i nya boken ”G – som i gärningsman”, skriver ... Read more »

H2 Green Steel satsar på Iberiska halvön

© Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT Fossilfri järnsvamp ska tillverkas på Iberiska halvön. Här järnsvamp från SSAB i Oxelösund, som också för fossilfritt stål. Arkivbild. Stålföretaget H2 Green Steel satsar tillsammans med ... Read more »

Sverige kan få nya restriktioner

© Jessica Gow/TT Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. Arkivbild. Regeringen och Folkhälsomyndigheten planerar för nya smittskyddsåtgärder. Vi står inför en oviss vinter, säger social minister Lena ... Read more »

Zlatan Ibrahimovic om Lukaku-bråket: – Jeg ble sjokkert

Zlatan Ibrahimovic om Lukaku-bråket: − Jeg ble sjokkert Det vakte oppsikt da Inter-stjernen Romelu Lukaku barket sammen med Zlatan Ibrahimovic under en kamp i januar. Nå forteller svensken nye detaljer om ... Read more »

MLB-lockout – första gången på 26 år

© Gene J. Puskar/AP/TT Los Angeles Angels superstjärna Mike Trout, i mitten. Arkivbild. Den nordamerikanska basebolligan MLB har utlyst lockout efter att klubbägarna och spelarfacket MLBPA inte uppnått en överenskommelse ... Read more »

Snøvær i Danmark skaper problemer- flere måtte overnatte på Ikea

© Leveres av ABC Nyheter Snøstorm skapte kaos på veiene rundt Aalborg i Danmark onsdag. Foto: Henning Bagger / Ritzau / AP NTB Seks kunder og rundt 25 ansatte måtte ... Read more »

Camilla Herrem setter rekord igjen: – Det er merkelig

© Foto: Bjørn Steinar Delebekk FÅR IKKE NOK: Camilla Herrem på den første treningen i Pabellón Ciutat Castello. Camilla Herrem setter rekord igjen: − Det er merkelig CASTELLÓ (VG) Hun spiller ... Read more »

Ledare: Vaccinpass ger inte mer tvång – utan mer frihet

© Tillhandahålls av Omni Efter några intensiva politikveckor gör pandemin comeback på några av Sveriges största ledarsidor på torsdagen. Expressens ledarsida tycker att vaccinpassen som började gälla i går ger mer ... Read more »

H2:s nya miljardsatsning: Bygger fabrik i Sydeuropa

© Tillhandahålls av Omni H2 Green Steel ska bygga en ny anläggning tillsammans med den spanska energijätten Iberdrola, skriver DI. Planen är att använda sol och vind för att producera ... Read more »

Restriktioner kan införas redan under nästa vecka: ”Står inför en oviss vinter”

© Tillhandahålls av Omni Sverige kan relativt snart bli tvunget att införa nya restriktioner. Det säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff. – Vi står inför en oviss vinter, ... Read more »

20-tal covidsjuka efter Sahlgrenskas personalfest

© Tillhandahålls av Omni En avdelning på Sahlgrenska sjukhuset har drabbats av ett coronautbrott efter en personalfest för två veckor sedan, skriver GP. 400 anställda deltog på festen och ett ... Read more »

Människor fick sova på Ikea och bussar: ”Surrealistiskt”

© Tillhandahålls av Omni Snöovädret har orsakat stora problem i trafiken under natten och morgonen. På torsdagsmorgonen hade Jonatan Bergström, 23, suttit fast i en stillastående buss på E6 söder ... Read more »

Historiske Warholm: – Ingen vil slå meg der

© Leveres av ABC Nyheter Karsten Warholm med sin OL-gullmedalje og det norske flagget dagen etter den historiske OL finalen og verdensrekord i 400 hekk på Olympisk stadion i Tokyo. ... Read more »

Bostadsmarknaden kyls av i norra Sverige

© Carl-Olof Zimmerman/TT Bostadsmarknaden i norra Sverige har drabbats av prisfall. Arkivbild. Norrländska bostadssäljare har fått se priserna sjunka allra mest. Desto ljusare är det då i södra Sverige. Det ... Read more »

Alla stjärnor står rätt – begagnade bilar hårdvaluta

© Tillhandahålls av Omni Den rådande situationen är ganska extrem – priserna har rusat och försäljningstiden har mer än halverats. Begagnade bilar har blivit ”hårdvaluta”, säger Martin Fransson, vd på ... Read more »

Tunnelstrid i Oslo: - På tide at Raymond Johansen legger bort kjepphestene

© Terje Bendiksby (NTB) INVITERER: Stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) inviterer byrådslederen i Oslo til forhandlinger om ny E6-tunnel på Manglerud. Tunnelstrid i Oslo: – På tide at Raymond Johansen legger ... Read more »

77-åring siktet for å ha hjulpet personer med millioner i skatteunndragelse

Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic