Solberg: – Skal doble antall ordførere

solberg: – skal doble antall ordførere
© Foto: Naina Helén Jåma / VG PÅ BØLJAN BLÅ: Erna Solberg, Tina Bru og Henrik Asheim dro med ferge hjem fra Danmark, hvor de blant annet har planlagt den lange valgkampen frem til neste år. De fikk et norsk flagg på bordet av det danske service-personalet.

Solberg: − Skal doble antall ordførere

KØBENHAVN-OSLO (VG) Høyre-leder Erna Solberg har lagt en plan. De skal doble antallet Høyreordførere og har ambisjon om vinne alle de fem store byene. – Raymond Johansen skal skiftes ut, sier Solberg.

Publisert: 22.06.22 kl. 10:36 Oppdatert: 22.06.22 kl. 11:14

– Målet er å doble antallet ordførere, fra 35 til 70, sier hun.

– Det skal vi klare på to måter: Lage politikk som gjør at vi får mange stemmer og så skal vi bygge allianser i Kommune-Norge, sier Solberg.

Hun har siden søndag vært i Danmark, sammen med sine to nestledere og sin nærmeste stab. På vei hjem med danskebåten mandag ettermiddag, satt de i fire timer for å planlegge den lange valgkampen, frem mot kommunevalget neste år.

– Knekke koden

Solberg sier skolepolitikk blir viktig.

– For eksempel vil vi satse på lærerspesialister, som regjeringen vil gå bort fra. De skal bidra med kompetanse for å hjelpe lærere som har elever som har vanskelig for å knekke lese og skrivekoden.

solberg: – skal doble antall ordførere
© Foto: Naina Helén Jåma / VG KREM: Etter møtet på båten mandag ruslet Solberg rundt i taxfreebutikken, på utkikk etter kupp.

– Så skal prioritere etter- og videreutdanning for de lærerne som trenger fordypning i engelsk, norsk og matematikk. Slik at norske elever møter godt kvalifiserte lærere i disse basisfagene, sier Solberg.

– Prioritere tiltaksløsheten

Hun sier en spesiell gruppe er viktig å hjelpe.

– Vi skal også prioritere å gjøre noe med den tiltaksløsheten en del ungdom i ungdomsskolen opplever. Det skal skje gjennom en ungdomsskolereform, som vi foreslo i valgkampen. Det må ha vært en god idé fordi plutselig var en slik reform inne i regjeringens Hurdalsplattform.

Hun sier at basen må være må være kunnskapsorientering.

– Vi skal jobbe på andre måter, blant annet for å gjøre noe med tiltaksløsheten, men grunnlaget for den reformen må være at den har fokus på kunnskapsorientering.

Fest

De fløy ned til København, men tok danskebåten hjem igjen.

Det har sin bakgrunn i at partiets nestledere, Tina Bru og Henrik Asheim, har gjort det før.

– Henrik og jeg var her nede sammen med min mann og en kamerat i 2015. Vi hadde lyst til at festen skulle fortsette litt til, så vi bestemte oss for å ta ferge hjem i stedet. Nå tenkte vi å invitere sjefen med på det samme. Og slik ble det, sier Bru.

solberg: – skal doble antall ordførere
© Foto: Naina Helén Jåma / VG FEST-TEST: Det var en festlig tur på denne båten for syv år siden, som gjorde at de to Høyre-nestlederne foreslo overfor sjefen at de skulle ta danskefergen hjem.

Skal ta makten i storbyer

Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Oslo har alle ordførere/byrådsledere fra Ap.

Solberg er ikke snauere enn at hun har som mål om å erobre alle fem.

– Vi har ambisjoner om å ta ledelsen i alle de fem som du nevner.

– Veldig spesiell situasjon i Kristiansand

Hun vil ikke trekke frem noen spesielt, men nevner to forhold som gjør at potensialet er stort, i Kristiansand og Trondheim.

– Vi har for tiden en veldig spesiell situasjon i Kristiansand, hvor Ap og Sp ikke finner ut hva de skal gjøre med kommunen. Der har vi utmerkede ordførerkandidater, som jeg tror kan vinne frem.

– Det har vi også i Stavanger. I Bergen har vi fått to damer på topp, som er friske og som vil gi et nytt blikk inn i politikken i et Bergen som trenger det.

I vestlandshovedstaden viser BTs siste måling at Høyre er oppe i 33,7 prosent oppslutning og at det er helt likt mellom blokkene.

solberg: – skal doble antall ordførere
© Foto: Naina Helén Jåma / VG RØDVIN: Erna Solberg klarte ikke helt å bestemme seg, men det er ingen tvil hva hun liker best av rødt eller hvitt: – Rødvin.

NHH-professor Christine B. Meyer er innstilt som listetopp for Høyre foran kommunevalget neste år.

Ifølge en Høyre-måling som Sentio utførte i februar ledet høyresiden med 35–30 mandater i Stavanger.

– Gyllen mulighet i Trondheim

– I Trondheim er vi ikke ferdige med nominasjonen ennå, men der går Rita Ottervik av. Det gir en gyllen mulighet å vinne Trondheim tilbake, sier Solberg.

Høyre regjerte i trønder-hovedstaden fra 1990 til 2003. Siden har Aps Rita Ottervik vært ordfører.

Mot drama i Oslo

– I Oslo er meningsmålingene slik at vi har en mulighet til også å ta hovedstaden: Det må jobbes med samarbeid alle steder.

I Aftenpostens siste måling fikk Ap 17,6 prosent, Høyre 29,5. Det er fire mandater som skiller blokkene i rødgrønn favør.

– Hvordan skal dere vippe Raymond Johansen ned fra tronen?

– Oslo Høyre skal selv velge sin politiske strategi. Vi må klare å sette våre saker på dagsordenen. Og så er det viktig å ha venner. Derfor vil vi jobbe for å få best mulig samarbeid med andre partier.

– Hvor mange innbyggere i Oslo tror du kjenner ett navn på noen i ledelsen i Oslo Høyre?

– Mange kjenner nok til Ine Marie Eriksen Søreide, som er vår førstekandidat på stortingsvalglisten. Så er det en utfordring at det veldig lenge knapt har vært lokale medier som har dekket Oslo-politikken skikkelig. Da er det vanskeligere å bli kjent.

solberg: – skal doble antall ordførere
© Foto: Naina Helén Jåma / VG I KØ FOR VIN: Tina Bru klarte å bestemme seg.

– Har brukt millionbeløp

Hun sier at avprivatiseringen av spesielt barnehager, ligger an til å bli en viktig sak for Oslo-Høyre.

– De har brukt millionbeløp på å overta private barnehager i Oslo. De pengene kunne i stedet vært brukt på eldre og bedre integrering. Som i eldreomsorgen er valgfrihet viktig og jeg mener vi bør ha private alternativer, selv om de fleste vil være offentlig drevet. Konkurranse bidrar til innovasjon, og nyskapning; til andre måter å gjøre ting på.

– Valgfrihet

Høyre-nestleder Tina Bru sier de skal synliggjøre at det er et viktig skille.

– Det er faktisk viktig hvem som styrer kommunene din. Ønsker du valgfrihet og noen private aktører, så er det viktig å ha en politisk ledelse i kommunen som ønsker det.

Raymond Johansen fikk se Høyre-ledelsens uttalelser tirsdag. Han har ingen kommentar til dem.

Publisert: 22.06.22 kl. 10:36 Oppdatert: 22.06.22 kl. 11:14

News Related

OTHER NEWS

Ingen er fri før alle er fri!

© Foto: Janne Møller-Hansen / VG DOBBEL STRAFF? – Vi er nå mange skeive muslimer som blir straffet dobbelt opp med både hatet mot skeive, men også rasisme og islamofobi, ... Read more »

Tips: Hvordan åpne og spise østers

Mattilsynet tilrår at man ikke spiser selvplukkede skjell om de ikke er testet for algegifter, bakterer og virus, samt miljøgifter. Produsentene som omsetter skjell kommersielt, står ansvarlige for at deres ... Read more »

Næringsministeren om klimarapport: – Vi må få opp tempoet kolossalt

– Vi skal få til tre ting samtidig: Kutte klimagassutslipp i tråd med Parisavtalen, ta vare på naturen og skape nye jobber og ny optimisme. Dette blir den største omstillingen ... Read more »

Skytingen i Oslo: Politiet ber om flere videobevis

Politiet takker publikum for å ha fått over 70 tips etter at de gikk ut med nye opplysninger om Oslo-skytingen onsdag. Nå arbeider de med å innhente videobevis før mulighetene ... Read more »

Slakter Græsviks oppførsel – Nå beklager han

© null BEKLAGER: Fredrik Græsviks (til venstre) oppførsel har vekt sterke reaksjoner, blant annet fra journalist Anders Lie Brenna (i midten) og stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp). Slakter Græsviks oppførsel – ... Read more »

MATKURS OG VINKURS: Rhône-dalens viner fra nord til sør

© Leveres av Apéritif.no Husk at du som abonnent på Apéritifs Mat og vinklubb får rabatt på dette arrangementet. Se rabatten i billettskjemaet nederst. Rhône er en av Frankrikes store, klassiske vinregioner og ... Read more »

Natos ledere utsetter pengekrangelen

Det var på Natos toppmøte i Wales i 2014 det ble vedtatt. De allierte erklærte at de skulle stoppe budsjettkuttene, snu trenden og i løpet av et tiår «ta sikte ... Read more »

Trimaran: Vill seilbåt med villere pris

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Motor. BÅT: Flerskrogsbåter har sine klare fordeler, men det er også en kamp mellom katamaraner og trimaraner om hva som egner seg best ... Read more »

Høyesterett godtar fransk datamateriale som bevis

© (NTB scanpix) Det er ikke i strid med strid med norske verdier å benytte materiale innhentet av franske myndigheter som bevis i norske straffesaker. Foto: Trond Reidar Teigen / ... Read more »

Helsedirektoratet ber kommunene ivareta berørte etter masseskytingen i Oslo

© (NTB scanpix) Helsedirektoratet ber kommunene henvende seg direkte til de rammede og tilby støtte etter masseskytingen i Oslo. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Helsedirektoratet ber kommunene ivareta berørte ... Read more »

Dette har Bugatti aldri gjort tidligere

En Bugatti-logo rundt en hestesko med 24 karats gull? Gjerne det, takk. Før vi tar fatt på det som dette skal handle om, må vi forklare et par ting. Nemlig ... Read more »

Unngå leiebilfelle på ferie

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen. LEIEBIL: Endelig er det din tur til hente ut leiebilen på den etterlengtede ferien, etter flere timer med fly, bagasje, misfornøyde unger, plutselig ... Read more »

Stoltenberg møter skandinavisk presse på Nato-toppmøtet

© AFP/Javier Sorano SJEFEN: Natos generalsekretær har ledet toppmøtet i Madrid med flere av verdens mektigste politikere. Stoltenberg møter skandinavisk presse på Nato-toppmøtet Nato-sjefen har møtt toppledere fra hele alliansen, ... Read more »

Oslo-politiet mener det er klokt å vente med pridearrangementer

© (NTB scanpix) Mange trosset anbefalingen om å ikke samles til pridearrangement og møtte opp på Rådhusplassen mandag. Oslo pride har imidlertid gjort det klart at det ikke blir noen ... Read more »

Ledere i oljebransjen går ut i streik

© Leveres av ABC Nyheter Ledere her på Oseberg går ut i streik fra 5. juli. Foto: Helge Hansen/NTB I alt vil 74 medlemmer som arbeider ved Equinors innretninger Gudrun, ... Read more »

TV 2-ledelsen beklager Fredrik Græsviks oppførsel

© Foto: Vidar Ruud / NTB TV 2 BEKLAGER: I en e-post beklager TV 2-ledelsen nå Fredrik Græsviks oppførsel i forbindelse med en intervjuforespørsel. TV 2-ledelsen beklager Fredrik Græsviks oppførsel ... Read more »

Agder-politiet vil legge til rette for arrangementer

© Leveres av ABC Nyheter Agder-politiet skal legge til rette for at pride-arrangementer kan gå av stabelen i distriktet. Her fra minnemarkeringen på Rådhusplassen etter terrorangrepet i Oslo natt til ... Read more »

Kanselleringer: Verste juni på over ti år

© Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB HARD SOMMER: Fredag 24. juni var ventet å være den travleste reisedagen i sommer. Det ironiske er dog at hvis det er mange ... Read more »

Helseministeren ble med Redningsselskapet på fjorden

© Leveres av ABC Nyheter Redningsselskapet og Røde Kors fikk torsdag besøk av helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). I snitt dør rundt 90 mennesker årlig i drukningsulykker i Norge. Så langt ... Read more »

Færre studenter enn ventet mistet inntekt grunnet korona

© (NTB scanpix) Pandemiens negative effekt på elever og studenters mulighet til å jobbe ved siden av studiene ble mindre dramatisk enn både Lånekassen og elevene og studentene selv fryktet. ... Read more »

UNN-ledelsen bekymret for cruisepasienter

© (NTB scanpix) Den ekstra belastningen på helsevesenet fra cruiseturister bør finansieres i form av økt havneavgift eller turistskatt, mener en overlege ved UNN. Her er Sea Dream 1 på ... Read more »

Færre studenter enn ventet mistet inntekt grunnet corona

© Leveres av ABC Nyheter Pandemiens negative effekt på elever og studenters mulighet til å jobbe ved siden av studiene ble mindre dramatisk enn både Lånekassen og elevene og studentene ... Read more »

Morata og Dybala forlater Juventus

© (NTB scanpix) Juventus bekrefter tirsdag at Álvaro Morata er ferdig i klubben etter to år på lån. Foto: Jose Breton/ AP/ NTB Morata og Dybala forlater Juventus Det bekrefter ... Read more »

Morata ferdig i Juventus

© (NTB scanpix) Juventus bekrefter tirsdag at Álvaro Morata er ferdig i klubben etter to år på lån. Foto: Jose Breton/ AP/ NTB Morata ferdig i Juventus Det bekrefter Juventus ... Read more »

Slik lager du det beste skalldyrfatet

Denne artikkelen ble først publisert i Kapital. VIN: Et godt oppsett av et skalldyrfat er et majestetisk syn, men det er lett å gå seg vill i valg av vin. ... Read more »

Kystvakten med uvanlig redningsaksjon

© null Kystvakten med uvanlig redningsaksjon Se video av redningsaksjonen over. Kystvakten reddet onsdag en hval som hadde surret seg fast i tauverk i Sørøysundet utenfor Hammerfest i Finnmark. En ... Read more »

Støre: – Det er trygt i Norge

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) nedjusterte onsdag faren for terrorangrep fra nivå fem, som er høyeste nivå, til nivå fire. Nivå fire tilsier høy fare for nye angrep. Politiet har bedt folk ... Read more »

Preget av kaos og knallhard kritikk: Nå sier langrennssjefen fra seg oppgaver

© Foto: Terje Pedersen / NTB OPP- OG NEDTURER: Langrennssjef Espen Bjervig (midten), her sammen med en rekke utøvere under 2020-utgaven av Tour de Ski. Preget av kaos og knallhard ... Read more »

Citroën slår til med helelektrisk coupé-SUV

Det skal ikke stå på designet til Citroëns nye elbil. Men rekkevidden kan bli en utfordring. For et drøyt år siden kunne Citroën vise fram et nytt flaggskip kalt C5 ... Read more »

NVE starter overvåking av nytt fjellparti

© Leveres av ABC Nyheter NVE starter kontinuerlig overvåkning av fjellpartiet Skutshorn i Vang kommune i Valdres. Markeringen viser hvilken del av fjellet som kan rase ut. Foto: Reginald Hermanns ... Read more »

Støre om hackerangrep: – Vi er ikke uten forsvar

© Leveres av ABC Nyheter Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Norge har evne til å forsvare seg mot hackerangrep. Foto: Heiko Junge / NTB – Det var et angrep ... Read more »

Nordmenn vil bruke mesteparten av sommerferien i Norge

© (NTB scanpix) 84 prosent av oss skal bruke mesteparten av sommerferien i Norge, og de fleste tar ferien på hytta, ifølge en ny undersøkelse. Foto: Tore Meek / NTB ... Read more »

Tom Hiddleston og Zawe Ashton venter sitt første barn

© Foto: TOLGA AKMEN / AFP Tom Hiddleston og forloveden Zawe Ashton sammen på rød løper på BAFTA utdelingen. Tom Hiddleston og Zawe Ashton venter sitt første barn På premieren ... Read more »

NRK-oppgjør til mekling – fare for streik fra midnatt

© Leveres av ABC Nyheter Illustrasjonsfoto. LO Stat tar ut 495 NRK-ansatte i streik fra fredag morgen hvis de ikke blir enige med arbeidsgiveren i meklingen torsdag kveld. Meklingsinnspurten startet ... Read more »

Norge blir med i Natos innovasjonsfond

© Leveres av ABC Nyheter Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) tror Natos innovasjonsfond blir en viktig investeringskilde for norsk, høyteknologisk næringsliv. Det kunngjorde forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på Natos ... Read more »

Forbruksfesten er over: Slik omstiller du deg

© Sara Johannessen Meek/ NTB/ Kristian Skalland Moen/Storebrand GJØR DETTE: – Mange må nå ta store grep for å få det til å gå rundt økonomisk. Dette kan du gjøre, ... Read more »

Test: Mercedes-AMG E 63 S 4Matic+ er det alle burde drømme om

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Motor. BILTEST: På 1990-tallet ble Suzuki Baleno markedsført som «Norgesbilen», da en rimelig stasjonsvogn med firehjulstrekk var det alle ville ha. Over 11.000 ... Read more »

Folk vil neppe fyre for kråka med lavere strømpriser

© Stian Lysberg Solum / NTB FORVENTE: – Analysene er klare på hva vi kan forvente oss av strømprisen framover, skriver Sofie Marhaug (R). Folk vil neppe fyre for kråka ... Read more »

Skole ansetter kun lærere som ikke trenger parkeringsplass

© Leveres av ABC Nyheter Rektoren ved Kolbotn skole i Nordre Follo kommune forteller at få parkeringsplasser har gjort at lærere har sluttet og funnet seg jobb andre steder. Foto: ... Read more »

R. Kelly dømt til 30 års fengsel for menneskehandel

© (NTB scanpix) R&B-stjernen R. Kelly, kjent for blant annet hit-balladen «I Believe I Can Fly», fikk onsdag sin straff i en føderal domstol i New York. Han er blant ... Read more »