Stigande dödstal äldreboende: "Oundvikligt"

© Erik Simander/TT Smittspridningen på särskilda boenden har stigit en tid men sjunker igen. Arkivbild.

Antalet smittade med covid-19 på äldreboenden är nu det högsta sedan april, visar Socialstyrelsens statistik – och dödstalen stiger.

När man lyckats spåra tillbaka är det ofta personal som tagit med den in, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Antalet konstaterat smittade bland dem som bor på särskilt boende (säbo) stiger. Som en följd av det även antalet avlidna. Enligt statsepidemiologen brukar dödstalen öka 1–2 veckor efter det att man sett en stigande smittspridning – och minska med samma fördröjning.

Förra veckan var 65 procent av dem som avled i covid-19 äldre på särskilda boenden, 15 stycken.

– Ja, det är fortfarande där som väldigt stor andel av alla dödsfall sker. Bland de äldre och särskilt de som bor på säbo. Det är inte så konstigt för de som bor där är en grupp som är väldigt utsatta vid den här typen av sjukdom. Och det är en grupp där dödsfall är ganska vanliga, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Nära omvårdnad nödvändigt

TT: Varför lyckas man inte skydda de äldre och sköraste på särskilda boenden från smitta när det finns vaccin, hygienrutiner och skyddsutrustning?

– Att tro att man kan hålla smittan borta helt och hållet från dem som är så känsliga, det kommer inte att gå. De behöver träffa personer för att få omvårdnad. Då är det oundvikligt att det sker lite smitta då och då.

– När man lyckats spåra tillbaka är det ofta personal som tagit med den in, säger Tegnell.

Socialstyrelsen har fått rapporter om att boende smittats av ovaccinerad personal.

TT: Hur ska man förhindra att de boende träffar ovaccinerad personal?

– Framför allt genom att man har bra diskussioner med personal så att de väljer att vaccinera sig. Och genom att tillgängliggöra vaccin så att det är lätt att vaccinera sig.

TT: Är det arbetsgivaren som ska ansvara för det?

– Det är många parter i samhället, men arbetsgivarna behöver hjälpa regionerna som håller på med vaccinationerna att nå fram med bra information.

Snabbt beslut om tredje dos

De flesta av de äldre som avlider i covid-19 är ovaccinerade, men det finns även vaccinerade som dött i sjukdomen, enligt statsepidemiologen. Antalet insjuknade i covid-19 som avlidit på särskilda boenden senaste tiden, är så pass få att det är svårt att veta vad som är slump och vad som är en trend, menar han.

Även bland de äldre och sköra får de flesta som vaccinerats och insjuknar endast lindriga eller inga symtom.

TT: Har vaccinskyddet sjunkit nu när det gått mer än ett halvår sedan de äldsta började vaccineras?

– Ja, det är en bra fråga som vi jobbar hårt med och försöker få signaler på. Det finns en del internationella rapporter där man tycker sig se det och det finns en del laboratorieundersökningar där man ser att mängden antikroppar verkar minska över tid. Vi följer genombrottsinfektioner på säbo – hur många som infekterats trots att de är fullvaccinerade. Det är en eftersläpning, men vi har inte sett någon avsevärd uppgång sedan augusti, säger han.

I nuläget finns inget färdigt besked om om när de som bor i särskilt boende ska få en tredje vaccindos.

– Om vi ser ett ökat antal genombrottsinfektioner på säbo så kan vi börja omedelbart. Det kan ske om ett par veckor, säger han.

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Peder: Bilbranschen är sjukt förvirrande numera

© auto motor & sport Peder på plats i Valencia med chefredaktör Söderlind och Hyundai Ioniq 5. “Det känns inte som att några gamla regler gäller längre… Hur ska man ... Read more »

Rakell nätade två gånger när Ducks förlorade: "Jag är lite besviken"

© Tillhandahålls av Hockeysverige Rickard Rakell fortsätter göra mål och i natt noterades han för säsongens tredje och fjärde. Trots detta föll Anaheim Ducks mot Minnesota Wild med 4-3 efter ... Read more »

Lång kö till ny mottagning: ”Stort behov efter covid”

© Tillhandahålls av Omni Bara några veckor efter öppning står redan hundratals i kö för att få komma till den nya lukt- och smakmottagningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge, skriver ... Read more »

Så lämnar du chefsjobbet – utan att sänka karriären

Ledsnat på resultatrapporter och ansvar för att leda andra medarbetare? Här är några sätt att lämna ett chefsjobb och fortsätta vara framgångsrik på jobbet. © Unsplash Att utses till chef ... Read more »

Las Vegas-succé för Picasso-verk

© Ellen Schmidt/AP Pablo Picassos “Femme au béret rouge-orange” visades upp på Bellagios restaurang före auktionen i Las Vegas. Casinotäta Las Vegas blev ett epicentrum i konstvärlden när elva verk ... Read more »

Vancouver snuvade Seattle på segern i nya arenan

© Tillhandahålls av Omni Seattle Kraken-fansen var peppade inför att för första gången få se en match på hemmaplan i sin nya klimatvänliga arena. Men bortagänget Vancouver tog ner stämningen ... Read more »

Mais 13.732 casos positivos de Covid-19 na Alemanha e 23 mortes

A incidência da doença continua a subir no país, fixando-se agora nos 106,3 casos por 100 mil habitantes. © Getty Images A incidência da doença continua a subir no país, ... Read more »

Covid-19 a aumentar na Europa

© Photo : Alexander Zemlianichenko (Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.) A Covid-19 aumenta na Europa. Na Alemanha, os números de novas infeções pelo novo coronavírus têm vindo ... Read more »

Adiada maratona de Wuhan devido a aumento de casos

A maratona de Wuhan, que devia realizar-se hoje, foi adiada devido aos receios crescentes de ressurgimento da covid-19 na China, à medida que se aproximam os Jogos Olímpicos de inverno ... Read more »

Manifestações em França e Estónia contra restrições

© Protesta en París contra el ‘pase sanitario’ anti-COVID-19 Este é um fim de semana de protestos contra medidas de combate à Covid-19 em alguns países da Europa. Em França, ... Read more »

Ska någon (till slut) ta Game of Thrones plats?

© Tillhandahålls av Omni Två år har gått sedan megasuccén ”Game of Thrones” gick i mål men ännu har ingen strömningstjänst lyckats lansera den perfekta ersättaren. Kommer Amazon Prime klara ... Read more »

Pittsburgh krossade Toronto – svensken storspelade

© Tillhandahålls av Hockeysverige Pittsburgh Penguins saknar fortsatt sina stora stjärnor. Då klev Marcus Pettersson fram och var bidragande med ett mål och två assist när laget i natt körde ... Read more »

26-åring åtalas för yxattack på skola i Varberg

© Tillhandahålls av Omni En 26-årig man åtalades i fredags misstänkt för yxattacken på en skola i Varberg i slutet av januari i år. Enligt åklagarna ska den misstänkte ha ... Read more »

Fler anmäler bluffannonser: ”Betala inget i förskott”

© Tillhandahålls av Omni Antalet anmälningar om falska annonser har ökat. Under årets första nio månader har det preliminärt kommit in 21 700 anmälningar, mot 18 800 under hela förra året. Det ... Read more »

Många svenskar utan luktsinne – köar för hjälp

© Anders Wiklund/TT Med hjälp av “pennor” med olika dofter testar sjuksköterskan Li Nyman patienternas luktsinne. Ungefär 300 000 svenskar beräknas ha nedsatt luktsinne efter covid-19. Men i Sverige finns bara ... Read more »

Hon fick covid – nu smakar allt fimp och ruttet

© Terje Pedersen Först tappade Eva Höglund lukt och smak. Sedan började allt lukta och smaka fruktansvärt. Arkivbild. Eva Höglund kan bara äta vaniljglass. Efter att ha fått corona smakar ... Read more »

Sugardejting ökar: ”Hittar hela tiden nya ungdomar”

© Tillhandahålls av Omni Sugardejting ökar enligt Jämställdhetsmyndighetens stora rapport. Även polisen ser en ökning och polisinspektör Simon Häggström som arbetar mot prostitution och människohandel säger att det är avgörande ... Read more »

Florida tacklar klimatkris med färre palmer

© Lynne Sladky/AP/TT Palmer binder inte lika mycket koldioxid som många andra träd. Arkivbild. Sol, stränder – och palmer. För många är det sinnebilden av Florida. Men i framtiden ska ... Read more »

Poromaa om uppbrottet: "Klart man saknar henne"

© Terje Pedersen/NTB/TT William Poromaa under ett VM-lopp i Oberstdorf förra säsongen. Arkivbild. William Poromaa sade hejdå till sambon Frida Karlsson, lämnade huset i Sollefteå och flyttade till Åsarna. Allt ... Read more »

Hammarström och Estrella uppges klara för Mello

© Tillhandahålls av Omni Artisterna Klara Hammarström och Alvaro Estrella är klara för Melodifestivalen 2022, enligt uppgifter till Aftonbladet. Det innebär att de står på Melloscenen för tredje året i ... Read more »

Polisen upptar sökinsats efter försvunna Beata

© Tillhandahålls av Omni En ny operativ sökinsats har inletts i utredningen om försvunna Beata, skriver Aftonbladet. Polisen kommer att rikta in sig på ett område som inte sökts av ... Read more »

USA:s huvudstad har räknat katter – i tre år

© Anders Wiklund/TT Washington DC har räknat sina katter. Arkivbild. Det har tagit tre år. Men nu finns äntligen svaret på hur många katter som bor i USA:s huvudstad Washington ... Read more »

Donatorn ”Sperminator” är pappa till nästan 100 barn

© Tillhandahålls av Omni Amerikanen Ari Nagel har nästan 100 biologiska barn världen över. Det skriver Esquire i ett reportage om att Facebook blivit en plats där kvinnor som drömmer ... Read more »

Seattles hemmaarena invigd med förlust

© Ted S. Warren/APP/TT Seattle förlorade första hemmamatchen mot Vancouver. Seattle fick för första gången spela på hemmaplan i sin nya klimatvänliga arena. Men Vancouver såg till att ta död ... Read more »

Un desfile vuelve a llenar las calles de Nueva Orleans

© Proporcionado por Associated Press Un hombre disfrazado saluda a un niño en el desfile Krewe of Boo el sábado 23 de octubre de 2021 en Nueva Orleans. (AP foto/Rebecca ... Read more »

Knark fortfarande ett problem i bankvärlden

© Claudio Bresciani / TT Spår efter droger har hittats i Avanzas lokaler i Stockholm. Arkivbild. Rester efter droger hittades på Avanzas kontor i Stockholm. Narkotikan frodas fortfarande i den ... Read more »

Konflikt om rymdsten blir fråga för domstol

© Tillhandahålls av Omni Efter att en 14 kilo tung rymdsten hittades i Enköpings kommun för ungefär ett år sedan utbröt en konflikt mellan markägaren och geologerna som hittade den. ... Read more »

Partierna kan inte räkna ut effekten av klimatförslag

© Tillhandahålls av Omni Inget av riksdagspartierna kan räkna ut hur stora utsläppsminskningar som klimatförslagen i deras budgetar skulle leda till. Det visar en enkät som SVT Nyheter har gjort. ... Read more »

Olyckor med elsparkcyklar har minskat kraftigt i Oslo

© Tillhandahålls av Omni Olyckorna med elsparkcyklar har minskat kraftig i Oslo sedan nya hårdare regler infördes för fordonen, rapporterar Ekot. I början av september begränsades antalet elsparkcyklar till 8 000 ... Read more »

President väntas sitta kvar i Uzbekistan

© Alexej Druzhinin/AP/TT Uzbekistans president Sjavkat Mirzijojev 2019. President Sjavkat Mirzijojev ställs inte mot någon verklig utmanare när Uzbekistan går till val under söndagen. Mirzijojev kom till makten 2016 efter ... Read more »

15 barn vill ta del av arvet efter rapparen DMX

© Tillhandahålls av Omni Totalt är 15 personer inblandade i arvstvisten efter att rapparen DMX, vars riktiga namn var Earl Simmons, dog i våras, rapporterar NY Post. Nyligen trädde ytterligare ... Read more »

La escuela en la pandemia: nadar en un mar sin brújula

© cedoc En un periodo de tiempo muy corto los sistemas educativos latinoamericanos atravesaron diversos cambios. Las dos décadas que comprenden este siglo implicaron claros avances en, al menos, tres ... Read more »

Ung man gripen misstänkt för flera brott efter olyckan

© Tillhandahålls av Omni En ung man har gripits misstänkt för brott efter trafikolyckan på E4 söder om Jättendal i Nordanstigs kommun på lördagen. Mannen, som körde ett av de ... Read more »

Skärpta regler halverade elsparkcykelolyckor

© Beate Oma Dahle/NTB/TT Oslobor svischar fram på elsparkcyklar i centrala Oslo. Arkivbild. Efter att Oslo infört hårdare regler för elsparkcyklar har olyckorna i den norska huvudstaden minskat kraftigt, rapporterar ... Read more »

McGowan undeterred over WA vaccine rollout

Premier Mark McGowan says a security breach at his home by people wound up online by “conspiracy theorists” promoting “witch doctors' solutions” to COVID-19 won't stop Western Australia's vaccine rollout. ... Read more »

Ber om ursäkt för varmt bårhus

© Mikael Fritzon/TT Ett bårhus i Borgholm har blivit eftersatt. Arkivbild från annat bårhus. Ett bårhus i Borgholm har haft problem med smuts, trasig inredning, mögel och dålig kylning, rapporterar ... Read more »

Rakell tvåmålsskytt vid förlängningsförlust

© Jim Mone/AP/TT Anaheims Rickard Rakell gratuleras efter matchens första mål. Rickard Rakell gjorde två mål och Hampus Lindholm noterades för två assist när Anaheim besökte Minnesota i NHL-ishockeyn. Men ... Read more »

Security breach at Mark McGowan's Rockingham home will not deter Premier from vaccination stance

Premier Mark McGowan said the security breach at his home will not “deter” him from “keeping the community safe” and vaccinated. Mr McGowan’s home was last night under tight police ... Read more »

Ny Stillahavsorkan hotar Mexiko

© Roberto Echeagaray/AP/TT Orkanen Rick väntas dra in över Mexikos södra Stillhavskust på söndag kväll eller måndag. Här syns hamnen i Mazatlán i delstaten Sinaloa. Arkivbild. Orkanen Rick är på ... Read more »

Professor: Pandemin kan snart vara över för Sverige

© Tillhandahålls av Omni Pandemin kan snart vara över för Sveriges del. Det menar Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, trots att antalet fall nu stiger på många håll i Europa. ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic