"Stora problem" med glädjebetyg

Skolinspektionen har granskat hur rektorer säkrar rättvisa betyg. Arkivbild.

Rektorer har inte tillräcklig koll på att eleverna får rättvisa betyg, slår Skolinspektionen fast i en ny rapport. Vi har stora problem, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo om betygssättningen.

Risken för glädjebetyg, det vill säga omotiverat höga betyg, är stor med tanke på den dåliga koll rektorer visat sig ha i Skolinspektionens granskning.

Trots att resultaten på de nationella proven ska väga tungt vid betygssättningen tenderar vissa skolor att “dra iväg” när kursbetygen väl sätts. Men varför det sker tycks de högst ansvariga på skolorna – rektorerna – inte sätta sig in i eller analysera. Tvärtom uttrycker rektorer, och även lärare, kritik mot de nationella proven för att de inte är tillräckligt heltäckande och skapar stress hos eleverna.

En orsak till glädjebetyg kan vara påtryckningar från elever eller deras föräldrar. Men även påtryckningar från rektorn och huvudmannen tycks förekomma, skriver Skolinspektionen i sin rapport och konstaterar att alla skolor verkar på en marknad och alltså konkurrerar om eleverna.

Tränger undan

De som drabbas är elever på skolor där glädjebetyg inte sätts.

— Problemet är att det kan bli orättvist mellan elever på olika skolor, när man söker högre utbildningar. Just i Sverige är betygen oerhört viktiga, jämfört med andra länder där man har mer av inträdes- eller antagningsprov, säger Helén Ängmo.

Granskningen omfattar 30 gymnasieskolor runt om i landet, och samtliga får kritik (har “utvecklingsområden”). De har valts ut utifrån att de flera år gett eleverna höga betyg och har avvikelser mellan provbetyg och kursbetyg. Bland de granskade finns prestigeskolorna Campus Manilla i Stockholm och Lundsbergs skola i Storfors kommun.

Redan i våras, när drygt hälften av skolorna hade granskats, tog debatten om glädjebetyg ny fart. Exempelvis har rektorn vid Handelshögskolans i Stockholm, Lars Strannegård, flaggat för att lärosätet kan skapa en egen antagningsmodell, med tanke på risken att sökande med glädjebetyg tränger undan andra.

Stora problem

Skolinspektionen påpekar att granskningen handlar om rektorernas koll på betygssättningen – inte själva betygen. Det finns inga riktmärken för hur mycket provbetyg och kursbetyg får skilja sig åt, så myndigheten kan inte slå fast när en skola gått “över gränsen” och de facto sätter glädjebetyg.

— Det vi kan säga är att det finns dåliga analyser och ett dåligt betygsarbete, säger Helén Ängmo.

TT: Finns det ett fungerande betygssystem i Sverige eller har betygssättningen havererat?

— Det finns flera indikationer på att det finns en väl generös betygssättning och en betygsinflation. Det finns också flera rapporter som visar att vi har stora likvärdighetsproblem på nationell nivå, med orättvisa mellan skolor. Så vi har stora problem, säger Helén Ängmo.

Skolminister Lotta Edholm (L) har aviserat en utredning som ska se över vilka förändringar som behövs för att stävja betygsinflation.

News Related

OTHER NEWS

Idol-programledaren lämnar helt – därför känner du igen hans ersättare: ”Dags nu”

Idol En ny säsong av Idol är igång, i vanlig ordning med programledaren Pär Lernström. Men i tidigare säsonger har han haft sällskap av Anis Don Demina – som nu ... Read more »

Bob Menendez och hans fru förnekar mutbrott

Bob Menendez och hans fru förnekar mutbrott Den demokratiske senatorn Bob Menendez och hans fru och sekreterare Nadine Menendez förklarar sig oficiellt oskyldiga till de mutbrott de står åtalade för, ... Read more »

Man ihjälskjuten i södra Stockholm

En man har skjutits till döds i Fruängen. En man har skjutits till döds vid Mälarhöjdens idrottsplats i Fruängen i södra Stockholm. Flera personer befann sig på idrottsplatsen under skottlossningen. ... Read more »

Detaljen som mörkas för Vilket liv-tittarna: "Längst fram på scenen..."

Detaljen som mörkas för Vilket liv-tittarna: “Längst fram på scenen…” “Vilket liv”, under ledning av Renée Nyberg, gör succé i tv-rutan. Men det finns en sak som TV4-tittarna faktiskt inte ... Read more »

Melinda Jacobs stora lycka med E-type – se bilderna från bröllopsresan här: ”Underbart”

Melinda Jacobs och E-type Martin ”E-type” Erikson och Melinda Jacobs har gift sig. Efter ett storslaget bröllop har de nu gett sig iväg på smekmånad. ”Precis så vackert och romantiskt ... Read more »

SCA till ministern: Ge oss mer el

Energi- och näringsminister Ebba Bush (KD) och Roger Östlin, vd för Biorefinery Östrand, vid en rundvandring på SCA i Timrå. SCA behöver massor av el till sin jätteanläggning för biodrivmedel ... Read more »

Microsoft förändrar OneDrive - därför får du mindre utrymme för dina foton

OneDrive En betydande förändring av ditt lagringsutrymme i OneDrive är på väg. Många har redan fått meddelandet direkt från Microsoft: Från och med den 16 oktober 2023 kommer bilder som ... Read more »

Polisen: Utreda jordskred kommer ta månader

Översikt över området i Stenungsund som drabbats av jordskred i lördags morse. Förundersökningen efter jordskredet i Stenungsund är tillbaka på polisens bord. Men att utreda om något brott har begåtts ... Read more »

Larm om skottlossning i södra Stockholm – en person skadad

Genrebild. Polisen har larmats till en misstänkt skottlossning i Fruängen i södra Stockholm. En man uppges vara skottskadad, skriver polisen på sin hemsida. LÄS MER: Read more »

Körde ihjäl sin mamma - hedersmotiv bakom

Blommor på platsen där mamman och hennes pojkvän blev påkörda förra året. Arkivbild. Mannen körde upp på gångbanan, accelererade och körde på sin mamma och hennes partner. Nu döms han ... Read more »

Bruce Springsteen ställer in alla konserter i år

Bruce Springsteens turnerande har kantats av hälsoproblem. Magproblemen håller i sig för Bruce Springsteen och nu ställer han in även resterande spelningar det här året. Springsteen har genomgått behandling för ... Read more »

Storbritannien: Invandring är ett hot mot väst

Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman håller tal om invandring på tankesmedjan AEI i Washington. Okontrollerad invandring är ett existentiellt hot mot väst, anser Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman och pekar på Malmö ... Read more »

Bankens mjukare krav kan ge lägre boränta

Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, välkomnar Handelsbankens besked om mjukare boräntekrav. Arkivbild. Handelsbanken har beslutat att göra det lättare för kunder som vill avsluta bolån i förtid. Sveriges konsumenter ... Read more »

Polisen rapporterar om arbetsplatsolycka, Falun

Google maps, Falun “En arbetsplatsolycka har inträffat i Falun.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Dalarna rapporterar detta: En arbetare har i sitt arbete skadat en hand. Ambulans är ... Read more »

Charlotte Perrellis beslut för utseendet – avslöjar okända detaljerna: ”Inte så smickrande”

Charlotte Perrellis beslut för utseendet – avslöjar okända detaljerna: ”Inte så smickrande” Charlotte Perrelli gillar att ta hand om sitt yttre och inre när det kommer till hälsa och skönhet. ... Read more »

Medvedev varnar: 'Vi är redo för konflikt med NATO'

Foto: Shutterstock Dmitry Medvedev, Rysslands tidigare president och nuvarande ordförande för landets säkerhetsråd, har uttryckt ökande oro över möjligheten till en direkt konflikt med NATO. Läs också Medvedev jämförde NATO ... Read more »

Jonah Kusi-Asare matchvinnare för Sverige - hattrick i P17-landslagets kvalpremiär

Jonah Kusi-Asare matchvinnare för Sverige – hattrick i P17-landslagets kvalpremiär Sveriges P17-landslag inledde idag EM-kval 1 mot Moldavien. Sverige vann med 3–2 efter en uppvisning av AIK-talangen Jonah Kusi-Asare.  Sveriges ... Read more »

Avtal klart för polsk kärnkraft

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild. Avtalet är klart, papper är påskrivna, och bygget av Polens första kärnkraftverk kan inledas. — I dag öppnar Polen ett nytt kapitel. 1900-talet var kolet ... Read more »

Noice på stor Sverigeturné

Noice 1980. Arkivbild. Noice släpper nytt album och åker på turné. Bandet, som numera frontas av sångaren Charlie Grönwall, släpper skivan “Gustavsberg” den 29 september och släppet följs av en ... Read more »

Carolas uttalande om Lasse Berghagens kamp på sjukhuset – gripande orden till familjen: ”Kritiskt läge”

TV4 tvingades till en blixtändring i tablån. Lasse Berghagens förinspelade avsnitt sköts upp efter den förre Allsångsledarens kamp på sjukhus. I stället sändes Carola Häggkvists program – och nu väljer ... Read more »

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet Bygg- och bostadssektorn är hårt pressad av inflationen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med en pressträff om åtgärder för bygg- och bostadssektorn. – ... Read more »

USA:s och Kanadas signal till Kina: Seglade genom omstridda Taiwansundet

Kina hävdar att man kontrollerar Taiwansundet, men i gryningen på lördagsmorgonen seglade ett amerikanskt och ett kanadensiskt fartyg genom det. Besättningen på kanadensiska flottans HMCS Ottawa har i hemlighet förberett ... Read more »

Risk för höjda fastighetsavgifter för många

Det vankas höjda fastighetsavgifter för många när taxeringsvärdena höjs kraftigt. Arkivbild. Ägare till över 2,4 miljoner småhus får snart ett förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2024, ... Read more »

Person hittad död i skog – misstänkt brott

En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Arkivbild. En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Polisen utreder om det kan röra sig om mord, ... Read more »

Man hittad död i Skellefteå – polisen utreder mord

Fynd på platsen gör att polisen utreder ett dödsfall i Skellefteå som mord. Arkivbild. En man i 35-årsåldern hittades på söndagskvällen död i Skellefteå. Nu utreds händelsen som mord, vilket ... Read more »

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand Simon Strand har varit viktig för Hammarby i år. Nu uppger Expressen att ytterbacken drog till sig intresse från rumänska Sepsi under sommaren.  Hammarby ... Read more »

Centralbankshot lyfter Kinas valuta

Kinas centralbank varnar valutaspekulanter. Arkivbild Kinas centralbank varnar valutahandlare för att spekulera mot landets valuta, yuanen, och sätter en offensiv riktkurs på sin så kallade referensränta. Åtgärden trycker upp landets ... Read more »

Barrymore trotsar strejken – sänder pratshow

Skådespelerskan Drew Barrymore har sadlat om och blivit pratshow-värd. Nu sänds hennes program mitt i den pågående Hollywoodstrejken. Arkivbild. Drew Barrymores pratshow “The Drew Barrymore show” återvänder till rutan mitt ... Read more »

Aquaman and the Lost Kingdom visar upp sig med en kort teaser trailer

Med lite knappt tre månader kvar till release var det många som började bli oroliga. Men under natten lät slutligen DCU och Warner meddela att, jodå, filmen är på väg ... Read more »

Skellefteå: Polisen rapporterar om anträffad död

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Under sen söndagskväll påträffas en avliden man i 35-årsåldern på en adress i Skellefteå”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Västerbotten rapporterar detta: Polisen ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự